Telefon Suya Dayanıklı Telefonlar Hangileri?

Suya Dayanıklı Telefonlar Hangileri?

Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte hayatımıza birçok yeni özellik giriyor. Bunların arasında suya dayanıklı telefonlar önde gelmektedir. 12-05-2022

Suya toza dayanıklı telefonlar gün geçtikçe popüler hale gelmeye başladı. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte hayatımıza birçok yeni özellik giriyor. Bunların arasında suya dayanıklı telefonlar önde gelmektedir.

 

Özellikle cep telefonlarını ellerinden düşürmeyen, yağmur çamur dinlemeyen, su altında çekim yapmayı seven kesimin ilk tercihi bu özelliğin olması cezbedici bir unsur haline geliyor. Fakat bu özelliği alacağımız telefonlara bakarken ayırt etmemiz gereken önemli bir nokta vardır. O da cihazların suya dayanıklı olması ile su geçirmezlik özelliklerinin aynı şeyler olmamasıdır.

 

Çoğu kişi bu iki kavramı ayırt edemediği için telefonlarının her türlü sıvı ve toza maruz kaldığında bozulmayacağı düşüncesinde olur. Ancak IP68 sertifikasına sahip olması 1.5 metreye kadar 30 dakika boyunca suya dayanıklı olduğunu belirtir. Yani belirli sınırları vardır. Bu sınırlar aşıldığında telefonunuz sıvı ve tozu içine alabilir. Örneğin Xperia modellerinin bu özelliği yerine getirebilmesi için şarj kapaklarının ve kulaklık girişlerinin kapalı olması gerektiği gibi kriterler vardı. Kısacası suya dayanıklılık özelliğini su geçirmezlik özelliğiyle karıştırmamamız gerekiyor.

 

Eğer almak istediğiniz telefonun özellikleri arasında IP67, IP68 gibi ibareler yer alıyorsa, bu o telefonun suya ve toza karşı dayanıklı olduğunu gösterir. Suya toza dayanıklı telefonlar belirli bir IP sertifikasına göre değerlendirilir.

 

IP Sertifikası Nedir?

IP(Ingress Protection) Türkçesi giriş koruması anlamına gelir. Su ve tozun cihaz içerisine hangi durumlarda ne kadar kolay girebileceğini belirtir. Suya ve toza dayanıklı telefonlar, IP yazısından sonraki rakamlarla bu kolaylık derecesini anlamış oluruz.

 

IP’den sonraki ilk rakam kum ve toz gibi katı maddelerin telefon içerisine ne kadar kolay girebileceğini gösterir. Genellikle ilk rakam 5 veya 6 olur. Eğer ilk rakam 5 ise dikkat etmeniz gerekir. Çünkü tozun cihaz içine girişinin tam olarak engellenemediğini fakat cihazın çalışmasına sorun teşkil edecek kadar toz almayacağı ve kısa devreye karşı güvenli olduğu anlamına gelir. Eğer bu rakam 6 ise herhangi bir sorun olmayacağını ve üst düzey bir korumaya sahip olduğunu gösterir.

 

IP’den sonraki ikinci rakam ise cihazın su geçirmezlik derecesini gösterir fakat ilk rakama göre farklı durumlar vardır.

 

Suya karşı dayanıklılık derecelendirmesi aslında 5’ten başlar. Bu rakam 5 ise temel koruma anlamı taşır. Çiseleyen yağmur gibi hafif su temaslarına karşı dayanıklılığı ifade eder. Fakat üzerine dökülebilecek yoğun bir su teması için su geçirmezlik garantisini vermez.

 

Gerçekten tamamen su geçirmezlik özelliği istiyorsak bu rakım 7 ve üzeri bir rakam olması gerekir fakat bu rakamların arasında da farklar vardır. Bu rakam 7 ise 1 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olduğu anlamına gelir. Eğer 8 ise 1 metreden daha fazla suya dayanıklı demektir. Ancak 1 metreden fazla olarak belirtildiğinde yine de dayanabileceği derinliğin üretici tarafından kullanıcıya belirtilmesi gerekir. Hangi IP derecesine sahip olursa olsun tamamen su geçirmez olduğu söylenemez ama güçlü bir koruma sağladığı inkar edilemez.

 

Şu ana kadar üretilmiş olan en yüksek seviye olan 9, telefonunuzun sürekli su altında kalabileceğini gösterir. Yine aynı şekilde buradaki özel durumların, yani dayanıklılık derinliğinin üretici tarafından kullanıcıya belirtilmesi gerekir. En yüksek seviye olan 9’da çoğu zaman cihazın su geçirmediğini belirtir. Bazı durumlarda su geçirse bile cihaza zararı olmayacağını söyler. Günümüzde IP69 özelliğini barındırdığını iddia eden bazı Çin menşeili cihazlar mevcuttur. Ama bu iddiaların ne kadar doğru olduğu tartışılır.

 

2021 Alınabilecek En İyi Suya Dayanıklı Telefonlar:

  1.     Apple iPhone 12 Pro Max
  2.      Apple iPhone 12
  3.     Apple iPhone 11
  4.     Samsung Galaxy S21 Ultra
  5.     Samsung Galaxy S20 FE
  6.     OnePlus 9 Pro
  7.     Samsung Galaxy Note 20 Ultra
  8.     Samsung Galaxy S21
  9.     Apple iPhone SE (2020)
  10.   Google Pixel 5

 

iPhone 12 Pro Max

Genel özelliklerinin yanı sıra IP68 sertifikasına sahip olan iPhone 12 Pro Max, suya toza dayanıklı telefonlar arasında en dayanıklı modeller arasında en iyilerdendir. 4 metre derinliğe kadar suyun içinde 30 dakika dayanabilen iPhone 12 Pro Max, bu özelliği ile gönül rahatlığıyla su altı fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.

