Telefon Android ve iOS Arasındaki Farklar

Android ve iOS Arasındaki Farklar

Dünya üzerinde en çok bilinen iki işletim sisteminin ayrı ayrı avantaj ve dezavantajları mevcut. Bu yazımızda android ve ios arasındaki farklardan bahsedeceğiz. 31-10-2022

Akıllı telefonlar giderek günlük yaşantının vazgeçilmez bir parçası hâlini alıyor. Tahminlere göre 2023 yılında mobil cihaz ekonomisi 1 trilyon dolara yaklaşacak veya bu sayıyı aşacak. Şu durumda işletim sistemleri de birbirleriyle kıyasıya rekabet içine giriyor. 

 

İşletim sistemi denildiğinde ise akla ilk gelen iki isim var: Android ve iOS. Dünya üzerinde en çok bilinen bu iki işletim sisteminin ayrı ayrı avantaj ve dezavantajları mevcut. Sektörde Android %70,97’lik, iOS ise %29,49’luk bir pazar payına sahip. 

 

Android ve iOS arasındaki fark söz konusu olduğunda, en temel fark yazıldıkları programlama dilidir. Android, Java diliyle yazılmıştır. iOS’un programlanmasında ise Swift dili kullanılmıştır. En temel fark, ilkinin açık kaynak kodlu, ikincisinin ise kapalı kaynak kodlu olmasıdır. 

 

Android’de kullanıcı müdahalesi maksimum düzeydeyken, iOS’lar için aynı şey söylenemez. Diğer bir belirgin farksa batarya konusundadır. Android cihazlar günlük pil tüketiminin uzunluğuna odaklanırken, iOS telefonlar pil sağlığı ve pil ömrüne ağırlık veriyor. 

 

İki farklı işletim sistemi zaman zaman performans ve tasarımsal deneyim bakımından birbirine galip gelebiliyor. Android ve iOS arasındaki fark kadar oldukça benzer noktalar da mevcut. Gelin bu farkları, benzer noktaları, avantajları ve dezavantajları daha yakından tanıyalım.

 

iOS ve Android Arasındaki Benzer Noktalar

Birbiriyle rekabet içinde olan bu iki işletim sistemi arasında farklar olduğu gibi benzer noktalar da mevcut. Özellikle Android Oreo sürümüyle birlikte iki sistemin birbirine yakınlaşmaya başladıklarını söylemek mümkün. İki işletim sistemi arasındaki göze çarpan benzerlikleri sıralamak gerekirse:

 

Benzerlikler

Android

iOS

Dokunmatik ekran teknolojisi

Arama, mesajlaşma, haritalar, sesli komut gibi işlevler 

Esnek kullanıcı arayüzleri & çok fonksiyonlu ana ekran

4 G hücresel ağ

Durum çubuğu

Uygulama mağazaları

 

 

Her iki sistem; temel uygulama, widget ve mağaza zenginliği açısından benzerlik gösterir. Fotoğraf teknolojisi söz konusu olduğunda iOS ve Android, benzer megapiksel seviyelerine sahiptir. İkisinin de kamera fonksiyonlarında, portre ve panorama başta olmak üzere birçok işe yarar mod bulunur.

 

Android’in iOS’a Göre Avantajları Nelerdir?

Android, en temelde açık kaynak kodlu ve Google destekli bir işletim sistemi. Bu demek oluyor ki Android, kolaylıkla özelleştirilebilir bir esnekliğe ve şekillendirilme olanağına sahip. Üstüne üstlük Android, Google uygulamalarının çoğunun hâlihazırda içerildiği ya da desteklendiği bir sistem. Ayrıca Android işletim sisteminin ücretsiz olması, maliyeti ve dolayısıyla bu sistemle donatılmış cihazların satış bedellerini önemli ölçüde düşürüyor.

 

Android, Apache bünyesi altında lisanslanır ve kullanıcı arayüzü seçenekleri konusunda epey özgürdür. Android cihazlarda özelleştirilebilir ve yazılımcılar tarafından değiştirilip düzenlenebilir bir kullanıcı arayüzü vardır. Uygulama geliştiricileri bu esnek ve özgür platformda temel kodlara erişim sağlayabilir. Tabii ki bu kodlarda değişikliklere gidebilir. iOS yapısında ise böylesi bir esneklikten tam anlamıyla söz etmek mümkün değil.

 

Android ve iOS arasındaki fark bağlamında, ek olarak Android telefonlardaki Play Store, iOS cihazlarda bulunan App Store’a göre daha fazla uygulama içerir. Android telefonların şarj ömrü ve sağlığı totalde daha olumlu bir izlenim verir. Üstelik piyasada satılan ve Android cihazlarla uyumlu olan şarj adaptörü ile USB kablo, Apple’ınkilere göre daha ucuzdur.

 

Tüm bu pozitif yanları bir özetlemek gerekirse; çok yönlü, seçim özgürlüğüne açık, esnek ve görece bütçe dostu oluşları; Android ve iOS arasındaki fark söz konusu olduğunda Android sistemli telefonları cazip kılan etkenlerden.

 

Android’in iOS’a Göre Dezavantajları Nelerdir?

Virüs ve kötü amaçlı yazılımların önemli bir kısmı, Android işletim sistemi tabanlı cihazları hedef alır. iOS bu konuda belirgin bir düzeyde daha güvenli ve korunaklıdır. Kusursuz bir güvenlik, tanım icabı imkânsızdır ama iOS telefonlarının güvenlik konusunda çok güçlü olduğunu söylemek abartı olmaz.

