Telefon Hızlı Şarj Teknolojisi Ne Kadar İlerledi?

Hızlı Şarj Teknolojisi Ne Kadar İlerledi?

Cep telefonunuzu geleneksel yöntemden daha hızlı şarj etmeyi mümkün kılan ve giderek yaygınlaşan hızlı şarj teknolojisi hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştıracak gibi görünüyor. 26-10-2022

Telefonunuzu veya tabletinizi hızlı bir şekilde şarj ederek elektronik cihazınızı saatlerce kaygısızca kullanabilirsiniz. Elektrik prizine bağlı kalmadan kısa sürede cihazınızı şarj etmenize olanak tanıyan bu sistem, çığır açıcı desek yanılmış olmayız. 

 

Cep telefonunuzu geleneksel yöntemden daha hızlı şarj etmeyi mümkün kılan ve giderek yaygınlaşan hızlı şarj teknolojisi hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştıracak gibi görünüyor. Peki, nedir hızlı şarj teknolojisi, nasıl çalışır, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Gelin, hızlı şarj teknolojisinin detaylarına yakından bakalım.

 

Hızlı Şarj Teknolojisi Nedir?

Hızlı şarj, bir elektronik cihazın bataryasının normalden çok daha hızlı bir şekilde dolmasını sağlayan teknolojidir. Geleneksel şarj cihazlarında 5V ve 1 ila 2 Amper arasında bir akımla şarj işlemi gerçekleşir. Oysa ki hızlı şarj teknolojisi sayesinde çok daha yüksek voltajları kullanmak mümkündür. 

 

5, 7, 9, 12V ve 2 ile 4 amper arasında değişen voltajlarda şarj imkânı sağlayan bu teknolojiyle batarya doldurmak bir külfet olmaktan çıkar. Bugün telefon üreticileri, yeni bir telefon modelini tanımlarken onun ne kadar kısa sürede şarj olduğuna gönderme yaparlar. Akıllı telefonların mini cep bilgisayarı olduğu günümüzde hızlı şarjın önemi de bir hayli büyük. 

 

Hızlı Şarj Teknolojisi Nasıl Çalışır?

 

Amper ve voltaj, bir yükün çıkışını ölçmek için kullanılır. Voltaj, elektrik akımının gücüdür; amper ise aküden bağlı öğeye akan elektrik miktarıdır. Toplam güç birimi olan watt, voltun amper ile çarpılmasıyla oluşturulur. Çoğu üretici, bir cihazın daha hızlı şarj olmasını sağlamak için potansiyel enerji miktarını arttırmayı amaçlar. Bunun için de amperi yükseltir veya voltajı değiştirir. Hızlı şarj teknolojisi söz konusu olduğunda ise üreticilerin çoğu amperi attırmayı tercih etmez; bunun yerine tipik olarak voltajı değiştirir.

 

Çoğu cihaz, esasen 5V/2.4A ile çalışabilir. Hızlı şarj için üreticiler, voltajı 5V'den 9V'a veya 12V ve üstüne yükseltir veya amperi 3A ve üstüne yükseltir. Ayrıca USB-C'nin piyasaya sürülmesiyle daha hızlı şarj hızlarına ulaşmak mümkün hale geldi. Bununla beraber cihazınızın yalnızca şarj devresinin tasarımının izin verdiği kadar güç alacağını hatırlamakta fayda var. Hızlı şarjın işlemesi için bu teknolojinin standartlarından birini kullanabilen bir şarj devresinin yanı sıra aynı standartta bir adaptör ve kabloya sahip bir cihazınız olmalı.

 

Hızlı Şarj Teknolojisinin Avantajları

 

Hızlı şarj teknolojisi hem avantajlara da hem de dezavantajlara sahip olabilir. Esasen elektronik cihazın kullanım sıklığı da dâhil olmak üzere birçok faktör hızlı şarjın avantajlı veya dezavantajlı olması üzerinde etkilidir. Hızlı şarj teknolojisinin öne çıkan avantajları şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Hızlı şarjın en büyük avantajlarından biri, kesinti süresinin azalmasıdır. Hızlı şarj desteği olan bir cihazın şarj kapasitesini tam dolu halde tutmak daha kolaydır. Bunun nedeni; şarjınız bitmeye yaklaştığında kısa süre içerisinde bataryayı tekrar doldurabilmenizdir.
  • Uzun bir tatilden veya iş gezisinden sonra cihazınızın bataryası tamamen boşalmış olsa da telefonunuzu veya diğer cihazınızı hızla şarj ederek işlerinize dönebilirsiniz. Bu da profesyonel hayatınızdaki etkinliğinizin artması anlamına gelir.
  • Hızlı şarj teknolojisi içerisinde yer alan hızlı şarj fişleri, standart şarj cihazlarından daha kompakt bir yapıdadır. Bu durum, çalışma alanınızda özellikle elektrik prizlerinin çevresinde daha düzenli bir ortam sağlar.
  • USB-C bağlantı noktası olan cihazları dizüstü bilgisayarınızdan da şarj edebilirsiniz. USB-C sayesinde tek bir kabloyla daha fazla aygıt şarj etmeniz de mümkün olur. Bu özelliğin size sunduğu avantaj ise başka bir kabloya gerek kalmadan telefonunuzu hemen şarj edebilmenizdir.

