Telefon İkinci El Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler cihazın satın alındığı yerin güvenli olması ve hasar kontrolünün kapsamlı olarak yapılmasıdır. 11-05-2022

Elektronik cihazları eskiden olduğu gibi sadece işimizi kolaylaştırmak için ya da lüks bir araç olarak kullanmıyoruz. Özellikle Covid-19 döneminde evde daha çok vakit geçirdiğimiz için iş görüşmelerini, sosyal ilişkileri hatta alışverişi bile elektronik cihazlar üzerinden yapıyoruz. Bunların en aktif kullanılanı devamlı elimizde tuttuğumuz cep telefonlarıdır. Sokakta ya da evde cep telefonu daima yakınımızda duran ve her türlü iletişimimizi sağlayan vazgeçilmez parçalarımız haline geldiler. Ancak dolar kurunun hızlı artışıyla beraber istediğimiz özelliklere sahip bir cep telefonu satın almak oldukça zorlaştı. Bu nedenle özellikle son dönemde ikinci el cep telefonu pazarına olan ilgi gittikçe arttı. Bu nedenle ikinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda sizi bilgilendireceğiz.

 

Hem gelişmiş özellikleri olan hem de uygun fiyata sahip ikinci el bir telefona sahip olmak için dikkat etmeniz gereken bazı faktörler var. En ufak bir dikkatsizlik bile bütçenize büyük zararlar verebilir. Yapmanız gereken ilk şey almak istediğiniz ikinci el telefonun sistemde kayıtlı olup olmadığını kontrol etmektir.

 

Sistemde kayıtlı olmayan ya da satın aldığınız kişiden başkasına ait görünen telefonlar başınıza büyük işler açabilir. Bunun için telefonu satın aldığınız yerin güvenli olması oldukça önemlidir. Son dönemde fiziksel mağazalardan çok internet sitelerinden ikinci el telefon almak daha güvenlidir. İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler cihazın satın alındığı yerin güvenli olması ve hasar kontrolüdür.

 

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler: Güvenilir Kanalları Tercih Etmek

İkinci el telefon almak konusundaki en büyük endişe karşı tarafa ne kadar güvenilebileceği konusudur. İçiniz rahat bir şekilde ikinci el telefon almak için bildiğiniz ya da daha önce yapılmış bir alışveriş konusundaki yorumları okuyabileceğiniz kanalları tercih etmelisiniz. Eskiden yüz yüze yapılan alışveriş ne kadar güvenli gelse de artık teknoloji çağındayız ve dijital ortamda daha kapsamlı bir güvence alabiliyoruz. Bu nedenle uzmanlar tarafından ikinci el telefon alırken fiziksel mağazalardan çok internet sitelerini kullanmanız öneriliyor.

 

Site üzerinden cihazın tüm özelliklerini görebilir ve diğer alışverişler sonrası yapılmış yorumları okuyup emin olabilirsiniz. Aynı zamanda güvenli internet siteleri ikinci el telefon aldığınızda cihazı size uzmanlar tarafından fiziksel olarak sıfırlanmış şekilde gönderiyorlar. Cihazla ilgili bir problem çıktığında da kiminle muhatap olmanız gerektiğini biliyor ve sizi her durumda destekleyecek bir garantöre sahip oluyorsunuz.

 

Fiyata Dikkat Edin

İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda en önemli unsur cihazın fiyatıdır. İkinci el cep telefonunu satın almadan önce kapsamlı bir şekilde araştırma yapmalısınız. Bu en kolay yapabileceğiniz yer ise güvenilir internet siteleridir. Buradan cihazın özelliklerini, hasar geçmişini rahatlıkla görebilir ve diğerleriyle karşılaştırabilirsiniz. Piyasa değerinin çok altında kalan cihazlardan uzak durmalısınız.

 

İmkanınız varsa satıcıyla iletişime geçerek fiyatın neden bu kadar az olduğunu sorabilir ve öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda faturası olmayan ikinci el cep telefonları daha ucuz olabiliyor. Ancak bunlara itibar etmemelisiniz çünkü fatura daha sonra çıkabilecek problemler için sağlam bir güvence sunar. Piyasa değerinin çok üstünde olan hatta sıfırıyla aynı fiyatta olan cihazlardan da uzak durmalısınız. Bütçenize daha uygun olduğu için ikinci el telefon alırken daha büyük bir kayba uğramayın.

 

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler: IMEI Kaydını Sistemden Kontrol Etmek

IMEI kaydına bakmak ikinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda size en büyük güvenceyi verecek olandır. E-devletten kolayca yapacağınız IMEI kaydı kontrolü telefonun yasal yollarla ülkeyi girip girmediğini anlamanıza yardımcı olur.

