Telefon Telefon Kamerasının Kalitesi Hakkında Megapixel Yanılgısı

Telefon Kamerasının Kalitesi Hakkında Megapixel Yanılgısı

“Daha çok megapixel, daha iyi fotoğraf demektir!” Akıllı telefonlar hakkındaki en büyük yanlışların başında bu cümlenin neden olduğu megapixel yanılgısı geliyor. 13-05-2022

Pek çok konuda sayısız şehir efsanesi ile karşılaşabiliriz. Halk arasında kulaktan kulağa yayılan ve çoğu zaman nereden çıktığı belli olmayan söylentiler, zamanla doğru olarak kabul edilir ve hayatımıza dahil olur. Şehir efsaneleri pek çok yerde karşımıza çıkar. Özellikle de konu teknolojiye geldiğinde bu söylentilerin ardı arkası kesilmez. Tüm bunlar boşa vakit harcanmasına yol açarken, aynı zamanda çoğu zaman yanlış ürün seçimine neden olur. Akıllı telefonlardaki megapixel yanılgısı da milyonlarca insanın kendisi için yanlış ürün seçmesine ve boşa para harcamasına neden olan şehir efsanelerinden biridir.

“Daha çok megapixel, daha iyi fotoğraf demektir!” Akıllı telefonlar hakkındaki en büyük yanlışların başında bu cümlenin neden olduğu megapixel yanılgısı geliyor. Aslında üretici ve satıcılar, bunun gerçek olmadığını çok iyi bilirler. Fakat insanların yanlış anlamalarını değiştirmek konusunda tepkisiz kalmaya devam ediyorlar. Hatta yeni çıkmış 7 Megapixel bir kameranın, 5 Megapixel kameralardan çok daha iyi olduğunu ve satın alacaksanız bunu almanız gerektiği yönünde yönlendirmeler bile yapılabiliyorlar. Peki megapixel nedir ve kamera kalitesinde ne kadar etkilidir?

Telefondaki Kamera Kalitesi Neye Bağlıdır?

Telefonun kamerasındaki kaliteyi belirleyen en önemli özelliklerden biri, odaklanma hızıdır. Bir kamera odaklanmayı ne kadar kısa sürede yaparsa, o kadar kaliteli fotoğraflar elde edilebilir. Bu yüzden megapixel yanılgısı, iyi fotoğraf için yüksek megapiksele sahip kameranın yeterli olduğuna inandırsa da aslında durum öyle değildir. Odaklanma hızı gibi kaliteli fotoğraflar çekmek için gerekli olan pek çok farklı unsur bulunuyor. Günümüzde ise telefon kameralarında yüksek odaklanma hızı elde edebilmek ve kaliteli fotoğraflar sunabilmek için farklı teknolojiler kullanılıyor.

Bir telefon kameranın lensi, yapısı, sensörü, fotoğrafın çekim tekniği, ışık, zaman ve mekan gibi birçok faktör, kameranın kalitesini yansıtan diğer etkenler olarak karşımıza çıkar. Tüm bunlar iyi bir şekilde harmanlanırsa, iyi fotoğraflardan söz edilebilir. Bu faktörler, megapikselden çok daha önemli maddelerdir. Dolayısıyla megapixel yanılgısı tamamen yanlıştır ve hatta 4 Megapiksellik kamerayla çektiğiniz bir fotoğraf, 8 Megapiksellik bir kameranın çektiği fotoğraftan çok daha keskin ve iyi görünebilir.

Megapixel Nedir?

Bir fotoğraf karesindeki görüntüyü oluşturan piksellerin, diğer bir deyişle taneciklerin sayısı, “Megapiksel” olarak adlandırılır. Dolayısıyla megapikselin bir çözünürlük birimi olduğu söylenebilir. Fotoğraftaki her bir görüntü noktacığına piksel adı verilir. Çözünürlüğü belirtmek için ise pixel veya megapixel gibi terimler kullanılır. Bir megapiksel, bir milyon piksele karşılık gelmektedir.

Günümüzde 8, 12, 13, 16, 24, 32 ve hatta son dönemlerde yaygınlaşan 48 ve 64 Megapixel çözünürlüklerden sonra piyasada, 108 Megapixel çözünürlüğündeki kameraya sahip telefonlar bile bulmak mümkün hale geldi. Durum böyle olunca, tüketicilerin de kafası da bir hayli karışmış durumda. Özellikle “Megapixel tek başına kaliteyi temsil eder mi?” ve “Megapixel yüksek oldukça, kalite de artıyor mu?” tarzındaki megapixel yanılgısı doğuran sorular, bir hayli kafa karıştırıyor.

Daha Yüksek Megapixel Daha İyi Fotoğraf Demek Midir?

Akıllı telefon kameraları hakkındaki en büyük yanlışların başında megapixel yanılgısı geliyor. Aslında üreticiler ve satıcılar, daha yüksek megapikselin daha iyi fotoğraf anlamına gelmediğini çok iyi biliyorlar. Fakat kullanıcıların yanlış anlamalarını değiştirmek konusunda tepki göstermemeye devam ediyorlar. Hatta yeni çıkmış 13 Megapixel kamerası olan akıllı bir telefonun, 8 Megapixel kamerası olanlara göre çok daha iyi olduğunu ve satın alacaksanız bunu tercih etmeniz gerektiği konusunda yönlendirmeler bile yapabiliyorlar. Bu sayede yüksek megapiksele sahip akıllı telefonları çok daha karlı ve yüksek fiyatlarla satabiliyorlar.

