Telefon Telefonda Gizlilik Ayarları Nasıl Olmalı?

Telefonda Gizlilik Ayarları Nasıl Olmalı?

Birçok kişi, akıllı telefonlarda gizlilik ayarları nasıl olmalı konusunu derinlemesine araştırarak bu konuda gerekli önlemleri almaya çalışır. 12-05-2022

Telefonda gizlilik ayarları konusu, pek çok kişi tarafından merak edilmekte ve konuyla ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Bilindiği üzere akıllı telefonlar, birçok uygulamasıyla birlikte kullanıcıları gizlilik konusunda zor durumda bırakabilir. Bu durum kişisel notlar, mesajlar, fotoğraf ve videolar olmak üzere pek çok datanın paylaşılması anlamına gelir.

 

Bilgilerin üçüncü taraflarla paylaşılması, verilerin güvenliği konusunun tehlikeye girmesine neden olabilmektedir. Birçok kişi, akıllı telefonlardaki gizlilik ayarlarının nasıl yapılması gerektiği konusunu derinlemesine araştırarak bu konuda gerekli önlemleri almaya çalışır. Çünkü internet ortamı, pek çok kötü niyetli eylemin yapılmasına neden olabilmekte, bu durum akıllı telefon kullanıcılarının zor durumda kalmasıyla sonuçlanabilmektedir.

 

Bilindiği üzere akıllı telefonlar farklı işletim sistemlerine sahiptir. Ön plana çıkan işletim sistemleri Android ve İOS şeklinde karşımıza çıkar. Her bir işletim sistemi kapsamında, gizlilik ayarlarının farklı yöntemler dahilinde yapılması gerekebilir. Çünkü bu işletim sistemlerine sahip akıllı telefonların ayarlar kısımları farklı yapıya sahip olabilmektedir. Peki ama bu yöntemler nelerdir, kişilerin bu konuda hangi hususlara dikkat etmesi gerekir?

 

Akıllı Telefonlarda Gizlilik ve Güvenliği Arttırmanın Yolları

Akıllı telefonlarda gizlilik ve güvenliğin arttırılması, mahremiyetin korunması noktasında oldukça önemli hususlardan bir tanesidir. Aslında gündelik hayatta farkında olmadan, akıllı telefonlar kapsamında verilen izinler; resim, video, mesajlar olmak üzere pek çok bilginin üçüncü taraflarla paylaşılmasına neden olur. Bu durum, internet dünyasının gelişmişliğinden ötürü pek çok sorunu beraberinde getirmektedir.

 

Android ve iPhone olmak üzere telefonda gizlilik ayarları konusunda farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin bilinmesi, telefondaki gizlilik ayarlarının sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamakta, bilgilerin korunmasını mümkün kılmaktadır. İnternetteki gelişim, gün geçtikçe kişisel bilgilerin korunması meselesinin zorlaşmasına neden olur. Verilerin korunabilmesi için çeşitli adımların bilinmesi ve bu adımlar doğrultusunda hareket edilmesi oldukça önemlidir.

 

Çeşitli adımlar dahilinde hareket edilmesi, kişisel verilerin üçüncü taraflardan korunmasını sağladığı için konunun bir hayli önemli olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Peki ama Android ve iPhone telefonlarda gizlilik ayarları hangi yöntemler aracılığı ile yapılmaktadır?

 

Android Telefonda Gizlilik Ayarları

Android telefonlarda gizlilik ayarlarının sistematik bir şekilde yapılması oldukça kolaydır. Bunun için Samsung ve Huawei marka telefonlar özelinde gizlilik ayarları adımları verilecek olsa da Android telefonlarda genellikle yapılması gerekenler aynıdır. Markalar özelinde bilgi vermeden önce Android telefonda gizlilik ayarları konusunda aşağıdaki gibi sıralanabilen hususlara değinmek olanaklıdır:

 

  • İlk etapta akıllı telefonunuzdaki gizlilik ayarlarını kontrol etmelisiniz. Bunun için yapmanız gerekenler; ayarlar menüsünden Google butonuna dokunmak, ardından Google hesabı seçeneğine gitmek. Bu kısımda yer alan Gizlilik Ayarları seçeneğine tıklayarak telefonunuzun gizlilik ayarlarını öğrenebilirsiniz.
  • Konum geçmişini yönet butonuyla, akıllı telefonunuzdaki konum geçmişinizi yönetebilirsiniz. Bilindiği üzere Google, oturum açılan cihazla gidilen yerlerin bir haritasını oluşturmakta, böylelikle çok daha efektif bir hizmet sunmaktadır. Konum geçmişini yönet butonunu kapatırsanız eğer gittiğiniz yerlerin konumu kaydedilmez.
  • Cihaz bilgilerini yönet butonu, telefonunuzdaki verilerin Google hesabınıza kaydedilmenize neden olur. Bu seçeneği kapatabilir ve verilerinizin hesabınıza kaydedilmesini engelleyebilirsiniz.

 

Yukarıdaki gibi sıralanabilen adımları uygulayarak kişisel verilerinizi efektif bir şekilde koruyabilirsiniz.

 

Samsung Gizlilik Ayarları

Bilindiği üzere Samsung, Android işletim sistemini kullanan bir telefon markasıdır. Her markada olduğu gibi Samsung kapsamında da kişisel veriler, ayarlar dahilinde kapatılmadığında kaydedilecektir. Bu durum, daha önce öne sürülen nedenler yüzünden pek çok kişinin sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Android telefonda gizlilik ayarları yapılması, verilerin üçüncü taraflarla paylaşılmasını engelleyecektir.

