Telefon “Telefon Parmak İzi Okumuyor” Sorunu ve Çözümü

“Telefon Parmak İzi Okumuyor” Sorunu ve Çözümü

Parmak izi yani touch ID, telefonlarımızın güvenliğini sağlayan bir çeşit geliştiricidir. Bu yazımızda telefon parmak izi okumuyor sorunu ve çözümü hakkında konuşacağız. 27-03-2023

Parmak izi yani touch ID, telefonlarımızın güvenliğini sağlayan bir çeşit geliştiricidir. Cihazınızın içerisinde yer alan sensöre parmağınızı okuttuğunuzda telefonunuzdaki uygulamalara erişiminizi kolaylaştırırken aynı zamanda kişisel verilerinizi güvende tutmanıza da yardımcı olur. Touch ID, biyometrik güvenlik sistemleri içerisinde kullanılan bir donanım olarak da açıklanabilir.

 

Parmağınızı tarayıcının üzerine yerleştirdiğinizde parmak izi sensörleri devreye girer ve parmağınızın anlık görüntülerini alıp işler. Yaklaşık bir saniye süren tanıma işlemi ile zamandan tasarruf etmek de mümkün hâle gelir. Böylece başkalarının telefonunuza erişmesinin de rahatlıkla önüne geçmiş olursunuz.

 

Akıllı telefonlarda parmak izi tarayıcısının fiziksel ve ekran içi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur. Parmak izi tarayıcısının ilk çıktığı yıllarda sadece fiziksel tarayıcı kullanılmaktaydı. Son yıllarda telefonlarda en iyi ekran deneyimini sunmak adına ekranın tamamı kullanılmaya başlandı. 

 

Zaman zaman teknik arızalar sebebiyle telefonumuzun parmak izi tarayıcısı çalışmayabilir. Bu durumda İOS ve Android telefonlar için geliştirilen birtakım çözüm önerileri mevcuttur. Peki, “Telefon parmak izi okumuyor” sorunu neden kaynaklanır? 

 

Parmak İzi Tanımama Sorunu Neden Kaynaklanır? 

Parmak izi sensörü, teknolojik anlamda son derece hassas bir yapıdır. Dolayısıyla zarar görmemesi büyük önem arz eder. Sensörün darbe ya da su almaması gerekir. Sensör, darbe sonucu hasar görebileceği gibi su aldığında da bozulabilir. Bunun sonucunda da cihazınız parmak izini tanımayacak hâle gelebilir. Tüm bunların yanı sıra sensörün bozulmadığı durumlarda da “Telefon parmak izi okumuyor” sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

 

Yazılım, en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Yazılım güncellemesi yapılmadığında parmak izi sensörü etkilenebilir. Parmak izi sensör soketinin oksitlenmesi, sensörde zaman içinde meydana gelebilen aşınma ya da cihazın darbe alması sonucunda oluşan çatlaklar sebebiyle de arızalanmalar meydana gelebilir. Kirlilikten dolayı oluşan sorunlarda ise telefonunuzun parmak izi okuyucusunu temizleyebilmeniz adına temiz ve tiftiksiz yumuşak bir bez tercih edebilirsiniz. 

 

Parmak İzi Tanımama Sorun Çözümü 

Hem Android hem de İOS işletim sistemlerinde parmak izi tanımama sorununun çözümleri mevcuttur. İOS yazılımına ait iPhone cihazları ve Android yazılımına ait Huawei, Xiaomi, Samsung gibi cihazlara yönelik ayrı ayrı çözüm önerileri sunulur. Söz konusu çözüm önerileri için aşağıda yer alan başlıklara göz atabilirsiniz. 

 

İOS Cihazlar İçin Çözüm 

“Telefon parmak izi okumuyor” sorunu, hemen hemen tüm iPhone cihazlarında meydana gelebilir. İkinci el telefonlardan yenilenmiş iPhone modellerine kadar bu sorun ile karşılaşmak mümkündür. Peki, iPhone kullanıcılarının yaşadığı bu durum temelde hangi nedenlerden kaynaklı olabilir? 

 

Telefonun düşmesi sonucunda parmak izi sensöründe arızalar meydana gelebilir. Aynı şekilde ekran değişimi sırasında da flex kopabilir ve cihazınız parmak izinizi okumayabilir. Home tuşunda meydana gelen bir oksitlenme ya da yazılımsal veya donanımsal birtakım sorunlar da parmak izi sensörünü olumsuz yönde etkileyebilir. “İOS cihazlarda parmak izi çalışmıyor” sorununa getirilen çözümleri aşağıdaki şekilde ele almak mümkündür:

 

- Parmak İzi Okuyucunuzu Temiz Tuttuğunuza Emin Olun: İlk olarak cihazınızda ve parmağınızda biriken tozları temizlemeniz gerektiğini belirtelim. Touch ID’nin doğru bir şekilde çalışabilmesi için mikrofiber bez kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bazı durumlarda küçük bir su damlasının bile parmak izi okuyucusunu etkileyebileceğini unutmayın. Ana ekran düğmeniz kirli görünüyorsa dairesel hareketlerle düğmeyi temizleyebilirsiniz. Ardından aksi yöne doğru tekrar silerek kiri nazikçe ortadan kaldırmanız gerekir. Son olarak telefonunuzu yeniden başlatarak iPhone touch ID özelliğini çalıştırmayı deneyebilirsiniz. 

