Profesyonel oyun oynayanlar için oyun geliştirmeleri oldukça önemlidir. Yazımızda yaratıcılığınızı geliştirebileceğiniz oyun yapma programlarından bahsedeceğiz. 29-08-2023
Profesyonel oyun oynayanlar için oyun geliştirmeleri oldukça önemlidir çünkü bu sayede ise oyun dünyasının kapıları aralanmakla kalmaz var olan oyunlar için de yeni serüvenler yazılır. Bu noktada oyun yapma programları oyun oynamaktan keyif alan aynı zamanda da oyun geliştirmeleri ile para kazanmak isteyen kişiler için kusursuz seçeneklerden biridir. O halde EasyCep’in yenilenmiş tablet, telefon ve Mac’lerinde deneyimleyebileceğiniz mobil oyun yapma programları hangileri?
Oyun geliştirme programı dediğinizde karşınıza gelecek ilk seçeneklerden biri şüphesiz Unity. 2 boyutlu oyunlardan 3 boyutlu sanal gerçeklik oyunlarına kadar çeşitli türlerde oyun üretebileceğiniz bir platformdur. Ayrıca Windows, Linux ya da macOs işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. Üstelik Unity 2D ve 3D grafikleri sürükleyip bırakabileceğiniz bir ara yüze sahiptir. Espace From Takov, Monument Valley, Risk of Rain 2, Untitled Goose Game ise Unity ile yapılan oyunlardan sadece birkaçıdır. Program, diğer oyun programlarına kıyasla pek çok özelliği ücretsiz sunsa da büyük oyun stüdyosunun profesyonel haline belirli ücretler dahilinde sahip olmanız mümkün.
Scirra Ltd’nin geliştirmiş olduğu Construct, HTML5 tabanlı bir 2D video oyun motorudur. İlk olarak Ekim 2007’de piyasaya sürülmüştür. Construct’ta oyunları ve uygulamaları programlamanın birinci yolu, yazılım dillerinde kullanılan kaynak dosyalara benzeyen olay sayfalarıdır. Her olay sayfasında koşullu ifadeler ve tetikleyici içeren olay listeleri yer alır. Bunlar karşılandıktan sonra işlev ve eylemler gerçekleştirilebiliyor. Construct’un aynı zamanda farklı sürümleri de bulunmakta. Bunları; Construct Classic, Construct 2 ve Construct 3 olarak incelemek mümkündür. Construct Classic ve Construct 2 ücretsiz sunulurken, Construct 3 için yıllık belli bir ücret ödemek gerekiyor.
GameMaker Studio, YoYo Games tarafından geliştirilmiş tasarımlardan biridir ve Delphi programlama dili kullanılmaktadır. Direct3D kullanılan program sınırlı olmasına karşın 3 boyutlu grafik ve modellere destek sağlıyor. Programdaki partikül sistemi ile yağmur, kar, bulutlar, ateş, yıldırım, duman, patlama ve daha pek çok efekti oluşturmak son derece kolay. Üstelik programın içerisindeki aksiyon kütüphanesinde birçok hazır efekt mevcut. Aksiyon kütüphanesi haricinde istendiği takdirde GML ile tamamen kullanıcıya özgü bir efekt geliştirilebilir.
GamaMaker, betik dilinin sunduğu esneklikle beraber, sürükle ve bırak yöntemlerini kullanarak programlama bilgisi olmayan kişilere oyun oluşturma kolaylığı da sunan bir yazılımdır. Programın ücretsiz ve ücretli olacak şekilde iki farklı sürümü vardır. Ücretsiz versiyonu, multiplayer oyun desteği ve gelişmiş GML komutları gibi bazı özellikleri desteklememesine rağmen ücretli sürümde bu sınırlamalar yoktur.
EasyCep’in yenilenmiş telefon, tablet ve Mac’lerinde kusursuzca deneyimleyebileceğiniz oyun yapma programları arasında Japonya çıkışlı RPG Maker da yerini alıyor. Eski 2 boyutlu RPG oyunlarının basit ama dolu versiyonunu kapsayan program size kullanışlı bir kalıp sunmakta. Program, harita yazmadan hikâye oluşturmaya kadar oyunun tüm niteliklerini belirlemenize izin veriyor. Ayrıca RPG Maker’ın kendi grafik, müzik ve kod arşivi olmasa bile kendi projenizi oluşturabilir, internet üzerinden derleme yaparak oyununuzu daha farklı hale de getirebilirsiniz. RPG Maker ve ürünleri kullanıcılarına belirli bir ücret dahilinde sunulmaktadır.
