Tablet Tabletlerde Pil Tasarrufu Sağlama İpuçları

Tabletlerde Pil Tasarrufu Sağlama İpuçları

Tek bir ünitede ekran devresi ve bataryası bulunan elektronik cihazlar tablet olarak tanımlanmaktadır. Yazımızda tabletlerde pil tasarrufu konusuna değineceğiz. 31-08-2023

Tek bir ünitede ekran devresi ve bataryası bulunan elektronik cihazlar tablet olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda parmak-kalem hareketlerini algılayabilen ve kamera ya da ivmeölçer gibi sensörlerle donatılan cihazlara da diyebiliriz. Bu cihazları kullanan kişiler ise çoğunlukla iş insanları ve multimedya içeriklerle yakından ilgili kişilerden oluşuyor. Dolayısıyla günümüz teknolojisinin en çok kullanılan ürünleri arasında yerini almaları da kimseyi şaşırtmıyor. Bu cihazlar, iş dünyasında hayat kurtardıkları gibi çoğu zaman eğlence amaçlı da tercih edilebiliyor. Özellikle oyun oynamak için tablet kullanan kişi sayısı oldukça fazla. Fakat tablet kullanımında pil tasarrufunu sağlamak da önem teşkil ediyor. Tabletler akıllı telefonlara kıyasla kullanıcılara daha uzun pil ömrü sunuyor. Fakat güçlü bataryalara sahip olmalarına karşın şarjları çabuk tükenebiliyor. Bu noktada tabletlerde pil tasarrufu yapabilmek adına izlemeniz gereken bazı adımlar bulunuyor. Bu adımlar neler? Dilerseniz her birini tek tek inceleyelim. 

 

Ekran Parlaklığını Azaltın 

EasyCep’in yenilenmiş tabletlerinde pil tasarrufu korumak için uygulamanız gereken ilk adım ekran parlaklığını azaltmak olacaktır çünkü bu cihazlarda pili en çok tüketen donanım, yüksek parlaklık seviyesine sahip ekranlardır. Tabletler, akıllı telefonlara kıyasla daha büyük ekrana sahip oldukları için bataryanızı yoğun bir şekilde tüketirler. Tabletinizin ekran parlaklığını mümkün olduğunca düşük tutmanız size daha uzun süreli ve rahat bir kullanım sağlayacaktır. 

 

Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatın 

EasyCep’in yenilenmiş tabletlerinde batarya ömrü uzatma yolunda izleyeceğiniz adımlardan biri de arka planda çalışan uygulamaları etkisiz hale getirmektir. Bunun nedeni akıllı telefonlarınızda olduğu gibi tabletlerde de arka planda aktif olan uygulamalar cihazınızın batarya tüketiminde önemli rol oynamasıdır.Arka planda çalışan uygulamalar cihazların RAM’inde yer kaplar. Üstelik bu uygulamalar çalışmıyor görünmelerine rağmen işlemciyi de pasif olarak kullanır. Dolayısıyla enerji tüketimine devam ederler. Pil tasarrufu için uygulamaları temizlemek faydalı olacaktır. 

 

Wi-Fi ve Bluetooth’u Kullanmadığınızda Kapatın 

Tabletlerinizde kullanmadığınız zamanlarda da Wi-Fi ve Bluetooth bağlantısı açık kalabiliyor. Ancak her iki özelliğin sürekli aktif olması pil tasarrufu üzerinde ne yazık ki olumsuz sonuçlara sebebiyet veriyor. Örneğin herhangi bir kablosuz ağa bağlı değilken, Wi-Fi açık olduğunda tabletiniz kablosuz ağ bulmaya çalışacağı için pilinizi de hızlı bir şekilde tüketebilir. Aynı durum Bluetooth özelliğinde de geçerliliğini korur. Bu yüzden kullanmadığınız sürece tablet batarya ömrü için Wi-Fi ve Bluetooth’u kapatmanızı öneriyoruz. 

 

Uygulamalarınızı Güncelleyin 

Akıllı telefonlarınıza olduğu gibi tabletlerinize de sürekli yeni güncelleme gelir. Zaman zaman bu güncellemeleri yapmayı unutabilirsiniz. iOS ve Android cihazlarda pil tasarrufu sağlama yolunda tabletlerde de güncelleme işlemini es geçmemek önem arz ediyor. Kullandığınız uygulamaların güncel versiyonları yerine eski sürümlerinde kalmak da pil tasarrufu yapmanızın önüne geçer. Aynı zamanda geliştiriciler daha verimli ve daha iyi performans sunan güncellemeler yayınlayarak uygulamalardaki eksiklikleri giderir. Dolayısıyla tüm uygulamaları güncel tutmak da kaçınılmaz hale gelir. 

