Telefon Daha Önce Görmediğinize Eminiz! İşte Apple’ın Aslında İlk Telefonu Olan iTunes Phone!

Daha Önce Görmediğinize Eminiz! İşte Apple’ın Aslında İlk Telefonu Olan iTunes Phone!

Evet, hemen hepimiz Apple’ın ilk telefonunun iPhone olduğunu düşünüyoruz. Ama aslında öyle değil. Apple’ın cep telefonu piyasasına ilk girişinin bir tuşlu telefon ile olduğunu biliyor muydunuz? İşte detaylar… 16-08-2023

Evet, hemen hepimiz Apple’ın ilk telefonunun iPhone olduğunu düşünüyoruz. Ama aslında öyle değil. Apple’ın cep telefonu piyasasına ilk girişinin bir tuşlu telefon ile olduğunu biliyor muydunuz? İşte detaylar…

 

Bugün Apple denildiğinde hepimiz iPhone’lar, MacBook ve iPad gibi kullanım oranları oldukça yüksek cihazları hatırlıyoruz. Fakat başarılı şirketin piyasaya telefon kategorisindeki ilk çıkışı bir tuşlu telefondu. iTunes Phone ismi ile çıkardığı telefon o dönemde çok ses getirmemişti.

 

2000’li yılların başlarında Macintosh ve iPod isimli müzik cihazları piyasaya sürülmüştü. Özellikle iPod’un renkli seçenekleri ve müzik kapasitesi ilgi görüyordu. Daima yenilikçi ve üretmeye açık olan şirket, bu gelişmenin sonrasında telefon piyasasına da dahil olmak istedi. Fakat bu Apple’ın kendi ürünü değildi. O dönem tuşlu telefon piyasasının devlerinden Motorola ile bir iş birliği yapmaya karar verildi.

 

2005 yılında gerçekleşen Apple müzik etkinliğinde Steve Jobs, iTunes Phone’u sundu. Tabii telefon tam anlamı ile şirkete ait değildi. Apple’ın o dönemlerde çok kuvvetli olan iTunes yazılımı entegre edilmiş, ismi Motorola ROKR olan bir cihazdı. 249 dolar ile satışa sunulmuştu. Fakat ürün, beklentinin altında kaldı. Zamanla fiyatı 100 dolara kadar düştü.

 

iPod Nano, iTunes Phone Satışlarını Etkiledi!

Apple’in ilk telefonunun tanıtıldığı (yazılımının entegre edildiği) etkinlikte, iPod Nano’da sunulmuştu. O da 199 dolardan satışa çıkarılmıştı ve döneme göre 500 şarkılık kapasitesinin bulunması harikaydı. Dijital ekranı da bulunduğu için ilgi görüyordu. İnsanlar hal böyle olunca iTunes’la eşleşebilen müzik dinleyebilecekleri bir cihaz olarak iTunes Phone yerine iPod Nano’yu tercih ettiler. Yaşanan bu gelişmeler, iTunes Phone’un tanıtıldığı gibi arka planda kalmasına yol açtı.

 

2 yıl sonra 2007 senesinde ise Jobs, iPhone serisini satışa sundu ve sonuçlar aşikar. Apple, günümüzün en başarılı teknoloji liderlerinden biri halini aldı.