 

Aldığınız ikinci el telefonun kaydının sistemde bulunmaması cihazın kaçak olarak ülkeye getirildiğini gösterir. Ayrıca cep telefonunun sistemde geçici bir kaydı varsa karşı taraftan cihazın belgelerini isteyin. Eğer size bunları veremiyorsa muhtemelen yine illegal bir durum söz konusudur. Bu ikinci el cep telefonunu sadece 6 ay kullanabilirsiniz, cihaz daha sonra otomatik olarak kapanır. IMEI kaydı sistem üzerinde başka bir cihaza ait olarak görünüyorsa telefonun çalıntı olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle arada güvenli bir aracının olduğu bir alışveriş yapmak fazlasıyla önemlidir.

 

Dokunmatiği Test Edin

Cep telefonlarının tuşlarının gittikçe azalması hatta tamamen kullanım dışı kalması sebebiyle ekranın dokunmatik sistemi daha da önem kazandı. Bu nedenle 2. el telefon elinize geçtiği ilk anda ekranı ve dokunmatiği test etmelisiniz. İkinci el telefonlar güvenli internet sitelerinden fiziksel olarak sıfırlanmış bir şekilde gelir ama cihazı diğer kanallardan edindiyseniz ekran üzerinde çatlak olup olmadığına bakın. Ufak bir çatlak daha sonra büyük bir kırığa dönüşüp size büyük masraflar çıkarabilir.

 

Bütçenize daha uygun diye aldığınız ikinci el telefon için tamiratıyla birlikte sıfırıyla aynı parayı ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ekran kontrolünü yaptıktan sonra tuş kilidini açarak dokunmatik sistemin algı hızını da test etmelisiniz. Bunun için ekrandaki sekmelere dokunmanız ve menüler arasında ekranı kaydırarak geçiş yapmanız yeterlidir. İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda ekran kontrolü size cihazın tamirat ve hasar geçmişiyle ilgili de önemli bilgiler verir. Easycep' ten edineceğiniz ikinci el telefonlar; yeni gibi olup bütün işlemleri tamamlanarak sizlere sıfır ürüne yakın bir nitelikte sunulur.

 

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler: Aksesuarların Tam Olmasına Dikkat Etmek

İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda önemli unsurlardan biri de aksesuarlarının tam olmasıdır. Güvenli internet sitelerinden ikinci el telefon aldığınızda cihaz size uzmanlar tarafından fiziksel olarak sıfırlanmış bir şekilde gelir. Aynı zamanda aksesuarlarıyla birlikte kutulanmış bir şekilde size ulaşır. Ancak başka kanallardan ikinci el telefon alışverişi yaptıysanız size gelen kulaklık ve şarj cihazının orijinal olduğundan emin olun.

 

Özellikle orijinal olmayan şarj cihazları bataryanın ömrünü azaltır ve daha sonra bataryayı değiştirmek zorunda kalırsınız. Bu da fiyatı bütçenize uygun diye aldığınız ikinci el telefonun size parça değişimi yüzünden daha pahalıya mâl olmasına sebep olur. Aynı zamanda kulaklığın sıfır olması da oldukça önemlidir. Gelen kulaklığın kullanılmamış olmasına dikkat edin. Bu konuda yapacağınız en ufak bir ihmal sağlığınızın bozulmasına neden olabilir.

 

Kamera ve Mikrofon Kontrolü Yapın

Alacağımız cep telefonu modelini bile çoğu zaman görüntü kalitesine göre belirlediğimiz günümüzde kamera kontrolü oldukça önem taşır. Bunu yapabilmek için ikinci el telefon size ulaştığı an fiziksel yapısına baktıktan sonra kamera işlevini deneyin. Önce kamerayı açıp birkaç fotoğraf ve video çekin, daha sonra bunlara bakarak görüntü kalitesini ve lensleri test edin. Fotoğrafı yakınlaştırıp uzaklaştırarak ekranda ölü piksel veya sensörde bir sorun olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Portre ya da flaşlı modda fotoğraflar çekmeyi deneyerek cihazın kamera kalitesi konusunda daha kapsamlı bir fikre sahip olabilirsiniz.

 

Telefonla gerekli iletişimi kurabilmek için mikrofonun kalitesi de oldukça önem taşır. Bunu kontrol etmek için de ikinci el cep telefonu size ulaşır ulaşmaz hattınızı takıp yakınlarınızı arayabilirsiniz. Aynı zamanda ses kaydı yapıp daha sonra dinleyerek de bu testi yapabilirsiniz. Bu şekilde sesiniz karşı tarafa net bir şekilde ulaşıyor mu ya da seste herhangi bir bozulma oluyor mu sorularına cevap bulmuş olursunuz. Bu denemelerle telefonların en sık kullanılan kamera ve mikrofon işlevlerinin sağlam olduğundan emin olarak cihazı uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

 

Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefonunuz-icin-kirilmaz-cam-kullaniminin-onemi-36 linkinden ulaşabilirsiniz.