Telefon Telefonlarda Kablosuz Şarj Özelliği Nedir?

Telefonlarda Kablosuz Şarj Özelliği Nedir?

Kablosuz şarj özelliği hem üreticiler hem tüketiciler tarafından sıkça araştırılan bir terimdir. Akıllı telefonunuz gibi bir cihazı şarj kablosu kullanmadan şarj etmenizi sağlar. 13-05-2022

Kablosuz şarj özelliği hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından sıkça araştırılan bir terimdir. Bazı insanlar, kablosuz şarj sayesinde telefonun hiçbir prize takılı olmadan şarj olduğu konusunda yanlış bir kanıya sahiptir. Bu düşünce teknik olarak doğru olsa da şarj pedinin, duvar fişi, bilgisayar veya powerbank gibi bir güç kaynağına takılması gerekir.

 

Akıllı telefonları kablosuz şarj etmek için daha fazla güce ihtiyaç duyulur. Bu güç gereksinimi, verimli mikro denetleyiciler ve güç modülleri gibi modern yarı iletkenler sayesinde karşılanır. Peki kablosuz şarj özelliği nasıl çalışır ve avantajları nelerdir?

 

Kablosuz Şarj Nedir?

Kablosuz şarj özelliği, akıllı telefonunuz gibi bir cihazı şarj kablosu kullanmadan şarj etmenizi sağlayan teknolojidir. Endüktif şarj olarak bilinen bu konsept, elektriğin bir manyetik alan aracılığıyla iletilmesine olanak sağlar. Bir verici (bu durumda, bir elektrik prizine takılı bir şarj pedi), bir alıcı (telefon) ile salınan manyetik bir alan oluşturur. Sonrasında alıcı cihazın pilinde saklanabilen özel bir anten sayesinde akımı toplar. Kablosuz şarjın temel teknolojisi bir asırdan uzun süredir var olmasına rağmen mobil teknolojinin ortaya çıkmasıyla daha fazla dikkat çekmeye başlamıştır.

 

Kablosuz Şarj Nasıl Çalışır?

Adının aksine kablosuz şarj özelliği, tamamen kablolar olmadan çalışmaz: şarj istasyonları hala prize bir güç kablosuyla bağlıdır ve sürekli bağlı olarak kalır. Ancak akıllı telefon, kablosuz şekilde şarj olur. Bunun için telefon yalnızca istasyona yerleştirilmelidir.

 

Şarj istasyonu, içinden alternatif akımın geçtiği bir bobin içerir. Bu, elektrik bir manyetik alan oluşturur. Bir akıllı telefon, bu manyetik alanın içindeyken şarj olur. Temelde, endüktif ve rezonans olmak üzere iki tür kablosuz şarj teknolojisi bulunur.

 

Endüktif Şarj

Kablosuz şarj özelliği sunan teknolojilerden ilki, endüktif şarj olarak adlandırılır. Endüktif şarjın temelindeki bilim, uzun zaman önce anlaşılmış, ilk olarak mucit ve Elektrik Mühendisi olan Nikola Tesla tarafından keşfedilmiştir. 1990'ların başından beri şarj edilebilir diş fırçalarında endüktif şarj kullanıldığından, birçok evde bu tür kablosuz şarj örneklerinin olması muhtemeldir. Kablosuz olarak şarj edilebilen akıllı telefonlar da tamamen aynı yöntemi kullanır.

 

Hem telefon hem de şarj pedinde, endüksiyon bobinleri bulunur. En basit haliyle endüksiyon bobinleri, bakır tel ile sarılmış bir demir çekirdektir. Telefon veya başka bir taşınabilir cihaz, kablosuz şarj pedinin üzerine yerleştirildiğinde bobinlerin yakınlığı bir elektromanyetik alan oluşturulmasına olanak sağlar. Bu elektromanyetik alan, elektriğin bir bobinden (şarj pedinde) diğerine (telefonda) geçmesine imkan sağlar. Telefondaki endüksiyon bobini ise daha sonra aktarılan elektriği, cihazın pilini şarj etmek için kullanır.

