Teknolojinin gelişmesiyle programlama, kodlama ve yazılım gibi kavramlar hayatımızda önem kazanmaya başladı. Bu yazımızda kodlama uygulamalarından bahsedeceğiz. 16-08-2023
Teknolojinin gelişmesine paralel olarak her geçen gün programlama, kodlama ve yazılım gibi kavramlar hayatımızda önem kazanmaya başladı. İlkokullara kadar taşınan programlama dilleri günümüzde oldukça kullanabilir durumda. Hayatı pek çok yönden kolaylaştıran kodlama uygulamaları sürekli karşımıza çıkıyor. EasyCep’in yenilenmiş tablet ve telefonlarında kullanabileceğiniz hem çocuklara hem de yetişkinlere kodlama tekniklerini öğreten bu uygulamaları ayrı ayrı incelemeye ne dersiniz?
Kodlama temelleri ile birlikte bilgisayarı öğrenmek çocuklara işlerin nasıl yürüdüğünü anlamalarına destek sağlıyor. Çocuklar küçük yaşta kodlamayı bildiklerinde problem çözme yeteneği kazanabilirler. Bunun yanında düşünme yöntemlerini de geliştirme fırsatı elde ederler. Programlama yaptıkları zaman, ileriki yaşlarda yaratıcı olmaları adına güven kazanırlar. O halde çocuklar için kod yazma uygulamaları hangileri?
Mobil kodlama uygulamaları arasında çocuklara yönelik programlama dilleri kapsamında Scracth öne çıkıyor. Scracth, ABD’de bulunan ve MIT’in geliştirdiği 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanan basit ara yüze sahip programlama dilidir. Uygulama sayesinde kullanıcılar programlama dillerinin aksine diledikleri fonksiyonları fareyle tıklayıp sürükleyerek animasyon ve oyunlar yaratabiliyor. Platformu aynı zamanda Türkçe ve İngilizce dillerinde kullanmak mümkün oluyor. Çocuğunuzun İngilizcesini de geliştirebilmesi adına İngilizce dilini seçebilirsiniz. Uygulama ücretsiz olup iOS ve Android cihazlarda uyumludur.
Kodlama uygulamaları içerisinde çocuklar, öğrenciler ve öğretmenler tarafından sıklıkla kullanılan yazılımlardan bir tanesi Code.org. Çevrimiçi kodlama oyun platformu olan Code.org, çok basitten zora doğru sıralanan birçok ders ile birlikte bilgisayarsız etkinlikler sunuyor. Uygulama aynı zamanda oyunlar, videolar ve programlar aracılığıyla faydalı bilgiler veriyor. Ücretsiz olan platformu EasyCep’in yenilenmiş telefon ve tabletleri üzerinden kendi web sitesine bağlanarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Çocuklara oyun ve programın nasıl yapıldığını anlatan Tynker en iyi kodlama uygulamaları arasında dikkat çekiyor. Platformda kaynak kodlarını yazmak yerine kod bloklarını görsel olarak sürükleyip birleştirmeniz yeterli oluyor. Üstelik Tynker çocukların evde rahatlıkla kodlama öğrenmeleri için kendi hızlarında ilerlemelerine imkân tanıyan çevrimiçi kurslara sahip. Blok tabancı görsel kodlama ile öğrencilere kodlama kavramlarını eğlenirken öğretme amacı güdüyor. JavaScript, Swift ve Python dillerini öğreten Tynker ile hem metin hem de blok tabanlı kurslara katılabilirsiniz. Uygulama ücretsiz olup App Store ve Play Store üzerinden kolaylıkla indirilebilir.
Android ve iOS için geliştirilen ve çocuklara hitap eden yazılım programları kategorisinde inceleyebileceğimiz seçeneklerden bir tanesi de LightBot. Bu platform ile çocukların bulmaca benzeri oyunlar oynayarak programlama becerileri kazanmaları mümkün. Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan oyunun sağladığı avantajlar arasında kodlamanın en zor bölümü olan fonksiyon konusu anlaşılır biçimde ele alması ile öne çıkıyor.
Mobil kodlama uygulamaları kapsamında çocuklardan sonra yetişkinlere yönelik oluşturulan yazılımlar da dikkat çekiyor. Birbirinden farklı özellikleri bulunan yetişkinlere kodlama öğreten uygulamalar neler?
