Telefon Telefona Su Kaçması Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Telefona Su Kaçması Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Telefona su kaçması durumunda neler yapılmalıdır?” Neyse ki sizin için bazı cevaplarımız var, her şey bitmiş değil! Gelin telefona su kaçması durumunda olası çözümlere birlikte bakalım. 13-05-2022

Düşünün bir kere, yepyeni akıllı telefonunuzu satın almışsınız, ilk kez kullanıyorsunuz. Konuşurken bir anlık dikkat dağınıklığı ve hop (ya da cup demeliydim belki), telefon havuzun içinde! Sonsuz uzunluktaki bir an boyunca balıklar da siz de herkes dipte yatan telefona bakıyorsunuz, daha çıkarmak bile aklınıza gelmeden düşündüğünüz ilk şey, “Telefona su kaçması durumunda neler yapılmalıdır?” Neyse ki sizin için bazı cevaplarımız var, her şey bitmiş değil! Gelin telefona su kaçması durumunda olası çözümlere birlikte bakalım.

 

Ama çözümlerden önce akla gelen bir iki önemli soruyu da açıklığa kavuşturmakta fayda var, gelin önce onlardan başlayalım.

 

İçme Suyu, Çorba, Kola, Bira, Deniz Suyu, Her Tür Sıvı Aynı Mıdır?

Öncelikle telefona kaçan sıvının türü önemli. Belirteceğimiz önlemler telefona su kaçmasında temiz su için geçerliler. Diğer yandan deniz suyu, içecekler, yemekler, kimyasallar gibi durumlarda içerideki sıvı kurusa dahi arkasında farklı maddeler bırakacağı için telefonunuz çalışırken hala zararlı olabilir. Dahası, ardında bıraktığı maddenin türüne bağlı olarak, çalışmazken bile aşındırıcı olabilir.

 

Dolayısıyla, eğer cihazınız temiz su dışında bir sıvıya maruz kaldıysa, teknik servise götürmeniz daha doğru bir çözüm olacaktır. Çünkü temiz tatlı su dışındaki sıvıların bırakabileceği tehlikeli izlere karşı en doğru çözümü ancak uzman servisler sunabilecektir.

 

Telefonumun Garantisi Var, Garanti Kapsamında Telefona Su Kaçmasını Çözerler Değil Mi?

Maalesef hemen hemen her marka için geçerli olan durum sıvı hasarının garanti kapsamı dışında olması. Dolayısıyla eğer cihazınıza sıvı kaçtıysa yetkili servise götürdüğünüzde çok büyük olasılıkla gereken tamir garanti kapsamında olmayacaktır.

 

Telefona Su Kaçması Durumunda Yapabileceklerim Neler Peki?

Şimdi gelelim telefona su kaçması durumunda kendimizin yapabileceklerimize. Tekrar hatırlatalım, telefona su kaçmasında bahsettiğimiz temiz su olması, deniz suyu vb değil. Öncelikli amaçlarımız herhangi kısa devreyi önlemek ve cihazın içindeki nemi dışarı çıkarmak olacak. Bunun için de;

 

  • Cihazınızı hemen kapatın ve tekrar açmayın. Dayanamayıp açtınız ve çalışıyor gibi görünüyorsa bile bu sorun olmadığı anlamına gelmeyebilir ve çalıştığı süre boyunca zarar görme riskini arttırırsınız.

 

  • Eğer mümkünse cihazın pilini çıkarın, ve parçaları ayrılabiliyorsa ayırın. Ancak modern akıllı telefonların hemen hemen hiç biri kullanıcı tarafından açılabilecek şekilde tasarlanmadıkları için bu adımı büyük ihtimalle geçmek durumunda kalacaksınız. Fakat en azından SIM kartı ve varsa hafıza kartını çıkardığınızdan emin olun.

 

  • Telefonunuz koruyucu kılıf içindeyse kılıfı çıkarın, içinde hapsettiği su cihaza sızabilir, aynı zamanda sıvıyı çıkarma sürecini de sekteye uğratabilir.

 

  • Aynı şekilde, eğer ekrana yapıştırdığınız bir koruyucu cam ya da bant vs varsa bunları da çıkarmanız yararlı olabilir, eğer altlarına su geçtiyse ekrana zarar verebilirler.

 

  • Cihazı temiz bir havlu ile iyice kurulayarak başlayın, dışında nem kalmadığından emin olunca iç kısımları da kurtarmaya çalışabilirsiniz.

