Telefon Yenilenmiş Telefonlar Garanti Kapsamına Girer mi?

Yenilenmiş Telefonlar Garanti Kapsamına Girer mi?

Özellikle belirlenen şartlar çerçevesinde yenilenmiş telefonlar garanti kapsamında girer mi sorusu merak edilenler arasında şimdiden yerini almaya başladı. 10-05-2022

İkinci el olarak nitelendirilen tablet veya cep telefonuna benzer cihazlarda Ticaret Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni yönetmelikle farklı bir dönem başlangıcı oldu. Ortaya çıkan bu yenilik yurt dışında refurbished adlandırması yapılan uygulamanın ülkemiz içerisinde var olmasını kapsıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yaptığı açıklamada yenilenmiş telefon yönetmeliğine bağlı kalınarak piyasada satış gerçekleştirilebileceği ve bu satışta aranan şartlar belli oldu. Özellikle belirlenen şartlar çerçevesinde yenilenmiş telefonlar garanti kapsamında girer mi sorusu merak edilenler arasında şimdiden yerini almaya başladı. Garantili satış döneminin nasıl oluşacağı ve alıcı satıcı ilişkisini nasıl etkileyeceği merak edilenler diğer konulardandır.

 

İkinci El Telefon ve Benzeri Cihazlarda Yeni Dönem

Bakan Pekcan yakın zaman içerisinde yaptığı yazılı açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın yenilenmiş ürünlerin satışına yönelik düzenleme yer alıyor. Söz konusu düzenlemenin önemli olduğundan bahseden Bakan Pekcan amaçları içerisinde kullanım ömrü henüz dolmayan ürünlerin tekrar teknolojiye kazandırmak istenildiğini vurguladı. Bu kullanım sayesinde israfın ve çevreye verilen zararların önlenebileceğini, ithalatın azalacağı ve tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle güvenli bir şekilde ikinci el cihaz almalarının gerçekleşebileceğini söyledi. Mevcut durumda olan ikinci el telefon satışlarında daha fazla güveni ortaya çıkartabilmek ve piyasada kayıt dışılığın getirdiği güvensizliği kaldırılmak için yapılan bir çalışma olduğunu da belirtti. Bu güvensizliği kaldırabilecek etken ise yenilenmiş telefonlarda garanti olması göze çarpıyor.

 

Yeni Dönem İçerisinde Vurgulanan Garantili Süreç

Tüketicilerin güvenli şekilde ve sıfır ürünlere nazaran daha düşük maliyetle alınabilmesi istenilen yenilenmiş telefonlar asgari 12 ay garanti kapsamı içerisinde olmalıdırlar. Ticaret Bakanlığı tarafından da hazırlanan yenilenmiş telefonlara yönelik olan yönetmelik yasal altyapıyı süreç içerisine koyuyor. Yenilenmiş telefonların garantisi yönetmeliğe bağlı kalarak düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekmektedir. Güvenli hareket edebilme fırsatı sunulur. Satın aldığı yenilenmiş ürünle ilgili sorun yaşadığında da garantiden kaynaklanan durumlarda alıcı yasal hakkıyla problemin giderilmesini talep edebilecektir.

 

Yenilenmiş Telefon İçeriği Nasıldır?

Türkiye dışında refurbished İngilizce adlandırılması yapılan uygulama yenilenmiş telefon anlamını taşımaktadır. Yakın zamana kadar ülkemizde kullanılmayan bir tabir olarak öne çıksa da büyük teknoloji üretici firmaların da yenileme merkezlerinde ikinci el telefonları yenileyerek üretildiği görülür. Apple, Samsung gibi bu alanda büyük markalara dönüşmüş firmaların da bu sektöre uğraş verdiği gözükür. Ancak Ticaret Bakanlığı’nın da çıkardığı yeni yönetmelik sayesinde refurbished olan ürünler Türkiye’de yasal altyapıyla satışa çıkartılabilecek. Yönetmeliğe bağlı kalınarak yenilenmiş telefonlarda garanti en az 12 ay olarak alıcıların karşısına çıkabilecektir.

 

Yeni Çıkartılan Yenilenmiş Telefon Yönetmeliği Amacı ve Kapsamı Nedir?

Cep telefonu ve tabletlerin kullanılmış olması takdirinde yenilenerek tekrar satışa sunulmasına ilişkin uygulama usul ve esaslar yönetmelik amacıdır. Yasal altyapıyı oluşturarak ticaret içerisinde güvenirliği üst seviyeye taşır. Bu yönetmelik belirlenen teknolojik cihazların yenilenmesi, sertifikalandırılması ve tekrar satışa sunulmasına ilişkin faaliyetleri içerisinde barındırır. Kapsamı olarak görülen mesele teknoloji dönüşümlülüğüne katkısı vardır. Tüketicinin hakkının korunmasına yönelik olan kanunlar esas alınarak yönetmelik çıkarılmış ve ülkemizde uygulamaya konulmaya başlanmıştır.

 

Yenileme Faaliyetlerine İlişkin Aranılan Şartlar Nelerdir?