 

Hızlı Şarj Teknolojisinin Dezavantajları

 

Birçok faydası sayesinde gündelik hayatı çok daha pratik hale getiren hızlı şarj teknolojisinin ufak da olsa bazı dezavantajları olabilir. Bu teknolojinin olası birkaç dezavantajından bahsetmek gerekirse:

 

  • Hızlı şarj teknolojisi vasıtasıyla telefona daha kısa sürede daha fazla enerji iletilir. Bu durumda şarj esnasında cihazınız hızla ısınabilir ve bu da olumsuzlukların ortaya çıkmasına yol açabilir. Güneşte veya ortam sıcaklığının daha yüksek olduğu bir odada telefonunuzu şarj ederseniz, bu sorunla karşılaşma olasılığınız artar.
  • Her cihaz gibi hızlı şarjların da belirli bir ömrü vardır. Kullanım şekli de dâhil olmak üzere birçok faktör, batarya ömrü üzerinde olumlu ve olumsuz etkilere neden olabilir. Bataryanızı günde birkaç kez doldurduğunuzda kullanım ömrünü de azaltırsınız. Çoklu şarj ve ısınma problemleri bir araya geldiğinde batarya ömrü kısalmaya başlayabilir ve çok nadiren de olsa patlama gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Hızlı şarj teknolojisi sayesinde telefonlarımızı şarj etme süresi azaldığı için onları uzun süre elimizden bırakmamış oluruz. Bu durum, zaman içerisinde cep telefonu bağımlılığına yol açabilir. Telefonlarla geçirdiğimiz vakit arttıkça onlara adeta bağımlı olup hayatımızın merkezine koyabiliyoruz. Bu da hem beden hem de ruh sağlığı bakımından olumsuzluklar doğurabilir. Özellikle çocukların ekrandan ve cep telefonlarından olabildiğince uzak tutulması gerektiğini not düşmüş olalım. 
  •  

Telefon Markalarının Hızlı Şarj Teknolojileri 

 

Günlük hayatın hızlı ritmine ayak uydurmaya çalışan akıllı telefonların şarj teknolojileri de zamanla değişim ve dönüşüme uğradı. Hızlı şarj teknolojisini kullanan telefon markaları ve modelleri nelerdir, gelin beraber bakalım.

 

Samsung Hızlı Şarj Teknolojisi 

 

Hızlı şarj teknolojisi konusunda hızlı davrananlardan biri olan Samsung, bir süre sonra bu politikasını askıya almıştı. Galaxy S22 Ultra ile hızlı şarj teknolojisini geri getiren marka, bu konuda bir hayli gelişim göstermiş durumda. Ayrıca, Samsung Galaxy telefon modellerinde ‘Ayarlar’ kısmından şarj etme seçeneğini ihtiyacınıza göre işaretleyerek bataryayı daha verimli kullanıp pil sağlığını korumak mümkün. ‘Ayarlar’ kısmında, ‘hızlı şarj’, ‘süper hızlı şarj’ ve ‘hızlı kablosuz şarj’ olmak üzere 3 farklı şarj modu bulunuyor.

 

Apple Hızlı Şarj Teknolojisi

 

Hızlı şarj dendiğinde akla gelen markaların başında hiç şüphesiz Apple cihazları gelir. Sadece belirli iPhone modellerinde hızlı şarj teknolojisi kullanıldığını not etmekte fayda var. iPhone’un pilini ortalama 30 dakika içinde yüzde 50’ye kadar etmek mümkündür. Bu sayısal veri, iPhone 8 ve sonraki her modelin pil kapasitesi için geçerlidir. Apple’a ait 18, 20, 29, 30, 61, 87 ve 96 Watt’lık USB-C güç adaptörleriyle hızlı bir şekilde şarj etmek mümkün.

 

Oppo Hızlı Şarj Teknolojisi

 

Oppo 150W SUPERVOOC ve 240W SUPERVOOC hızlı şarj teknolojileri ile öne çıkan ve böylece gündemden düşmeyen bir marka. 240W şarj teknolojisini üreten Oppo, bu pil teknolojisi sayesinde sadece 9 dakika içinde 0’dan 100’e şarj dolumunu mümkün kılıyor. Bu da markayı sektörde ayrıcalıklı bir konuma oturtuyor. Lityum pil teknolojisi çerçevesinde üretilen bu yeni Oppo adaptörleri, 20 V/7.5 A’ya kadar şarjı destekleyen türden. 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/en-iyi-xiaomi-telefon-modelleri-120 linkinden ulaşabilirsiniz.