Tablet Niçin İkinci El iPad Edinmelisiniz?

Niçin İkinci El iPad Edinmelisiniz?

Hem donanımı hem de bütçemize uygunluğuna göre en doğru seçimi yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle gözlerimiz hızla gelişen ikinci el iPad piyasasına çevriliyor. 10-05-2022

Bir iPad edinmek için öncelikle ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde belirlemeniz gerekir. Eğer video oyunları oynamak, kalemiyle bir şeyle yazıp çizmek istiyorsanız iPad air, kullanımınıza uygun profesyonel çizimler yapabilmek için iPad pro, güçlü donanıma ve yeni tasarım çerçevesiz ekrana ihtiyaç duymuyorsanız da iPad 8’i tercih edebilirsiniz. Tabii ki iPad’leri özellikleri kadar fiyatlarına göre de değerlendiriyoruz. Hem donanımı hem de bütçemize uygunluğuna göre en doğru seçimi yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle gözlerimiz hızla gelişen ikinci el iPad piyasasına çevriliyor.

 

Bazı durumlarda sıfır fiyatına ikinci el iPad satıldığına da şahit oluyoruz. Bu nedenle ikinci el piyasasında istediğimiz özelliklere göre iPad’lerin fiyat aralığını iyi araştırmamız gerekiyor. Ayrıca iPad’in güvenli kaynaklardan geldiğine, sonradan bize sorun çıkarabilecek büyük tamiratlar görmediğine, işlevlerinin tam çalışıp çalışmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde daha az para vermek için yola çıkıp daha büyük kayıplar da yaşayabilirsiniz. Bu nedenle güvenli kişileri ve internet sitelerini tercih etmeye özen göstermelisiniz. Bunun için ikinci el iPad alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizin için açıklayacağız:

 

Garanti ve Fatura Bakımından İkinci El iPad

İkinci el iPad alırken dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden biri cihazın garanti ve faturasının olup olmamasıdır. Mümkünse garantisi olan cihazları tercih edin, bu sayede iPad’i kullanmaya başladıktan sonra garanti kapsamında olabilecek her türlü hasar için Apple’dan destek alabilirsiniz. Bu şekilde önceki kullanıcıdan ya da sizden ötürü oluşabilecek problemler konusunda içiniz rahat olur.

 

İkinci ve daha önemli unsur ise aldığınız ikinci el iPad’in faturasının olmasıdır. Garanti süresi bitmiş olabilir yine de cihazı uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Ancak fatura olmaması durumunda cihazın size ait olduğunu kanıtlayamayacağınız için cihazla ilgili herhangi bir sorun olduğunda Apple’dan destek alamazsınız. İkinci el iPad’in şifresini unuttuğunuzda Apple yardımcı olabilmek için sizden fatura numarasını ister. Bu numarayı bilmediğiniz zaman iPad’in size ait olmayabileceği düşünülür ve hiçbir şekilde yardım alamazsınız. Aynı şekilde bu durum sizin iPad’iniz çalındığında başkaları tarafından kullanılmaması adına sağlam bir güvenlik tedbiridir. İkinci el iPad faturası ile elinize geçtiği zaman satın aldığınız yerle ilgili de şüphe duymanıza gerek kalmaz. Bu sayede cihazın güvenli yollarla elinize geçtiğini bilebilirsiniz.

 

Yazılım

İkinci el iPad elinize geçtiğinde ilk olarak kontrol etmeniz gereken unsurlardan biri de iCloud kilididir. Cihazda aktif olarak bulunan bir iCloud kilidi varsa şifresini girmeden sistemi açamazsınız. Kullanmaya başlamak için karşı taraftan var olan şifreyi alıp sistemi açıp cihazı sıfırlamanız gerekir. Bu şekilde kendi şifrenizi oluşturarak kendi sisteminizi yapılandırabilirsiniz. Ancak elinizde bu şifre yoksa ikinci el iPad’i kullanıma açamazsınız ve cihazın size ait olduğunu kanıtlamakta da oldukça zorlanırsınız. Eğer elinizde fatura numarası varsa Apple yetkililerinden bazı sorgulamalar sonucunda yardım alabilirsiniz.

 

iCloud da fatura gibi cihaz çalındığında başkaları tarafından kullanılmasını önleyen gelişmiş bir güvenlik sistemidir. Aldığınız ikinci el iPad üzerinde iCloud kilidi olup olmadığını anlamak için cihaz size ulaşır ulaşmaz sistemi açın ve uygulama indirmeyi deneyin çünkü kilit aktif olduğunda bunları gerçekleştiremez, kendi iCloud hesabınızı kuramaz ve iPad’i kullanamazsınız. Bu şekilde daha ekonomik olduğunu düşünerek aldığınız ikinci el iPad’in bütçenize daha büyük zararlar verdiğini görürsünüz.

