Telefon En İyi Kamera Özelliğine Sahip Telefonlar

En İyi Kamera Özelliğine Sahip Telefonlar

En iyi kamera özelliğine sahip telefonlar yeni bir akıllı telefon alırken önem verdiğimiz bir kriter olmaktadır. 12-05-2022

En iyi kamera özelliğine sahip telefonlar yeni bir akıllı telefon alırken önem verdiğimiz bir kriterdir. Hemen hemen herkesin ilk dikkat ettiği özellik kamerasının iyi olmasıdır. Sosyal medyanın yaygınlaşması ve çektiğimiz fotoğrafları anında arkadaşlarımızla paylaşabilmek fotoğraf çekmeyi herkes için bir hobi haline getirmiştir. Tüketicilerin çoğu telefon alırken kamerasının iyi olmasına dikkat eder. Telefon üreticilerinin de müşteri isteklerine göre hareket etmesiyle günümüzde telefon kameraları oldukça ileri seviyelere geldi. Bu yazımızda sizlerle en iyi kamera özelliğine sahip telefonlar ile ilgili detayları inceleyeceğiz.

 

Megapiksel Önemli Mi?

Yıllardır süregelen yanlış bir algı vardır. “Megapiksel ne kadar büyükse kamera o kadar iyidir”. Bu anlayış bu zamana kadar çoğumuzun aklında yer almıştır. Oysa megapiksel sadece çekilen fotoğrafın ne kadar büyük olduğunu gösterir. Çektiğiniz fotoğrafın içindeki toplam piksel sayısının milyona bölünmesiyle ortaya çıkan rakam kameranızın megapiksel değerini gösterir. O fotoğrafta ne kadar çok piksel olursa olsun eğer o pikseller kalitesizse kameranız sizlere iyi bir fotoğraf vermez. Sadece fotoğrafınızı büyütmenize yarar. Megapiksel değerleri genellikle büyük boyutlarda baskı yapılacağı zaman önemlidir.

 

Fotoğraf kalitesini, netliğini, renk değerlerini belirlemez. Fotoğraf kalitesine etki eden özellik piksel sayısı değil, piksel büyüklüğüdür. Pikseller büyüdüğünde fotodiyot üstüne daha fazla ışık düştüğü için daha kaliteli ve gerçekçi fotoğraflar ortaya çıkar. Piksel büyüklüğü “µm” işaretiyle gösterilir. Son dönemdeki telefon kameralarında piksel büyüklüğü 1 - 2 µm değerleri arasında değişmektedir.

 

Çoklu Kamera

Akıllı telefonlarda kamera koyulabilecek alanın küçük olması ve tek bir kamera ile yapılabileceklerin sınırlı olması telefon üreticilerini zorlamaktaydı. Telefon üreticileri bu sorunu telefonlarda çoklu kamera teknolojisi kullanarak aşmaya başladılar. Zoom, geniş açı, alan derinliği, siyah beyaz gibi özellikleri tek bir kamerayla sunmak oldukça zor. Çünkü böyle teknolojiler için biraz daha fazla alan, mekanik birkaç parça ve biraz büyük sensör gerekiyor.

 

İşte çoklu kamera sayesinde bu özellikleri farklı cihazlara dağıtıyor. Sadece zoom özelliği için başka bir kamera, geniş açı için bir başka kamera, siyah beyaz özelliği için ayrı bir kamera ve alan derinliği yine farklı bir kameradan gerçekleşiyor. Bu sayede büyük bir sensör kullanmak yerine tercih edilen akıllıca bir çözümdür. İki kameradan üç kameraya, dört kamera ve hatta beş kameraya sahip cep telefonları gelmeye devam ediyor. En iyi kamera özelliğine sahip telefonlar bu teknolojiyle birbiriyle yarışıyor.

 

OIS (Optical Image Stabilization)

Türkçe adı ile optik görüntü sabitleyici en iyi kamera özelliğine sahip telefonlar için olmazsa olmaz bir özelliktir. Çoğu kişinin fotoğraf veya video çekerken eli titrer veya ufacık bir hareketle fotoğrafta bulanıklaşma olur. OIS ise bu titremeleri ve bulanıklaşmaları engellememize yardımcı olan bir sistemdir. Video kameralardan akıllı telefonlara aktarılan bir teknolojidir.

 

Görüntüyü çeken kişinin çekim esnasındaki doğal hataları yani titremeleri telafi etmek için çeşitli yöntemler kullanmaktan oluşur. Tripod kullanmadan daha net ve hatasız çekimler yapmanıza olanak sağlar. Görüntü sabitleme özelliği ile daha düşük bir deklanşör hızı kullanmanıza yardımcı olur. Bu sayede düşük ışık koşullarında çekim yaparken daha aydınlık bir görüntü elde etmenizi sağlar. En iyi kamera özelliğine sahip telefonlar ile ilgili kriterlerde bu sistemin barındırılması göz önünde bulundurulur.

 

Odaklama Hızı

Telefon kamerasının kalitesini gösteren en önemli özelliklerden bir diğeri ise odaklanma hızıdır. Bir kamera ne kadar kısa sürede odaklama yaparsa o kadar kaliteli fotoğraflar elde edebiliriz. Kameralar bu hızı elde edebilmek ve daha kaliteli fotoğraflar sunabilmek için farklı teknolojiler kullanıyor. En iyi kamera özelliğine sahip telefonlar bu süreyi 1 saniyenin altında tutarlar.

