Telefon İkinci El Telefonlarda Pil Performansı

İkinci El Telefonlarda Pil Performansı

İkinci el telefonlarda pil performansı en çok merak edilen konu. Bunun ayrıntılarını sizler için yazdık. 10-05-2022

Son yıllarda kullanım oranı çok hızlı bir şekilde artan akıllı telefonlar, hayatımızı oldukça kolay bir hale getiriyor. Maddi nedenlerden dolayı sıfır cihaz alamayanlar; her daim ikinci el olarak bilinen telefonlara yöneliyorlar. İkinci el telefonlarda pil performansı en çok merak edilen konu. Bunun ayrıntılarını sizler için yazdık.

 

İkinci El Telefon Nedir?

Kullanılmış olan ve daha önce farklı bir numara üzerinden aktif edilmiş cihazların tümüne ikinci el telefon adı verilir. Özellikle fiyat açısından daha düşük meblağlar üzerinden satılması, çok sık tercih edilmesinin temel nedenidir. İkinci el telefonlarda pil performansı, daha önce nasıl kullanıldığıyla alakalı bir kavramdır.

 

Telefon Pili Ne İşe Yarar?

Telefonlarda yer alan pilin diğer adı bataryadır. Elektrik enerjisi bu sistem sayesinde kimyasal enerjiye çevrilir. Hemen ardından ise bunu elektrik enerjisini olarak verir. Böylelikle cihazın çalışması sağlanır. Bataryanın en dikkat çekici özelliği şarj edilebilir bir yapıya sahip olmasıdır. Yani içindeki enerji azaldığı zaman, elektrik üzerinden yeniden doldurulabilir. Elbette her batarya ve pilin belli bir ömrü vardır. İkinci el telefonlarda pil performansı, kullanım ilkelerine uyulduğu vakit her daim yüksek olur.

 

Batarya Testi Nedir?

Satın alınmış olan kullanılmış bir cihazın pil performansını anlamak son derece önemlidir. Bilindiği üzere günümüzde akıllı cep telefonlarının bir kısmı Android, diğerleri ise IOS adındaki sisteme sahiptir. Bu durum batarya testini yaparken, farklı şekillerde hareket edilmesini zorunlu hale getirir. Her işletim sistemi için takip edilecek değişik yollar söz konusudur.

 

Android Telefonlarda Batarya Testi Nasıl Yapılır?

İkinci el telefonlarda pil performansı ölçüleceği zaman, cihaz Android işletim sistemine sahipse şu yol takip edilir;

 

  • Tamamen ücretsiz olarak sunulmuş birçok farklı programı bunun için kullanmak mümkün.
  • Google Play üzerinden yapılacak olan indirme işleminin ardından süreci başlatın.
  • İlk olarak bataryayı şarj edin.
  • Ancak bunu yüzde 80'e kadar yapın.
  • Böylelikle hem uzun süreli bir şekilde telefonun kullanımı mümkün olacaktır hem de daha sağlıklı bir performans alınacaktır.
  • Bu işlemi belli bir süreye kadar uygulayın.
  • Performansın nasıl olduğunu bu şekilde rahatlıkla görebilirsiniz.

 

iOS Telefonlarda Batarya Testi Nasıl Yapılır?

İkinci el telefonlarda pil performansı konusunda bilgi sahibi olabilmek için IOS marka cihazlarda daha farklı bir yol takip edilir. Normal şartlarda ölçüm yapmak bu işletim sisteminin kullanılmış olduğu cihazlarda çok kolay değildir. Telefondaki ayarlar kısmı üzerinden batarya yazan yere tıkladıktan sonra batara yazan yere bakarak, durumu net bir şekilde görebilirsiniz. Ancak bu alan size performans hakkında bilgi vermez. Sadece bataryanın durumu kötü olduğunda bir uyarı söz konusudur. Daha farklı bir alternatif olarak cihazlarda yüklü durumda olan Console adındaki yazılımı tercih edebilirsiniz. Hemen bu uygulamanın çalışmasını sağlayın. Daha sonra lightning adındaki kabloyu hemen bilgisayara takın. Search kısmına Battery Health ifadesini yazdıktan sonra performansın nasıl olduğunu görebilirsiniz. Özellikle telefon sat ın almadan hemen önce bunlara dikkat etmek, daha sağlıklı bir kullanım için şarttır.

 

İkinci El Telefonların Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?

