Ev Yaşam Torbalı ve Torbasız Elektrik Süpürgesi Karşılaştırması

Torbalı ve Torbasız Elektrik Süpürgesi Karşılaştırması

Süpürgeyi merdivenden yukarı taşımanız gerekiyor mu? Süpürmek istediğiniz alanın büyüklüğü ne kadar? Bu yazıda kapsamlı bir torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi karşılaştırması yaptık.  05-09-2022

Günlük yaşamın olmazsa olmazlarından biri haline gelmiş olan elektrik süpürgesi, çoğumuzun fark etmediği şekilde hayat kalitemizi yükseltiyor. Elektrik süpürgesi, sadece yerde bulunan tozları değil; aynı zamanda yaşam alanımızdaki havayı temizleyen ve alerji oluşumunun önüne geçen devrimsel bir buluş. Yeni çıkan teknolojiler ile artık farklı şekil ve fonksiyonlara sahip elektrik süpürgesi çeşitleri görüyoruz. Elektrik süpürgelerindeki ana ayrım ise torbalı ve torbasız elektrik süpürgeleri. Hepimiz evimizde en kaliteli süpürgeyi kullanmak isteriz, ancak ilk olarak ihtiyaçları belirleyip buna yönelik bir seçim yapmak daha akıllıca olacaktır. Bu yazıda kapsamlı bir torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi karşılaştırması yaptık. 

 

Elektrik Süpürgesi Nasıl Seçilir? 

 

Sizin için en uygun elektrik süpürgesinin hangisi olduğuna karar vermek istiyorsanız, ihtiyaçlarınızı ve cihazdan beklentilerinizi belirlemelisiniz. Belirlediğiniz nitelikler ışığında da bunları önceliklerine göre sıralamalısınız. Örneğin; evinizin tümü halılarla mı kaplı? Evcil bir ya da birden fazla hayvanınız var mı? Süpürgeyi merdivenden yukarı taşımanız gerekiyor mu? Süpürmek istediğiniz alanın büyüklüğü ne kadar? Süpürmek için ne kadar zamanınız var? Evinizde küçük bir bebek, yaşlı biri var mı, ya da bir apartman dairesinde mi yaşıyorsunuz? Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre almak istediğiniz elektrik süpürgesi, uzun kablolu, emiş gücü yüksek, hafif ve sessiz çalışan, döner fırçalı, torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi seçeneklerinden biri olabilir.

 

Elektrik Süpürgesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar 

 

Torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi karşılaştırması yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı teknik noktaları şu şekilde özetlemek mümkün:

 

Watt gücü 

 

Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta şu; Yüksek watt gücü kesinlikle iyi bir performansın tek göstergesi değildir. Konu elektrikli cihazlar olduğunda “performans” ve “güç” kavramları birbirine karışabilir. Watt ve airwatt gibi terimler elektrikli süpürgenin toz çekim gücü ile ilgili değil, motor gücüyle ilgilidir. Bu nedenle elektrikli süpürge alırken motor gücünden ziyade çekim gücüne dikkat etmek gerekir.

 

Pratik olması 

 

Bu durum, toz torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi seçeneklerinden hangisini almak istiyor olursanız olun, bakmanız gereken en önemli niteliklerden biridir. Yeni bir elektrikli süpürge alırken ürünün ağırlığına dikkat etmek ve kişiye göre değişebilecek tercihleri (dikey veya silindir olması gibi) önceden belirlemekte fayda var. Ayrıca ürünü almadan denemek bu konu hakkında fikir sahibi olmanız için oldukça önemli. Kullanımı sizi yormayacak, manevra kabiliyeti yüksek ürünlerden birini tercih ederseniz hem mobilyalar çevresinde kullanması kolaylaşır hem de daha az efor sarf etmiş olursunuz.

 

Sessiz çalışması 

 

Elektrikli süpürge alırken dikkat etmeniz gereken en kritik faktörlerden biri de süpürgenin sessiz çalışmasıdır. Bilindiği üzere bazı süpürgeler çalışırken çalan kapıyı veya telefonu duyamayacağınız kadar dayanılmaz bir gürültü kirliliği yaratabiliyor. Özellikle evde bebek, küçük çocuk ya da yaşlı biri yaşıyorsa torbalı ve torbasız elektrikli süpürge fark etmeksizin alacağınız cihaz mutlaka az ses çıkarıyor olmalı. 

