Telefon Telefonlarda Kılıf ve Virüs Temizliği Nasıl Yapılır?

Telefonlarda Kılıf ve Virüs Temizliği Nasıl Yapılır?

Günümüzde akıllı telefonlarımızı dış ve iç etkenlerden korumak oldukça önemlidir. Yazımızda telefonunuzu nasıl temiz tutmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. 12-07-2023

Günümüzde akıllı telefonlarımız kadar telefonlarımızı dış etkenlerden koruyan kılıfların kullanımı da bir hayli önemli. Üstelik kılıflarımıza zarar geldiğinde dolaylı olarak telefonlarımız da etkileniyor. Bu sebeple telefon aksesuarlarını temiz tutmak da görevlerimiz arasında. Aynı şekilde telefonlarımızın dışı kadar iç temizliğine de öncelik vermeliyiz.

 

Telefonlara yüklenen uygulamalar, virüs bulaşmasına sebep olduğu için cihazın yavaşlamasına ya da işlevini kaybetmesine sebep olabiliyor. Daha iyi bir telefon deneyimi ve güvenliği için bu gibi durumlarda ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. O halde “Telefonlarda kılıf ve virüs temizliği nasıl yapılır?” konusunu adım adım incelemeye ne dersiniz? 

 

Telefon Kılıfı Temizliği 

Telefon kılıfı temizliği, özünde son derece pratik ve kolay. Gün içerisinde sürekli kullanılan telefonları korumak için renkli, düz veya desenli kılıflar tercih ediliyor. Kişiler, zevkleri doğrultusunda deri, plastik veya silikon telefon kılıfı çeşitleri arasından seçim yapabiliyorlar. Telefon temizliği sırasında uygulayacağınız işlemler, seçtiğiniz kılıfa göre değişebiliyor. Siz de kategorimizde bulunan telefon kılıfı modellerini inceleyerek ihtiyaçlarınıza ve beğeninize hitap edeni seçebilir, cihazınızı güvenle koruyabilirsiniz.

 

Telefon Kılıfını Temizleme Yöntemleri 

Telefon temizliği söz konusu olduğunda çok farklı kılıf temizleme yöntemleri olduğunu söylemek mümkün. Sabunlu su, sirkeli su ve alkol bazlı solüsyonlar en çok başvurulan yöntemler arasında yer alıyor. Aşağıda bu yöntemlerin her birini tek tek ele alıyoruz.

 

Sabunlu Su ile Temizleme 

Sabunlu su ile telefon kılıfı temizliği en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Bu yöntemle telefonunuzu temizlemek için öncelikle ılık suyun içerisine bir miktar sabun ekleyin. Daha sonra temiz bir bez yardımı ile telefon kılıfını yavaşça silmeye başlayın. Sadece bu işlemi uygularken yumuşak bez kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor. 

 

Silme işlemini de son derece kibar hareketlerle gerçekleştirmelisiniz. Ardından telefonunuzu duru bir su ve bez ile silin. Böylece durulama işlemini de tamamladıktan sonra telefonunuzu da tertemiz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Sabunlu su ile temizleme yöntemi özellikle plastik ve deri telefon kılıfı modelleri için öneriliyor. 

 

Sirkeli Su ile Temizleme 

Sararan telefon kılıfı temizliği için sirkeli su en bilindik yöntemlerden biri. Daha ziyade şeffaf ve silikon kılıfların temizliğinde başvurulan bu yöntemle oldukça iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Öncelikle telefon temizliği için sararan telefon kılıfı bir kasenin içine koyulur. Üstüne bir bardak su ile elma sirkesi eklenir. Daha sonra kaseye iki yemek kaşığı da karbonat ilave edilir. Son aşamada ise beklemeye bırakılan kılıf, diş fırçasıyla güzelce ovuluyor ve su yardımıyla durulanıyor. 

 

Alkol Bazlı Solüsyonları Kullanma 

Telefon temizliği dendiğinde alkol bazlı solüsyonlar da etkili yöntemle arasında yer alıyor. Genellikle silikon ve plastik telefon kılıflarını temizlemek için kullanılan bu yöntem, son derece hassas süreçleri içeriyor. Alkol de güçlü bir ağartıcı ve temizleyici olduğu için sararan telefon kılıfları üzerinde kullanılmasıyla oldukça etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. 

 

%75 oranlı tıbbi alkol şişesi aldıktan sonra kılıfınızı yaklaşık 10 dakika boyunca alkol içerisinde bekletmeniz gerekiyor. Ardından nemli bezle silmeniz yeterli olur. Unutulmamalıdır ki alkol güçlü dekontaminasyon özelliği barındırması sebebiyle sararan nesneleri en kısa sürede eski haline kavuşturabiliyor. Sararmış telefon kılıflarını beyazlatma konusunda en etkili yöntemin alkol olduğunu belirtmekte fayda var. 

 

Telefonlarda Virüs Temizliği 

Virüs, telefon temizliği kapsamında ele alınması gereken önemli konulardan bir tanesi. Akıllı telefonlarımız artık günlük hayatımızın parçası haline gelmiş durumda. Cihazımız, genellikle hızlı ve takılmadan çalışacak bir sisteme sahip olsa da, kimi zaman düşük performans da gösterebiliyor. 