 

Konum Servislerini Kapatın 

Pil ömrü uzun tablet için en önemli adımlardan bir tanesi de konum servislerini pasif hale getirmektir. Kullanmadığınız zamanlarda konum servislerini açık unutabilirsiniz. Böyle durumlarda işiniz biter bitmez konum servislerini kapatmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde servisler açık kaldığında siz farkında olmasanız dahi tabletinizin pilini tüketmeyi sürdürecektir. 

 

Tabletinizi Uçuş Modunda Kullanın 

EasyCep’in yenilenmiş tabletlerinde pil tasarrufu sağlamak adına uygulayabileceğiniz bir adım da tabletinizi uçuş modunda kullanmaktır. İnternete bağlanma zorunluluğunuz olmadığı ve sadece oyun oynayıp, makale okuduğunuz zamanlarda uçuş modu pil ömrünüzü uzatacaktır. Tabletiniz aralıksız enerji harcamayacağı için sizi uzun süre idare edecektir. 

 

Kullanmadığınız Zamanlarda Cihazı Kapatın 

Tabletlerde pil ömrü uzatma yolunda izleyebileceğiniz adımlardan biri de kullanmadığınız zamanlarda cihazı kapatmak olacaktır. Bu durum batarya ömrünüzü koruyacağı gibi, daha uzun süre dayanmasını da kolaylaştırır. Üstelik tabletinizi kullanmayacaksanız %50 dolayında tutarak da uzun süre saklama yapabilirsiniz. 

 

Şarj Kablolarını Doğru Seçin 

Tabletlerde tercih ettiğiniz şarj kabloları pil tasarrufu sağlamak adına önem taşıyor. Doğru şarj işlemleri dahilinde tabletlerinizi uzunca bir süre kullanabileceğiniz gibi cihazınızın ömrünü uzatmanız da mümkün. Öncelikle tabletinizi şarj ederken aynı akıllı telefonlardaki gibi adaptör ve kablo kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor. Üstelik orijinal şarj aleti taktığınıza da emin olmalısınız. Orijinal olmayan şarj aletleri tabletinizin pil ömrünü olumsuz etkileyebileceği gibi cihazınızda da teknik arızalara yol açabiliyor. 

 

Tabletinizin Şarjı Bitmeden Şarja Takmayın

Akıllı telefon ve tabletlerde en sık başvurduğumuz yöntemlerden biri de cihazın şarjı tükenmeden prize takmaktır. Ancak bu oldukça yanlış bir adımdır. Şarj bitmeden şarja takmak pil hafızasına zarar verebileceği gibi, pil ömrünün kısalmasına da yol açabilir. Dolayısıyla tabletin şarjını düzenli olarak takip etmek önem kazanır. Tabletlerin şarj işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştirilmediğinde pil ömrü ile birlikte cihazın performansı önemli ölçüde etkilenecektir. Şarj ederken aşırı ısınmayı önlemek için ise cihazı boş bir alanda bırakmalı, üzerine herhangi bir malzeme koyulmadığından emin olunmalıdır.

 

Tabletinizin Bulunduğu Ortama Dikkat Edin 

Teknolojik ürünler kategorisinde tabletler de en az akıllı telefonlar kadar hassastır. Bu nedenle bulundukları ortamın sıcaklığına dikkat etmek önemlidir. Tabletleri hava sıcaklığının aşırı sıcak olduğu ortamlarda bıraktığınızda ısınırlar. Özellikle yaz aylarında tabletler gibi pek çok teknolojik alet bu durumdan nasibini alır ve pil tasarrufu sağlamak zor bir hale gelir. Aynı şekilde tabletin çok soğuk ortamlarda bulunmamasına da özen gösterilmelidir. 

 

Düşük Güç Modunu Kullanın 

Pil tasarrufu sağlama yolunda düşük güç modu akıllı telefonlarda olduğu gibi tabletlerde de öne çıkıyor. Özellikle iOS tabletlerde tercih edilen bu yöntem önemli ölçüde hayat kurtarır. Düşük güç modunu aktif hale getirmek için iOS cihazlarda pil bölümüne gidip, denetim merkezinden düşük güç modunu tıklamanız yeterli olacaktır. Böylece tabletinizi şarja takmadan daha uzun süre kullanma fırsatı elde edebilirsiniz. Aynı şekilde Android cihazlarda da ayarlar sekmesinden pil tasarrufuna dokunarak bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz. 

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefon-ve-tabletlerde-oyun-performansini-arttirmanin-yollari-335 linkinden ulaşabilirsiniz.