 

Rezonans Şarjı

Bir diğer kablosuz şarj özelliği sunan teknoloji, rezonans şarjdır. Kablosuz şarjın genişletilmiş bir şeklidir. Bu prensipte; şarj istasyonundaki bobin ile cihazdaki bobin arasında bir veya birden fazla rezonans devresi bulunmaktadır. Bunlar, ilgili uygulamaya tam olarak uyacak şekilde uyarlanmış bir kapasitör ve bir bobinden oluşan elektrik devreleridir.

 

Rezonan şarjın endüktif şarja göre birkaç avantajı vardır:

  • Aynı anda birkaç cihazı şarj edebilir.
  • Cihazın şarj istasyonuna yanlış yerleştirilmesini önler.
  • Şarj istasyonu ile cihaz arasında daha fazla mesafe olmasını sağlar.
  • Daha fazla enerjinin aküye ulaştığı daha yüksek verimlilik seviyeleri sağlar.

 

Ancak tüm bu avantajlarına rağmen rezonans şarjı endüktif şarjdan daha karmaşıktır. Daha fazla bileşene ihtiyaç duyduğundan, pratikte daha pahalı hale gelir.

 

Kablosuz Şarj Standardı Nedir?

Kablosuz şarj özelliği kullanımında ana standart, Qi'dir ("chee" olarak telaffuz edilir). Qi, endüktif şarj için Kablosuz Güç Konsorsiyumu (WPC) tarafından 40 mm'ye kadar mesafelerde geliştirilmiş bir standarttır. Qi kablosuz şarj; Samsung, Apple, Sony, LG, HTC, Huawei, Nokia (HMD), Motorola ve Blackberry gibi pek çok büyük akıllı telefon üreticisi tarafından benimsenmiştir. Ayrıca günümüzde çok sayıda aracın içine de dahil edilmektedir.

 

Bir diğer kablosuz şarj standardı ise Powermat’tir. Starbucks gibi bazı perakendeciler tarafından   müşterilerin telefonlarını şarj etmelerini sağlamak için kullanılmıştır. Ancak zamanla format savaşını kaybetmiş, bu yüzden Powermat 2018'de Qi ile uyumlu ticari kablosuz şarj teknolojisi geliştireceğini belirtmiştir.

 

Dahili Qi Kablosuz Şarj Özellikli Telefonlar ve Tabletler

Eğer telefonunuz aşağıda yer alan cihazlardan biriyse, kablosuz şarj cihazı satın almanız yeterlidir. Ayrıca telefonunuzla aynı şirket tarafından üretilen bir kablosuz şarj cihazı almanıza gerek yoktur. Örneğin, Samsung kablosuz şarj cihazları, iPhone 13 ile gayet iyi çalışmaktadır.

 