Easycep’te en iyi kamera özelliğine sahip telefonları bulabilirsiniz. Easycep güvencesiyle yenilenmiş ikinci el telefon ürünlerini uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Takas hizmeti ile telefonunuzu değerinde kolayca satabilir, yenisini uygun fiyat seçenekleriyle alabilirsiniz. Takas hizmeti avantajları için hemen sitemizi inceleyebilirsiniz.

 

Diyafram Genişliği

Profesyonel fotoğrafçılıkta oldukça önemli olan diyafram terimi artık akıllı telefonlar için de önemli bir özellik haline gelmiştir. Son zamanlar sabit ve değişken diyafram genişliğine sahip kameralarla karşılaştık. f/1.5 ve f/2.4  diyafram arasında geçişe izin veren çift diyaframlı telefonlar bile var. Gelişen teknolojiyle büyük profesyonel fotoğraf makinaları artık cep telefonlarımıza sığmaya başladı. Bu sayede diyafram kadar önemli bir özelliği gündelik hayatımıza adapte ediyoruz.

 

Diyafram, lensin kamera sensörüne ne kadar ışık geçireceğini ve böylelikle alan derinliğini ayarlayan mekanizmadır. Düşük ışık koşullarındaki fotoğraf kalitesi diyaframla yakından ilişkilidir. En iyi kamera özelliğine sahip telefonlar diyafram gibi önemli bir teknolojiyi biz tüketicilere sunarlar.

 

Çekim Modları

Telefon kameralarının kalitesini sadece donanım gücü ile değerlendirmek doğru olmaz. Telefon kamerasının bize sunduğu çekim modları da kameranın kalitesini gösterir. Yavaş çekim modu, portre modu, seri çekim modu, hareketli çekim modu gibi bir sürü efekt barındıran çekim modları kameranızın ne kadar kaliteli olduğunun göstergesidir.

 

4K Ultra HD

4K Ultra HD video çekimi yapabilen telefonlar, tüketiciler için cezbedici bir özellik haline geldi. 4K daha net görüntü demektir. Ekranda daha fazla piksel (tam olarak 8.294.400) görüntülenir. Böylece HD görüntüden daha net, daha keskin görüntü elde edilir. 4K kameranın saniyede kaç kare çekim yaptığı yani fps (frame per second) değeri de önemli bir kriterdir. En iyi kamera özelliğine sahip telefonlar saniyede 60 kare ile 4K video çekimi yapabilirler.

 

HDR (High Dynamic Range)

Türkçesi “Yüksek Dinamik Aralık olan HDR, görüntünün en parlak ve en karanlık noktalarını daha parlak veya karanlık hale getiren bir sistemdir. Tek fotoğraf çekmek yerine aynı fotoğrafı 3 farklı pozlama ile çekerek parlak alanların tekrar kullanılmasına yarar. Fotoğraf veya video çekerken, çektiğimiz alan güçlü bir ışık alıyorsa HDR özelliği sayesinde görüntü kaltesini arttırabiliriz. HDR ile renk ve kontrast aralığını düzenleyebiliriz. Kısaca çektiğiniz fotoğraf veya videolardaki ışıklı ve karanlık kısımları yeniden düzenleyerek çektiğinizden daha doğal görüntüler sunar.

 

En iyi Kameraya Sahip Telefonlar

Telefon kameranızın yalnızca sahip olduğu lens değil; kaç adet lense sahip olduğu, düşük ışık performansı ve odaklama hızı gibi birçok madde tercihinize yön verebilir. Ayrıca bu maddeler kararsız kalmanıza veya yanlış karar vermenize neden olabilir. Bu yüzden sizlere en iyi kamera özelliğine sahip telefonlar listesi hazırladık. Xiaomi, Huawei, Apple gibi birçok marka Easycep güvencesiyle ikinci el yenilenmiş sıfır kalitesinde telefonları size sunmaktadır.

 

Piyasaya yeni sürülen her akıllı telefonun kameraları, sahip oldukları teknoloji ile çığır açmaya ve sınırları zorlamaya devam ediyor! Eğer sizde yeni bir telefon alırken en önemli kriteriniz kameranın kalitesi ise dikkat etmeniz gereken bazı özellikler vardır. DxOMark kendisini akıllı telefonların kameralarını değerlendiren ve belirli kriterlere göre puanlayan bağımsız bir oluşumdur. DxOMark’a göre 2021’in en iyi kameraya sahip telefonlar listesi aşağıdaki gibidir;

 

  1.     Xiaomi Mi 11 Ultra
  2.     Huawei Mate 40 Pro Plus
  3.     Huawei Mate 40 Pro
  4.     Xiaomi Mi 10 Ultra
  5.     Huawei P40 Pro
  6.     Vivo X50 Pro Plus
  7.     iPhone 12 Pro Max
  8.     iPhone 12 Pro
  9.     Xiaomi Mi 10 Pro
  10.   Oppo Find X2 Pro

 

Easycep olarak sizlere en iyi kamera özelliğine sahip telefonlar konusuna değindik. Daha fazlası için bloğumuzdaki diğer yazıları okuyabilir hizmetlerimiz ve ürünlerimiz için sitemizi inceleyebilirsiniz.

 

Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefon-hafizasi-nasil-arttirilir-52 linkinden ulaşabilirsiniz.