Telefon iPad ile Galaxy Tab Karşılaştırması

iPad ile Galaxy Tab Karşılaştırması

Eğer tablet bilgisayar almayı düşünüyor ancak hangi markayı tercih edeceğinize karar veremiyorsanız, yazımızdaki iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması size çok yardımcı olacaktır. 13-05-2022

iPod, iTunes ve iPhone gibi yenilikçi cihazları kullanıcıların hizmetine sunan Apple, son yıllarda satışına başladığı iPad ile teknoloji dünyasında yepyeni bir çığır açtı. Cep telefonu ile taşınabilir bilgisayar arasında mükemmel bir ürün sınıfı oluşturan iPad, sağladığı kolaylıklar nedeniyle tüketicilerin oldukça ilgisini çekiyor. Tablet bilgisayar olarak adlandırılan bu ürün sınıfının bir süre sonra netbook piyasasını da ciddi şekilde etkileyeceği tahmin edilenler arasındadır.

Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de etkili bir şekilde tanıtımı yapılan Samsung Galaxy Tab ise teknoloji uzmanları tarafından biraz daha farklı değerlendiriliyor. Google destekli Android işletim sisteminin kullanıldığı Galaxy Tab, sahip olduğu özellikleri ile iPad’in en güçlü rakibi olarak gösteriliyor. iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yapıldığında Galaxy Tab’ı öne çıkaran en önemli özelliği ise telefon olarak kullanılabilmesidir. Ancak bu, bir dezavantaj olarak da algılanabilir. Çünkü bu durumda Galaxy Tab’in, iPhone ile karşılaştırılma durumu ortaya çıkabilir. Dolayısıyla Galaxy Tab’in, iPad ile İPhone arasında bir cihaz olduğu söylenebilir.

Eğer tablet bilgisayar almayı düşünüyor ancak hangi markayı tercih edeceğinize karar veremiyorsanız, yazımızdaki iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması size çok yardımcı olacaktır.

iPad ile Galaxy Tab Arasındaki Farklar

iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yaparken ilk olarak bu iki teknoloji harikası cihazın arasındaki farklar göz çarpar. iPad ve Galaxy Tab, sahip oldukları çeşitli özellik sayesinde farklı donanımlar üzerinde birbirlerine üstünlük sağlarlar. Teknolojik cihazlara ilgi duyan kullanıcılar tarafından büyük talep gören bu iki popüler tablet modelini detaylı olarak inceleyelim:

Ekran:

  • iPad, 9.7 inçlik bir ekran ve 1024 x 768 çözünürlüğe sahiptir. Dokunmaya cevap verme hızının mükemmel düzeyde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Üstelik renkler de çok canlı ve etkileyicidir.
  • Galaxy Tab’da ise 7 inçlik ekran ve 1024 x 600 çözünürlük bulunur. Dokunmaya cevap verme hızı çok iyi olan Galaxy Tab’ın ekran boyutunun daha küçük olması, önemli bir dezavantajdır.

Ekran kalitesi üzerinden iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yapıldığında iPad’in kesin bir üstünlük sağladığını söylemek mümkündür.

Ağırlık ve Boyut

  • iPad yaklaşık olarak 700 gram ağırlığındayken, boyut olarak A4 kâğıdından biraz küçüktür. Bu sayede iPad’i bir dosya gibi elinizde rahatlıkla taşıyabilirsiniz.
  • Galaxy Tab ise yalnızca 380 gram ağırlığa sahiptir. Fiziki olarak iPad ile cep telefonu arasında bir yerde olduğu söylenebilir.

iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yaparken ağırlık ve boyut sizin için önemli ise Galaxy Tab’ı seçebilir, büyük bir cebiniz varsa Samsung Galaxy’yi ceketinizin ya da paltonuzun cebinde bile taşıyabilirsiniz.

Donanım Özellikleri:

  • Her iki tablet modelinde de 1 GHz işlemci mevcuttur. Fakat Galaxy Tab, iki kat RAM içeriğine sahiptir. (iPad'in 256 MB iken Galaxy Tab 512 MB). Galaxy Tab’da ayrıca iPad'de olmayan ön ve arka kameralar bulunuyor.
  • Galaxy Tab’ın sağladığı bir başka avantaj, tüm modellerinde GPS bulunmasıdır. Ancak iPad'in yalnızca 3G modelleri GPS özelliğine sahiptir.

Kamera:

  • iPad’in kamera özelliği bulunmuyor.
  • Galaxy Tab’ın ön yüzünde 1.3 MP ve arka yüzünde 3 MP olmak üzere iki kamera ve bir LED flaşı vardır. Bu özelliği sayesinde Galaxy Tab’ınızla dilerseniz fotoğraf dilerseniz de 720p kalitesinde HD video çekebilirsiniz. Sevdiklerinizle görüntülü konuşma da yapabilirsiniz.

iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması kamera özelliğine göre değerlendirildiğinde Galaxy Tab kamera konusunda rakipsizdir.

Hafıza:

  • iPad’de 16, 32 ve 64 GB’lık dahili hafıza seçenekleri bulunuyor. Harici hafıza bağlanması ya da hafızanın yükseltilmesi ne yazık ki mümkün değil.
  • Galaxy Tab ise 16 ve 32 GB’lık dahili hafızasına ek olarak 32 GB’a kadar MicroSD kart desteği sağlıyor.

Samsung Galaxy Tab genişletilebilir hafızası nedeniyle daha cazip görünse de 32 GB Micro SD kartların fiyatının yüksekliği düşünüldüğünde, bu avantajın ortadan kalktığı söylenebilir.