  • Apple iPhone: 13 Pro Max, 13 Pro, 13, 13 M Mini, 12 Pro Max, 12 Pro, 12, 12 Mini, SE 2020, 11 Pro Max, 11 Pro, 11, XS Max XS, XR, 8, 8 Plus,
  • Samsung Galaxy: Z Fold 3 5G, Z Flip 3 5G, S21 Ultra, S21 Plus, S21, Z Fold 2 5G, Z Flip 5G, Note 20 Ultra, Note 20, S20 FE, S20 Ultra, S20 Plus, S20, Z Flip , Note 10 Plus 5G, Note 10 Plus, Note 10, S10 5G, S10 Plus, S10, S10e, Note 9, S9, S9+, Note 8, S8, S8+, S7, S7 Edge (Artı daha fazla cihaz)
  • Sony: Xperia 1 III, Xperia 1 II, Xperia 10 II, Xperia XZ3, Xperia XZ2 Premium, Xperia XZ2 (Artı daha fazla cihaz)
  • LG: V50 ThinQ 5G, V60 ThinQ 5G, Velvet, G8 ThinQ, G7 ThinQ, V30, G6 (yalnızca ABD sürümü), G4 (isteğe bağlı), G3 (isteğe bağlı) (Artı daha fazla cihaz)
  • OnePlus: 10 Pro, 9 Pro, 9, 8 Pro
  • Nokia: XR20, 9.3 PureView, 9 PureView, 8 Sirocco
  • Huawei: P50 Cep, P50 Pro, Nova 9, P40 Pro+, P40 Pro, Mate 30 Pro, P30 Pro, Mate 20 Pro
  • Motorola: Edge+, X Force, Droid Turbo 2, Moto Maxx
  • Microsoft Lumia: 1520, 1020, 930, 929, 928, 920
  • Google: Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5, Pixel 4 XL, Pixel 4, Pixel 3 XL, Pixel 3
  • Nexus: Nexus 6, Nexus 5

 

Eğer kablosuz şarj özelliği ile henüz tanışmadıysanız, yukarıda yazılı olan akıllı cep telefonlarına Easycep üzerinden avantajlı fiyat fırsatları ile sahip olabilirsiniz.

 

Kablosuz Şarj Özelliğinin Sağladığı Avantajlar

Kablosuz şarj özelliği kullanmanın bazı faydaları bulunur. Bu yüzden kablosuz şarj kullanmak, sizin için ideal bir seçim olabilir.

 

Sadece Bir Kablo

Kablosuz şarj ile tek ihtiyacınız olan, şarj matına takılı tek bir kablodur. Birden fazla cihaz için birden fazla kablo gerekmez. Ayrıca evrensel standart olan Qi kablosuz şarj cihazı, tüm cihazlarla uyumludur. Bu nedenle iPhone'lar için kablosuz şarj, Android'ler için de aynıdır. Bu sayede tüm cihazlarınız için aynı şarj matını kullanabilirsiniz.

 

Kolaylık

Telefonunuzu matın üzerine yüzü yukarı bakacak şekilde yerleştirin ve şarj etmeye başlayın. Tek yapmanız gereken bu kadar kolaydır.

 

Her Yerde Şarj Etme İmkanı

Kablosuz şarj matları otellerde, restoranlarda ve kafelerde görünmeye başlamıştır. Ayrıca, cihazınızı tanımadığınız bir şarj kablosuna takmaktan daha güvenlidirler.

 

Dağınıklık Olmadan Şarj Etme Fırsatı

Kablosuz şarj özelliği sayesinde masanızdaki, komodininizdeki ve arabanızdaki kablolardan kolayca kurtulabilirsiniz (araç içi kablosuz şarj da mevcuttur). Bazı mobilya şirketleri, masanızda veya tezgahınızda bir şarj matı ihtiyacını ortadan kaldırarak mobilyalarına kablosuz şarj bile yerleştirebilmektedir.

 

Otomatik Kapanma

Cihaz tamamen şarj olduğunda, kablosuz şarj cihazı kapanır. Bu da enerji tasarrufu, daha güvenli şarj ve pilinizin aşırı ısınması konusunda daha az endişelenmenizi sağlar.

 

Kablolarda Daha Az Aşınma

Gerektiğinde telefonunuzu şarj etmek için kabloları kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak kablosuz şarj teknolojisinden faydalanarak kabloları daha az kullanmak, daha az yıpranmalarını sağlayacaktır.

 

Kablosuz şarj özelliği ile hayatınıza konfor katacak akıllı cep telefonları için Easycep yenilenmiş telefonlar kategorisine göz atmayı unutmayın.

 

Bu yazımızda telefonlarda kablosuz şarj özelliği hakkında size bilgi verdik. Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/sar-degeri-nedir-ideal-sar-degerine-sahip-telefonlar-97 linkinden ulaşabilirsiniz.