Çoğu kullanıcı cep telefonları nasıl temizlenmeli yeterince bilmediği için cihaz temizliğini ekran üzerinde kalıcı hasara neden olabilecek pratik yöntem olan peçete gibi materyallerle yapıyor. 13-05-2022
Covid-19 virüsü ile hijyen hayatımızın her alanında önemli bir hale geldi. Temizlik alışkanlıklarının değiştiği ve sıklaştığı bu dönemde virüsten korunmak ve bulaş riskini azaltmak önceliklerimiz arasına girdi. Hijyenin ve kişisel temizliğin öneminin yanı sıra yanımızdan ayırmadığımız birincil aksesuar olan cep telefonlarının da temizliği oldukça önem kazanmıştır. Gün içerisinde en çok temasta bulunduğumuz şey şüphesiz cep telefonlarıdır.
Dokunmatik teknolojinin gelişmesi bu yüzeylerle sürekli temas halinde olmamıza neden oluyor. Covid-19 virüsü de dahil olmak üzere bazı mikrop ve bakteriler yüzey malzemesine ve çevresel koşullara bağlı olarak yüzeylerde birkaç saat hatta birkaç günden fazla kalabilir.
Dolayısıyla cep telefonlarının nasıl temizlendiğini öğrenmek ellerinizi yıkamanın doğru yolunu öğrenmek kadar önemlidir. Sağlık uzmanları Covid-19 virüsüne önlem olarak cep telefonlarının günde en az bir kere temizlenmesini öneriyor. Bu yüzden bakteri ve virüslerden korunurken temas halinde olduğumuz yüzeylerin de hijyenine özen göstermeliyiz. Cep telefonunuzu dezenfekte etmek virüsleri kendinizden uzak tutmanız açısından önemlidir.
Cep telefonunuzla birlikte kılıfınızı, ekran camınızı ve kulaklıklarınızı da detaylı bir şekilde temizlediğinizden emin olmalısınız. Ancak cep telefonları ve diğer aksesuarlar hassas teknolojik aletler olduğu için temizlerken dikkatli olunmalıdır. Bu yüzden cep telefonlarının nasıl temizlendiğini bilmek gerekir. Temizlik için uygun talimatları ve alternatif yöntemleri uygulamak sizi ve yanınızdan ayırmadığınız cep telefonlarınızı virüslere karşı korur.
Cep telefonunuzu temizlerken şarjda olmamasına dikkat etmelisiniz. Cep telefonunuzun prize bağlı olmadığından emin olmalısınız.
Cep telefonunuzu temizlerken alkol bazlı temizleyiciler kullanmalısınız. %70 oranında izopropil içeren alkol bazlı dezenfektan temizleyiciler önerilmektedir. Özellikle Covid-19 virüsüne karşı %70 alkol oranı telefonun yüzeyindeki tüm mikropları öldürmek için yeterli bir konsantrasyondur.
Cihazınızı temizlerken kılıf, kulaklık, şarj aleti gibi aksesuarları çıkarmalısınız. Cep telefonunuzun ekranını ve kılıfınızı dezenfekte edici mendiller veya nemli mikrofiber bezler yardımıyla hassas bir şekilde temizleyebilirsiniz. Aksi takdirde güçlü temizlik maddelerinin kullanımı (çamaşır suyu, ağartıcı ve aşındırıcı aerosol sprey vb.) telefonun ekranına zarar vererek parmak izi algılama ve dokunmatik özelliklerini zayıflatma riski içerir.
Bazı cep telefonlarının ön cam yüzeyleri yağ tutmayan oleofobik malzemeyle kaplanmıştır. Yüzeyde bulunan parmak izlerini temizlemek için yumuşak ve tüy bırakmayan bezler kullanılmalıdır. Bu kaplamalarda bulunan yağ tutmama özelliği kullanım oranına bağlı olarak zaman geçtikçe azalır. Dolayısıyla ekranı aşındırıcı bir malzemeyle sert bir şekilde ovmak yağ tutmama özelliğinin etkisini daha da azaltarak ekranın çizilmesine neden olabilir.
Cep telefonlarında bulunan hoparlör, şarj girişi gibi açıklıklarda biriken toz ve kiri yumuşak kıllı fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Cep telefonunuzun üzerinde bulunan kamera merceği gibi girintili kısımları kuru pamuklu çubuk veya kürdan ile temizleyip nemli bezle tekrar silebilirsiniz.
Alkol bazlı temizlik maddelerini cep telefonunuzun yalnızca cam, seramik ve metal yüzeyleri için kullanmaya özen göstermelisiniz. Alkol bazlı temizleyiciler deri, kauçuk veya plastik gibi materyallerden yapılmış aksesuarlar için önerilmez.
Temizleme işleminden sonra cep telefonunuzun kuruduğundan emin olduğunuzda aksesuarları tekrar takıp cihazınızı kullanabilirsiniz.
Cep telefonunuzun ve kulaklık, şarj aleti gibi aksesuarlarınızın temizliğini talimatlara bağlı kalarak, uygun yöntemlerle günde en az bir kere yapmalısınız. Cep telefonu temizliğinizi tüm bu yönergelere bağlı kalarak yaparsanız Covid-19 salgını boyunca ve gündelik hayatınız açısından cep telefonları nasıl temizlenmeli, temizlik aşamasında hangi malzemelerden kaçınılmalı, hangi temizlik malzemeleri kullanılmalı gibi soruların yarattığı kaygıyı azaltabilirsiniz.