Telefon Özelliği:

  • Samsung Galaxy Tab, tablet özelliğinin yanı sıra dahili telefon işlevine de sahiptir. Böylece istendiğinde telefon olarak kullanılabilir. Aslında Galaxy Tab, Samsung Galaxy S akıllı telefonun daha büyük bir versiyonu olarak da değerlendirebilir.
  • İPad’in telefon olarak kullanılma özelliği yoktur.

Bu durum, iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması açısından Galaxy Tab’i bir adım öne çıkarır.

Müzik Çalar:

  • iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yaparken önemli konulardan biri, müzik çalar özelliğidir. Her iki tablet de AAC, MP3 ve WAV dahil olmak üzere pek çok müzik formatını destekler.
  • iPad bunların yanı sıra sesli (2, 3 ve 4 formatları), Apple Lossless ve AIFF formatlarını da destekler.
  • Galaxy Tab ise OGG, WMA, AMR-NB / WB, FLAC, AC3, MIDI, OTA ve i-Melody'yi destekliyor.

Flash Desteği:

  • Easycep yenilenmiş telefon ve tablet modelleri arasından kolayca satın alabileceğiniz iPad, Apple'ın diğer mobil cihazlarında olduğu gibi Flash'ı desteklemez.
  • Android sisteme sahip Galaxy Tab ise Flash'ı destekler. Fakat iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yaparken Galaxy Tab’daki Flash videolarının performansının, her zaman mükemmel olmayacağını bilmeniz gerekir.

Pil:

  • iPad için 3G, Wi-Fi kullanımı baz alındığında, 8-10 saat kadar pil ömrü sağladığı görülür.
  • Galaxy Tab’da bu süre, 5-7 saat aralığındadır.

Dolayısıyla pil ömrü konusunda iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yapıldığında iPad tartışmasız daha üstündür.

Uygulamalar:

  • iPad’de, iOS4 adı verilen işletim sistemini kullanılıyor. App Store’da hali hazırda iPad için özel olarak üretilmiş 25 binden fazla uygulama mevcuttur. Aynı zamanda iPhone için üretilmiş 200 binden fazla uygulama da iPad’de kullanılabiliyor.
  • Samsung Galaxy Tab’de, Android 2.2 işletim sistemini kullanılıyor. Android Market’te 100 binden fazla uygulama bulunuyor. Ancak bu uygulamaların büyük bölümü Android işletim sistemine sahip telefonlar için üretilmiştir. 7 inçlik Galaxy Tab ekranı için özel olarak hazırlanmış olan uygulama sayısı ise henüz oldukça azdır.

Uygulamalar konusunda iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yapıldığında, iPad’in üstün olduğu açıktır.

Multimedya Desteği:

  • Apple, iTunes sayesinde müzik ve video konusunda son derece önemli bir pazar payına sahiptir.
  • Galaxy Tab’da 10.1 Flash, DivX, Xvid ve WMV destekleri veriliyor.

iPad çeşitli uygulamalar kullanarak farklı formatları desteklese de iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yapıldığında Galaxy Tab bu konuda iPad’i geçiyor.

Bağlantı:

  • iPad, Wi-Fi ve 3G/Wi-Fi modelleri ile piyasadaki yerini almıştır. 3G/Wi-Fi modellerinde yalnızca data alışverişi yapma imkanı sunan 3G/HSDPA bağlantısı, 802.11a/b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 2.1 EDR bulunur.
  • Galaxy Tab, Türkiye piyasalarında 3G’li modeliyle boy gösteriyor. Bu modelde 3G/HSDPA ve 802.11 b/g/n özelliklerinin yanı sıra bluetooth kulaklık kullanarak telefonla arama yapılabiliyor ve SMS/MMS gönderilebiliyor. Bu özellikleri ile Galaxy Tab, adeta büyük bir Android telefona benziyor.

Sonuç olarak Galaxy Tab’ın, bağlantı konusunda iPad’den daha üstün olduğunu kabul etmek gerekir.

iPad ile Galaxy Tab Karşılaştırmasının Kesin Galibi Yok

Hem iPad hem de Galaxy Tab, kendi kategorilerinde bugüne kadarki en iyi ürünlerdir. Haliyle iPad ile Galaxy Tab karşılaştırması yapıldığında teknik açıdan kesin bir galipten bahsetmek mümkün görünmüyor. Kullanıcılar hangisini seçeceklerini bireysel tercihlerine, her iki markanın algısına ve dizayna göre karar vermelidirler.

AppStore’daki uygulamaların fazla olması, geniş ve parlak ekran, dikkat çekici alüminyum tasarım ve Apple ürünlerinin marka algısı ile iPad, birkaç adım önde görünebilir. Ancak Apple’ın kendine ait ekosisteminde olmayı düşünmeyen Samsung Glaxy Tab, Android sistemlere ilgi duyan, telefon özelliklerini kullanmaya devam etmek isteyen ve internette Flash uygulamaları kullanmaktan vazgeçemeyenler tarafından tercih edilebilir.

EasyCep, ikinci el telefon ve tablet modellerini en cazip fiyatlarla satışa sunar. Yenilenmiş tablet modellerimiz arasından iPad ve Galaxy Tab seçeneklerini inceleyebilir, karşılaştırma sonucunda karar verdiğiniz tableti, en güvenli ve kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefon-kamerasinin-kalitesi-hakkinda-megapixel-yanilgisi-107 linkinden ulaşabilirsiniz.