Telefon Telefon Isınması Neden Olur? Telefon Isınmasına Çözümler

Telefon Isınması Neden Olur? Telefon Isınmasına Çözümler

Telefonlara fark edilmeden indirilmiş olan bir kötü niyetli casus yazılım, ısınmaya neden olan başlıca etkenlerden biridir. 13-05-2022

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile telefon ısınmasına çözüm arayanların sayısı bir hayli artmıştır. Özellikle de android telefonlarda sıkça karşılaşılan bu sorun, kullanıcılar için son derece rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle pek çok kişi ısınma sorununu ortadan kaldıracak çözüm yolları arayışına girmektedir.

 

Isınmanın nedenleri ve telefon ısınmasına çözüm yolları arayışında iseniz, bu yazımızdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz. Isınma sorununun nedenini belirledikten sonra uygun çözüm yöntemini uygulayabilir, telefonunuzu keyifle kullanmaya devam edebilirsiniz. 

 

Telefon Isınmasına Yol Açan 10 Neden

Hayatımızın adeta merkezine yerleşmiş olan akıllı telefonlar, günümüzde en fazla kullanılan teknolojik cihazlardır. Dolayısıyla telefonların çeşitli yollarla zarar görmesi hem maddi hem de manevi açıdan zararlı etkiler oluşturabilir. En sık rastlanılan sorunlardan birinin ısınma olması, telefon ısınmasına çözüm yolları arayışının artmasına yol açmıştır. Telefon ısınmasının başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Telefon Kaynaklı Sorunlar

Telefonun ısınmasına yol açan nedenler arasında ilk sırada telefonun kendinden kaynaklanan sorunlar alır. Telefonun kendinde bir sorun olduğunda cihazın arka bölgesinde ısınma oluşabilir. Fakat bu ısınma tam olarak batarya kısmında değil, bataryaya yakın olan bölgelerdedir. Özellikle de telefonun kulağa denk gelen ahize kısmındaki ısınma, ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden cihazı yetkili servise götürmek en doğru seçenektir. 

 

  • Batarya Kaynaklı Sorunlar 

Telefon ısınmasına çözüm arayanların ilk aklına gelen genellikle batarya değişimi yapmaktır. Çünkü ısınma durumu pek çok zaman batarya ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bataryadan dolayı oluşan ısınma, telefonun arka kısmında ortaya çıkar. Bataryanın arızalı olması, genellikle telefon için büyük bir soruna işaret etmez. 

 

Eğer kolayca çıkarılabiliyorsa bataryayı kontrol etmelisiniz. Bataryanın şişmiş olduğunu görürseniz ısınmaya neden olan sorunun kesinlikle batarya olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumda paniklemenize hiç gerek yoktur. Bataryayı değiştirerek kolayca bu sorundan kurtulabilirsiniz.

 

  • Şarj Etmeden Kaynaklanan Sorunlar

Telefonu şarj ederken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şarj aleti ve kablosunun orjinal olmasıdır. Cihazın şarj durumu %100 doluluk oranına ulaştığında orjinal şarj aletlerindeki donanım, elektrik iletimini durdurur. Ancak orijinal olmayan ya da kalitesiz şarj cihazları, bu donanıma sahip olmadığından elektrik iletimini sürekli olarak devam ettirir. Dolayısıyla sürekli elektrik almaya devam eden telefonda ısınma sorunu ortaya çıkar.

 

Şarj etmeden kaynaklı ısınma sorunundan kurtulmak için yapmanız gerekenler, şarj durumunu belirli aralıklarla kontrol etmek ve doluluk oranı %100 olduğunda şarj aletini telefondan çıkarmaktır. Aksi halde cihazınızın pil ömrü azalabilir ve uzun vadede telefonunuz ciddi zararlar görebilir.

 

  • Aynı Anda Çok Sayıda İşlem Yapmak

Akıllı telefonlar, hayatımıza girdikleri günden bu yana pek çok işlemi aynı anda kolayca yapmamızı sağlayan özellikleri ile vazgeçilmezimiz haline gelmiştir. Ancak aynı anda pek çok işlemin çalışması, cihazınızın işlemcisi üzerinde yorucu bir etkiye neden olabilir. Her ne kadar easycep.com üzerinden satın alacağınız yenilenmiş ve ikinci el telefon modellerinde bu sorunla karşılaşmayacak olsanız da eski işlemcilere sahip telefonlarda zorlanma ve hata verme durumları ortaya çıkabilir. 

 

Bunun yanı sıra bir uygulama ya da oyunda vakit geçirirken başka bir uygulamadan gelen bildirime tıkladığınızda, diğer uygulama arka planda çalışmayı sürdürmektedir. Bu durum işlemcinin yorulmasına ve ısınmasına neden olmaktadır. Telefon ısınmasına çözüm arayanların uygulamalardan çıkış yaptığına emin olması ve arka planda çalışan uygulama olup olmadığını kontrol etmesi çok önemlidir. 

 

  • Uzun Süreli Kullanım

Çoğu teknolojik cihaz uzun süre kullanıldığında ısınma sorunu ortaya çıkar. Son teknoloji cihazlarda kullanılan işlemciler her geçen gün daha fazla geliştirilse de uzun süreli kullanımda farklı şiddetlerde ısınmalar oluşabilir. Telefon uzun süre kullanıldığında çok sayıda işlem gerçekleştirildiğinden oldukça fazla miktarda enerji harcanır. Bu da telefonun ısınmasında son derece etkili olan nedenlerden biridir.

