Telefon İnç (Ekran Boyutu) Nedir?

İnç (Ekran Boyutu) Nedir?

Bir internet sitesinden telefon modellerine bakarken ekran ölçüleri inç birimine göre karşımıza çıkıyor. Peki bu inç nedir? 11-05-2022

Teknolojinin gelişmesiyle beraber her gün daha büyük ekranlı ve daha ince elektronik aletlerle tanışıyoruz. Bu nedenle artık sadece bir şeyleri seyredebilmek yeterli olmuyor. Daha geniş ekranı daha iyi çözünürlüğü ve daha iyi görüntü kalitesi olan cihazlara sahip olmak istiyoruz çünkü artık filmler de daha yüksek kaliteye sahip olacak şekilde hatta üç boyutlu olarak yapılıyor. Ayrıca son yıllarda oldukça revaçta olan ve sadece bunun için konsollar, laptoplar üretilen bilgisayar oyunları var. Bilgisayar oyunlarını da yüksek bir görüntü kalitesi ve gerçeklik duygusuyla oynamak isteyenler de büyük ekranlı ve yüksek çözünürlükte diz üstü bilgisayarlar tercih ediyorlar. Tam da bu noktada piyasadaki monitör, akıllı telefon, televizyon gibi ürünlerin ekranlarının inç ölçü birimine göre sınıflandırıldığını fark edip inç nedir diye düşünmeye başlıyoruz.

 

Hepimiz en iyi görüntü kalitesine sahip olmak için en geniş ekranlara yöneliyoruz. Bu durum özellikle artık toplantılarımızı, sosyal ilişkilerimizi hatta alışverişleri bile üzerinden yürüttüğümüz cep telefonlarımız için geçerli. İş ve sosyal hayatın dışında dinlenme sürelerimizi de devamlı birlikte geçirdiğimiz ve elimizden asla düşürmediğimiz cep telefonlarının da istediğimiz seyir zevkini bize vermesini bekliyoruz. Ya kafamızı dağıtmak için dizi seyrediyor, oyun oynuyoruz ya da aniden gelen sunumları açıp en kısa zamanda konuya hakim olmak istiyoruz.

 

Tüm bunları yapabilmek için de en büyük ekrana sahip akıllı telefonu kullanmak istiyoruz. Ancak bir internet sitesinden telefon modellerine bakarken ekran ölçüleri inç birimine göre karşımıza çıkıyor. Peki bu inç nedir?

 

İnç Ne Demektir?

Akıllı telefon, televizyon veya monitör alırken hangi boyutun bizim için en uygun olduğunu düşünürken bir de ekran boyutlarının inç ölçü birimine göre olması kafamızın iyice karışmasına neden oluyor. Bunun sebebi ürünün üretildiği yerle satışa çıktığı yerin arasındaki ölçü biriminin uyuşmazlığıdır.

 

Tüm monitör, akıllı telefon, televizyon, tablet gibi cihazlar inç ölçü birimine göre üretilirken bizim ülkemizde ise santimetre cinsinden bir metrik sistem kullanılıyor. Bu nedenle aradığımız ekranın hangi model olması gerektiğini düşünmenin yanı sıra kafamızda devamlı inç birimini santimetreye çevirmeye çalışıyoruz. Akıllı telefon ya da televizyon almak isteyenlerin aklında inç nedir sorusu beliriyor. Buna en geçerli cevabı verebilmek için doğru ölçüm yöntemlerini kullanmalısınız.

 

Peki inç nedir? İnç, özellikle İngiltere Amerika gibi ülkelerde kullanılan ve genellikle teknolojik aletlerin ekran boyutlarını gösteren bir uzunluk ölçü birimidir. Çift tırnak kullanılarak gösterilir. Ülkemizde bu ekran boyutu pek kullanılmadığından santimetreye çevrilerek farklı şekillerde ifade edilir. Net olarak bir inç 2.54 cm’ye denk gelir. Yani inç cinsinden bir boyutu santimetre cinsine çevirmek istiyorsanız 2.54 ile çarpmanız, aynı şekilde santimetre cinsinden bir boyutu inç cinsine çevirmek istiyorsanız da 2.54’e bölmeniz gereklidir.

 

En sık kullanılan ekran boyutlarından biri olan otuz iki inç büyüklüğündeki bir televizyon seksen iki ekran şeklinde belirtilir. Aynı şekilde, bilgisayar monitörleri içinde en sık kullanılan on dokuz inç boyutundaki ürünler kırk sekiz ekran, bilgisayarda oyun oynamayı sevenler ve çizim yapanların en sık kullandığı yirmi iki inç boyutundaki ürünler ise elli altı ekran şeklinde belirtilirler.

