Telefonla verimli zaman geçirmek, en az kullanım süresi kadar önemlidir. Bu yazımızda sizlere, ekran süresi nedir ve nasıl kullanılır detaylıca anlatacağız. 13-03-2023
Telefonla verimli zaman geçirmek, en az kullanım süresi kadar önemlidir. Farkında olmadan hiçbir uygulamayı kurcalamasak dahi telefon elimizdeyken ekran süresi de bu durumdan etkilenir. Bu noktada cihazı sağlıklı kullanabilmek adına ne derece vakit harcadığımızı bilmek bizi doğru yönlendirecektir. Peki, ekran süresi nedir ve nasıl kullanılır?
Gün içerisinde telefon ile uzun zaman geçirdiğimiz bir gerçektir. Gelen aramalara cevap verme, arama yapma, mailleri yanıtlama, sosyal medyada gezinme ya da oyun oynama gibi aktiviteler esnasında telefonumuz neredeyse günün yarısı kadar elimizde kalır. Ekran süresi dediğimiz kavram da telefonla geçirdiğiniz süre ile alakalıdır.
Telefonu ne derece aktif kullandığınızı ve şarj durumunu ekran süresi sayesinde anlayabilirsiniz. Ekranın açık kalma süresi ne kadar fazla ise pil performansı da o kadar yüksektir. Bu durum, telefonunuzu uzun zaman kullanabildiğinizi kanıtlar niteliktedir. Aynı zamanda ekran süresi telefonunuzda hangi uygulamada ne kadar zaman harcadığınızı da sizlere grafik hâlinde sunar.
Sadece bugünün değil, geçmiş 7 günün detaylarını da ekran süresi sayesinde görmeniz mümkündür. Bir hafta boyunca ekranı kaç kere uyandırdığınızdan kaç uygulamanın bildirim gönderdiğine kadar her detay ekran süresinde gösterilir. Android cihazlarda raporlamanızı görmek için ayarlar menüsünden dijital denge uygulamasını bulmanız yeterlidir. Uygulama listesinde simgeyi göstermeyi etkinleştirdikten sonra profilinizi oluşturabilirsiniz.
Apple ve Android için ekran süresi raporlama yöntemleri değişir. İşletim sistemi İOS olan cihazlarda ayarlar menüsünden geneli seçip ekran süresi bölümüne gitmeniz gerekir. Ardından “Tüm Etkinlikleri Gör” dediğinizde karşınıza iki seçenek çıktığını göreceksiniz. Bu noktada haftalık ya da günlük kullanım olarak seçim yapabilirsiniz. Ayrıca bir haftalık ekran süresi raporu bildirimi ekranınıza düştüğünde ona tıklayarak da özetinizi rahatlıkla görebilirsiniz.
Ekran süresi raporunuzu bir bakışta denetleyebilmek adına ana ekranınıza bir adet ekran süresi araç takımı eklemenizi önerebiliriz. Ayarlama yöntemleri, Apple ve Android telefonlarda değişiklik gösterir. Peki, İOS ve Android tabanlı cihazlarda ekran süresi nasıl ayarlanır?
İOS cihazlarda iphone ekran süresi ile uygulama kullanımınızı rahatça yönetebilirsiniz. Cihazınızdan ayrı geçireceğiniz süreyi ayarlamanız mümkündür. Üstelik bu ayarların herhangi birini de dilediğiniz an kapatıp değiştirebilirsiniz. Ekrandan ayrı geçireceğiniz zamanı belirlemek için ilk olarak telefonunuzun ayarlar bölümündeki “ekran süresi” sekmesini açmanız gerekir. Ardından atıl süreyi seçip her gün ya da özel günleri seçerek başlangıç ve bitiş saatlerini ayarlayabilirsiniz.
Ekran süresi ayarlama kapsamında isteğinize bağlı olarak atıl süreyi aktifleştirmeniz de mümkündür. Alt süre kısmında yalnızca izin vermeyi tercih ettiğiniz aramalar, mesajlar ve uygulamaları kullanabilirsiniz. Böylece iletişime izin verdiğiniz kişilerden arama alabilirsiniz. İsteğe bağlı atıl süreyi açtığınızda sürenin açılmasından beş dakika kadar önce telefonunuza bir anımsatıcı gönderilir ve gün sonuna veya zamanladığınız atıl sürenin başlangıcına dek kalır.
Atıl süreyi aktifleştirmek için telefonunuzun ayarlar sekmesindeki ekran süresine gitmeniz gerekir. Atıl süreye dokunduktan sonra da “Atıl süreyi yarına kadar aç veya zamanlamaya kadar aç” sekmesini seçmelisiniz. Kapatmak isterseniz “Atıl süreyi kapat” bölümüne tıklamanız yeterli olacaktır. İkinci el apple cihazlarda da bu ayarlamaların kolayca yapılabilmesi mümkündür. Örneğin, EasyCep ikinci el iPhone 11 modellerinde yukarıda verdiğimiz yönergeleri uygulayabilirsiniz.