 

Öte yandan Android, Java tabanlı sanal bir platform üzerinden donanımla iletişim kurar. Bu da ekstra güç harcanmasına neden olur. Sonuç olarak pil ömrü daha çabuk tükenebilir. Günün sonunda Android ve iOS arasındaki fark söz konusu olduğunda, Android cihazlarda iOS telefonlarına göre ısınmaya daha meyilli ve zaman geçtikçe donmaların görülebileceği bir cihaz deneyimi ortaya çıkması muhtemel. 

 

iOS'un Android'e Göre Avantajları Nelerdir?

iOS marka telefonlar, yüksek bellek kapasitelerine gereksinim duymadan ve uzun süre ısınmadan performans gösterebiliyor. Sezgiselliğiyle öne çıkan iOS telefonları, minimalizm felsefesini tasarıma uyarlamayı hayret uyandırıcı bir ustalıkla başarmış durumda. Buna örnek ve kanıt olarak, basit kullanıcı arayüzü ve akıllı saat gibi yan cihazlarla kolay entegrasyon gösterilebilir. 

 

iOS sistemli telefonlar, ana sayfanın kişisel olarak düzenlenip güzelleştirilmesine imkân tanıyan zengin bir widget kaynağı taşıyor. Söz konusu widget elemanları son derece işlevsel yapıda ve estetik görünümdeler. Android ve iOS arasındaki fark söz konusu olduğunda bu durum kullanıcıların beğenisini kazanmaya aday diğer bir artı.

 

Açıkça görülebilir ki App Store, Play Store’a göre daha az uygulamaya sahip olsa da zararlı yazılım ve uygulamalara karşı daha yüksek koruma altındadır. iOS işletim sistemli telefonlara yönelik güvenlik ihlalleri ve saldırılarının oluşma ihtimali daha düşüktür. Bunun nedeni, bu cihazlarda yerleşik bir virüs koruma sisteminin bulunuşudur. Dolayısıyla günün sonunda Android ve iOS arasındaki fark bağlamında iOS sistemli cihazların daha korunaklı olduğunu söylemek mümkün.

 

Son olarak iOS 15 sürümünden itibaren birçok yeni özelliğin ve OLED ekran gibi fiziksel donanımların telefonlara eklendiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca iOS 16 ile yazı tipleri özelleştirilebilir hâle gelmekle kalmadı, çok zeki bir kilit ekranı tasarımı kullanıcıyla buluşturuldu. Sonuç olarak iOS sistemli telefonlar; zarif tasarım, basit kullanım ve güvenli bir deneyim vadeder.

 

iOS'un Android'e Göre Dezavantajları Nelerdir?

iOS, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olmamasıyla tanınır. Bu nedenle çok fazla kişisel özelleştirmeye -en azından Android kadar- izin vermez. iOS telefonlarda, Android cihazların aksine, bir ‘geri düğmesi’ mevcut değildir. Bu durum kimi kullanıcılarda alışması zaman gerektiren bir sürece neden olabilir. 

 

Android ve iOS arasındaki fark söz konusu olduğunda App Store mağazası son derece zengin olmasına karşın Play Store kadar çok uygulama barındırmaz. iOS telefonlar tasarımsal açıdan daha karakteristiktir. Ancak bu nitelik, özellikle daha önce Apple telefonları denememiş olan kullanıcılara pek hitap etmeyebilir. Aynı zamanda birçok farklı marka ve türden cihazla kolayca bağlantı kurmak isteyenler de iOS’un korumacı düsturuna ısınamayabilir.

 

Android mi iOS mu? Hangisi Seçmeliyim?

 

Farklılıklar

Android

Apple

Geliştirici

Google

Apple

Yazılım dili

Java

Swift

İşletim sistemi

Linux

OS, Unix

Varsayılan tarayıcı

Google Chrome

Safari

Harita hizmeti

Google Maps

Apple Maps

Sanal asistan

Google

Siri

Kaynak modeli

Açık kaynak kodlu

Kapalı kaynak kodlu

Kurulu video sohbeti

Google Meet

FaceTime

 

 

Android ve iOS arasındaki fark bağlamında iOS işletim sistemi daha ziyade güvenli ve kişiselleştirilmesi sınırlı bir stil taşırken Android’in daha esnek olduğunu söylemek mümkün. Tercihinizi, güvenliğe ağırlık vermiş ve karakteristik özellikler barındıran bir işletim sisteminden yana kullanıyorsanız, iOS deneyebilirsiniz. Daha özgür, kişiselleştirilebilir ve esnek bir işletim yapısı içinse Android telefonları değerlendirmeye alabilirsiniz. 

 

Bu konuda bir karara varmadan önce telefon konusundaki beklentinizi de hesaba katmanız gerekir. Android ve iOS arasındaki fark söz konusu olduğunda, iOS, birbiriyle uyumlu çalışma konusunda standardın üstünde bulunan bir teknolojik cihaz ağına sahip. Bu nedenle daha çok ofis ve çalışma ortamlarında tercih edilebilir. Daha ziyade günlük yaşantı için ve genel özelliklere sahip bir cihaz arayışındaysanız, Android telefonları gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/hizli-sarj-teknolojisi-ne-kadar-ilerledi-121 linkinden ulaşabilirsiniz.