Telefon Öğrencilere Vergisiz ÖTV’siz Telefon ve Bilgisayar Fırsatı: Kimler Yararlanabilir?

Öğrencilere Vergisiz ÖTV’siz Telefon ve Bilgisayar Fırsatı: Kimler Yararlanabilir?

Vergisiz telefon açıköğretimde geçerli mi? ÖTV indirimi telefon kimlere verilecek? Hangi modellerde geçerli? İşte ilk telefonunu alacak öğrenciler için gelişmeler ... 22-08-2023

Öğrenciler için hazırlanan vergisiz ÖTV’siz telefon ve bilgisayar alma fırsatı yürürlüğe giriyor. Ak Parti seçim beyannamesinde belirtilen öğrencilere vergisiz ve ÖTV’siz teknolojik cihaz avantajları sorgulanmaya başlandı. Bunun ardından yapılan açıklamayla birlikte uygulamaya konulması bekleniyor.

 

Öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar satışlarının ne zaman başlayacağı, tüm öğrenciler tarafından merak ediliyordu. Sadece bir defaya mahsus olarak tüm üniversite öğrencileri, vergiden muaf olacak ve vergisiz bilgisayar, telefon sahibi olabilecekler. Yapılan düzenlemeyle birlikte çeşitli şartlar da belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamamalarla beraber tüm öğrenciler için vergisiz telefon ve bilgisayar alınmasını sağlayacak uygulama için ilk açıklamasını yaptı fakat net bir tarih yok. Aynı zamanda bazı şartlar var ve şartlara uyanlar belirtilen markalar içinden satın alım yapabilir.

 

Normal şartlarda vergilere baktığımız zaman, Kültür Bakanlığı vergisi, TRT bandrolü, KDV ve ÖTV vergileriyle toplamda %100.2 kadar vergi alınıyordu. Yapılan bu değişiklikle birlikte öğrenciler belirtilen markalarda tüm bu vergi ve ÖTV miktarlarından muaf olacak. Yani neredeyse yarı yarıya bir indirim söz konusudur diyebiliriz.

 

Vergisiz Telefon Açıköğretimde Geçerli mi?

Vergisiz telefon ve bilgisayar için tüm öğrencilere sevindirici haber geldi. Akıllı telefon alımı yapacak öğrenciler için bazı detaylar netleşti. Yapılan bu düzenleme sadece bir kere kullanılacak ve her öğrenci bu fırsattan yararlanabilecek. Tüm bunlarla birlikte vergisiz telefon ve bilgisayarlar için en fazla merak edilen konulardan birisi, açıköğretim için geçerli olup olmadığı. Bu konu hakkında net bir açıklama yok ancak yapılan açıklamalardan yola çıkıldığı zaman açıköğretim öğrencileri, bu uygulamadan yararlanabilir gibi görünüyor. Vergisiz telefon imkânı açıköğretim (AÖF) üniversite öğrencileri dahil olmak üzere tüm ön lisans ve lisans öğrencileri için geçerli olabilir.

 

Vergisiz Telefon Kimler Alabilir?

Vergisiz telefon ve bilgisayarlar için bazı şartlar getirildi. Yani şartlara uyan herkes vergisiz telefon ve bilgisayar satın alabilir. Daha öncesinde yapılan açıklamalara göre bu imkândan sadece ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler yararlanacaktı. Fakat bu noktada herhangi bir yaş sınırı veya farklı bir şart belirtilmemişti. Ancak yapılan iddialara göre vergisiz telefon ve bilgisayar satışı için bazı şartlar yer alıyor. Bu şartlar genel olarak şu şekilde:

 

  • - Öğrenciler, telefon veya bilgisayar satın almak için herhangi bir özel başvuru yapmayacaklar.
  • - Sadece bir defaya mahsus vergisiz telefon ve bilgisayar satın alınabilir.
  • - Belli bir fiyat aralığındaki telefon ve bilgisayar modelleri satın alınabilir.
  • - Sadece Türkiye’de üretimi yapılan ve montajlanan telefon ve bilgisayar markaları ve modelleri tercih edilebilecek.
  • - Öğrenciler yalnızca kendi adına kayıt açtırdığı telefon hatlarıyla vergisiz telefon satın alabilecek.

 

Tüm bu şartları karşılıyorsanız telefon ve bilgisayar satın alabilirsiniz. Normal zamanda telefon veya bilgisayar satın alınmak istendiğinde ortalama %100.2 kadarı vergiye gitmekteydi. Ancak vergisiz telefon ve bilgisayar muafiyeti ile yarı yarıya bir düşüş olacaktır. Üstelik tüm bu şartlar henüz bir iddiadır.

 

ÖTV İndirimli Telefon Kimlere Verilecek?

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçim sürecince yapılan vaatlerden birisi, öğrencilere yönelik vergisiz telefon ve bilgisayar satışıyla alakalıydı. Yapılan düzenlemeyle telefon ve bilgisayarlar için tüm öğrenciler vergiden muaf olacaklar. Yani tüm öğrenciler için avantajlı bir adım olacaktır diyebiliriz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vergisiz telefonlar ve bilgisayarlar için kararına yönelik açıklamalarında üniversite öğrencilerinin bir defaya mahsus olarak telefon ve bilgisayar alımında muafiyet sağlanacağını söylemişti. Aynı zamanda buna ek olarak 10 GB ücretsiz internet verileceği de bu şartlar arasında. Yapılan açıklamalar sonucunda vergi muafiyeti Eylül ayı gibi yürürlüğe girecek.

 

Muafiyet ise tüm ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrencilerle değerlendirilecek. Vergi muafiyeti fırsatlarıyla piyasada satışı gerçekleştirilen akıllı telefon modellerinin fiyatları ise yarı yarıya düşecektir.

 

ÖTV’siz Telefon Ne Zaman Gelecek?

Öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar satışının ne zaman başlayacağı hala merak konusu. Seçim beyannamesinde ÖTV’siz ve vergisiz cihaz satın alımı müjdesi ön lisans ve lisans eğitimi alan öğrenciler için verilmişti. Bununla birlikte henüz satışların ne zaman uygulanacağı konusunda net bir bilgi yok. Ancak uygulamanın Eylül ayı ile birlikte yapılması bekleniyor. Bununla beraber ÖTV’siz ve vergisiz telefon ve bilgisayar satışıyla alakalı net bir tarih yok. Genel olarak bu indirimlerle birlikte milyonlarca öğrenci daha uygun fiyatlarla cihaz alabilecekler.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/kisisel-gelisim-uygulamalari-ile-farkindaliginizi-yukseltin-325 linkinden ulaşabilirsiniz.