SAR değeri cep telefonu tercihlerinde en az kamera işlevleri ve RAM değeri kadar önemli ve dikkat edilmesi gereken bir orandır. 13-05-2022
Her geçen gün gelişen ve dönüşen teknolojinin nimetlerinden biri olan akıllı telefonları kullanırken çoğu zaman SAR değeri nedir, cep telefonlarımız ideal SAR değerine sahip mi gibi soruların cevabını gözden kaçırıyoruz. SAR değeri (Specific absorption rate) diğer bir söylemle özgül emilim oranı olarak bilinir. Her cep telefonu etrafına belli bir düzeyde radyasyon yayar bu radyasyon yayılımı SAR değeri ile ifade edilir. Cep telefonu kullanırken vücudumuzun absorbe ettiği radyasyonun miktarı SAR değerini oluşturur.
Kısaca SAR değeri nedir sorusunun en anlaşılır tanımı radyo frekanslarıyla çalışan mobil cihazların kullanıcıları maruz bıraktığı radyasyonun kullanıcılar tarafından emilme düzeyidir.
SAR değeri cep telefonu tercihlerinde en az kamera işlevleri ve RAM değeri kadar önemli ve dikkat edilmesi gereken bir orandır. Her an yanımızda olan telefonların vücudumuza ne kadar zarar verdiğini bilmemiz gerekiyor. Cep telefonlarıyla çeşitli durumlarda temas halinde olduğunda örneğin konuşurken, cepte veya çantada taşırken kullanıcıların maruz kaldığı radyasyon oranı değişiklik gösterir.
Açıklanan SAR değeri cep telefonlarının maksimum güçte çalışırken yaydığı radyasyon oranını belirtse de mobil cihazlar çoğu zaman maksimum güçte çalışmaz. Telefon ile baz istasyonu arasındaki mesafe ne kadar uzak olursa cihaz o kadar yoğun bir güçle çalışmak zorunda kalacağı için yaydığı radyasyon oranı da artacaktır. Kısaca, baz istasyonuna ne kadar yakınsanız SAR değerinin düşük olma ihtimali bir o kadar artar.
Mobil cihazların yaydığı SAR değerini ölçmek için dünya çapında bazı güvenilir kuruluşlar vardır. Bu kuruluşlar tarafından sunulan SAR değerleri dünya çapında değerlendirilip kabul ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Federal İletişim Komisyonu (FCC), Avrupa Birliği Konseyi gibi kuruluşlar benzer yöntemlerle SAR değerini belirliyorlar. Ancak ölçümler bölgeye göre değişiklik gösterdiği için ABD ve Avrupa’da baz alınan SAR değerleri farklı. ABD’de cep telefonlarında izin verilen ve güvenli kabul edilen SAR değeri 1.6 W/Kg, Avrupa’da ise 2 W/Kg seviyesindeki telefonların satışına izin veriliyor. Bu değerlerden yüksek olan hiçbir telefon kullanıcıya sunulamaz.
Cep telefonlarının maksimum güçte çalışırken yaydığı radyasyon düzeyi baz alınarak SAR değeri ölçümü yapılıyor. Telefonunuzun SAR değeri yüksek olsa da, maksimum güçte çalışmadığı sürece o oranda radyasyon yaymıyor. Yine de bu durum maruz kalınan radyasyon riskini azaltmıyor. Dolayısıyla SAR değeri nedir, kendi telefonunuz ideal SAR değerine sahip mi öğrenmeniz sağlığınız ve tüketim davranışlarınızı gözden geçirmeniz açısından faydalı olacaktır.
Kendi telefonunuzun SAR değeri nedir bilmek istiyorsanız bunu öğrenmenin de birden fazla yolu vardır. Bu yöntemlere telefonunuzun ayarlar menüsünden, telefon kullanım kılavuzundan ve telefon üreten markaların web sitelerinden erişebilirsiniz. Mobil cihazınızın ayarlar bölümünde yasal bilgilendirme menüsü bulunur.
RF (Radyo Frekansı) başlığı altında SAR değeri yer alır. Bu adımları izleyerek kullandığınız telefon modeline bağlı olarak SAR değerine ulaşabilirsiniz. Buna ek olarak kullandığınız telefonun üretici firmasının web sitesinden bölgenizi ve model seri numarasını yazarak SAR değerini sorgulatabilirsiniz.
Apple, Samsung, Huawei, Oppo ve Xiaomi gibi markalar tarafından üretilen ve dünya çapında popüler olan telefon modellerinin SAR değeri nedir bilmek ve karşılaştırma yapmak bilinçli bir tüketici olmanız açısından önemlidir. Apple markasının son yıllarda çıkardığı popüler olan iPhone modellerinde standart bir SAR değeri yakaladığını söylemek mümkün.