 

- Parmak İzinizi Tararken Doğru Teknik Kullanın: iPhone telefonlarda parmak izi okuyucuların son derece hassas olduğunu unutmayalım. Okuyucunun parmak izini okuması için ana ekran düğmesine hafifçe dokunmalısınız. Düğmeye sert bir şekilde basmak hata verebileceği gibi sensöre zarar da verebilir. Dolayısıyla bunun yerine parmağınızın okuyucu üzerinde sabit bir şekilde durduğundan emin olmanız yeterlidir. Bazı durumlarda ise parmağınızı parmak izi okuyucusunun üstüne koymanız ve kilidi açmak için ana ekran düğmesine bir defa basmanız gerekebilir. Ayarlar bölümünde yer alan “Erişilebilirlik” sekmesi altında bu özelliği açıp kapatmanız son derece kolaydır. 

 

- Ekran Koruyucu ve Kılıfın Kontrolünü Sağlayın: Ekran koruyucu ve kılıflar kayarak parmak izi okuyucusunun önüne geçebilir. Bu durum, parmak izinin çalışmamasına sebebiyet verebilir. 

 

- Cihazı Yeniden Başlatın: Yukarıda yer alan başlıkların işe yaramaması durumunda cihazınızı kapatıp yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Telefonu zorla yeniden başlatma işlemi kapsamlı bir sıfırlama sağlamak adına daha fazla bellek temizleyecektir. Bu işlemin hiçbir şekilde verilerinizi silmeyeceğininden emin olabilirsiniz. Yeniden başlatma işlemi için iPhone 8 ve sonrasındaki iPhone X ve iPhone XS gibi modellerde “Sesi Aç” düğmesine basıp bıraktıktan sonra “Sesi kıs” düğmesine hızlıca basıp bırakmanız gerekir. iPhone 7 ve 7 Plus modellerinde ise sesi kısıp yan düğmeye Apple logosu çıkana dek basmalısınız. 

 

- Parmak İzini Silip Yeni Parmak İzi Ekleyin: Parmak izi tanımama sorununa çözüm olarak yeni bir parmak izi ekleyebilirsiniz. Bunun için iPhone ayarlarından “Touch ID & Parola” bölümüne gelip “Parmak İzlerini Sil” seçeneğine tıklamanız gerekir. Telefonu yeniden başlattıktan sonra “Parmak İzi Ekle” seçeneğine tıklayabilirsiniz. 

 

- Cihazı Fabrika Ayarlarına Döndürün: iPhone telefonunuzu düzenli bir şekilde eşleştirip yedekliyorsanız fabrika ayarlarına döndürme durumu için endişelenmenize gerek yoktur. Cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürmek için ayarlar bölümünden “Bütün İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneğine tıklamalısınız. Bu işlem öncesinde telefonunuzda yer alan fotoğraf ya da video gibi belgeleri bilgisayar veya iCloud ile eşleştirmeyi unutmayın. 

 

Android Cihazlar İçin Çözüm 

“Telefon parmak izi okumuyor” sorunu, Android işletim sistemine sahip cihazlarda da görülebilir. Bu sorunun çözümü ise son derece basittir. Aşağıda yer alan maddeleri inceleyerek ilgili problemi rahatlıkla çözüme ulaştırmanız mümkündür.

 

- Samsung marka telefonlarda Samsung onaylı bir ekran koruyucu kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Eğer kullandığınız koruyucu film şeffaf değilse kaldırmanızı tavsiye ederiz. 

 

- Ekran koruyucu çizilmişse yenisiyle değiştirmeniz şarttır. Değişim sonrası daha iyi bir okuma için parmak izinizi yeniden kaydetmenizi önerebiliriz. 

 

- Samsung dahilinde tüm android cihazlar, buruşmuş veya yara izi taşıyan parmak izlerini tanımayabilir. Küçük, ince, kuru ya da ıslak parmaklardan alınan izleri de görmeyebilir. Bu durumda telefonu sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Android kurtarma moduna girerek parmak izi okuyucusu çalışmayan cihazınızı yeniden kurmanız mümkündür. Huawei telefonlarda da ilgili tekniği rahatlıkla uygulayabilirsiniz. 

 

- Xiaomi telefonlarda öncelikle cihazın ön belleğini temizleme yöntemine başvurabilirsiniz. Ayarlar menüsünden App Updater sekmesine gelip menünün üzerine tıklamanız gerekir. Reboot to Recovery Mode’u seçerek Reboot Now seçeneğine dokunmalısınız. Akıllı telefonu yeniden başlattığınızda karşınızda Recovery menüsünü göreceksiniz. Aşağı yukarı geçiş için ses tuşlarını, Enter işlevi için ise güç tuşunu kullanabilirsiniz. Wipe & Reset’i seçtikten sonra Wipe & Cache ifadesine dokunup onaylayarak işleme devam edebilirsiniz. Cache tamamen temizlendiğinde ana menüye dönmeniz mümkündür. Son olarak Reboot seçeneğine tıklayarak akıllı telefonunuzu yeniden başlatabilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/samsung-galaxy-note-10-ve-galaxy-note-20-karsilastirmasi-144 linkinden ulaşabilirsiniz.