 

HEPA filtreli olması 

 

HEPA en genel tanımıyla yüksek verimli partikül filtresi anlamına gelir. Bir filtrenin “HEPA” adını kullanabilmesi için 0,3 mikron veya daha büyük partiküllerin en az % 99.97'sini yakalayabilmesi gerekir. Piyasadaki çoğu elektrik süpürgesi bu konuda yeterlidir. Ancak evde astım yahut alerjik solunum problemi olan biri varsa, bebek veya küçük çocuk bulunuyorsa daha yüksek korumalı HEPA filtreleri tavsiye edilir.

 

Aparatların kalitesi ve garanti süresi 

 

Birçok firma aparatların kalitesine garanti vermez. Eğer gerçekten kötü malzemeden yapıldı ise bazen ilk kullanımda bile kırılabilir. Torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi seçeneklerine göz atarken önceliğiniz tüm aparatlarına da garanti veren firmalar olmalı. Bilindik ve yaygın servis ağı olan markaların ürünlerinin tercih edilmesi, bu durumda daha doğru olur. Bir ürünün garanti süresi de, o ürünün ne kadar arızasız çalışacağını size gösterir. Daha az sorun yaşamak için garanti süresi uzun ürünleri tercih edebilirsiniz.

 

Toz Torbalı mı Torbasız mı? Hangi Elektrik Süpürgesi Daha İyi? 

 

Elektrik süpürgesi seçeneklerinden hangisininin sizin için uygun olduğuna karar verirken dikkat etmeniz gereken diğer bir konu toz haznesi tasarımıdır. Toz haznesi tasarımı, süpürgede toplanan tozu ve kiri nasıl atacağınızı belirler. Torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi karşılaştırması yaparken, aradaki temel farkların ne olduğunu kavramak önemlidir. Gelin, torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi farkları avantajları ve dezavantajlarına beraber bakalım. 

 

Torbalı Elektrik Süpürgeleri 

 

Toz torbalı süpürgelerin temel özelliği çektikleri tozu ve kiri haznelerinde yer alan torbada biriktirmesidir. Toz torbaları dolduğunda manuel olarak değiştirmek gerekir. Standart toz torbalı elektrik süpürgeleri genellikle yüksek emiş gücüne sahip cihazlardır.

 

  • Torbalı elektrik süpürgeleri avantajları

 

Torbalı süpürgeler, tozu ve kiri torbalarının içine hapsettiklerinden dolayı son derece hijyenik bir temizlik sunarlar. Eski modellerde toz torbası değiştirirken kir ve tozlar havaya salınırken yeni nesil toz torbalı süpürgeler, sadece elektrikli süpürgenin kullanımı sırasında kolaylık sağlama açısından değil, torbayı üniteden çıkarırken de kir, kalıntı ve olası alerjenlerin güvenli bir şekilde tutulmasına yardımcı olur. 

 

  • Torbalı elektrik süpürgeleri dezavantajları

 

Torbaların doldukça yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Dolayısıyla torbalı ve torbasız elektrik süpürgesi karşılaştırmasında, torbalı elektrik süpürgeleri torbasızlara oranla oldukça maliyetlidir. Ayrıca devamlı olarak çöp üreteceğiniz için torbalı süpürgeler pek ekolojik bir seçenek de değil. Ayrıca torba doldukça, süpürgenizin performansının düşeceğini de unutmamak gerekir. 

 

Torbasız Elektrik Süpürgeleri 

 

Torbasız süpürgeler yüksek filtrasyona sahip cihazlardır, başka bir deyişle çekilen tozun tümü hazne içerisinde kalır. Yüksek korumalı filtrasyon sayesinde hazne içine çekilen tozlar tekrar elektrikli süpürgenin hava çıkışından evimize yayılmazlar. Bu durum, özellikle alerjik bireyler için tercih sebebi olabilir. 

 

  •  Torbasız elektrik süpürgeleri avantajları

 

Torbasız elektrik süpürgeleri satın alındıktan sonra torbalı muadillerine oranla çok daha az ekstra maliyet çıkarırlar, çünkü toz haznesi çıkarılıp temizlenebilir. Böylece ek bir toz torbasına gerek kalmaz. Çevre açısından da daha sürdürülebilir bir kullanım sunar.

 

  • Torbasız elektrik süpürgeleri dezavantajları

 

Torbasız elektrik süpürgelerinin tek dezavantajı her kullanım sonrasında temizlenmesi gerekliliğidir. Eğer kullanım sonrasında toz haznesini temizlemezseniz haznenin içerisinde kalan su koku yapar ve ayrıca içerisinde bakteri oluşumuna uygun ortam oluşur. Bu nedenle her kullanım sonrasında hazneyi temizlemek ve kuruduktan sonra yerine takmak gerekir. 

 

Önceki yazımızı https://easycep.com/blog/en-iyi-telefon-markalari-karsilastirma-ve-kiyaslamalari-112 linkinden okuyabilirsiniz.