Oyun kodlama programları içerisinde yüzde yüz ücretsiz sürüm sunan yazılımlardan bir tanesi de Godot. MIT lisansı altında yayınlanan oyun bilgisayar, mobil ve web platformlarını hedefleyen 2D ve 3D oyunlar geliştirmek için tasarlandı. En önemli özelliği ise açık kaynaklı olması. Bu, kaynak kodlarını alarak MIT lisansının size verdiği izinler doğrultusunda istediğiniz gibi geliştirebileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik dünyada en çok aratılan oyun motorudur. Geliştiriciler arasında da Godot Engine bir dizi temel araç ve seçenek sağlamasıyla biliniyor. Uygulamanın yalnızca programlar için olduğunu da düşünmemek gerek çünkü sahip olduğu tüm araçlar oyun yapımında bulunan diğer departmanları da destekliyor. Böylece animasyon yapımcıları, çizimciler ve fizik motoru programlayanlar gibi birçok farklı kullanıcı ihtiyaç duyduğu seçeneklere kolayca erişebiliyor.
Oyun yapma programları kategorisinde ücretsiz platformlardan biri de Defold. Program üzerinden isterseniz sürükle-bırak, isterseniz de kod yazarak oyun geliştirmeniz mümkün. Defold aynı zamanda 3D desteğine sahip olmasına karşın iki boyutlu oyunlar geliştirme imkanı da tanıyor. Oyun hazırlamak için ihtiyacınız olan özellikleri barındıran hizmette başarılı bir ara yüz bulunuyor. Bileşen tabanlı sistem kullanarak 2B hareketli görüntülere, harita düzenleyicilere, 3B modellere, ağ oluşturmaya ve çeşitli parçacık efektlerine erişebilirsiniz. Bunlar mevcut özelliklerin ve teknolojinin sadece bir kısmıdır. Defold’un tam kapasitesini anlayabilmek adına program içinde bazı şeyleri kendinizin denemesi gerekiyor.
GameSalad, iki boyutlu oyunlar hazırlayabileceğiniz oyun yapma programları arasında öne çıkıyor. Hem Android hem iOS hem de Windows için oyun geliştirmenize olanak tanıyan programı EasyCep’in yenilenmiş tablet, telefon ve Mac’lerinde sorun yaşamadan deneyebilirsiniz. Program sahip olduğu başarılı ara yüz ile de oldukça kolay bir kullanım sunar. Üstelik GameSalad kod yazma hakkında tecrübeniz olmasa dahi oyun geliştirmenize yardımcı olabilir. Oyun geliştirmeye başlarken de tercih edilebilir yapısıyla dikkat çekiyor. Programın en güzel özelliği ise şüphesiz gerçekleştirdiğiniz oyunları çeşitli platformlara kolayca çevirme fırsatı tanıması.
Sürüle bırak tekniği ile çalışan oyun tasarlama programı dediğimizde, inceleyeceğimiz son yazılım Buildbox oluyor. Buildbox geleneksel oyun geliştirme platformlarından farklı olarak kodlama bilgisi gerektirmiyor. Oyun oluşturmak için sürükle bırak tekniğini kullanmanız yeterli. Kendi oyunlarınızı kodlama yapmadan iPhone, iPad, Android, Mac ve PC için kolayca oluşturabileceğiniz gibi Google, Firebase, AdMob, PlayFab, Felgo ve Vuforia gibi araçları Buildbox’a entegre edebilirsiniz. Buildbox’da oyununuzu tamamlamak için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm araçların yazılımın içinde olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Ayrıca ücretli ve ücretsiz sürümü olan Buildbox’ın gelişmiş ayarları sayesinde de seviyelerinizi hızlıca kurabilir ve dünyaları tek tek düzenleyebilirsiniz.
Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefonlarinizda-asla-saklamamaniz-gereken-seyler-333 linkinden ulaşabilirsiniz.