 

Ekran ve Kasa

İkinci el iPad’i elimize aldığımız ilk alan kasasında ve ekranında çizik, vuruk gibi darbelerin olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Bu kısımlarda var olan küçük çizikler bile büyük hasarların göstergesi olabilir ya da daha sonra büyüyerek sizin başınıza tamirat masrafı çıkarabilir. Daha da önemlisi cihaza sıvı temasının olup olmadığına bakmanız gereklidir. Bunu kolayca anlayamazsınız ancak bazı küçük denemelerle bu konuda bir fikir sahibi olabilirsiniz. Cihaza sıvı teması olduğunda kulaklık girişi ve şarj girişinde temassızlık olabilir. iPad’i şarja takarak ya da kulaklığı takıp ses gelip gelmediğine bakarak bu konuda hızlıca bir deneme yapabilirsiniz. Aynı zamanda su teması olduğunda Touch id ve Face id de işlevini kaybeder. Bu nedenle ekran kilidini açarak dokunmatik sistemi yüz tanıma sistemini de kolaylıkla test edebilirsiniz. İkinci el iPad daha önce sıvı temasına uğradıysa bu garanti kapsamına girmez. Bu nedenle küçük denemeler yaparak büyük masraflardan kurtulabilirsiniz.

 

Donanım Bakımından İkinci El iPad

Ekranda, kasada bir problemin olmadığına ve cihazın suyla temas etmediğine kanaat getirdiyseniz sistemi açıp donanımsal özelliklerin sağlamlığını kontrol edebilirsiniz.

 

Flaş ve Sensörler

İkinci el iPad üzerinde yapabileceğimiz en basit donanımsal kontrol sensörlerdir. iPad’i elinize alıp ekranı döndürdüğünüzde sensörlerin bunu algılayıp görüntüyü döndürüp döndürmediğine bakabilirsiniz. Yine en kolay test edebileceğiniz özelliklerden biri de flaş sistemidir. Basitçe kamera ayarlarına girip flaşlı bir fotoğraf çekmeyi deneyerek bu donanımın iyi çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Flaş ve sensörler kontrol edilmesi kolay ancak çalışmamaları durumunda bize cihazın geçmişiyle ilgili oldukça önemli bilgiler verebilecek özelliklerdir. Bu ikisinden birinde karşılaşabileceğiniz bir problem size ikinci el iPad ile ilgili büyük bir hasar ya da tamiratın ipuçlarını verebilir. Siz de bu sayede karşı tarafa doğru sorular yöneltebilir, kendiniz ve bütçeniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

 

Touch id

Touch id, cihazınızın ekran kilidini açmanızı sağlayan donanımlardan biridir. Bu da ikinci el bir iPad aldığınızda işlevini kolayca deneyebileceğiniz özelliklerdendir. Öncelikle cihazın ayarlarından Touch id sekmesini seçerek parolanızı girip bir parmak izi kimliği oluşturun. Ancak ardından mutlaka ekranı tekrar kilitleyip cihazın oluşturduğunuz parmak izini algılayıp sistemi açıp açmadığını kontrol edin. Bu, Touch id sisteminin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ikinci el iPad’in ciddi bir hasarı ya da suyla teması olup olmadığı konusunda size önemli bir ipucu verir.

 

Kamera ve Mikrofon Bakımından İkinci El iPad

Kamera aynı zamanda ekrandaki tüm görüntü kusurları konusunda da bilgi verir. Kamera sistemini kontrol etmenin en kolay yolu ikinci el iPad ile birkaç fotoğraf çekmektir. Bu sayede kameranın netleme, yakınlaştırma gibi işlevlerini rahatlıkla test edebilirsiniz. Aynı zaman da kamerayı beyaz bir zemine doğru tutarak ekranda ölü piksel bulunup bulunmadığını da anlayabilirsiniz. İkinci el iPad’i daha ucuza aldığınız göz önünde bulundurulursa 2 3 ölü piksel kabul edilebilir ancak daha fazlası görüntü kalitesini oldukça bozacaktır. Birkaç kısa ses kaydı yapıp dinleyerek mikrofonun iyi çalışıp çalışmadığını ve ses kalitesinin iyi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Hem görüntü kalitesini hem ses kalitesini bir arada test etmek için de kısa bir video çekip seyrederek sonuçları değerlendirebilirsiniz.

 

Şarj Cihazı

İkinci el bir iPad aldığınızda kutusunun ve orjinal aksesuarlarının olması önemli bir tercih sebebidir. Hem cihazı aldığınız yere daha fazla güven duymanızı sağlar hem de sizi orjinal aksesuar arama derdinden kurtarır. Özellikle şarj cihazının orjinal olması iPad’in kullanım ömrünü artırır çünkü orjinal olmayan bir cihaz zaman içinde bataryaya zarar vermeye başlar. Bunun sonucunda şarj cihazına ek olarak yeni bir pil de almanız gerekir. Bu da fiyatı uygun olduğu için tercih ettiğiniz ikinci el iPad’in cebinize büyük bir zarar vermesine sebep olur.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/iphone-ikinci-el-telefon-almak-guvenli-mi-25 linkinden ulaşabilirsiniz.