Telefon Yalnızca Birkaç Adımda Telefon Sıfırlama İşlemi

Yalnızca Birkaç Adımda Telefon Sıfırlama İşlemi

Gereksiz veya zararlı yazılımların telefonda bulunması gibi oldukça can sıkıcı durumlar için telefonu sıfırlamak kesin çözüm yolu olarak gözüküyor. Telefona yapılan sıfırlama işlemi sonrasında telefon eski hızına ulaşır. 13-05-2022

Modern çağda telefonlar oldukça önemli bir rol oynuyor. Çok hızlı değişimlere maruz kaldığı için takip edilmesi oldukça güç olan teknolojik gelişmeler ile birlikte hayatımıza giren telefonların özellikleri gün geçtikçe gelişmekte. Günlük yaşantısında çoğu insanın elinden düşürmediği telefonun kullanım alanının geniş olması, her insanın kullanımına uygun modeller bulunması, telefon öğesini modern çağın en önemli öğesinden biri yapıyor. Ancak bazen işler yolunda gitmeyebiliyor. Özellikle kişisel faktörlerden kaynaklı bazı telefon problemlerinin çözümü oldukça basit. Herhangi bir aksaklık durumunda ilk önce başvurulan yol telefon sıfırlama işlemi oluyor. Oldukça kolay bir işlem olarak görülen telefon sıfırlamanın farklı yöntemleri de bulunuyor. Gün geçtikçe yeni telefon markaları görmek mümkün ancak birkaç marka hariç telefon sıfırlama işlemleri aynı.

 

Her ne kadar ilk önce başvurulan yol cihazı sıfırlamak olsa da bu oldukça yanlış bir düşünce. Sadece teknik servisin düzeltebileceği sorunlar olmasına rağmen telefonu sıfırlayarak veya format atarak düzelmesini beklemek pek doğru bir tavır değil. Telefonu sıfırlamadan önce kesinlikle farklı çözüm yollarının araştırılması gerekiyor. Hatta gerekirse bilir kişilere, teknik servise başvurulması gerekiyor. Ancak sorun telefonun sıfırlanmasıyla ya da format atılmasıyla çözülecekse o zaman gerekli bir çözüm yolu olarak kullanılabilir.

 

Telefonlara Neden Sıfırlama İşlemi Yapılır?

Telefona güvenlik amacıyla koyulan şifreleme yöntemleri bazen unutulabiliyor. Mail adresinin de unutulması ile birlikte mecburi bir format gerekebilir. Özellikle yoğun kullanıma bağlı olarak yavaş çalışma görülebilir. Sadece telefonlarda değil bilgisayar gibi donanımsal cihazlarda da gözüken bu yavaşlık oldukça can sıkıcı olabiliyor. Gereksiz veya zararlı yazılımların telefonda bulunması gibi oldukça can sıkıcı durumlar için telefonu sıfırlamak kesin çözüm yolu olarak gözüküyor. Telefona yapılan sıfırlama işlemi sonrasında telefon eski hızına ulaşır. 

 

Sıfırlama İşlemi Yapılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Cihazın sıfırlanması ve format atılması telefonda bulunan bütün kişisel verilerin kaybına yol açar. Cihazdaki sorunların giderilmesi için gerekli görülen son yöntem olmalıdır. Her türlü yol denendikten sonra cihazda bulunan problem giderilmiyorsa sıfırlama veya format işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak herhangi bir veri kaybı yaşamak istemiyorsanız cihazda bulunan tüm verileri yedeklediğinizden emin olun. Android cihazlar için farklı yedekleme işlemleri bulunmakta. Eğer cihaz fabrika ayarlarına döndürülecekse, ayarlar kısmında bulunan yedekle ve sıfırla seçeneği kullanılabilir. Yedekle ve sıfırla seçeneğinin tercih edilmemesi durumunda Google Drive ve benzeri bulut depolama hizmetleri ile kişisel verilerinizi yedekleyebilir, depolayabilirsiniz. 

