Telefon Yurt Dışından Telefon Almak Mantıklı Mı? 

Yurt Dışından Telefon Almak Mantıklı Mı? 

Yurt dışından telefon almak mantıklı mı? Bu yazıda hem bu soruya yanıt arayacağız hem de merak edilen konuları aydınlatacağız. 29-09-2022

Yurt içinde başta mobil cihazlar olmak üzere birçok teknolojik cihazın fiyatlarında artış gözlemlenebiliyor. ÖTV, bandrol ücreti, KDV gibi türlü vergilendirmelerle daha da artan fiyatlar özellikle teknoloji sektörünü derinden etkiliyor. Bu pahalılık sonucunda yurt dışından telefon almak ve bunun nasıl yapılacağına dair sorular gündeme geliyor.

 

Yurt dışından telefon almak için yasal yollar olduğu gibi yasal olmayan yollar da var. Yasadışı yollarla telefon getirmek ciddi cezalara ve parasal yaptırımlara neden olabiliyor. Başka bir ülkeden, vergi ve kurallara tabi olacak şekilde telefon almak serbesttir. Ne var ki birden fazla ve kural dışı telefon getirmek yasalar açısından uygun değildir. Gümrük Kanunu’nun 235/3. Maddesi’nde belirtildiği üzere T.C. vatandaşları ülkeye yalnızca bir adet telefon getirebilir. Peki yurt dışından telefon almak mantıklı mı? Bu yazıda hem bu soruya yanıt arayacağız hem de merak edilen konuları aydınlatacağız.

 

Yurt Dışından Telefon Nasıl Getirilir?

Yasal yollarla yurt dışından telefon almak için şu adımları takip etmelisiniz:. 

  • 1. Adım: IMEI kayıt bedelini belirlenmiş ve anlaşmalı bankalara ödeyin.

IMEI kayıt ücreti vergi dairelerinde ödenebiliyor. Ayrıca birçok banka, IMEI kayıt ücreti ödemesini kabul ediyor. IMEI kayıt harcı 2022 Eylül ayı itibarıyla 2723 TL’dir. Bu tutarı ödeyerek kayıt bedeli adımını tamamlamış olursunuz. Ödemeyi gerçekleştirdikten sonra dekontu saklamayı unutmayın.

 

  • 2. Adım: e-Devlet sistemine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın.

Bir e-Devlet kaydınız yoksa şifre alarak hesap açın. Eğer varsa turkiye.gov.tr linkine giderek hesabınızda oturum açın.

 

  • 3. Adım: IMEI kayıt sayfasına gidin.

e-Devlet hesabına giriş yaptıktan sonra önce IMEI kayıt sayfası’na gidin. Açılan sayfada Bilgilendirme > Başvuru Formu > Onay > Sonuç adımlarını izleyin.

 

  • 4. Adım: Yurt dışından telefon almak için talep edilen gerekli bilgileri eksiksiz ve doğru olarak yazın.

Bu adımlarda talep edilen SIM türü, Belge No, Belge Türü gibi bilgileri güncel ve doğru olarak girdiğinizden emin olun.

 

  • 5. Adım: Kaydet butonuna dokunun.

Son bir kez girdiğiniz bilgileri gözden geçirip kaydet butonuna tıklayın.

 

Yurt dışından telefon almak için izlemeniz gereken adımlar bunlar. Daha sonrasında sonucun onaylanıp onaylanmadığını ilgili sayfadan takip edebilirsiniz.

 

Yurt Dışından Telefon Almanın Avantajları 

Yurt dışından telefon almanın mantıklı olduğu durumlar genelde aygıtların yüksek segmentli olmalarıyla ilişkili. Düşük ve orta segmentli cihazlarda, ek ücretlendirmeleri karşılayınca yurt içindeki telefon fiyatlarının hemen hemen aynısıyla karşılaşılabiliyor. Bu nedenle yüksek segmentli ve son model ürünler söz konusu olduğunda yurt dışından telefon almak daha kârlı ve avantajlıdır demek mümkün.

 

Yurt dışından telefon almanın diğer mantıklı yönü, üretim ve perakende vergilerinin minimum miktarlarda olduğu ülkelerin cazip fiyatlarından yararlanmak. Bu sayede, pahalılık köpüğü üzerinden atılmış ve cep yakmayan tutarlarla cep telefonu edinmek mümkün oluyor.

 

Yurt Dışından Telefon Almanın Dezavantajları 

Yurt dışından telefon almak mantıklı mı?” sorusu yanıtlanırken önce fiyat farklılığı parametresini göz önünde bulundurmak gerekir. CIF (Cost, Insurance, Freight) yani Mal, Sigorta ve Navlun ücreti toplamı fiyat farkını belirleyen ana faktörlerden biridir. Bu fark, aynı cihazın yurt içi değeri ile yurt dışı değeri arasındaki farktır. Diğer faktörler vergi, mali yükümlülük, dağıtıcı şirket ya da bayi kârıdır. Tüm bu faktörler dış bir ülkeden temin edilen teknolojik cihazların maliyetini belirgin ve beklenmedik düzeyde artırabilir.

 

Yurt dışından telefon almak konusunda ortaya çıkan bir diğer dezavantaj bir pasaporta yalnızca iki yılda bir defa yeni telefon kaydı yapılabilmesidir. Bu da 2 yıl içinde kullanıcı kaynaklı muhtemel bir bozulma, sorun ya da eskime durumunda yeni telefon temin edememek demek. Kullanıcılar, tek bir pasaporta bir adet cihaz kaydettiklerinden, yurt dışından yeni bir telefon getirmek için en az 2 yıl beklemek durumunda kalır.

