Opera, sonunda en iyi tarayıcılar arasında yerini alacak olan Opera One adlı yeni bir tarayıcıyı kullanıma sundu. Norveç merkezli şirket, yeni tarayıcının, Opera’yı "daha üretken ve yapay zekâ tabanlı bir geleceğe" hazır hâle getirecek unsurlara sahip olduğunu söyledi. Fakat henüz bu açıklamalar hakkında detaylı bir bilgi verilmedi. 28-04-2023
Opera, sonunda en iyi tarayıcılar arasında yerini alacak olan Opera One adlı yeni bir tarayıcıyı kullanıma sundu. Norveç merkezli şirket, yeni tarayıcının, Opera’yı "daha üretken ve yapay zekâ tabanlı bir geleceğe" hazır hâle getirecek unsurlara sahip olduğunu söyledi. Fakat henüz bu açıklamalar hakkında detaylı bir bilgi verilmedi.
Opera One (şu anda erken erişim geliştirici sürümü), tamamen yeniden tasarlanmış bir tarayıcı olarak bu yılın sonlarında Windows, macOS ve Linux için amiral gemisi Opera tarayıcının yerini alması planlanıyor. Modüler Tasarım ilkelerine dayanan Opera One, diğer tarayıcılara kıyasla tarayıcı etkileşimini dönüştürerek daha sezgisel ve daha akıcı bir gezinme deneyimi sunar.
Opera One piyasaya sürüldüğünde, kullanıcı arayüzünde çok iş parçacıklı bir birleştirici kullanan ilk büyük Chromium tabanlı tarayıcı oldu. Tarayıcı ayrıca sekmelerle etkileşim kurmanın yeni ve daha sezgisel bir yolu olan Tab Adaları'nı da sunar.
Web'in gücü sürekli olarak artmakla beraber web siteleri de artık diğer işlemler tarafından kesintiye uğramadan yüksek performanslı grafik işlemlerini gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Opera One ile Opera, bize tarayıcı kullanıcı arabirimine benzer bir yaklaşım da sunmuş oluyor. Bu durum da daha hızlı ve daha sorunsuz bir kullanıcı arabirimi katmanı sağlamak için yeni bir çok iş parçacıklı birleştirici uygulanmasına imkan oluşturuyor.
Multithreaded Compositor ile Opera One, kullanıcı arayüzünü daha önce hiç olmadığı gibi hayata geçiren ilk büyük Chromium tabanlı tarayıcıdır. Yeni Modüler Tasarım İlkeleri ile birleştirilen bu yeni mimari, yeni özelliklerin uygulanmasını sağlar ve Opera'nın diğer Chromium tabanlı tarayıcılardan farklılaşmasını sürdürmesine olanak tanır. İyileştirilmiş tarayıcı mimarisinin mümkün kıldığı yeni özelliklerden birisinin de Sekme Adaları olduğu biliniyor.
Beta sürümü piyasaya sürülen Opera One'ın temel özelliği, "Sekme Adaları" adı verilen yeni bir sekme gruplama konsepti. Bu konsept, sekmeleri bağlamlarına göre otomatik olarak gruplandırıyor. Örneğin; Bir akşam yemeği mekanı arıyorsanız, farklı menülere ve konumlara sahip sekmeler, bir grup Google dokümanı üzerinde çalışıyorsanız farklı dokümanlar birlikte gruplandırılacak.
Her ada (veya grup), bir tıklama ile genişletebileceğiniz ve daraltabileceğiniz dikey renkli bir hap ile temsil ediliyor. Aynı zamanda Opera One’da daraltılmış adalar için doğru sekme grubunu bulmanıza yardımcı olabilecek kullanışlı bir araç ipucu özelliği de bulunuyor.
Opera, yaptığı araştırmalar sonucu kullanıcıların tarayıcılarında açtıkları sayfa sayısından bunaldığını ve daha fazlasını yapmasını istediğini öğrendi. Bu sebeple Opera One adında yeni bir tarayıcı tasarladı. Bu tarayıcı sayesinde de kullanıcılar sekme adaları oluşturabilecekler. Ayrıca Opera One, ChatGPT, ChatSonic ve diğer yapay zeka uygulamaları ile birlikte gelecek.
Kullanıcılar, sekme adaları arasında websitelerini sürükleyip bırakabilecek veya "sekme adası oluştur" seçeneğine sağ tıklamadan önce CTRL veya Komut düğmesine basarak ve gruplandırmak istedikleri web sitelerine tıklayarak yeni bir tane oluşturabilecekler. Bu sayede de daha verimli bir şekilde web sitelerini kullanabilecekler.
Opera, mart ayında yapay zeka sohbet botları için kenar çubuğu entegrasyonunu sunarak kullanıcıların bunları tarayıcıda ayrı bir pencerede hızlı bir şekilde başlatmasına olanak tanıdı. Bu sürümün birkaç ay içerisinde kullanıcılara sunulacağı tahmin ediliyor. Kullanıcıların ise Opera One'ı kullanarak daha verimli bir web deneyimi yaşamaları bekleniliyor.
Opera Ürün Direktörü Joanna Czajka, bu yeni yaklaşımın, "sekmelerinizi akışınızı bozmadan bağlamsal gruplar hâlinde düzenlemenin doğal bir yolu" olduğunu söyledi. Şirket, yeni tarayıcı için yapay zekâ merkezli özellikler açısından çok fazla ayrıntı vermese de Opera One'ın farklı karmaşık web animasyonlarının GPU aracılığıyla sorunsuz bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olan Çok İş Parçacıklı Kompozitörü kullandığından bahsetti. Czajka, bunun sekme adası ve yeniden tasarlanmış adres çubuğu gibi diğer gelecek özelliklerle daha da iyi bir performans sergilemesine yardımcı olduğunu söyledi.
Ancak sekmelere yeni bir şekilde yaklaşmaya çalışan tek tarayıcı üreticisi Opera değil. Browser Company ve SigmaOS gibi girişimler farklı çalışma alanları yaratmaya ve sekmeleri bir görev çubuğu aracılığıyla açmaya/bulmaya odaklandı. Opera One’ı diğer girişimlerden ayıran özellik için ise şirketin kullanımda olan tarayıcısına mart ayında eklediği ChatGPT ve ChatSonic entegrasyonlarının varsayılan olarak açık olmasını örnek verdi.
Opera, bunun Opera One'ın ilk iterasyonu olduğunu ve bu yılın ilerleyen günlerinde Windows, MacOS ve Linux'ta şirketin yeni ve en iyi ürününün yerini alacağını söyledi.