Telefon Telefonumun IMEI numarası kaç ve IMEI numarası niçin vardır?

Telefonumun IMEI numarası kaç ve IMEI numarası niçin vardır?

Tam olarak çeviri anlamı Uluslararası Mobil Ekipman Kimliğidir. IMEI her cep telefonu için benzersiz bir sayısal tanımlayıcıdır. 10-05-2022

IMEI terimini duydunuz veya telefonunuzun “Ayarlar”, “Genel” ve “Hakkında” kısmında yazdığını gördünüz. İlk bakışta, IMEI numarasının tam olarak ne olduğunu veya ne işe yaradığını anlayamazsınız. Genel tavsiye olarak, IMEI numaranızı daima bir yerlere not etmelisiniz. IMEInumaranız cep telefonunuza özgüdür ve marka, model, seri numarasını tanımlamak için kullanılabilir.

 

Akıllı telefonlar daha kolay erişilebilir ve değerli hale geldikçe, dünya çapında hırsızların hedefi haline geldi. Bu durumlara karşı, IMEI numaranızın bir kaydına sahip olmak, göz ardı edilmemelidir. Yani, IMEI numarası tam olarak nedir ve cep telefonunuzun IMEI numarasını nasıl buluyorsunuz?

 

IMEI numarası nedir?

Tam olarak çeviri anlamı Uluslararası Mobil Ekipman Kimliğidir. IMEI her cep telefonu için benzersiz bir sayısal tanımlayıcıdır. Bu sayı, her cihazı birbirinden ayırt etmeye yardımcı olur. Telefonunuzu tamire götürürseniz, IMEI numarasını kullanarak, 2016’da satılan diğer 51 milyon iPhone 7’den ayırt etmek için kullanılır. Standart bir IMEI numarası, tüm dizinin doğrulanması için 15 basamaklı bir ek sayı ile 14 basamaklı bir dizidir. Ayrıca, cihazın yazılım sürümü hakkında IMEISV olarak bilinen bilgileri içeren 16 basamaklı bir çeşidi daha vardır.

 

Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse; 2004’ten beri IMEI, AA-BBBBBB-CCCCCC-D formatında oluşturulmaktadır. A ve B etiketli bölümler Tip Tahsis Kodu (TAC) olarak bilinir. IMEI numarasının TAC kısmı, cihazın üreticisini ve modelini tanımlar. Örneğin, iPhone 6s Plus 35-332907 iken Google Pixel TAC kodu 35-161508’dir. Bazı modellerde revizyon, üretim yeri ve diğer faktörlere bağlı olarak birden fazla TAC var – iPhone 5C’de toplam beş farklı TAC kodu var. Altı C rakamı, cihazınızın benzersiz seri numarasını gösterir ve bunlar mobil cihaz üreticileri tarafından tanımlanır. IMEI numarasının D kısmı, IMEI numarasının Tahsis ve Onay Kılavuzlarını karşılamasını sağlayan bir kontrol rakamıdır. Hatalı IMEI numaralarının kaydedilmesini önlemek için kontrol basamağı ambalajda görüntülenir, ancak belgelendirilmiş IMEI numarasının bir parçasını oluşturmaz.

 

IMEI numaranı bul?

Cihazınızın IMEI numarasını bulmanın birkaç yolu vardır. En evrensel yaklaşım, cep telefonunun arama uygulamasına kullanmaktır. Cep telefonunuzdan * # 06 # ‘yi tuşlarsanız ekranda IMEInumarası görüntülenecektir.

 

Eğer Android veya iOS cihazınız varsa, IMEI numarasını Ayarlar’ın da altında bulunabilir. iPhone telefonlar için “Ayarlar”, “Genel”, “Hakkında” kısmına gidiniz aşağı tarafta IMEI numarası görüntülenecektir. IMEI numarasını kopyalamak, numaraya dokunup basılı tutmak kadar basittir. Android telefonlar için değişiklik gösterebilir, ancak genellikle “Ayarlar”, “Telefon Hakkında”, “Durum” bölümüne gidip IMEI numarası görüntülenir.

 

IMEI numarasının temel amacı, her bir cihaza benzersiz bir tanımlama sunmaktır. Pratikte, IMEInumarası otomotiv endüstrisinde kullanılan Araç Kimlik Numarasına (VIN) çok benzemektedir. Bazen kafa karıştırıcı olsa da, IMEI numarası SIM numaranızdan tamamen ayrı ve değiştirilemez. Bir hücre ağına bağlandığınızda, sağlayıcı hizmetlerini etkinleştirmek için her iki sayıyı da yakalar. IMEI numarası sadece cihazı tanımlarken, SIM numarası abone hesabınızı tanımlar.

 

Cihazınız kaybolur veya çalınırsa, IMEI numarasına bir blok yerleştirerek her hangi bir ağa bağlanmasını ve kullanılmasını engellemek için servis sağlayıcınıza başvurabilirsiniz. Sağlayıcınız ayrıca, diğer ağlarla da iletişim kurabilir ve ayrıca aygıtları engellemelerini isteyebilir. Güvenlik görevlileri de, genellikle IMEI numarasını sayesinde kayıp veya çalıntı telefonların kayıtlarını tutar. Cihazın IMEI numarasını değiştirmek birçok bölgede yasa dışıdır.

 

Bir cihazın IMEI numarasını değiştirmek yasadışı olsa da, bu gerçekleşir. Özellikle hırsızlar kara listeye alınmamış numaraları alarak, bunları tekrar kullanılabilir hale getirmek için çalıntı cihazlarına uygulayacaktır. Bu nedenle, IMEI numaranızı hiçbir zaman paylaşmamanızı veya göndermemenizi tavsiye ederiz.

 

IMEI numarası, cep telefonunuzu tanımanın en önemli ve benzersiz yollarından biridir. Henüz yapmadıysanız bulup hemen not edin. IMEI numarasının bir bölümünü güvenli bir yerde saklayın, böylece ihtiyacınız olursa orada bulabilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/duyarli-tuketici-ol-donusume-katki-sagla-13 linkinden ulaşabilirsiniz.