 

Yurt dışından telefon almanın bir diğer eksisi de alıcı konumundaki kişinin güncel ikametiyle ilgili. Cihaz kullanıcısının son 4 ay içinde Türkiye’ye giriş-çıkış gerçekleştirmiş olma zorunluluğu mevcut.

 

Yurt Dışından Telefon Getirmenin Riskleri 

Elbette yurt dışından telefon almak bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risklerin en başında IMEI numarasını kaydettirmeyenlerin karşı karşıya kaldığı kapanma sorunu geliyor. Belirtilen süre zarfında kayıt harcı ve vergisi ödenmeyen telefonlar anında devre dışı kalıyor.

 

Dış bir ülkeden kişisel olarak ithal edilen telefonlardaki bir diğer risk de garanti kapsamının sınırlılığı ya da hiç olmayışı. Bazı markalar uluslararası garanti sunsalar da bunu 1 yıl gibi olağandan kısa bir süreyle sınırlayabiliyor. Dahası yazılım güncelleme ve cihaz değişimi gibi birtakım işlemler garanti kapsamı dışında bırakılabiliyor.

 

Kimi durumlarda ise, yurt dışından getirilmiş telefonlarda garanti kapsamı hiç yok. Sözgelimi Apple marka bir telefonun garantisi varken, aynı markaya ait bir diğer cep telefonunun garantisi mevcut olmayabiliyor. Bu durum da kullanıcılara köklü ve ciddi sorunlar çıkarabiliyor.

 

Yurt Dışından Getirilen Telefon Nasıl Kaydedilir? 

Yurt dışından getirilen telefonların en fazla 120 gün süre zarfında kaydettirilmesi zorunludur. Aksi takdirde telefonun devre dışı kalması söz konusu olur. Telefonunuzun IMEI numarasını kontrol etmeniz için iki yol var.

 

Kestirme bir yol olarak #6# numarasını tuşlayarak edindiğiniz cihazın IMEI numarasını kontrol etmeniz mümkün. Diğer bir IMEI numarası öğrenme yöntemi ise aygıtınızın bataryasını çıkararak uygulanır. Bataryanızın iç kısmında yer alan ve toplamda on beş rakamdan oluşan numara, telefon kimliği olarak tanımlanan IMEI numarasıdır. IMEI numarasını ilgili komutu tuşlayarak arama yapma ya da bataryayı çıkarıp iç kısmı okuma yöntemleriyle öğrenebilirsiniz. IMEI numarasının nasıl öğrenileceği ve bu numaranın ne olduğu hakkında daha fazla bilgi için şu yazımızı okuyabilirsiniz:

IMEI numarası kaç ve IMEI numarası niçin vardır?

 

Yurt Dışından Telefon Getirmenin Maliyeti 

Yurt dışından telefon getirmenin mantıklı olması için cep telefonu maliyetinin bütçe dostu sularda yüzmesi gerek. Yurt dışı vitrininde yer alan bir telefonun maliyeti döviz dalgalanmaları ve kur artışına göre farklılık gösterebilir. Bu konuda statik bir bilgi vermek mümkün değil. Ancak istediğiniz cep telefonunun yurt dışı fiyat bilgisine bakıp diğer ek ücretleri dahil ederek pratik bir hesaplama gerçekleştirebilirsiniz.

 

Eylül 2022 itibarıyla kayıt harcı 2732 TL olarak belirlenmiş bulunuyor. Ek olarak kullanıcılardan cihaz kaydı başına 117 TL maktu ÖİV bedeli talep ediliyor.

 

Bu ücretlere ek olarak bir ülkenin uzaklığına göre artan fiyatlarda kargo ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu nedenle başka bir ülkeden telefon getirmenin telefon fiyatının haricinde en az 2849 TL + kargo bedeline mal olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Yurt Dışından Gelen Telefon Yerine Yenilenmiş Telefon Seçmenin Avantajları 

Yenilenmiş telefonlar günümüzün rağbet gören teknolojik alışveriş trendi. Kozmetik, donanım ve yazılım bakımından yenilenen telefonlar, sıfır telefonlardan farksız bir kaliteye ulaşabiliyor. Ayrıntılı tamir işlemleri yapılan, kontrol ve testlerle desteklenen yenilenmiş telefonlar birçok açıdan daha avantajlı konumda yer alıyor. Telefonların yıpranma durumları da bu sayede telafi edilebiliyor.

 

Yurt dışından telefon almak söz konusu olduğunda, alınan telefonların ek ücretlendirme ve türlü prosedürler gibi külfetlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bunların yanı sıra garanti kapsamı gibi sorunlar da hafife alınacak gibi değil. Yenilenmiş telefonlardan edinmek ise fazladan uğraş gerektirmiyor ve üretici/perakendeci firma tarafından uzun garanti süreleriyle korunuyor. Hayat pahalılığı nedeniyle temin edilemeyen telefonların birçok eksiklik ve binbir uğraşla yurt dışından alınması yerine daha sağlıklı bir yol var: Yenilenmiş telefonları tercih etmek.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/iphone-11-pro-ile-iphone-11-pro-max-karsilastirilmasi-116 linkinden ulaşabilirsiniz.