İkinci el telefonlarda pil performansı, şunlara dikkat edilerek yukarı çekilir;

 

  • Her alanda olduğu gibi şarj cihazları konusunda da hem yan sanayi hem de orijinal olarak tanımlanmış farklı birçok aygıt söz konusu. Telefonun daha iyi bir performans göstermesini sağlamak adına, birebir orijinal olan cihazların kullanımı şarttır.
  • Akıllı cep telefonlarının bataryaları kritik bir seviyeye geldiğinde sizlere uyarı verir. Cihazı şarj edebilmek için bunu beklemek çok da mantıklı bir hareket olmayacak. İşte bu yüzden yüzde 20 şarj kaldığında onu elektriğe bağlamak, hem performansı arttıracak hem de ortaya çıkacak olan dengesizliğe bir son verecek.
  • Bataryanın performansını en olumsuz etkileyen işlemlerin başında titreşime almak geliyor. Bundan dolayı çok gerekli kalınmadığı taktirde telefonun zil sesi her daim açık olmalıdır. Bu sayede bataryadan şarj etmek mümkündür.
  • Her akıllı telefonda kullanılan birçok değişik uygulama vardır. Ancak bunların tümü kullanıcı tarafından aktif bir biçimde tercih edilmez. Bu yüzden arka planda çalışmaya devam ederler. İşte bunların kapatılması, ikinci el telefonlarda pil performansı artırımı için size büyük bir avantaj sağlayacak.
  • Telefonun kullanılmış olduğu ortamın sıcaklığı son derece önemlidir. Her türlü cihaz; markası ya da işletim sistemi ne olursa olsun sıcak bir ortam içinde daha çok enerji sağlar. Bunun önüne geçmek gerekir. Böylelikle daha sağlıklı bir kullanım elde edilir.
  • Akıllı cep telefonlarının zaman zaman bataryalarının sıfırlanması şarttır. Bunu çok sık bir şekilde gerçekleştirmeyin. Ay içinde bir kere yapmak yeterli olacak.
  • Birçok değişik markanın tasarlamış olduğu güvenli batarya yazılımları da sizin için büyük bir avantaj sağlayacak.

 

Batarya Kalibrasyonu Ne Anlama Gelir?

Akıllı cep telefonlarının çok büyük bir kısmında kullanılan Android işletim sisteminin sağlamış olduğu en büyük avantaj; pil kapasitesini izleyebilmesidir. Bu durum kullanıcıya avantaj sağlar. İşte buna kalibrasyon adı verilir. Satın alma işleminin hemen sonrasında bunun seviyesini, ilgili yazılım üzerinden rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Fakat zamanla bunun bozulması, henüz şarj bitmemişken telefonun kapanmasına neden olur.

 

Batarya Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

İkinci el telefonlarda pil performansı konusunda hızlı bir biçimde bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun için kalibrasyon işlemini şu şekilde gerçekleştirin;

 

  • Telefonu kullanın ve bunu şarj bitene kadar yapın.
  • Kapanma işleminin kendi kendisine olması gerekir.
  • Hemen ardından açma tuşuna bir kere basın.
  • Fakat şarj olmadığından açılma gerçekleşmez ve ışık açılır gibi olsa da yeniden kapanır.
  • Bu işlemi, hiçbir şekilde ekrandan ışık gelmeyene kadar yapın.
  • Daha sonra şarj cihazına telefonu bağlayın ve bunu açmayın.
  • Yüzde 100 olana kadar beklemek lazım.
  • Telefonu fişten çıkarın ve açın.
  • Pilin yüzde 100 olması lazım. Eğer böyle bir durum yoksa tekrar telefonu, açık bir şekilde şarj edin.
  • İşlemin sonunda kontrolü sağlayın ve yüzde 100 yazısını görün.
  • Aksi halde işlemi teker yapın.
  • Artık yapılacak olan şey telefonu kullanmaktır.
  • Şarjı bittiği zaman yeniden şarj ederek kalibrasyonu tamamlayabilirsiniz.

 

İkinci el telefonlarda pil performansı bu şekilde yukarı çekilir.

 

Nikel Pil Nedir?

Kadmiyum olarak bilinen ve Ni-Cd şeklinde gösterilen bataryalardır. Genellikle fiyatları çok uygundur. En az 600 en çok 1000 kere şarj edilebilir. Bu tip pillerde en çok dikkat edilecek şey ise tamamen boşalmadan elektriğe bağlanmaması gerektiğidir.

 

Nikel Metal Pil Nedir?

Ni-Mh piller ise daha karışık olan yapılarıyla dikkat çeker. İçinde farklı birçok bileşen vardır. Kapasiteleri çok yüksektir. Bellek etkisi mevcuttur. İkinci el telefonlarda pil performansı konusunda sıkıntı çekmek için tam olarak boşalmasından sonra şarja takılmalıdır.

 

Lion Pil Nedir?

En yeni teknolojidir. Oldukça güçlü olması kullanan kişiye büyük bir avantaj sağlar. Uzun bir süre boyunca enerjiyi muhafaza ederler. Bellek etkisi yoktur ve bu sayede her daim şarj edilebilir.

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/yenilenmis-telefon-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler-19 linkinden ulaşabilirsiniz.