Telefon OLED Ekran Nedir? 

OLED Ekran Nedir? 

LCD ve LED gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Yazımızda sizlere OLED ekran nedir anlatacağız. 17-04-2023

OLED ekran, organik ışık yayan diyotlar anlamına gelir. LCD ve LED gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Böylece her piksele uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanır. OLED ekrana sahip cihazlar daha az enerji tüketir. Bu sayede kullandığınız OLED teknolojisi ürünlerle kolayca enerjiden tasarruf edebilirsiniz.

 

OLED teknolojisiyle donatılmış cihazlar, net ve parlak bir görüntü sunar. Hem cep telefonu hem de televizyonlarda üst düzey seyir keyfini deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunda oyun oynamayı seven kullanıcılar için de OLED ekran son derece verimli bir tercihtir. Bunun yanında fotoğraf çekerken de ortaya çıkan görüntünün ne kadar kusursuz olduğunu anlayabilirsiniz. 

 

OLED günümüzün en güncel ekran teknolojileri arasında yer alıyor. OLED ekrana sahip cihazlar kullanıcılarına amoled ekran LCD ekran cihazlarla kıyaslandığında gerçek tonlara en yakın renkleri sunar. Dolayısıyla görsel kaliteyi en üst düzeye taşıması da kaçınılmaz olur. 

 

Bilgisayar monitörleri, televizyonlar ve cep telefonlarında sıklıkla OLED ekran tercih ediliyor. OLED paneller kendi ışıklarını yayarak doğal bir görünüm elde etmenize imkân tanır. Bulanık görüntüleri tam anlamıyla sonlandıran bu teknoloji, görüntülerin her ayrıntısını kolayca görebilmenizi sağlar. 

 

OLED Ekranın Çalışma Prensibi 

OLED ekran, LED ekran gibi çalışır. Sadece ışık üretmek için diğer yarı iletkenler yerine organik moleküllerden faydalanır. Birincil OLED malzemeleri sarı ve mavidir. Sonrasında renk filtreleri rengin geriye kalan bölümünü yapmak için kullanılır. OLED, ışığın her pikselde ayrı olarak kontrol edilmesine olanak sağlar. Böylece OLED teknolojisine sahip her cihazda yerel karartma özelliği mevcut hâle gelir. 

 

Elektrik akımı ve ışık üretimi kapsamında, OLED boyunca gerilim uygulandığı takdirde anot katoda göre pozitif yüklenir. Aygıt süresince akım meydana gelir. Konvansiyonel yayılan akımın yönü anottan katota doğrudur. Dolayısıyla elektronlar katottan anot yönüne akış gerçekleştirir. Bu sayede katot yayıcı tabakaya elektrot verir. 

 

Anot iletken tabakadan elektrot çeker. Kısa süre sonra yayıcı tabaka negatif yüklü elektronlar açısından zenginleşir. İletken tabakada da pozitif yüklü boşluklar artar. Zıt yüklerin doğal eğilimi sebebiyle bu ikisi birbirini çeker. 

 

Organik yarı iletkenlerde inorganik yarı iletkenlere nazaran tam ters bir durumla boşlukların hareketi elektronların hareketinden fazladır. Dolayısıyla iki yük birbirine doğru hareket ederken rekombinasyonları yayıcı tabakada görülür. Rekombinasyona bağlı olarak elektronların enerji seviyelerinde de bir azalma oluşur. Bu azalma radyasyon yayılımı ile ortaya çıkar. Bölgedeki frekans dağılımı tarafından da karakterize edilir. 

 

OLED Ekranların Avantajları ve Dezavantajları 

OLED ekranların bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Öncelikle avantajlarını yakından inceleyelim; 

 

  • - OLED ekran cihazların sağladığı en büyük avantaj, bu ekranların ışığı çok iyi yansıtmasıdır. 
  • - OLED teknolojisinde son derece net ve kaliteli bir görüntü vardır. Bu teknoloji her görüntünün renk pigmentasyonunu kusursuz bir şekilde ayarlar. 

 

OLED ekranların dezavantajları ise;

 

  • - OLED teknolojisinde mavi renk parlaklığının azaldığından bahsedebiliriz. Mavi renk üretildiği madde dolayısıyla diğer renklere kıyasla kolay eskir ve yıpranır. Bu sebeple mavinin parlaklığı zaman içerisinde azalabilir. 

 

OLED ekran, dezavantajlarına rağmen son derece kullanışlı bir teknolojidir. Gerçek görünümüne oldukça yakın bir deneyim sunan OLED teknolojisine sahip cihazlara göz atabilir ve EasyCep ayrıcalığı ile istediğiniz ürünü elde edebilirsiniz. 

 

OLED Ekranlı Telefonlar ve Diğer Cihazlar

Gelişen teknoloji ile birlikte hem telefonlarda hem de televizyon ve akıllı saatlerde OLED ekran teknolojisini görmemiz mümkün. Kusursuz ekran görünümü ile kullanıcılara benzersiz bir deneyim yaşatan OLED ekranlı telefonlar ve diğer cihazlar neler? Yakından inceleyelim. 