Apple’ın çoğu modellerinde 1.0 W/kg SAR değerinden düşük olması yaydığı radyasyon seviyesinin ideal belirlenen oranın altında olduğunu göstermektedir. Radyasyon riski tam olarak ortadan kalkmasa da oldukça azalmış durumda. Bu durum üretici firma ve kullanıcılar açısından önemli ve olumlu bir gelişme diyebiliriz.
Easycepte satımakta olan yenilenmiş iPhone telefonları ideal SAR değerinden düşük olması radyasyon etkisini azalttığı için kullanıcılar açısından güvenli bir alışveriş deneyimi sunuyor. EasyCep yenilenmiş telefon modellerinden biri olan Apple iPhone X baş bölgesi için 0.92 W/kg, vücut için 0.95 W/kg SAR değerine sahiptir.
Samsung firması popüler olan telefon modellerinde kullanıcıların baş bölgesine yaydığı radyasyon riskini en aza indirerek kontrol altına alsa da vücuda yayılan radyasyon konusunda henüz baş bölgesi kadar başarılı durumda değil.
Üretilecek yeni modellerde bu durumun göz önünde bulundurulması ve dengelenmesi gerekiyor. Samsung markalı EasyCep yenilenmiş telefonların SAR değeri nedir merak ediyorsanız yenilenmiş telefonlardan Samsung Galaxy A31 modelinin SAR değeri baş bölgesi için 0.488 W/kg, vücut için 1.68 W/kg'dır. Bir diğer model ise Samsung Galaxy Note 20 Ultra SAR değeri baş bölgesi için 0.315 W/kg, vücut için 1.470 W/kg'dır.
Huawei kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen telefon modellerinin çoğunda 1.0 W/kg sınırının altında bir SAR değerine sahip. Huawei, P40 Pro modellerinde baş bölgesine yayılan radyasyon seviyesini 0.50 W/kg altına düşürerek önemli bir ilerleme sağlamıştır. Radyasyona bağlı oluşan riski minimum seviyeye indirme konusunda başarılı ve umut vaat edici SAR değerine sahiptir. Huawei markasına ait olan EasyCep yenilenmiş telefonlardan P40 Lite E modeli baş bölgesi için 0.84 W/kg, vücut için 0.99 W/kg SAR değerine sahiptir. Yenilenmiş telefonlar arasında oldukça iyi bir SAR seviyesine sahip olması kullanıcılar açısından olumlu bir gelişmedir. Telefon sat ın alırken markaların ürettikleri popüler modellerin SAR değeri nedir bilmek alışveriş tercihlerinizde kolaylık sağlayacaktır.
Kullandığınız telefonun SAR değeri Amerika Birleşik Devletleri Federal İletişim Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından belirlenen oranın (1.6 W/Kg- 2 W/Kg) üzerinde ise 24 saat gibi kısa bir sürede bile radyasyonun olumsuz etkilerini vücudunuzda hissetmeniz mümkündür.
Devam eden yorgunluk hissi ve stres hali, baş ağrısı, kalp rahatsızlıkları riskinde artış, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu gibi olumsuz sağlık sorunlarını beraberinde getiren yüksek SAR değerlerine sahip telefonların yaydığı radyasyon riskine karşı bilinçli olunmalıdır. Cep telefonlarının yaydığı radyasyona olabildiğince az maruz kalmak için SAR değeri nedir, ideal seviye kaç olmalı öğrenmeli ve etrafımızdaki kullanıcıların bu konudaki farkındalığını arttırmalıyız.
Bu süreçte dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Radyasyondan kurtulmayı tam olarak engellemese de SAR değeri düşük telefonları tercih etmek radyasyona daha az maruz kalmanızı sağlayacaktır.
Telefonla konuşurken telefonu kulağa dayamak yerine hoparlör veya kulaklık aracılığıyla arama yapmak bilinen en yaygın önerilerden biri. SAR değerinin olumsuz etkilerinin önemli ölçüde arttığı durumlardan biri olan veri indirme işlemi veya kablosuz bağlantı kullanımı sırasında cep telefonunuzu vücudunuzdan uzak tutmalısınız. Kullanmadığınız zamanlarda cep telefonları çevresinden uzak olmak radyasyon riskinden korunmada en etkili yöntemdir. Özellikle gece uyku sırasında cep telefonunuzun mutlaka uzak bir noktada olduğundan emin olmalısınız. Bu sayede uyku süreniz boyunca radyasyona maruz kalmamış olursunuz.
Yanımızdan ayırmadığımız cep telefonlarının SAR değeri nedir bilmek radyasyonun olumsuz etkilerine maruz kalmamak için önemli bir adım olacaktır. Hem kendi sağlığınızı hem de çevrenizdekilerin sağlığını tehlikeye atmamak için yukarıda bahsedilen önerileri uygulamalı, telefon kullanırken dikkatli olmalısınız.
Bu yazımızda SAR değeri hakkında size bilgi verdik. Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/3000-tl-ye-telefon-onerileri-96 linkinden ulaşabilirsiniz.