Samsung, Oppo ya da Xiaomi ekran süresi kolaylıkla ayarlanabilir. İşletim sistemleri Android olan bu markalarda ekran kullanma süresini ayarlamanın üç farklı yöntemi vardır. Bunlar; dijital denge hizmeti, ekran süresi öğrenme uygulamaları ve uygulamaların yerleşik ekran süresi özelliği olarak ayrılır.
Dijital dengeyi kullanmak için öncelikle ayarlar sekmesine gitmeniz gerekir. Sonrasında “Dijital Denge ve Ebeveyn Denetimleri” seçeneğine gitmelisiniz. Karşınıza çıkan grafik, o gün içinde cihazı ne kadar kullandığınızı size gösterir. Daha fazla bilgi edinebilmek adına grafiğe dokunmanız yeterli olacaktır. Ardından ekran süresi ve ne sıklıkta kilit açtığınızla alakalı bilgilere erişebilirsiniz.
Android ekran süresi öğrenme kapsamında üç farklı uygulama mevcuttur. Bunlar; StayFree, ActionDash ve Screen Time & Parent Control olarak sıralanabilir. Her birini telefonunuza indirerek ekran sürenizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Özellikle StayFree, kullanımı çok pratik olan bir uygulamadır. Fazla kaynak içermemesi sayesinde kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Üstelik telefon bağımlıları için kısıtlama özelliği de son derece faydalıdır. Uygulamada bulunan pomodoro zamanlayıcı sayesinde işlerinize daha verimli bir şekilde odaklanmanız mümkün hâle gelir.
ActionDash, ekran kullanma sürenizi en az seviyeye indirgeyecek uygulamalardan bir tanesidir. Söz konusu uygulama ile telefonunuzu kullanma sürenizi anlayabileceğiniz gibi odaklanma modunu da açabilirsiniz. Bu mod sayesinde en sevdiğiniz uygulamaları ne kadar kullanacağınızı belirlemeniz mümkündür. Teknolojinin dikkat dağıtıcı etkisine karşı koruma sağlayan Screen Time & Parent Control’ü de unutmamak gerekir. Bu uygulamayla dijital ortamda ortalama geçirdiğiniz zamanı takip edebileceğiniz gibi haftalık veya aylık raporlar da alabilirsiniz.
Android telefonlar için uygulamaların ekran süresi özelliğini kullanarak da telefonda ne kadar zaman geçirdiğinizi öğrenebilirsiniz. Bu özellik, sizlere gün içerisinde ilgili uygulamada harcadığınız süreyi detaylarıyla gösterir. Böylece ortalama olarak telefona ne kadar vakit ayırdığınızı anlayabilirsiniz. Galaxy S8 gibi Android cihazlarda ilgili yönergeleri uygulayabilmeniz mümkündür.
Parola oluşturmak, telefonumuzun güvenliği ve gizliliği açısından önem arz eder. Ekran süresi parolası da telefonlarda hiçbir işlem yapılmaması durumunda ayarlanır. Bu parolaya göre ekran kilit durumuna geçer. Ekranın yeniden açılması için de parola gerekir. Parola konduğunda telefonunuza sizden başkasının erişmesi engellenmiş olur.
Ekran süresi parolası kolayca belirlenebilir. Öncelikle telefonunuzda ekran süresini aktif hâle getirmek için ayarlar kısmından “Ekran Süresi” bölümüne gitmeniz gerekir. Ardından “Ekran Süresini Aç” tuşuna tıklamalısınız. Karşınıza gelen kısımdan “Sürdür” dedikten sonra yine iki farklı seçenek göreceksiniz. Buradan uygun seçeneği seçmek ise tamamen size bağlıdır. En sonunda açılan ekran süresi bölümünden “ Ekran Süresi Parolası Kullan” sekmesini tıklayarak istediğiniz gibi parola belirleyebilirsiniz.
“Ekran süresi parolası nasıl sıfırlanır?” sorusunun cevabı, akıllı telefon kullanıcıları tarafından sıkça merak edilir. Cihazınızdaki ekran süresini sıfırlamak için ayarlar bölümünden ekran süresi adımlarını takip etmeniz yeterlidir. Ardından “Ekran Süresi Parolasını Değiştir” sekmesine tıklayarak mevcut parolanızı değiştirmeniz son derece kolaydır. Ekran süresi parolasını kaldırmak için ise ayarlar bölümünden “Ekran Süresi” kısmına girmeniz gerekir. Sonrasında “Ekran Süresini Değiştir” diyerek süreyi değiştirebilir ya da parolayı kaldırma seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/amoled-ekran-nedir-141 linkinden ulaşabilirsiniz.