Telefon Telefondan Podcast Nasıl Oluşturulur?

Telefondan Podcast Nasıl Oluşturulur?

Son yıllarda dijitalleşmenin hızlanmasıyla beraber podcast yayınları da dikkat çekmeye başladı. Yazımızda telefondan podcast nasıl oluşturulur anlatacağız. 07-07-2023

Son yıllarda dijitalleşmenin hızlanmasıyla beraber podcast yayınları da dikkat çekmeye başladı. Pek çok kullanıcı ‘’Akıllı telefonlar üzerinden podcast nasıl oluşturulur?’’ sorusunun cevabını merak ediyor. Yükleyebileceğiniz bazı uygulamalar sayesinde telefondan podcast oluşturmanız son derece kolay. 

 

Podcast yayını yapmak birçok kişi tarafından hobi olarak görülse de profesyonel anlamda bu işi yaparak gelir elde edenlerin sayısı da bir hayli fazla. Podcast oluşturma sürecinde seçtiğiniz içerik ve konu son derece önemli. Her şeyden önce seçtiğiniz konu ile dinleyicinize gerçekten hitap etmeniz gerekiyor. Üstelik konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmalı ve edindiğiniz bilgileri güzel bir dille kitlenize aktarmaya çalışmalısınız. O halde “Podcast nedir ve nasıl oluşturulur?” konusunu detaylı bir şekilde ele almaya ne dersiniz? 

 

Podcast Nedir? 

‘’Podcast nedir?’’ sorusuna verilecek en en iyi cevap, bu sürecin şarkı ve müzik temelli olmayan, konuşma ve anlatılardan meydana gelen bilgi veya eğlence içerikli ses dosyaları olduğudur. Podcast’in kökenine indiğimizde de bu kelimenin ‘’broadcast’’ ve ‘’pod’’ kelimelerinin birleşiminden oluştuğunu görürüz. 

 

Broadcast, İngilizce dilinde canlı yayın anlamına geliyor. Pod sözcüğü de kapsül, tohum ve koza kelimelerinin karşılığı. Sesli blog tarzındaki podcast yayınlarının her bölümü, değişik yayınlara ayrılıyor. Bu yayınlar, önce kaydediliyor daha sonra ise insanların ulaşabilecekleri yerlere yükleniyor. 

 

Tüm akıllı cihazlardan podcast yayınlarını dinlemek mümkün. Dünyanın her yerinden yalnızca internet erişimi ile bu yayınları dinleyebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz zaman seçtiğiniz podcast’leri internet bağlantınız aktifken akıllı cihazınıza indirebilir ve sonrasında internetsiz ortamlarda da yayınlara erişim sağlayabilirsiniz. 

 

Podcast Yayını Yapmanın Avantajları 

Podcast oluşturma ilk olarak Amerika’da yaygınlaşmaya başladıktan sonra Türkiye dahil pek çok ülkeyi etkisi altına almayı başardı. Dolayısıyla podcast oluşturma ve dinleme anlamında çeşitli avantajlarda berberinde gelmeye devam ediyor. Her şeyden önce podcast yayını yapmanın kullanıcılara birçok yönden üretkenlik kazandırdığını söylemek mümkün. 

 

Ayrıca bu sayede bir dinleyici kitlesi oluşturan kişiler, sürekli kendilerini öne çıkarma fırsatına sahip oluyorlar. Doğru strateji ve araçlar üzerinden yayın politikası geliştirildiğinde de güzel kazançlar elde edilebileceği bir gerçek. Sadece yayınlanacak konuyu doğru seçmek ve ona göre bir hedef kitle yaratmak önemli. Neticede insanlar günümüzde kitapları dahi okumaktan ziyade dinlemeyi tercih ediliyorlar. 

 

Podcast Yayını Oluştururken İhtiyaç Duyulan Ekipmanlar 

Podcast oluşturma işleminde izlenmesi gereken bazı adımlar var. Yayınlayacağınız podcastin en önemli dinamiği ise içeriği. Ancak içerik ne kadar iyi olursa olsun ses kalitesi iyi olmayan bir kaydı yayınladığınızda dinleyici bulmanız zor olabilir. Dolayısıyla podcast oluşturma yolunda kaliteli ekipmanlardan meydana getirilen bir düzen kurmanız önem taşıyor. Podcast yayınında dikkat çeken birincil ekipmanlar ise mikrofon ve kulaklık. 

 

Mikrofon

Podcast yayınlarında ses kalitesi öne çıktığı için doğru mikrofonu seçmeye özen göstermek gerekiyor. Podcast oluşturma aşamalarında genellikle dijital dediğimiz USB podcast mikrofon tercih ediliyor çünkü kayda alınan sesin son derece net, temiz ve cızırtısız olması gerekiyor. Dijital mikrofonlarda USB bağlantısı şart olduğu için size kullanım kolaylığı sağlıyor. 

 

Analog mikrofonlar da podcast kaydı için kullanabileceğiniz gereçler arasında yer alıyor. Bu mikrofonlar, podcast oluşturma sürecinde kaliteli ses kaydı yapmanızı ve uyumlu sesleri net bir şekilde kaydetmenizi kolaylaştırıyor. Ayrıca bu cihazlar, XLR bağlantılı mikrofon modelleridir. XLR bağlantısı olan mikrofonlar birçok ara birime ihtiyaç duyarken, USB bağlantılı mikrofonlar genelde her cihaz ile uyumlu çalışır. 