5, 8 ve 13 Megapixel kameralar ile çekilmiş aynı kareyi (aynı zaman, mekan ve ışıkta çekilmek koşuluyla), fotoğraf baskısı olarak çıktı alın. Bu çıktıları farklı bu kişilere gösterdiğinizde aradaki farkı anlayacak olanların sayısı ya hiç ya da çok az olacaktır. Amerika'da benzer bir teste katılmış yüzlerce kişi arasından yalnızca bir kişi düşük, orta ve yüksek çözünürlük arasındaki farkı doğru olarak cevaplamıştır. Dolayısıyla özellikle standart fotoğraflar çekmeyi düşünen ev kullanıcıları için akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter, megapixel yanılgısı konusunda bilgili olmak ve en önemli faktörün megapixel olmadığını bilmektir.

Fotoğraflarda Megapixel Ne Kadar Önemlidir?

Bir fotoğrafın oluşturduğu noktaların toplamı çözünürlük, diğer adıyla megapixel olarak adlandırılır. Megapiksel, fotoğraflarda daha fazla detay sunduğu için son derece önemlidir. Akıllı telefon kameralarında megapixel ne kadar yüksek ise fotoğrafı oluşturan pikseller de o kadar güçlüdür. Dolayısıyla fotoğrafın çekildiği kamera ne kadar yüksek megapiksele sahip ise detaylar da aynı oranda yüksektir. Ancak bu durum megapixel yanılgısı dendiğinde akla geldiği gibi daha yüksek megapikselin tek başına daha kaliteli fotoğraf demek olmadığı, kaliteyi oluşturan başka unsurlar da olduğu anlamına gelir.

Fotoğraflarda megapikselin tek başına bir çözüm olmasa bile genel olarak fotoğraflara büyük katkılar sağladığı söylenebilir. Ayrıca bir fotoğrafı çekim sonrasında yakınlaştırma durumu da megapixel sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle çözünürlük ne kadar yüksek ise fotoğrafı o kadar yakınlaştırma imkanı bulunur. Yüksek megapikselin önemli bir diğer faydası da fotoğrafları sonradan kırpabilme/kesebilme imkanı sunmasıdır. Böylece megapikseli yüksek olan kameralar ile çok geniş bir alan fotoğraflanıp, sonrasında kadraj alarak yeni kareler oluşturabilir.

Yüksek Megapikselli Kameraların Avantajları Nelerdir?

Akıllı telefon kamerasının megapikseli arttıkça, çözünürlük de doğal olarak artar. Bu durum, özellikle baskı alınacak fotoğraflarda kalite artışı anlamına gelir. Ancak Megapixel yanılgısı konusunda unutulmaması gereken, megapikselin başlı başına fotoğrafın veya kameranın kalitesini belirlemediğidir.

Bir kameranın 108 Megapixel ile çektiği fotoğraf, 12 Megapixel ile çekilen fotoğraftan daha kaliteli olmayabilir. Ancak bu iki fotoğraf dijital olarak değil de baskı ortamında değerlendirildiğinde, baskı alanı büyüdükçe 108 Megapixel kamera daha iyi bir kalite sunar. 

Örneğin; 5 Megapiksel, 2560 x 1920 piksel çözünürlüğündeki bir resmi ifade eder. 5 Megapixel çözünürlüğündeki bir fotoğrafı, 10 x 15 cm’lik bir fotoğraf kağıdına bastıracak olursanız, fotoğrafın her pikseli yalnızca 0.01 mm’ye karşılık gelir. Baskı yapılacak fotoğraf kağıdını büyüterek 20 x 25 cm’e çıkarttığınızda, piksel boyutu 0.05 mm olacaktır. Bu yüzden megapixel yanılgısı söylentilerininde olduğu gibi olmasa da baskı alanı büyüdükçe, daha yüksek megapixel çözünürlüğündeki fotoğraflara ihtiyaç duyduğumuz bir gerçektir.

Megapixel Önemsiz Midir?

Megapixel yanılgısı konusunda dikkat etmek gerekse de megapikselin önemsiz olduğunu söylemek mümkün değildir. Fazla megapiksele sahip olmak öncelikli olarak, resimlerinizi kırpmak gibi önemli bir işlem için fazlasıyla yardımcı olur. 

Örneğin; iki kişinin bulunduğu bir fotoğrafta, sağda solda kalan gereksiz kısımlar kesilerek fotoğraftan çıkarılabilir. Çünkü bu kişilerin düzgün görünüyor olması oldukça önemlidir ve gereksiz detayları fotoğrafa dahil ederek daha küçük bir fotoğraf elde etmek yerine yakın çekim yapılmış gibi daha büyük boy bir fotoğraf oluşturmak, yüzleri net görmek konusunda çok daha iyi olabilir.

Megapikselin bir diğer önemi de yüksek çözünürlük gerektiren poster, kapak veya afiş gibi baskılarda ortaya çıkar. En sevdiğiniz futbolcunun veya şarkıcının posteri veya beğendiğiniz bir fotoğrafının büyük boy halini, odanızdaki duvara asmak isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda megapixel yanılgısı gibi olmasa da ne kadar yüksek çözünürlük, o kadar kaliteli sonuç demektir.

Anılarınızı ölümsüzleştirmenizi sağlayarak kaliteli fotoğraflar çekme imkanı sunan yenilenmiş akıllı telefon modellerine, EasyCep güvencesi ile sahip olabilirsiniz. İkinci el telefon modellerimiz arasından ihtiyacınız olan kamera özelliklerine sahip olanı seçebilir, kolay ve hızlı alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/yenilenmis-iphone-almak-icin-5-sebep-106 linkinden ulaşabilirsiniz.