 

Apple marka cihazların veri yedekleme işlemi ise Android cihazların yedekleme işlemlerine çok benzer şekilde gerçekleşir. iCloud ile verilerini kolayca ve gönül rahatlığıyla depolayabilirsiniz. Farklı seçenekler ile birlikte otomatik yedekleme de gerçekleştirilebilir. Telefon sıfırlama işleminden hemen sonra depolanan verilerin depolandığı iCloud hesabınıza giriş yaparak verilerinize ulaşabilirsiniz.

 

Özellikle Android telefonlara sıfırlama işlemi yapılmadan önce dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bir şey daha var. Operatörünüzün sunduğu servisler ile cihazınızın bağlantısının kurulu olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Cihazın format işleminden sonra hattınızı tanıyacak mı tanımayacak mı sorusunun cevabı için bu madde oldukça önemlidir. Format işlemi sırasında cihazınızda sim kartı ve hafıza kartı bulundurmamak oldukça önemli bir detaydır. Çoğu telefon Android işletim sistemi ile hareket etse de format işlemi markalara göre değişkenlik gösterebiliyor. Telefon sıfırlama işleminde bir diğer önemli konu ise cihazın sıfırlama işleminin tam olarak yerine getirip getirilmediğidir. Sıfırlama işleminin tamamlandığından emin olduysanız, depoladığınız verileri cihazınıza geri yükleyebilirsiniz.

 

Android Telefonlar Nasıl Sıfırlanır?

Telefon sıfırlamanın en kolay yolu fabrika ayarlarına döndürmektir. 3 adımda oldukça basit uygulanabilen bu yöntem için herhangi bir profesyonel yardım gerekmiyor. Sadece sıfırlama işlemine başlamadan önce silinmesini istemediğiniz verilerin telefon hafızasından farklı bir yere taşınması, depolanması gerekiyor.

 

  • Ayarlar kısmına girin.
  • Yedekleme ve Sıfırlama bölümünü bulun.
  • Fabrika Ayarlarına Sıfırla seçeneğini seçin. 

 

Telefonu sıfırlamak fabrika ayarlarına dönmek için yapmanız gereken işlemler sadece bu kadar. Adımları takip ettikten sonra telefonunuz fabrika ayarlarına geri dönmek için kendisini kapatacaktır. Telefonun teknik yapısına göre bekleme süresi değişebilir. Telefona format atmak olarak isimlendirilen bu işlem, telefon kullanıcılarının en çok kullandığı pratik yöntemdir.

 

Samsung Telefonlar Nasıl Sıfırlanır?

Android işletim sistemine sahip telefonlar arasında popülaritesini korumayı başaran Samsung markası telefonları sıfırlama işlemi için birçok yöntem mevcut. Fabrika ayarlarına geri yükleme seçeneği de Samsung marka telefonlarda mevcut. Telefon sıfırlama haricinde format yöntemi de kullanılabilir. Peki Samsung telefonlar nasıl sıfırlanır? Samsung telefonlara nasıl format atılır?

 

  • Cihazı Kapatın.
  • Home butonu, güç butonu ve ses açma butonuna aynı anda basılı tutarak cihazı açın.
  • Açılan Android Recovery ekranında, ses tuşlarını kullanarak Wipe data / Factory reset seçeneğinin üzerine gelin.
  • Güç butonuna basarak seçeneği seçin.
  • Yine ses tuşlarını kullanarak evet seçeneğinin üstüne gelin ve güç tuşu ile tıklayın.
  • İşlem tamamlandıktan sonra tekrar Android Recovery ekranına dönüş yapılacaktır.
  • Reboot System Now seçeneğine dokunun.
  • Cihaz yeniden başlatılacak.

 

Bu yöntem ile birlikte telefonunuz tamamen sıfırlanır. Telefon modeline göre ses açma butonu değişkenlik gösterebilir. Bazı Samsung marka telefonlarda cihaz açılırken home butonu, güç butonu ve ses açma butonu kullanılırken, bazı modellerde home butonu, güç butonu ve ses kısma butonu kullanılmakta.