Temelden ileri seviyeye kadar çeşitli eğitimler barındıran SoloLearn iOS ve Android kodlama uygulamaları arasında rağbet görüyor. Kullanıcıların çoğu programlama dilini öğrenmesine yardımcı olan uygulama, yazılım alanında becerilerini ileriye taşımak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. SoloLearn Java, JavaScript, PHP, Python, Ruby, Swift ve daha fazlasını içeren etkileyici dil desteğine sahip. Ücretsiz kullanım sunan SoloLearn’ün ücretli bir abonelik sistemi de mevcut.
Yetişkinler için kodlama uygulamaları dediğinizde karşınıza çıkacak yazılımlardan bir tanesi de Grasshopper. Ücretsiz kullanılabilen uygulama JavaScript dilini temel düzeyde öğrenmenizi sağlıyor. Bünyesinde kısa dersler bulunan uygulama motive seviyesinin artmasını kolaylaştıran ödül sistemine sahip. Sürekli yeni kurslar ekleyen Grasshopper eğitimlerinde ilerledikçe grafik becerilerinizi göstermek için D3 veri görselleştirme kütüphanesini kullanma imkânınız oluyor. Bu uygulama, iOS için uyumlu olmakla beraber kendi web sitesi üzerinden de kullanılabilir.
Programlamayı öğrenebileceğiniz ve günde 5 dakika içerisinde web siteleri ve uygulamalar oluşturabileceğiniz yazılımlardan biri de Mimo. iOS ve Android cihazlarda rahatlıkla kullanılabilen ve kullanıcılardan tam not alan Mimo, Python, JavaScript, HTML, CSS, Swift, Kotlin ve benzeri programlama dillerini öğrenmenize olanak tanıyor. Programlama kurslarıyla birlikte dersleri önceden kodlama bilgisi ve tecrübesi olmayan herkese hitap ediyor. Mimo EasyCep’in yenilenmiş tablet ve telefonlarında sorunsuzca kullanabileceğiniz uygulamalar arasında yerini alıyor. 7 günlük deneme süresi sonrası Mimo’da Premium üyelik oluşturabilirsiniz.
Code Avengers, yetişkinlerin sıklıkla başvurduğu kod uygulamaları kapsamında öne çıkıyor. Platforma kendi web sitesi üzerinden giriş yapıp üyelik oluşturarak dersleri inceleyebilirsiniz. Platform üzerinden oyun ve çok daha fazlasını üretmeniz mümkün. Code Avengers Python, JavaScript, HTML vb. pek çok dilde oyun ve uygulamaları nasıl oluşturacağınızı öğreten 100 saatten fazla kursa sahip. Üstelik sisteme ücretli kayıt olmadan önce daha düşük seviyedeki dersleri dinleyebilirsiniz.
İleri seviye kodlama uygulamaları çocuklara ve yetişkinlere yönelik incelediğimiz yazılımlara kıyasla daha üst seviyede bir performansa sahiptir. Genellikle kodlama bilgileri konusunda uzmanlaşmış ve yazılım alanında faaliyet gösteren kişiler tarafından kullanılırlar.
Çevrimiçi bir platform olan LeetCode, daha çok yazılım mühendisleri için algoritmalar ve veri yapıları gibi konularda pratik yapma amaçlı tercih ediliyor. LeetCode sayesinde kullanıcılar önceden tanımlanan soruları çözerek ya da kendi sorularını hazırlayarak alıştırma yapma fırsatı yakalıyor.
LeetCode kullanmaya başlamak için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında siteye giriş yapabilir ve pratik yapmak istediğiniz konuyu ve soruları seçebilirsiniz. EasyCep’in yenilenmiş tablet ve telefonları üzerinden LeetCode’un kendi web sitesine kolayca giriş sağlayabilirsiniz. Sistem ücretli olup, Premium üye olmanız şarttır.
Dünyada sayısız yazılımcının kullandığı ünlü kodlama uygulamaları arasında HackerRank fark yaratıyor. Günümüzde şirketler yazılımcıların kodlama ve algoritma becerilerini HackerRank kullanarak ölçüyor. HackerRank diğer uygulamalara kıyasla biraz daha zor. Ama pes etmemek gerekiyor. Uygulamayı kendi web sitesi üzerinden kullanabileceğiniz gibi Android cihazlar için Play Store’den PYTHON HACKERRANK SOLUTİONS ve JAVA HACKERRANK SOLUTİONS isimleriyle indirebilirsiniz. Ayrıca uygulamayı ücretsiz kullanmak da mümkün.
Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/daha-once-gormediginize-eminiz-iste-apple-in-aslinda-ilk-telefonu-olan-itunes-phone-317 linkinden ulaşabilirsiniz.