Temizleyicileri doğrudan telefon ekranına püskürtmekten kaçınmalısınız. Bunun yerine temizlik maddesini mikrofiber bez üzerine püskürterek cihazınızın yüzeyini temizleyebilirsiniz.
Büyük teknoloji ve telefon firmaları teknolojik aletlerin temizliğinde kimyasal sıvı, jel veya ıslak bez kullanılmaması yönünde uyarıda bulunuyor. Aksi takdirde telefonunuzun ekranına zarar verebilirsiniz.
Hidrojen peroksit ve etil alkolden uzak durulmalıdır. Bu maddeler oleofobik (yağ tutmayan) kaplamaya uygun değildir cep telefonlarına zarar verebilir.
Cep telefonları ve diğer teknolojik aletler uzun ömürlü olsa da son derece hassastır. Çoğu kullanıcı cep telefonları nasıl temizlenmeli yeterince bilmediği için cihaz temizliğini ekran üzerinde kalıcı hasara neden olabilecek pratik yöntem olan peçete, kağıt havlu gibi materyallerle yapıyor. Bu ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı çünkü ekran üzerinde çizikler ve kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bunun yerine çoğu elektronik markette veya internette satılan ekran temizleme spreylerini ya da mendillerini kullanmak daha doğru ve güvenli olacaktır.
Cep telefonları temizlenirken sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Ekran temizliği olabildiğince yavaş olmalı ve dairesel hareketlerle yapılmalıdır.
Cep telefonunuzda kamera merceği gibi hassas kısımları temizlerken amonyak bazlı temizlik malzemeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Amonyak bazı kaplama türlerinde buğulanmaya yol açabilir.
Telefonunuzu doğrudan suyun altına koyarak temizlemekten kaçınmalısınız. Cihazın direnci su ile teması sonucunda güçlü bir basınçla karşılaştığında zarar görebilir. Suya dayanıklılık özelliği olan telefonlarda bile bu yöntemin kullanılmaması gerekir. Özellikle hasar görmüş ve suya dayanıklılık özelliğini yitirmiş cep telefonlarının su ile temasından kaçınılmalıdır.
Cep telefonu üzerindeki açıklıklardan (şarj girişi, hoparlör vb.) sıvı ve nemi uzak tutmalısınız.
Elektronik aletlerin ömrünü kısaltan ve kullanımı uygun olmayan kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır. Cep telefonları nasıl temizlenmeli veya hangi temizlik maddelerinin kullanıldığını bilmiyorsanız cihazınızı aşağıda yer alan kimyasal maddelere maruz bırakmamalısınız. Sert çözücüler (benzen, aseton, toluen), ev temizlik ürünleri, deterjan, sirke, aerosol sprey temizleyiciler, basınçlı hava spreyi, ağartıcı veya hidrojen peroksit içeren ürünler, çamaşır suyu, amonyak, aşındırıcı tozlar.
Covid-19 virüsüne karşı cep telefonları nasıl temizlenmeli sorusunun cevabı temizlik aşamasında kullanmanız gereken materyalleri bilmekle başlar. Aşağıda yer alan temizlik maddelerini kullanarak cep telefonunuzu ve diğer elektronik cihazlarınızı en doğru şekilde dezenfekte edebilirsiniz.
%70 oranında izopropil içeren alkol bazlı dezenfektan, alkol bazlı temizleyici mendiller, yumuşak ve tüy bırakmayan bez (mikrofiber bezler), cep telefonlarında bulunan açıklıklar için yumuşak kıllı fırçalar.
Elektronik aletler toz ve kirleri manyetik alanlarına çektikleri için yüzeylerinde birçok virüs ve bakteri barındırabilir. Covid-19 salgınıyla birlikte en çok temasta bulunduğumuz cep telefonları virüsün yayılması ve bulaşması konusunda tehdit unsuru olmaktadır.
Telefonunuza sadece ellerinizle değil yüzünüzle ve kulaklarınızla da temas halinde olduğunuz için son derece dikkatli olmanız gerekmektedir. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra cep telefonlarınızı düzenli olarak dezenfekte etmeniz sağlığınız açısından önemlidir. Covid-19 salgını süresince güvenli bir şekilde ikinci el yenilenmiş telefonlara sahip olmak için EasyCep satıcısında tedarik edilen ikinci el telefon modellerine göz atabilirsiniz.
Yenilenmiş ve sıfıra en yakın formda cep telefonları için iyi bir alternatif olan EasyCep aldığınız ürünleri sizin için inceler ve kargolar. Bu sayede Covid-19 boyunca güvenli bir şekilde yenilenmiş ikinci el telefonları satın alabilirsiniz. Sahip olduğunuz elektronik aletlerin uygun hijyen koşullarına getirilmesi için cep telefonları nasıl temizlenmeli öğrenmeli ve uygun talimatlarla temizlik yapılmalıdır. Hem sağlığınızı korumak hem de teknolojik aletlerinizin uzun ömürlü olmasını sağlamak için temizlik yönergelerini dikkate almalısınız.
Bu yazımızda Covid'e karşı cep telefonları nasıl temizlenmeli sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/2021-yilinda-en-cok-tercih-edilen-telefon-modelleri-94 linkinden ulaşabilirsiniz.