Telefon Telefonlarda NFC Özelliği Nedir?

Telefonlarda NFC Özelliği Nedir?

NFC Özelliği ne işe yarıyor? Bu yazıda telefonlarda NFC özelliği nedir sorusuyla birlikte tümünü cevaplayacağız. 13-05-2022

Kullandığımız akıllı telefonlar getirdikleri yeniliklerle sürekli olarak hayatımızın farklı bir alanını kolaylaştırıyor ve yeni imkanlar getiriyor. NFC (Near Field Communication) özelliği de bunlardan bir tanesi. Peki bu özellik hayatımıza ne katıyor? NFC Özelliği ne işe yarıyor? Bu yazıda telefonlarda NFC özelliği nedir sorusuyla birlikte tümünü cevaplayacağız.

 

NFC Nedir, Nasıl Çalışır?

NFC aslında yeni bir teknoloji değil, yaklaşık olarak 2010’lu yılların başlarından beri zaten hayatımızdaydı. Diğer yandan, pandemi süreciyle dokunmayı minimuma indirdiğimiz şu günlerde yeniden öne çıktı diyebiliriz. Özellikle temassız ödeme ve benzeri temassız işlem imkanlarının öne çıkmasıyla rahatlıklarının daha farkına vardığımız şu zamanlarda akıllı telefonların NFC yeteneklerinin de yeniden gündeme gelmesi şaşırtıcı değil elbette.

 

Peki nedir NFC ve nasıl çalışır? NFC elektromanyetik indükleme prensibiyle çalışan bir teknoloji ve 10 cm kadar bir mesafe içinde veri alışverişine imkan veriyor. Açılımıysa Near Field Communication, yani “Yakın Alan İletişimi”. Yalnızca birbirine oldukça yakın iki cihazı kapsıyor oluşu ödeme gibi bazı alanlarda daha cazip hale getiriyor NFC özelliğini.

 

NFC ile dosya iletim hızı da ses, müzik, fotoğraf gibi nispeten büyük dosyaların aktarımına da uygun.

 

Alışık olduğumuz şekilde akıllı telefonlarda gördüğümüz NFC özelliği, aynı zamanda pek çok tablet ve dizüstü bilgisayarda da bulunabilmekte.

 

Telefonlarda NFC Özelliği Ne İşe Yarar?

NFC özelliği yukarıdaki başlığımızda anlattığımız gibi çeşitli kullanım alanlarına sahip olabiliyor. Ancak en güncel ve kullanışlı kullanım alanlarından bir kaçını sayacak olursak:

 

  • NFC sayesinde cihazlar (akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, laptoplar vb) aralarında yakın mesafeden veri paylaşabilirler.
  • NFC tıpkı kredi kartları gibi temassız ödeme için kullanılabilmektedir.
  • Aynı zamanda, toplu taşımada bilet, turnike geçiş gibi işlevler için de kullanılabiliyor.
  • Diğer bir kullanım alanı ise, NFC işlevini akım indüksiyonu amaçlı kullanarak kablosuz şarj özelliği sağlayabilmesi.
  • Yazılımsal destek ile, NFC teknolojisi cihazlar arasında telefon numara kayıtlarını paylaşmak, konum bilgisi paylaşmak, veya başka bir cihazda uygulama çalıştırmak gibi amaçlarla da kullanılabilmekte.

 

NFC’nin son zamanlarda özellikle temassız ödeme aracı olarak akıllı telefonlarımızı çok rahat ve kullanışlı birer araca dönüştüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Akıllı Telefonlarda NFC Nasıl Kullanılır?

Elbette, öncelikle cihazınızın NFC özelliğini desteklemesi gerekiyor. Eğer telefonunuzda NFC özelliği bulunuyorsa, kullanabilmek için önce ilgili ayarlar bölümünden aktive etmeniz gerekiyor. Peki bunu nasıl yapıyoruz?

 

  • Öncelikle cihazın ayarlar bölümüne, daha sonra da “kablosuz ağlar” seçeneğine tıklıyoruz.
  • Alternatif olarak, yine önce ayarlar, daha sonra da bağlantılar, sonra da diğer bağlantılar seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Eğer NFC seçeneğini bu yollardan herhangi biriyle görebiliyorsak, oradan açabilir ya da kapatabiliriz.

 

NFC özelliği aktifken telefonunuzu bağlantı kurmak ya da ödeme yapmak istediğiniz cihaza yaklaştırmanız, gerekirse de NFC çipinin olduğu bölümü dokundurmanız yeterli.

 

NFC Hangi İşlemler İçin Kullanılmaktadır?

Yukarıda akıllı telefonunuzdan NFC teknolojisi ile yapabileceğiniz çeşitli işlemlerden kısaca bahsetmiştik. Şimdi bu konuyu biraz daha detaylandıralım, ve NFC ile hangi işlemi nasıl yapabilirsiniz birlikte görelim.

 

NFC Etiketleriyle Bağlantı Kurma

NFC etiketleri içlerinde küçük birer NFC çipi barındıran, çeşitli yerlere yapıştırılarak oradan ilgili bağlantıya yönlenebilmenizi sağlayan nesneler. Böylelikle adeta fiziksel ve dijital dünyalar arasında ilginç bir bağ oluşturuyorlar.

 

Bu bakımdan QR kod (kare kod) ile kullanımları oldukça benzer diyebiliriz. Ancak kare koddan daha “havalı” bir teknik olduklarını söylemek de mümkün tabii! Ayrıca QR kodları okuyabilmek için uygun bir uygulama kurulması gerekirken, NFC özelliği olan her hangi cihaz ek bir uygulamaya ihtiyaç duymadan NFC etikletlerini okuyabilir, ve ilgili bağlantıya yönlendirilebilir.