 

Bu sorunun en yaygın sebeplerinden biri de casus yazılımları. Virüs diye bilinen zararlı dosyalar telefon performansını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Aynı zamanda kişisel verilerin güvenliğini de riske atıyor. Bu tarz performans düşüşü yaşayan kişiler de telefonda virüs temizliğinin nasıl yapıldığını merak ediyorlar.

 

Virüsler akıllı telefonlara genellikle çeşitli indirme yöntemleri nedeniyle bulaşıyor. Zararlı yazılımlar telefona birçok farklı yöntemle girebiliyor. Ayrıca virüsler telefona başka telefondan gönderilen mesaj ya da maillerin içine de gizlenebiliyor. Virüslerin gizlendiği bir başka yöntem ise telefona bilinçsizce indirilen uygulamalar. 

 

Uygulama yükleme platformlarında genellikle denetim mekanizması son derece zayıf. Kaynağı ve kim tarafından yüklendiği bilinmeyen uygulamaların da virüs barındırma ihtimali bir hayli yüksek. Akıllı telefonunuzda kaynağını bilmediğiniz yazılara engel olan bir uygulama yoksa indirme işlemleri esnasında hassas davranmanız gerekiyor. En başında titiz davranarak virüs temizleme yollarını araştırma zahmetinden de kurtulabilirsiniz. 

 

Antivirüs Programı ile Virüsleri Temizlemek 

Telefon temizliği için birçok kullanıcı virüslerden kurtulmak adına öncelikle antivirüs programlarına başvuruluyor. Antivirüs programları, virüs temizliği sürecinde en mantıklı adım denebilir. Ancak bu çözüm yolunda da üzerinde durulması gereken bazı hususlar mevcut. Birçok kişi bu programları kullanmaya çalışırken telefonlarına daha çok virüs bulaşmasına yol açabiliyor. 

 

Virüs telefona bulaştıktan sonra antivirüs programlarını kullanmaya başlamak yanlış bir yöntem çünkü virüslerin büyük bölümü antivirüslerin temizleyemeyeceği şekilde oluşuyor. Dolayısıyla virüs bulaşmadan önce telefona önlem almak amacıyla programları yüklemek daha mantıklı olabilir. O halde telefonunuzu koruyabileceğiniz antivirüs programlarına bir göz atalım 

 

AVG Mobile Security

Telefon temizliği dediğimizde akla ilk gelen virüs programları arasında AVG Mobile Security yer alıyor. App Store ve Google Play üzerinden ücretsiz şekilde kullanıma sunulan bu uygulama, kullanıcılardan tam not alıyor. Güvenlik açısından son derece tatmin edici olan AVG Mobile Security; uygulama kilidi, saldırı uyarıları ve fotoğraf kasası gibi extra özelliklerle öne çıkıyor. EasyCep’in yenilenmiş telefon ve tablet seçeneklerinden birini tercih ettikten sonra AVG Mobile Security gibi etkili bir antivirüs programıyla cihazınızı koruyabilirsiniz.

 

Avast Antivirüs

Cep telefonu temizliği kapsamında ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunulan Avast Antivirüs, casus ve reklam yazılımlarına karşı oldukça etkili. Dolayısıyla kullanıcıların akıllı telefonunda iyi bir koruma sağladığını söylemek de mümkün. Ek olarak programın en beğenilen özelliği, parola koruma. Bu özellik sayesinde program, kullanıcılarının parolalarının ihlal edilmesi halinde bildirim gönderiyor. 

 

Norton 360 

Google Play ve App Store üzerinden telefon temizliği için en çok indirilen programlardan biri de Norton 360. Özellikle bankacılık işlemleri ile internet alışverişine odaklanan program kolay kullanılabilir olmasıyla dikkat çekiyor. 

 

Üstelik uygulama kişisel veriler konusunda son derece iddialı. Dark webi sürekli takip ettikleri için kullanıcı verileri görüldüğü anda uyardıklarını belirtiyorlar. Dolayısıyla Norton 360, akıllı telefon kullanıcılarının verilerinin çalınıp çalınmadığını bilmeleri açısından etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. 

 

Cihazı Sıfırlayarak Virüsleri Temizlemek 

Telefon temizliği söz konusu olduğunda bazı virüslerden kurtulmanın yolu cihazı sıfırlamaktan geçiyor. Çoğu virüs yukarıda sıraladığımız antivirüs programları aracılığıyla silinse de bazıları cihaza saklanmayı başarıyor. 

 

Cihazı sıfırlamanın en sevimsiz tarafı ise tüm verilerin gidecek olması. Android cihazlarda sistemi sıfırlamak yerine fabrika ayarlarına döndürmek daha mantıklı bir adım olacaktır çünkü sıfırlama işleminde virüsler cihazdaki dosyalara yerleşebilir. 

 

Android cihazları fabrika ayarlarına döndürmek istiyorsanız Recovery menüsünden yardım alabilirsiniz. Android işletim sistemini kullanan cihazlarda Recovery menüsü genellikle “ses açma”+ “ana ekran”+ “güç kutusu” şeklinde açılıyor. iOS cihazlarda ise böyle bir ayrıntı bulunmuyor. Çoğu Apple cihazı için üretilen virüs ve casus yazılımların büyük bölümü, sistemi sıfırladığınız anda telefondan başarılı şekilde siliniyor. 

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/threads-hesabi-nasil-silinir-259 linki üzerinden uluşabilirsiniz.