Kullanılmış olarak nitelendirilen telefonlarda, yenileme merkezleri tarafından, Bakanlıkça belirlenen düzenleme veya Türk Standardları Enstitüsünün belirlediği standartlara uygun şekilde düzenlemeleri gerekir. Yenilenme işlemini görmüş olan mallar ise ancak sertifikalandırıldıktan ve ambalajlandıktan sonra yenilenmiş ürün olarak tekrar satışa sunulabilir. Bu aşamaları geçiren ürünler hakkında yenilenmiş telefonlar garanti kapsamına girer mi sorusu da merak edilen ve şartlar arasında olup olmadığı incelenen konulardan birisidir. Çünkü garanti şartıyla yasal hak talebi alıcı için önemli mevzudur.

 

Yenilenmiş Telefon Özellikleri Nasıldır?

İkinci el kullanılan telefonlar yetkili alıcı tarafından tüketiciden alınarak yenileme merkezine iletilmek suretiyle doğrudan alınır ardından yenilenme işlemleri başlatılabilir. Bu duruma ek olarak yenileme merkezi tarafından tüketiciden de doğrudan alınarak yenilenme yapılabilir. Eğer ki cep telefonunda bir yenilenme yapılması isteniyorsa telefonun 1 yıl kullanılmış olması gerekir. Veri trafiği bulunan ürün yenilenme aşamasına geçebilir. Refurbished yapılmış olan ürünler satışa çıkarılacağı zaman ise ambalajında, etiketinde, reklam ve ilanlarında tüketicinin kolaylıkla algılayabileceği bir şekilde, “yenilenmiş ürün” ibaresi bulunması zorunludur. Eğer ki yenileme işlemi yapılırken yenilenen tüm parçaların üretici ya da üreticinin yetki verdiği ithalatçı onaylı parçalar olursa da üzerinde “üretici onaylı parçalar kullanılarak yenilenmiş ürün” belirtilmesi yapılması gerekir.

 

Yenilenmiş Telefon vb. Cihazlarda Garanti

Yenileme merkezi tüketicinin yasal hakları saklı kalmak kaydıyla yenilenmiş ürünle ilgili değişim, onarım, bakım, bedel iadesi, bedel indirimi ve benzeri hususlarda ürünlere özel garantisini vermek zorundadır. Belirlediği taahhütlere göre ürüne ilişkin reklam ve ilanlarında yer alan ifadelerle bağlı olur. Yenilenmiş telefonlarda garanti ürünün tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar. Garanti ise asgari bir yıl olarak belirlenir.

 

Yenilenmiş Telefonların Garantisinin Kapsamı

Yenilenmiş telefonların garantisi taahhüdünde tüketicinin yasal haklarının saklı olduğu bilgisi yer alır. Garantiden faydalanma koşulları, garanti süresi, garanti verenin unvanı ve iletişim bilgileri yer alan bilginin yanında bulunur. Bu taahhüdün tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile verilmesi sorumluluğu ise satışı gerçekleştiren kurum veya kişilere ait olur. Eğer ki ürün garanti kapsamında bakım, onarım ihtiyacı talebi oluşturulursa nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri dahil olmak üzere tüketiciden herhangi bir masraf talebinde alıcı bulunamaz. Bu masrafların giderilmesi kendi yükümlülüğü altındadır. Yenilenmiş ürün garantisi süresi içinde ücretsiz onarım veya ayıpsız yenilenmiş misli ile değişim haklarından birinin seçilmesi gerekir. Bu seçilmeyi ise azami 20 iş günü içerisinde yanıt verme zorunluluğu bulunur. İade olma talebi gerçekleşir ise indirimi bulunsa dahi tam ücret geri tüketiciye verilir.

 

Garantili Olarak Satılan Yenilenmiş Telefon Alıcıların Sorumlulukları

Yetkili alıcı öncelikli olarak elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış mallar için e-Devlet üzerinden ürünün “Beyaz Liste”de olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Garanti belgesi, fatura veya fatura yerine geçen perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, gider pusulası ve benzeri belgelerin tarafına ulaştırılıp ulaştırılmadığını incelemelidir. Eksik varsa eksikliğin giderilmesini talep eder. Ardından bu belgeleri saklamakla mükelleftir. Yenilenmiş ürün almak isteyen kişi elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların en az bir yıl veri trafiğinin olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Kendi yasal hak ve sorumluluklarından haberdar olması gerekir.

 

Yenilenme Merkezlerinin Ürün Üzerinden Aldığı Sorumluklar Nelerdir?

Bakanlık tarafından yönetmeliğe konulan yenilenmiş telefonlar yenilenme merkezleri içerisinde tadilatları ve geri dönüşümleri gerçekleştirilir. Bu ürünlerin sıfır fiyatlardan daha uygun satışa sahip olmasından kaynaklı yenilenmiş telefonlar garanti kapsamına girer mi sorusu merak ediliyor. Garantisi olan ürünler ise yenilenme merkezlerinin belirlenen standartlara bağlı kalarak satışa hazır şekle getirişleri olur. Yenileme işlemi yapılırken ise üzerinde olan sorumluluklar onarım veya parça değişikliği gerekiyorsa bu onarım ve değişikliğin yapılması yönündedir. Ekstra olarak önceki kullanıcıya ait kişisel veriler dâhil tüm bilgilerin yok edilmesi ve fabrika ayarlarına geri getirilmesi gerekir. En son ürünü test aşamasına sokup ardından satışa hazır hale gelir.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/ikinci-el-telefonlarda-pil-performansi-20 linkinden ulaşabilirsiniz.