 

iPhone 12

iPhone 11’den sonra Ekim 2020’de piyasaya sürülen iPhone 12’de OLED ekran teknolojisi mevcut. En iyi iPhone modelleri arasında öne çıkan ve tasarım açısından kullanıcıların memnuniyetini kazanan iPhone 12 modellerde OLED teknolojisi ile video çekimi, film izlemek ve gece geç saatlere kadar oyun deneyimi yaşayabilirsiniz. 

 

iPhone 12 Pro Max

OLED ekran teknolojisi ile dikkatleri üzerine çeken bir model de şüphesiz iPhone 12 Pro Max. Kamera kalitesi, FACE ID özelliği ve ince tasarım sayesinde her geçen gün başarılı bir satış grafiği yakalayan cihazda OLED ekranın sağlamış olduğu tüm avantajlardan kolaylıkla faydalanabilirsiniz. 

 

iPhone 13 Pro Max

Apple son çıkan modellerinin hemen hepsinde OLED ekran teknolojisini kullanıyor. İPhone 13 Pro Max de bu ürünlerden bir tanesi. Çift hat taşıma, hızlı şarj etme ve kamera kalitesi ile iPhone 13 Pro Max OLED ekran teknolojisini taşıyan diğer bir cihaz.

 

Huawei Mate 50 Pro

OLED ekran teknolojisini barındıran başka bir marka da Huawei. Huawei telefon modelleri arasında fark yaratan Huawei Mate 50 Pro. 6 metreye kadar yüksek su geçirmezliği ile kullanıcıların beğenisini kazanan model, OLED ekran sayesinde dilediğiniz saatte video/film izleme imkânı sunuyor. 

 

Samsung Galaxy S21

Akıllı telefonlar arasında Samsung da OLED ekran teknolojisini kullanan cihazlar arasında yerini alıyor. EasyCep bünyesinde hizmete sunulan Samsung Galaxy S21 ilk kez düşük güç OLED ekran teknolojisine yer verilen telefon olma özelliği taşıyor. Kullanıcılardan tam not alan Galaxy S21’de yeni teknoloji sayesinde yüksek görüntü kalitesine ulaşılırken, düşük güç üreten bir ekran ortaya çıkıyor. 

 

Xiaomi Red Mi Note 12

OLED ekran teknolojisi ile öne çıkan cihazlardan biri de Xiaomi Red Mi Note 12. Çift hat taşıma avantajı sağlayan cihaz OLED ekranı ile benzersiz bir izleme deneyimi sunuyor.

 

Apple Watch Series 7

Akıllı saatler son dönemlerin en çok rağbet gören teknolojik ürünleri arasında. Sağladığı avantajlar sebebiyle hayatı pek çok yönden kolaylaştıran Apple Watch Series 7’de OLED ekran teknolojisini sunan cihazlardan biri. Ürün konum bilgisi, hoparlör, WİFİ ve suya dayanıklılık ayrıcalıklarıyla tercih ediliyor.

 

 OLED Ekranların Geleceği 

Dijital ekran teknolojilerinin hayatımızı değiştirdiğini görebiliyoruz. Gün boyunca gözümüzü ayırmadığımız ekranlar uzun yıllardır bizi kendi dünyamızın dışına çıkaran dijital kapı olarak görev alıyor. 

 

Günümüzde firmalar daha çok katlanabilen esnek OLED ekranlar üzerinde odaklanıyor. Hâlihazırda ticarileştirilen OLED ekranlar, katlanabilir telefon ve katlanabilir dizüstü bilgisayar gibi pek çok yenilikçi ürünü hayatımızın önemli parçası hâline getiriyor. 

 

OLED ekranların sağladığı faydaların sonu yok gibi görünüyor. Daha az güç tükettikleri için cihazların daha ince ve hafif olmasına imkân sağlıyorlar. Görüntü kalitesi açısından da canlı renklere ve göze temas eden kontrast seviyeleri sayesinde LCD ve eski ekran teknolojilerine kıyasla güçlü performans gösteriyorlar. OLED ekranlar performanslarını önlemeden ya da herhangi bir kalıcı hasara sebebiyet vermeden bükülebilir teknolojiye sahipler.

 

OLED ekranların geleceğinin son derece parlak olduğunu söylememiz mümkün. OLED ekranlar gelecekte telefon kameralarının ya da herhangi bir kamera ekranının altında bulunmasının önünü açacak bir teknoloji diyebiliriz. Gelecek yıllarda tüm teknolojik cihazların OLED ekranlara dönüşeceğini tahmin etmek çok zor değil.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/google-in-chatgpt-benzeri-yeni-gelistirmeleri-yolda-149 linkinden ulaşabilirsiniz.