 

NFC ile Telefonunuzdan Temassız Ödeme Yapma

NFC denince ilk akla gelen kullanım alanı özellikle de şu günlerde temassız ödeme yapmak. Telefonların bu işi rahatça devralabilmesi aslında hiç de şaşırtıcı değil, çünkü kredi kartları da temassız ödeme için aynı NFC teknolojisini kullanmaktalar!

 

“Peki bu iş için telefonu nasıl kullanıyoruz” derseniz de, aslında hiç de zor değil. Cihazınıza Google Pay uygulamasını indirin, ve kullanmak istediğiniz kartı uygulamaya ekleyin. Artık telefonunuzun NFC özelliğini açtığınızda bu kart ile temassız ödeme yapabilirsiniz!

 

NFC Sayesinde Başka Telefonda Uygulama Açma

NFC ile gelen bir başka pratik özellik de cihazlar arasında uygulama paylaşımı ile ilgili. Çoğu zaman bir başkasına uygulama önerirken, indirme işlemi unutulup gidebiliyor. Ya da uygulama ile benzer isimde pek çok taklit ya da ilgisiz başka uygulamalar olabiliyor. Özellikle oyunlarda sık yaşanabilen bir durum bu.

 

Diğer yandan, eğer her iki cihazda da NFC özelliği aktif ise, uygulama paylaşmanın çok daha pratik başka bir yolu daha var! Paylaşmak istediğiniz uygulamayı açın, ve diğer cihazla uygulamayı açtığınız cihazı arka arkaya getirin. Diğer cihazdan uygulamanın mağaza sayfasının açıldığını göreceksiniz!

 

NFC ile Dosya Alın ve Gönderin

İki cihaz arasında dosya paylaşmak istediğinizde alışık olduğumuz ilk iki yöntem internet bağlantısı ya da bluetooth kullanmak. Ancak NFC bu alanda da bir alternatif olarak karşımıza çıkmakta. 

 

Neden bu iki alternatif yerine NFC ile dosya paylaşmak isteyebiliriz? Söz gelimi, internet her yerde yeterli sinyal gücü bulamayabilir, kaldı ki bağlantı sorunu yoksa bile kullanım kotanızdan götürebilir. Ayrıca whatsapp üzerinden iletim gibi pek çok yöntem dosyaları sıkıştırıp kalite kaybına sebep olabilmekte. Bluetooth da bir sebeple bağlantı problemlerine sebep oluyorsa eğer, işte size ek bir seçenek. Üstelik yalnızca dip dibe duran cihazlar arasında gerçekleşen bir paylaşım olacağı için bir anlamda daha güvenli olduğunu bile söyleyebiliriz.

 

NFC ile telefonlar arasında dosya paylaşmak için dosyayı açın ve üç nokta şeklindeki menüye tıklayın. Buradan paylaş seçeneğini, sonra da Android Beam seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Cihazları yan yana getirip kısa bir süre bekleyerek dosyayı transfer edebilirsiniz.

 

NFC ile Navigasyon İstikamet Paylaşımı

NFC teknolojisi sayesinde yolculuklarınızı da daha kolay kılmak mümkün. Çoğumuz gideceğimiz konumu ya da oraya giden yolu bilmediğimiz zaman artık Google Haritalar sayesinde en optimal yol bilgisine ulaşabiliyoruz.

 

Diğer yandan, sürücü araç sürerken kendi cihazıyla ilgilenemeyebilir, ve her hangi sebeple bir cihazdan diğerine bu navigasyon bilgisini zaman kaybetmeden aktarmak isteyebilirsiniz. Ya da size adres soran ama anlaşmakta zorlandığınız bir yabancıya da bu özellik sayesinde kolaylıkla en uygun rotayı aktarabilirsiniz.

 

Haritalar uygulamasında istikamet oluşturduktan sonra, her iki cihazda da NFC açık olarak diğer cihazı sizinkine yaslayıp ekrana dokununca rotanın diğer cihaza transfer olduğunu göreceksiniz!

 

NFC ile Telefon Numarası Paylaşma

Bir başka pratik kullanım alanı da telefon numarası paylaşmak olarak karşımıza geliyor. Birbirinizi zor duyduğunuz gürültülü bir mekanda olabilirsiniz, yabancı dil farkı kaynaklı bir anlaşma güçlüğü olabilir, ya da teknoloji kullanımında zorlanan bir yakınınızla herhangi bir numarayı paylaşmanız gerekiyor olabilir. Bu ve benzeri durumlarda da NFC özelliği yardımınıza koşuyor ve numara paylaşımını çok kolaylaştırıyor.

 

Her iki telefonda da NFC özelliği açık olarak paylaşmak istediğiniz numarayı rehberde bulun ve üzerine tıklayın. Cihazları birbirine yasladıktan sonra ekrana dokunun ve numara transfer olsun! Bu sayede hem numara paylaşımı çok kolay hale geliyor, hem de paylaştığınız kişinin numarayı hatalı yazma ihtimali de ortadan kalkıyor.

 

NFC teknolojisi ile ilgili yazımız da böylece sonuna gelmiş oldu. Umarız bu oldukça kullanışlı özelliğin neler yapabildiği ve ondan nasıl faydalanabileceğiniz konusunda sizi aydınlatabilmişizdir.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefona-su-kacmasi-durumunda-neler-yapilmalidir-85 linkinden ulaşabilirsiniz.