 

Kulaklık 

Podcast oluşturma yolunda ikinci önemli araç şüphesiz kulaklık. Podcast kaydınızın iyi olduğunu anlamak için kaydı kaliteli bir kulaklıkla dinlemeniz gerekiyor. Böylece seste meydana gelen patlamalar, arka plandaki gürültüler ve diğer sorunları kolayca tespit edebilirsiniz. Tespit ettiğiniz sorunları da ayıklama şansı elde edersiniz.

 

Audio Technica ATH-M20X Referans Monitör Kulaklık modelini podcast yayınlarınız için düşünebilirsiniz. Modern tasarımı sayesinde düşük frekanslarda dahi iyi performans gösteriyor. Kaliteli bir kayıt için kategorimizde bulunan ve her biri yüksek performans sağlayan Bluetooth kulaklık modellerini inceleyebilirsiniz.

 

Podcast Oluşturma Uygulamaları 

Podcast oluşturma aşamasında hem iOS hem de Android cihazlar için pek çok uygulama mevcut. Bu programlara internet üzerinden ulaşmak da son derece kolay. Sadece kullanacağınız uygulamanın özelliklerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ses alma ve verme kalitesi, düzenleme ve paylaşım seçeneklerinin zenginliği ve yayın platformlarına uyumluluk gibi detaylar dikkat çekiyor. 

 

Psikoloji, spor ve pazarlama konulu yayınların ağırlıkta olduğu pek çok podcast bölümü bulunuyor. Deneyim ve ilgi alanlarınız hakkında konuşmalara yer ayırabileceğiniz ve kendinize bir meşguliyet alanı yaratabileceğiniz podcast oluşturma uygulamalarını sırasıyla inceleyelim. 

 

Spreaker Stüdyo 

Podcast oluşturma serüveninizde Spreaker Studio uygulaması sayesinde tablet ya da telefonunuz adeta bir radyo stüdyosuna dönüşüyor. Bu özellik sayesinde ses efekti ve müzik eklerken canlı ya da daha önce kaydedilen podcast’lerinizi yayınlayabilirsiniz. 

 

Böylece podcast kayıtlarınızı sosyal medya platformları üzerinden kolayca paylaşabileceğiniz gibi dinleyicilere de sesinizi duyurma imkânınız artıyor. Üstelik Spreaker Studio sahip olduğu canlı sohbet özelliğiyle de dinleyicilerinizle direkt iletişim kurmanızı ve onların yorumlarını okumanızı daha kolay hale getiriyor. 

 

GarageBand

iOS için temel müzik uygulamalarından bir tanesi olan GarageBand, çoğunlukla dijital müzik oluşturma yetkinlikleri ile bilinse de, podcast düzenleme aracı olarak da kullanılabiliyor. GarageBand, özellikle Apple sahipleri için kolay bir kullanım sunuyor. 

 

Müzik yapmak ve düzenlemek için başvurabileceğiniz bu platformu podcast yapmak için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. GarageBand kaydı hızlı bir şekilde kestiği gibi ses bölümlerini de hareket ettirebiliyor. 

 

Audacity

Podcast oluşturma yolunda tüm ihtiyaçları kusursuz biçimde karşılayan bir uygulama da şüphesiz Audacity. Hem düzenleme hem de yayın oluşturma konusunda kullanıcılara kolaylıklar sunan platform, aynı zamanda tamamen ücretsiz. 

 

Üstelik Audacity, Windows bilgisayarda başlattığınız bir ses kaydını sonrasında Mac bilgisayarda da düzenleme imkanı tanıyor. Bunun yanında platformun canlı yayın ve ses kaydı özelliği de mevcut. Ayrıca Audacity’nin ön tanımlı dosya biçimi AUP, üzerinde çalıştığınız ses kaydını bütün katmanları ve efektleri ile saklama özelliğine sahip. 

 

ProTools

Hem sesinizi kaydetmek, hem düzenlemek hem de ustalaşmak için aklınıza gelebilecek her türlü araca sahip bir diğer platform ProTools. Fakat podcast oluşturma adımlarında ProTools’un gerçekten işinde profesyoneller için yaratıldığını da belirtmekte fayda var. 

 

Aracın en basit özelliklerini kullanmak isteyenler için ilk aşamada herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak podcast’inin belirli bir standardın üzerinde olmasını isteyenlerin değişik fiyatlı üyelik modellerini değerlendirmesi şart. 

 

Logic Pro 

Logic Pro sayesinde müzisyenler ve ses mühendisleri, yaptıkları müzikleri düzenleyebiliyorlar. Söz konusu uygulama, düzenlemenin yanı sıra miks de dahil olmak üzere birçok kontrol imkânı sunuyor. Logic Pro, gelişmiş özellikleriyle, ses prodüksiyonu yapmak isteyenlere de hitap ediyor. Uygulamanın en yeni sürümünde farklı çalışma ortamlarında okunabilirliği artıran modern bir tasarım yer alıyor. Yaratıcılığınızı öne çıkaracak birbirinden eşsiz podcast kayıtları oluşturmak için EasyCep’in yenilenmiş telefonlarını tercih edebilir, sıfır kulaklıklar ile ses kalitesini yükseltebilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/instagram-ve-facebook-a-meta-verified-ozelligi-geldi-iste-ucretli-mavi-tik-fiyati-254 linkinden ulaşabilirsiniz.