 

iPhone 12

Suya toza karşı dayanıklılık konusunda Pro Max’le aynı özelliklere sahiptir. IP68 sertifikasına sahip olan iPhone 12’nizi 4 metre derinlikte 30 dakikaya kadar kullanabilirsiniz.

 

iPhone 11

Gelişen teknolojide Apple suya toza dayanıklılık özelliğine önem vermektedir. Bu konuda iddialı modellerinden bir diğeri olan iPhone 11 ise 2 metre derinlikte 30 dakika kalarak suya dayanıklı modeller arasında önemli bir yere sahip oluyor. Apple serisi içerisinde en küçük model olan bu cihaz diğer özellikleriyle de dikkat çekiyor.

 

Samsung Galaxy S21 Ultra

Samsung’un suya toza dayanıklı telefonlar arasında iddialı modellerinden biri olan Galaxy S21 Ultra, 1.5 metre derinliğe sahip alanlarda 30 dakikaya kadar suya dayanabiliyor. IP68 sertifikasına sahip olan S21 Ultra, suya dayanıklılık özelliğiyle diğer özelliklerini taçlandırıyor.

 

Samsung Galaxy S20 FE

Samsung’un Galaxy S20 Fe modeli de IP68 sertifikasına sahiptir. 30 dakikaya kadar 1.5 metre derinlikteki sularda rahat kullanım sunar. Eğer bir fotoğraf meraklısıysanız yaratıcılığınızı suyun altında da rahatça konuşturabilirsiniz.

 

One Plus 9 Pro

One Plus cihazlarda çok fazla karşılaşmadığımız bir özellik olan suya karşı dayanıklılık 9 Pro modelinde kullanıcıya sunuldu. One Plus 9 Pro modeli IP68 sertifikasıyla 1.5 metre derinlikte suya 30 dakika dayanabiliyor.

 

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Ekran dayanıklılığının yanı sıra IP68 sertifikasına sahip Note 20 Ultra modeli, 1.5 metre derinlikte suya 30 dakika dayanıklılık sunuyor. Kaliteli kamerasıyla su altında harika fotoğraflar çekmenize olanak sağlayan bu model çoğu kullanıcının tercihi oluyor.

 

Samsung Galaxy S21

Suya toza dayanıklı telefonlar arasında yer alan S21, IP68 sertifikasıyla 1.5 metre derinlikte 30 dakika dayanıklılık özelliğini kullanıcısıyla buluşturuyor.

 

iPhone SE

Günümüzde telefonların boyutlarının büyümesiyle küçük telefon seven kullanıcılar için Apple’ın ürettiği iPhone SE modeli de suya toza dayanıklı telefonlar arasında önemli bir yere sahip. 1.5 metre derinliğe sahip sularda 30 dakika dayanabiliyor. Diğer önemli özellikleri ve fiyatıyla çoğu kişinin tercihi olmuştur.

 

Google Pixel 5

Google’ın üretmiş olduğu Pixel 5 modeli, IP68 sertifikasına sahip olması nedeniyle suya toza dayanıklı telefonlar arasında yer alıyor.

 

Easycep’te suya toza dayanıklı telefonlar ve daha birçok özelliğe sahip telefonları sizlerle buluşturuyoruz. Eğer sizde telefon almayı düşünüyorsanız hemen sitemizi inceleyerek birçok model arasından tercih yapabilirsiniz.

 

Telefonuma Su Döküldü, Ne Yapmalıyım?

Telefonumuz suya dayanıklı değil ve üzerine su döküldü. Bu durumda yapmamız gereken ilk şey telefonunuzu hemen sudan çıkarmalısınız. Suya ne kadar maruz kalırsa o kadar fazla zarar görür. Daha sonrasında telefonunuzu hemen kapatın ve açmayın. Batarya, sim kart ve hafıza kartınızı çıkarın. Bu işlemlerden sonra telefonunuzu havluyla kurulayın. Bu işlemi yaparken kurutma makinasıyla kurutmak gibi bir hata yapmayın. Telefonunuzun aşırı ısınmasına neden olarak bileşenlere zarar verme ihtimaliniz vardır.

 

Doğru bilinen bir diğer yanlış ise telefonunuzu pirinç içine koymak. Pirinç telefonunuzdaki bir miktar nemi emebilir fakat boyutları yüzünden daha küçük alanlara ulaşamayacaktır. Ayrıca telefonunuz nişasta ve toza maruz kalarak ilerleyen zamanlarda daha fazla zarar verebilir.

 

Easycep olarak sizlerle suya toza dayanıklı telefonlar konusuna değindik. Yenilenmiş sıfır kalitesinde ikinci el telefon uygun fiyatlı telefonlara Easycep üzerinden göz atabilirsiniz. Daha fazlası için bloğumuzdaki diğer yazıları okuyabilir hizmetlerimiz ve ürünlerimiz için sitemizi inceleyebilirsiniz.

 

Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/en-iyi-kamera-ozelligine-sahip-telefonlar-53 linkinden ulaşabilirsiniz.