 

İnç Nedir ve Nasıl Ölçüm Yapılmalıdır?

İnç Amerika, Kanada gibi ülkelerden gelen ürünler için kullanılan ekran boyutu ölçü birimidir. Bizim ülkemizde bu santimetreye çevrilerek örneğin, otuz iki inç seksen iki ekran şeklinde dile getirilir. Bu şekilde inç nedir ve ülkemizde karşılığı nedir sorularına cevap bulmuş oluyoruz. Ancak teknik olarak ve en doğru şekilde bu ölçüm nasıl yapılır? İhtiyacımız olan özelliklerin biraz daha geniş ve çözünürlüğü daha yüksek olan bir ekran olduğuna karar verdik diyelim. Bunun için internet sitelerinden veya dükkanlardan aradığımız özelliklere en uygun akıllı telefon, tablet ya da televizyonu arıyoruz.

 

Belki göz kararıyla, baktığımız modellerin elimizdekinden daha büyük olduğunu düşünebiliriz ama ürünü aldığımızda hayal kırıklığına uğramamak için bunu net ölçümlerle kanıtlamamız gerekir. Bunu yapabilmek için inç, santimetre arasında çevrimin nasıl yapıldığını ve en doğru şekilde ekran ölçümü yapmayı bilmeniz gereklidir.

 

İnç nedir sorusundan sonra karşımıza çıkan doğru ölçüm nasıl yapılır sorusunu da yanıtlamamız gerekir. Elimizdeki televizyon, tablet, akıllı telefon gibi cihazların ekran ölçümlerini yaparken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Ölçüm sırasında en çok yapılan yanlış cihazın kısa ya da uzun kenarı ölçülerek bunun ekran boyutu sanılmasıdır. Halbuki dikdörtgen bir ekranın ölçümü yapılırken bir köşeden karşısındakine doğru bir çizgi düşünülmelidir.

 

İnç ekran boyutu dikdörtgenin herhangi bir kenarı değil tam ortasından geçen köşegeninin boyutudur. Ayrıca ekran ölçümü yapılırken düşülen hatalardan bir diğeri de sadece ekranın değil çerçeveyle beraber tüm cihazın ölçüsünün alınmasıdır. Bu da ekran boyutu konusunda oldukça yanıltıcı bir etkendir. Ekran boyutu belirlenirken çerçeve ya da kasa dahil edilmeden sadece görüntü alınan ekranın ölçülmesi gerekir. Sonuç olarak kenarlar dahil edilmeden, görüntü veren kısım köşeden köşeye doğru ölçülerek en doğru şekilde boyut tespiti yapılır.

 

Ekran Boyutuna Göre Akıllı Telefon Seçimi Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlar gün geçtikçe daha geniş ekranlara ve daha ince kasalara sahip oluyor. Biz de en geniş ekran ve en iyi görüntü kalitesini kullanmak istiyoruz. Ancak bu özelliklere sahip cep telefonunu seçerken çoğu zaman telefon büyüklüğüyle ekran büyüklüğünü karıştırıyoruz. Kullandığımız akıllı telefonlar inç ölçü birimine göre üretildiğinden öncelikle inç nedir ve nasıl hesaplanır sorularına cevap bulmalıyız.

 

Anlattıklarımız kapsamında kendinize en uygun ekran boyutunu belirleyebilir, easycep.com üzerinden yenilenmiş telefon ve ikinci el telefon alışverişi yapabilirsiniz. Easycep.com, Ticaret Bakanlığının yenilenmiş telefon yönetmeliklerinin tümüne göre satış yapmaktadır.

 

İnç birimini santimetre cinsine çevirmeyi öğrendikten sonra en önemli faktör doğru bir şekilde ekran ölçümünü yapabilmektir. Bunun için akıllı telefonun çerçevelerini hesaba katmadan sadece görüntü aldığınız dikdörtgen kısmın köşegen uzunluğunu tespit etmelisiniz çünkü her zaman büyük telefon almak büyük ekrana sahip olmak anlamına gelmiyor. iPhone 6 Plus daha büyük bir telefon olmasına rağmen ekran boyutu LG G3 ile aynıdır. Benzer şekilde her iki telefonun boyutları yaklaşık olarak aynı olmasına rağmen Nexus 6’nın, iPhone 6 Plus’tan daha uzun ve geniş bir ekranı bulunur. Nexus 6 ve Galaxy Note 4 neredeyse aynı büyüklükte telefonlar olmalarına karşın ekranları farklı boyutlardadır.

 

Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/cep-telefonu-ekran-degisimi-nasil-yapilir-33 linkinden ulaşabilirsiniz.