Telefon AMOLED Ekran Nedir? 

AMOLED Ekran Nedir? 

Son yıllarda akıllı telefonların geliştirilmesiyle birlikte ekran modelleri de çeşitlenir. Bu yazımızda sizlere amoled ekran nedir anlatacağız. 27-02-2023

Son yıllarda akıllı telefonların geliştirilmesiyle birlikte ekran modelleri de çeşitlenir. LCD VE IPS ekranın yanında AMOLED ve Super AMOLED ekranlı telefonlar, satış grafiklerinde üst sıralarda yer alır. Sağladıkları avantaj ve sundukları seçenekler sayesinde tercih edilen AMOLED ekranlar, yenilenmiş akıllı telefonlar kategorisinde tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. 

 

Ekranı bulunan tüm cihazlar, görüntüyü aktarabilmek adına bir ışık kaynağından yardım alır. Telefonun arka ışığı, suni bir kaynaktır. En karanlık görüntü kaynaklarında arka ışık, yüksek parlaklık ve netlik sağlanmasına destek olur. Fakat bunun yanı sıra telefon enerjisinin gereğinden fazla harcanmasına da sebebiyet verir. Ayrıca fazla güç harcanması nedeniyle batarya ömrü de kısalır. 

 

Cihaz şarjlarının uzun süre boyunca dayanabilecek bir yapıya sahip olması son derece önemlidir. Bu ekranlarda arka ışığa gereksinim duyulmaz. Aktif matrisli organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Dolayısıyla bu tür ekranlar, tüm dezavantajların rahatlıkla önüne geçmeyi başarır. Peki, AMOLED ekran özellikleri nelerdir? Gelin yakından inceleyelim. 

 

AMOLED Ekranın Özellikleri 

AMOLED ekranların en önemli özelliklerinden bir tanesi, ince yapıda olmalarıdır. Bu ekranlarda her piksel ayrı olarak yansıtılır. Görüntü de bu şekilde oluşturulur. Başka ekran teknolojilerinde yaşanan problemlerden biri olan koyu renklerin açık görünmesi olayı, AMOLED özellikli ekranlarda tamamen ortadan kalkar. Üstelik söz konusu ekranların zaman içerisinde Super AMOLED ve Full HD Super AMOLED gibi ileri sürümleri çıkarak daha da iyileştirildiğini söylemek mümkündür. 

 

Diğer ekranlara göre çok daha esnek olmasının yanı sıra kıvrılabilme özelliğine de sahiptir. AMOLED ekrana sahip telefonlarda yaklaşık 3 cm hafifleme ve incelme vardır. Ekranlara 150 derecelik bir açı ile bakıldığında dahi renk kaybı ya da parlaklık oluşması gibi sorunlar meydana gelmez. Sadece çok uzun süreli kullanımlarda AMOLED ekran yanığı gibi bir durumla karşılaşılabilir. 

 

Bu Teknolojiye Sahip Cihazlar Nasıl Bir Avantaj Sunmakta? 

AMOLED ekranlar, kullanıcılarına pek çok avantaj sunar. Enerji tasarrufu sağlamaları, söz konusu avantajların başında yer alır. Arka ışığa sahip ekranlara göre enerji harcama oranları da çok daha azdır. Dolayısıyla AMOLED ekran ömrü son derece uzundur. 

 

Bu ekrana sahip telefonlar, diğer cihazlara nazaran daha az şarj edilirler. Ayrıca şarj edilme süreleri de diğer telefonlara göre bir hayli kısadır. Her pikseli ayrı ayrı aydınlatarak ekran görüntüsünü net ve parlak bir hâle getirir. Böylece görüntü kalitesini en üst seviyeye çıkarmayı hedefler. 

 

AMOLED ekranların ince bir yapıya sahip olması, sağladığı avantajlardan biridir. İnce ekran telefon ve bilgisayarlar, kalın ekranlara nazaran çok daha şık bir görünüme sahiptir. Bu cihazlar, enerji tasarrufu sağlamaları sayesinde de hem çevre dostu hem de ekonomiktir. İnce yapıda olmaları, hafifliği de beraberinde getirir. 

 

AMOLED Ekrana Sahip Cihazlar

Pek çok markada bu tip ekrana sahip cihaz bulmak mümkündür. Samsung, Xiaomi ve Oppo markaları AMOLED ekranlı telefonlar açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Genellikle şirketlerin tercihi olan Samsung Galaxy S20 Note, AMOLED ekran teknolojisiyle göz kamaştırmayı başarır. Ayrıca cihaz, 8 GB kapasite ve 6.7 inç ekran boyutuna da sahiptir. 

 

AMOLED ekran özelliğine sahip olan telefonlar kategorisinde yer alan Samsung Galaxy A52’yi de unutmamak gerekir. Galaxy A52; sadece AMOLED teknolojisi ile değil, görsel akışkanlığı maksimum seviyeye çıkaran 90 Hz yenileme hızıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarır.

