İkinci el telefonlarda pil performansı en çok merak edilen konu. Bunun ayrıntılarını sizler için yazdık. 10-05-2022
Son yıllarda kullanım oranı çok hızlı bir şekilde artan akıllı telefonlar, hayatımızı oldukça kolay bir hale getiriyor. Maddi nedenlerden dolayı sıfır cihaz alamayanlar; her daim ikinci el olarak bilinen telefonlara yöneliyorlar. İkinci el telefonlarda pil performansı en çok merak edilen konu. Bunun ayrıntılarını sizler için yazdık.
Kullanılmış olan ve daha önce farklı bir numara üzerinden aktif edilmiş cihazların tümüne ikinci el telefon adı verilir. Özellikle fiyat açısından daha düşük meblağlar üzerinden satılması, çok sık tercih edilmesinin temel nedenidir. İkinci el telefonlarda pil performansı, daha önce nasıl kullanıldığıyla alakalı bir kavramdır.
Telefonlarda yer alan pilin diğer adı bataryadır. Elektrik enerjisi bu sistem sayesinde kimyasal enerjiye çevrilir. Hemen ardından ise bunu elektrik enerjisini olarak verir. Böylelikle cihazın çalışması sağlanır. Bataryanın en dikkat çekici özelliği şarj edilebilir bir yapıya sahip olmasıdır. Yani içindeki enerji azaldığı zaman, elektrik üzerinden yeniden doldurulabilir. Elbette her batarya ve pilin belli bir ömrü vardır. İkinci el telefonlarda pil performansı, kullanım ilkelerine uyulduğu vakit her daim yüksek olur.
Satın alınmış olan kullanılmış bir cihazın pil performansını anlamak son derece önemlidir. Bilindiği üzere günümüzde akıllı cep telefonlarının bir kısmı Android, diğerleri ise IOS adındaki sisteme sahiptir. Bu durum batarya testini yaparken, farklı şekillerde hareket edilmesini zorunlu hale getirir. Her işletim sistemi için takip edilecek değişik yollar söz konusudur.
İkinci el telefonlarda pil performansı ölçüleceği zaman, cihaz Android işletim sistemine sahipse şu yol takip edilir;
İkinci el telefonlarda pil performansı konusunda bilgi sahibi olabilmek için IOS marka cihazlarda daha farklı bir yol takip edilir. Normal şartlarda ölçüm yapmak bu işletim sisteminin kullanılmış olduğu cihazlarda çok kolay değildir. Telefondaki ayarlar kısmı üzerinden batarya yazan yere tıkladıktan sonra batara yazan yere bakarak, durumu net bir şekilde görebilirsiniz. Ancak bu alan size performans hakkında bilgi vermez. Sadece bataryanın durumu kötü olduğunda bir uyarı söz konusudur. Daha farklı bir alternatif olarak cihazlarda yüklü durumda olan Console adındaki yazılımı tercih edebilirsiniz. Hemen bu uygulamanın çalışmasını sağlayın. Daha sonra lightning adındaki kabloyu hemen bilgisayara takın. Search kısmına Battery Health ifadesini yazdıktan sonra performansın nasıl olduğunu görebilirsiniz. Özellikle telefon sat ın almadan hemen önce bunlara dikkat etmek, daha sağlıklı bir kullanım için şarttır.
İkinci el telefonlarda pil performansı, şunlara dikkat edilerek yukarı çekilir;
Akıllı cep telefonlarının çok büyük bir kısmında kullanılan Android işletim sisteminin sağlamış olduğu en büyük avantaj; pil kapasitesini izleyebilmesidir. Bu durum kullanıcıya avantaj sağlar. İşte buna kalibrasyon adı verilir. Satın alma işleminin hemen sonrasında bunun seviyesini, ilgili yazılım üzerinden rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Fakat zamanla bunun bozulması, henüz şarj bitmemişken telefonun kapanmasına neden olur.
İkinci el telefonlarda pil performansı konusunda hızlı bir biçimde bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun için kalibrasyon işlemini şu şekilde gerçekleştirin;
İkinci el telefonlarda pil performansı bu şekilde yukarı çekilir.
Kadmiyum olarak bilinen ve Ni-Cd şeklinde gösterilen bataryalardır. Genellikle fiyatları çok uygundur. En az 600 en çok 1000 kere şarj edilebilir. Bu tip pillerde en çok dikkat edilecek şey ise tamamen boşalmadan elektriğe bağlanmaması gerektiğidir.
Ni-Mh piller ise daha karışık olan yapılarıyla dikkat çeker. İçinde farklı birçok bileşen vardır. Kapasiteleri çok yüksektir. Bellek etkisi mevcuttur. İkinci el telefonlarda pil performansı konusunda sıkıntı çekmek için tam olarak boşalmasından sonra şarja takılmalıdır.
En yeni teknolojidir. Oldukça güçlü olması kullanan kişiye büyük bir avantaj sağlar. Uzun bir süre boyunca enerjiyi muhafaza ederler. Bellek etkisi yoktur ve bu sayede her daim şarj edilebilir.
Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/yenilenmis-telefon-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler-19 linkinden ulaşabilirsiniz.