 

Samsung marka telefonlarda, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen adımlar üzerinden gizlilik ayarları değiştirilebilir:

  • Ayarlar menüsüne tıklayınız.
  • Menüde yer alan “Gizlilik” seçeneğine tıklayarak işlemlerinize devam edebilirsiniz.
  • “İzinler” seçeneğine tıklayarak çeşitli uygulamalarla ilgili seçeneklerde değişiklikler yapabilirsiniz.

 

Yukarıdaki gibi sıralanabilen her bir adım, akıllı telefonda bulunan kişiler, mikrofon, SMS gibi seçeneklerde değişiklikler yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bilindiği üzere akıllı telefonlarda yer alan uygulamalar, pek çok verinin kullanılması için verilen izinler sonrasında aktif hale gelmektedir. İzin verme konusunda kullanıcılar, ilgili ayarlar kapsamında hızlı ve sorunsuz bir şekilde değişiklik yapabilmektedir.

 

Huawei Telefonda Gizlilik Ayarları

Huawei telefonun da işletim sistemi Android olduğu için Samsung’da uygulanan gizlilik ayarları işlemleri Huawei için de geçerlidir. Kullanıcılar; Ayarlar-Gizlilik-İzinler seçeneklerine sırası ile tıklayarak hangi uygulamalara izin vereceğini seçebilmektedir. Kamera, depolama, kişiler, mikrofon, SMS başta olmak üzere pek çok uygulama, İzinler kısmında yer alır. Hangi uygulamalara izin verileceği, tamamen kullanıcı tarafından seçilir.

 

Her ne kadar izinler konusunda değişiklik yapılabilse de bazı uygulamaların izin verilmeden çalışması olanaklı değildir. Bu nedenle telefonda gizlilik ayarları noktasında birçok kullanıcı, verilere ulaşılmasına izin verir. Bu durum, daha önce de ifade edildiği üzere pek çok sorunun meydana gelmesine neden olabilmektedir. Akıllı telefonda yer alan bilgiler, resim ve önemli veriler; üçüncü taraf uygulamaların kullanımına açılabilmekte ve mahremiyet tehlikeye girebilmektedir. Sıralanmış olan adımlar üzerinden izinlerde değişiklikler yapabilir ve izin verilen uygulamaların verilere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

 

iPhone Telefonda Gizlilik Ayarları

İPhone, sistemi ve çalışma prensibi nedeniyle Android’den farklılık göstermektedir. Bu nedenle iPhone işletim sistemine sahip olan akıllı telefonların gizlilik ayarlarındaki değişikliklerin belirtildiği şekilde yapılması bir hayli önemlidir. Peki ama gizlilik ayarlarının değiştirilmesi için atılması gereken adımlar hangileridir?

 

iPhone cihazlarda gizlilik ayarlarının yapılabilmesi için ilk etapta “ayarlar” menüsüne gidilmesi gerekmektedir. Bu kısımda pek çok sistem özelliği bulunmakta ve bu özelliklerin izin ayarlarında değişiklikler meydana getirilebilmektedir. Bu kısımda yer alan sistem özelliklerinin ayarlarında sorunsuz bir şekilde değişiklik yapabilirsiniz. Konum hizmetleri, alanda yer alan sistem özelliklerinden biri olarak bilinmekte ve ön plana çıkmaktadır. Konum servislerini devre dışı bırakmanız mümkündür. Eğer devre dışı bırakırsanız akıllı telefonda bulunan çeşitli özellikler çalışmayabilir. Çünkü çeşitli uygulamalar konum bilgilerinden yararlanmakta ve bu bilgi üzerinden faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakat konum bilgisini devre dışı bırakmak, iPhone telefonda gizlilik ayarları kapsamında yer almakta ve kullanıcıların verilerini korumasını sağlayabilmektedir. Peki ama konum seçeneğinin devre dışı bırakılması için hangi adımların uygulanması gerekir?

 

Konum Servisleri

Daha önce de ifade edildiği üzere konum servisleri, telefondaki çeşitli verilerin paylaşılmasına neden olabilmektedir. Verilerin güvenliğini sağlamak isteyen kişilerin konum servislerini devre dışı bırakması bir hayli önemlidir. Bu konuda bilinmesi gerekenler ve atılması gereken adımlar, genel olarak şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:

 

  • Ayarlar kısmına gidin ve burada yer alan konum servislerini devre dışı bırakın.
  • Konum servisleri tamamen devre dışı bırakılabildiği gibi bazı uygulamalar için kısmen açık da bırakılabilir. Bu seçenek, belirlenen uygulamaların konum servislerine ulaşmasını sağlayacaktır.
  • “Asla” seçeneği, telefonun konum servislerine ulaşmasını önlediği için birçok kişi bu seçeneği aktif hale getirir.
  • Telefonda gizlilik ayarları kapsamında, “Bir Daha Sefere Sor” seçeneği de bulunmaktadır. Bu seçenek ile uygulamalar, konum servislerinden yararlanmak için her seferinde kullanıcıya danışır.
  • “Kullanırken İzin Ver” seçeneği, uygulamaların açık olmaları durumunda konum servislerinden yararlanmasını sağlar.
  • “Her Zaman” seçeneği, uygulamaların kapalı olması durumunda da konum servislerinden yararlanılmasını sağlar.

 

Yukarıdaki gibi sıralanabilen adımlar dahilinde iPhone telefonlarda gizlilik ayarlarında değişiklikler meydana getirilebilir. İkinci el telefon alış satışı yapan Easycep, müşterilerine her zaman en iyi hizmeti sunmaktadır. Satışa sunulan telefonlardaki gizlilik ayarları, yukarıdaki gibi sıralanabilen adımlar dahilinde sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Bu yazımızda telefonda gizlilik ayarları nasıl olmalı? sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/samsung-telefonlarin-bilinmeyen-ozellikleri-nelerdir-63 linkinden ulaşabilirsiniz.