 

Oppo Reno7, AMOLED ekran özelliğine sahip olan ve sıkça tercih edilen modeller arasında yer alır. Bu noktada Oppo Reno Z modelini de unutmamak gerekir. Bu ekran teknolojisinin yanında damla ekran özelliğiyle avcunuzun içinde sınırsız bir keyif sağlayan bu telefon, gece manzaraları için ultra detay çözünürlüğü ile öne çıkar. 

 

Xiaomi Redmi Note 10 Pro, AMOLED ekran kategorisinde çok satılan telefonlar listesinde bulunur. AMOLED ekran teknolojisi ve full HD çözünürlük sunar. Oppo ve Xiaomi’nin son çıkan pek çok modeli de AMOLED ekran özelliğini bünyesinde barındırır. Sağladığı kolaylıklar sayesinde AMOLED ekranlı telefonlar, kullanıcılarından tam not almayı başarır. 

 

AMOLED ve Super AMOLED Arasındaki Farklar 

AMOLED ve Super AMOLED arasında bazı farklılıklar bulunsa da her iki ekranın da teknik işleyiş açısından birbiriyle aynı olduğunu söyleyebiliriz. İki ekranın da ışık ve dokunma sensörü vardır. Aralarındaki en belirgin fark, Super AMOLED ekranın AMOLED ekrana nazaran ışık ve dokunma sensörü anlamında daha verimli bir kullanım sunmasıdır. 

 

Yenilenmiş telefon görünümü ile dikkatleri üzerine çeken Super AMOLED ekran, sizlere son derece geniş bir görüş açısı sunar. Ayrıca geniş bir renk yelpazesine sahip olmasıyla da öne çıkar. Dolayısıyla gerçek renkler ile oldukça iyi bir izleme deneyimi mümkün kılarken siyah renkleri de en kaliteli şekliyle yansıtır. 

 

Telefonların ara yüzüyle birlikte uygulamaların koyu renkteki kullanımını daha uzun ömürlü pille sağlayan Super AMOLED, daha az katman içerir. Üstelik daha az güç tükettiği için AMOLED ile kıyaslandığında yine daha az ısınır. Katmanı az olduğu için ışık yansıması da azaltılır. Super AMOLED ekranın dezavantajlarını ise gereğinden çok doygun görüntüler vermesi ve canlı renkler görüntülendiği anda pil ömrünün azalması şeklinde özetleyebiliriz.

 

AMOLED, IPS ve LCD: Hangi Ekran Teknolojisi Daha Gelişmiş?

AMOLED, IPS ve LCD ekran arasındaki en belirgin fark, görüntülerdeki canlılık ve parlaklıktır. LCD’deki siyah pikseller, arka sistem dolayısıyla aydınlatılır. Böylece renklerin canlılığı engellenir. AMOLED özellikli ekranlarda ise aydınlatma olmamasından ötürü siyah noktalar kendi renginde gösterilir. Bahsi geçen ekranlardaki bu avantajın görüntülerin daha gerçekçi olmasını ve canlı renklerin ekrana yansımasını sağladığını söyleyebiliriz. 

 

AMOLED ekranlar gerçek görüntüleri sunmazken LCD ekranlar gerçek hayata yakın renkler yansıtır. Kontrast oranı, AMOLED ekranlarda IPS ve LCD’ye nazaran çok daha sönüktür. IPS teknolojisi için ise LCD’nin yerini alması adına geliştirilen bir çeşit LCD panel tipi diyebiliriz. Özellikle AMOLED ekrana göre çok daha iyi bir dokunma tepkisi veren IPS, oyun severlerin ilk tercihidir. Görüş açıları da AMOLED panellere göre çok daha iyidir. Tüm bunların yanı sıra IPS ekranlar, yüksek parlaklık sunar. 

 

AMOLED Ekran Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? 

AMOLED ekranlarda dikkat edilmesi gereken bazı parametreler vardır. Bunlar; çapraz, çözünürlük, renkler, parlaklık, görüş açıları ve kalibrasyon olanakları şeklinde sıralanabilir. Çapraz kısım, ekranın boyunu belirtir ve inç cinsinden ölçümünü yapar. İnç ne kadar çok olursa bu ekranlar da o kadar rahat görülebilir hâle gelir.

 

Çözünürlük, AMOLED ekran tarafından garanti edilen ayrıntı düzeyini ifade eder. Çözünürlük yüksek olduğunda görüntü keskinliği de artar. Parlaklık ise AMOLED ekran görünürlüğünün çok fazla ışık altındayken bile uyumluluk göstermesini sağlar.

 

Oleofobik, AMOLED ekranlarda parlaklık ile görünürlüğü belirleyen bir başka faktördür. Görüş açılarında önden ya da dikeyden bakıldığında diğer tonlara dönüşen renk bozulması veya görünürlük kaybı gibi durumlar yaşanabilir. Geniş görüş açıları sayesinde bu problemler rahatlıkla çözülebilir. Son olarak android telefonların büyük kısmında bulunan kalibrasyon olanaklarında da ekran renklerini, çözünürlüğünü ve daha fazlasını kalibre etmek adına yazılım seçenekleri mevcuttur.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/akilli-telefon-ile-neler-yapilabilir-140 linkinden ulaşabilirsiniz.