 

Samsung marka telefonlarda ikinci el telefon seçimi için easycep.com sitesini tercih edebilirsiniz. 

 

iOs Telefonlar Nasıl Sıfırlanır?

iOs donanımına sahip telefonlar çıktığı günden itibaren oldukça ilgi çekmekte. Çoğu kullanıcının gözünde en iyi donanıma sahip telefonlar olarak gözükse bile bazı aksilikler ortaya çıkabiliyor. Bu aksilikler sonucunda iOs telefonlara sıfırlama işlemi uygulanabilir. Telefon modellerinden kaynaklı sıfırlama işlemlerinde oluşan değişikliklerden bahsetmiştik. Peki iOs telefonlar nasıl sıfırlanır?

 

  • Telefonda ayarlar kısmına girin.
  • Genel sekmesine girip sıfırla seçeneğini seçin.
  • Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil’e dokunun.
  • Aygıtımı Bul seçeneği açık ise Apple kimliğinizi doğrulamanız gerekebilir.

 

Bu adımları takip ederek iOs cihazlarınıza sıfırlama işlemini tamamlayabilirsiniz. Verilerinizi iCloud vb. bulut depolama hizmetlerine yedeklemeniz veya iOs bilgisayarınıza aktarmanız, verilerinizin korunmasını sağlayacaktır. 

 

Yedekleme yapmayı unuttuysanız eski verilerinize ulaşmanın yolu mevcut. İOs cihazlar siz farkında olmadan kendi kendine yedekleme yapmış olabilir. Bunu öğrenmek için Ayarlar iCloud sekmesine gidin ve Saklama Alanı bölümünü seçin. Saklama Alanını yönet seçeneğinin üzerine tıklayın. Bu seçenek telefonun donanımsal özelliklerine göre birkaç saniye içerisinde ortaya çıkabilir. Bu kısımda iOs cihazlarınız için farklı yedekleri bulabilirsiniz. Telefonunuzun depolamasında yer açmak için eski verileri kolaylıkla silebilirsiniz. Ancak App Store üzerinden indirilen uygulamaların içindeki verileri yedeklemeniz gerekebilir. Özellikle oyun verileri, ayarları ve tercihleri sıfırlama işleminden sonra kaybedilebilir. 

 

iOs Telefonlara Format Nasıl Atılır?

Bazı faktörler sonucu iOs telefonunuzu açmak mümkün olmuyor. Telefonu sıfırlama ve fabrika ayarlarına döndürmek bu nedenle mümkün olmuyor. Peki iOs telefon açılmıyorken nasıl format atılır?

 

Telefonu açarken firma logosunda takılı kalıyorsa sistem çökmüş demektir. 

  • Telefonunuzu USB kablo yardımı ile bilgisayarınıza bağlayın ve iTunes’u açın. 
  • Ana ekran butonuna ve güç butonuna aynı anda basılı tutun. 
  • Ana ekran butonu bulunmayan cihazlarda ise ana ekran butonu yerine ses butonunu kullanın. 
  • Kurtarma modu ekrana gelene kadar basılı tutmaya devam edin. 
  • Kurtarma modu ekrana geldiğinde Güncelle seçeneğini seçin.
  • Aygıtınızın yazılımı bilgisayarınızdan tarafından indirilene kadar bekleyin.

 

Eğer işlem 15 dakikadan uzun sürerse bu adımları tekrar deneyin. Cihazınızda format işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Cihazlarınız için sıfırlama ve format işlemleri işe yaramadıysa teknik servise başvurulması gerekmektedir. Cihazınız hakkında farklı problem yaşıyorsanız easycep.com sitesinde istediğiniz telefon markalarında yenilenmiş telefonları bulabilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefonlarda-nfc-ozelligi-nedir-86 linkinden ulaşabilirsiniz.