 

  • Telefona su kaçmasında aklınıza ilk gelen fikir saç kurutma makinesi fikriyse, o fikri hemen boş verin. Hava üfleyen kurutma makineleri suyu kurutmadığı şöyle dursun, cihazın daha içlerine gitmesine bile sebep olabilir, zaten içeri gitmiş olan sıvıya ise ulaşamaz.

 

  • Cihaz içine ulaşmanıza imkân veren bir modelse, iç kısımları pamuk ile silmeniz faydalı olabilir. Bez, havlu vb malzemelerin emiciliği yeterli olmayacaktır, ancak pamuk bu konuda daha yararlı olabilir.

 

  • Pirinç kurtarıcı olabilir! Pirinç, nem hapsetme özelliğine sahip bir materyal olduğu için cihazı kapalı olarak bir iki gün içinde beklettiğinizde telefona su kaçması sonucu cihaza giren suyu emerek temizleme ihtimali var. Diğer yandan, pirincin telefonun gözeneklerinden toz olarak girmediğinden emin olmakta yarar var, o yüzden parçalanmış, toz haline gelmiş pirinç kullanmamaya çalışın. Bu bakımdan nem emici olacağını düşünerek kedi kumu içine koymaktan da kaçınmanız iyi olabilir, zira cihazın içini daha sonra zarara sebep olacak tozlarla doldurabilir.

 

  • Bu sürenin sonunda telefonun tamamen kuru olduğundan emin olunca şarj cihazınızı hazırlayın ve telefon yüzde yüz şarj olana kadar bekleyin. Ancak bu noktada açmayı deneyebilirsiniz.

 

  • Cihazınız açıldıysa harika! Performansını hızlıca bir kontrol edin, bariz şekilde normal olmayan bir şeyler var mı dikkat etmeye çalışın çalışma şeklinde. Cihazın hoparlör, mikrofon, ve kameralarını da ayrıca denemenizde yarar var. Müzik dinleyin, video izleyin, bir arama yapın, ve ses alışverişinde sıkıntı olup olmadığını kontrol edin.

 

Telefon Suya Düştü ve Dokunmatik Çalışmıyor, Ne Yapmalıyım?

Bu durumda da temel çözümler yukarıda saydıklarımızla aynı. Ancak, dokunmatik çalışmıyorsa, ya da yukarıdaki çözümleri uygulamanıza rağmen telefon açıldığında dokunmatik ekrandan istediğiniz verimi alamıyorsanız okumaya devam edin.

 

Bu durumda öncelikle dokunmatik ekran problemi telefona su kaçmasından sonra mı, yoksa başka nedenlerden mi emin olmakta fayda var. Cihazın donanımı, özellikle işlemcisi herhangi nedenden dolayı zorlanıyorsa, ya da cihazın pili zarar gördüyse, performans problemleri oluşacaktır, ve ekran tepki vermiyor hissi verebilir.

 

Eğer bu zorlanma pil kaynaklıysa, cihazın bataryası değiştiğinde sorunlarınızın çözülme ihtimali var. Diğer yandan, işlemcinin kendisi ya da diğer donanımsal kaynaklar, anakart, ekranın kendi gibi parçalar sudan zarar görmüşlerse bu durumda artık iş maalesef sizin deneyebileceğiniz çözümleri aşmış demektir.

 

Bu takdirde, telefon ana kart değişimi, dokunmatik ekran değişimi gibi işlemler gerekebileceğinden dolayı artık teknik servisin yolunu tutmanın zamanı gelmiş demektir. Zarar gören parçalar işinde uzman bir teknik servis tarafından değiştirildikten sonra cihazınız eski sağlığına kavuşacaktır.

 

Telefonunuzun dokunmatiği çalışmıyorsa daha fazla bilgi almak için https://easycep.com/blog/dokunmatigi-calismayan-telefon-nasil-acilir-68 linkindeki yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Umarız ki tüm bu püf noktalarının yardımıyla telefona su kaçmasına rağmen telefonunuz sağlığına kavuşmuş, hayata dönmüş durumdadır. Diğer yandan cihaz açıldıktan sonra da sıkıntılar gözlemliyorsanız, ya da tüm işlemlerden sonra telefon hala açılmıyorsa, bu durumda cihazınızı teknik servise götürmeniz gerekecek.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/neden-yenilenmis-bilgisayar-tercih-etmelisiniz-84 linkinden ulaşabilirsiniz.