 

  • Yüksek Grafikli Oyunlar Oynamak 

Aşırı ısınma, akıllı telefon kullananların en çok  şikayet ettiği konuların başında gelmektedir. Bu ısınmalar bazen telefonun teknik donanımlarından kaynaklansa da pek çoğu da kullanıcı kaynaklı olan nedenlerdir. Bu nedenlerden biri de yüksek grafik özelliklerine sahip olan oyunlar oynamaktır. 

 

Her akıllı telefonun desteklediği bir grafik özelliği bulunur. Kullanıcılar, telefonlarını zorlayacak düzeydeki grafikleri olan oyunları oynamak istediklerinde telefonun işlemci ve bataryası ısınabilmektedir. Telefon ısınmasına çözüm arayan kullanıcılar her ne kadar oyunun çözünürlük kalitesini düşürerek ısınma sorunundan kurtulabileceklerini düşünseler de kullanım süresi arttıkça cihaz zorlanmakta ve bu da ısınmaya yol açmaktadır. 

 

  • Yanlış Kılıf Seçimi 

Telefonların ısınmasına neden olan bir diğer durum ise yanlış kılıf seçimidir. Özellikle de yaz aylarında güneş ışığına maruz kılan telefonlar çok daha fazla ve hızlı şekilde ısınır. Bu duruma yol açan ise telefonun yeterince hava alamamasıdır. Telefon ısınmasına çözüm arıyorsanız telefonu sürekli cebinizde tutmamalı, belirli aralıklarla cebinizden çıkararak telefonun hava almasına imkan tanımalısınız. 

 

  • Kötü Amaçlı Yazılımlar 

Telefonlara fark edilmeden indirilmiş olan bir kötü niyetli casus yazılım, ısınmaya neden olan başlıca etkenlerden biridir. Cihazınıza yerleşmiş olan virüsler pek çok bilginizi çalacağı gibi devamlı aktif olduğundan telefonun ısınmasına neden olur. Bunun için kaliteli ve lisanslı bir antivirüs programı kullanmak hem veri güvenliğini sağlamak hem de ısınmayı ortadan kaldırmak için en etkili çözüm yöntemidir. 

 

  • Uzun Süreli Kamera Kullanımı 

En kaliteli kameralara sahip olan akıllı telefonlarda bile yoğun kamera kullanımı ısınmaya neden olabilmektedir. Aynı zamanda ortam sıcaklığı, ekran parlaklığı ve seçilen çözünürlük de ısınmayı etkileyen başlıca faktörlerdir. Uzun süre boyunca yüksek kalitede video kaydettiğinizde, aşırı ısınma uyarısı almanız da muhtemeldir. 

 

Isınma sorunu yaşamadan keyifle videolar kaydedebileceğiniz yenilenmiş ve ikinci el telefonlar için easycep.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

 

  • Uygulama Güncellemeleri 

Telefon ısınmasına çözüm ararken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da uygulama ve sistem güncellemelerini kontrol etmektir. Otomatik güncelleştirme seçeneğiniz aktif değilse açık hale getirmek ya da düzenli olarak güncelleştirmeleri kontrol etmek gerekir. Çünkü güncellemeler, hata ve güvenlik açığı oluşturan durumları büyük oranda ortadan kaldırır. Bu sayede telefonun hatalı uygulamalar yüzünden ısınması önlenebilmektedir.

 

Isınma Sorunundan Kurtulmanızı Sağlayacak Çözüm Yolları 

İşlevsel ve fiziksel nedenlerden dolayı ortaya çıkan telefon ısınmasına çözüm yolları arasında şunlar sıralanabilir: 

 

  • Eğer varsa telefonun kılıfını çıkarın.
  • Arka planda çalışan uygulamalar varsa hepsini kapatın.
  • Telefonun doğrudan güneşe ve her türlü ısı kaynağına maruz kalmasını önleyin. Soğutmak için kesinlikle buzdolabına koymayın.
  • Ekran parlaklığını düşürün.
  • Pil tasarrufu modunu aktif hale getirin.
  • Tüm bağlantıları kesmeniz mümkünse uçak modunu açın.
  • Telefonunuz eğer şarjdaysa çıkarın ve şarj sırasında telefonu kullanmayın. 
  • Gereksiz uygulamaları cihazınızda bulundurmayın.
  • Orjinal şarj kablosu ve adaptör kullanmaya özen gösterin.
  • Bir süre telefonunuz ile video izlemeyin ya da oyun oynamayın. Telefona soğuması için biraz zaman verin.
  • Telefonun başka cihazlar ile olan kablosuz bağlantılarını kapatın. 
  • Telefonu serin bir zemin üzerinde şarj edin.

 

Telefon ısınmasına çözüm aramak zorunda kalmadan, keyifle kullanabileceğiniz ikinci el ve yenilenmiş akıllı telefonlar için easycep.com sitemizdeki modelleri inceleyebilir, güvenle satın alabilirsiniz. 

 

Bu yazımızda telefon ısınması neden olur sorusunu yanıtladık. Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/iphone-13-pro-ve-galaxy-s21-karsilastirmasi-92 linkinden ulaşabilirsiniz.