Telefon Doğaseverler İçin Çevre Dostu Uygulamalar

Doğaseverler İçin Çevre Dostu Uygulamalar

Doğayı korumak için teknolojiyle beraber telefonunuza yükleyebileceğiniz çevreci uygulamalar hayatımıza giriyor. Gelin birlikte bu uygulamalara bir göz atalım. 28-07-2023

Çevresel problemler, günümüz dünyasının en önemli konuları arasında yer alıyor. Su kaynaklarının gün geçtikçe azalmasının yanı sıra gittikçe artan nüfus oranına karşın ormanların yetersiz kalması, insanlığı çevreciliğe yönlendiren başlıca nedenler arasında geliyor. Dolayısıyla doğaya verilen zararı en aza indirmek için teknolojiden faydalanmak da kaçınılmaz oluyor. 

 

Doğanın geri dönüşümüne yardımcı olmak, gıda israfı yapmamak ve plastik kullanımını en aza indirgemek gibi pek çok bireysel yöntem ile çevreyi korumak mümkün. Bireysel yöntemlerin yanında teknolojik uygulamalar da bu noktada imdadımıza yetişiyor. Hem daha çevreci bir yaklaşım sergilemek hem de geri dönüşümlere katkıda bulunmak için akıllı telefon ve tabletlerimize yükleyebileceğimiz çevre dostu uygulamalar saha sürdürülebilir yaşam tarzına geçmemizi sağlıyor. 

 

EasyCep’in yenilenmiş akıllı telefon ve tabletleri, gelişmiş özellikleri ile çevre dostu aplikasyonların kullanımına olanak tanıyor. Özellikle Android tabanlı Samsung Galaxy A50 ve A70 çevre dostu platformların kullanılması için en doğru tercihler arasında yerini alıyor. Öyleyse çevreci uygulamalar neler? Sırayla inceleyelim. 

 

  • - Forest
  • - Earth Hero
  • - JouleBug
  • - Ecosia
  • - PaperKarma
  • - Good On You
  • - Pinterest
  • - NoWaste
  • - Geco Air
  • - Eevie- Eco Habit Tarcker

 

Forest

iOS ve Android uyumlu Forest, siz çalışırken ekranda adeta bir sanal ağaç büyütüyor. Böylece sizi daha üretken olmaya teşvik ediyor. Uygulamayı kullanabilmek için ise tek yapmanız gereken, ne kadar süre odaklanmak istediğinizi seçmek. Sonrasında geri sayım sayacı, süre dolana kadar bildirimlerinizi sessize alarak ekranınızda ağaç büyütmeye başlıyor. 

 

Ekrana baktığınızda “bana bakma” gibi uyarılar veren uygulamada pes ettiğiniz anda büyüyen ağacınız soluyor. Forest’in en iyi tarafı ise; kullanıcıların uygulamada kazandıkları sanal paralar ile gerçek ağaçlar dikebilmesi. Günümüzde de sponsorlar aracılığıyla Forest öncülüğünde Afrika ülkelerinde yaklaşık 852.7000 ağaç dikildiği biliniyor. Ücretli olan uygulamayı Global’de dolar ülkemizde ise TL üzerinden alabilirsiniz. 

 

Earth Hero

Çevreci uygulamalar arasında öne çıkan Earth Hero, iklim krizi üzerinde etkiye sahip olmanıza imkan tanıyor. Karbon kirliliğini azaltmaya yönelik kişisel eylemlerinizin yanı sıra diğer insanların da çevreyi kirleten alışkanlıklarını değiştirmelerine yardımcı olmanızı sağlıyor. 

 

Earth Hero’nun size verdiği listelerdeki görevleri yerine getirerek karbon ayak izinizi küçültme konusunda büyük adımlar atabilirsiniz. Google Play Store ve App Store üzerinden telefonunuza indirebileceğiniz uygulama, ücretsizdir. 

 

JouleBug

Çevre dostu uygulamalar kapsamında kullanıcılardan tam not alan bir yazılım da JouleBug. Sürdürülebilirliği oyuna dönüştüren bu uygulama, gerçekleştirmiş olduğunuz her çevreci hareket için size puan kazandırıyor. Son derece basit görevlerle başlayan JouleBug, daha sonra zorlaşarak devam ediyor. 

 

Uygulama, günlük alışkanlıklarınızı hem evde hem işte hem de oynarken daha sürdürülebilir hale getirmenin en iyi yolları arasında yer alıyor. Yerine getirdiğiniz her görev ile topluma, gezegene ve kendinize fayda sağlayabilirsiniz. Hem iOS hem de Android cihazlarda rahatlıkla çalışan ve ücretsiz sunulan uygulamanın kendi içerisinde satın alımlar da bulunuyor. 

 

Ecosia

Yapılan her 45 arama ile bir ağaç dikilmesini sağlayan Ecosia sayesinde günümüzde 104 milyon 500 bin ağaç dikilmiş durumda. Sunucuları yüzde yüz yenilenebilir enerji ile çalışan uygulamada her arama talebi atmosferden 1 kg CO2 yok ediyor. 

 

Uygulamayı kullanmaya başladığınız andan itibaren sağ üst köşede göreceğiniz ağaç biçimindeki sayaç Ecosia ile yaptığınız arama sayısını gösterecek. İşlevsel anlamda karşılaştırma yaptığımızda Ecosia’nin tarayıcısının diğer popüler tarayıcılarla aynı şekilde çalıştığını söylemek mümkün. 

 

Sistemde gerçekleştirdiğiniz herhangi bir aramayı Ecosia dışındaki bir taraf görmüyor. Üstelik arama bir hafta sonra anonimleştiriliyor. App Store ve Google Play Store üzerinden indirebileceğiniz uygulama ücretsiz bir kullanım sunuyor. EasyCep’in yenilenmiş akıllı telefonlarından uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz. 

 

PaperKarma

Yurtdışında kullanabileceğiniz çevre dostu uygulamalar içerisinde PaperKarma başı çekiyor. PaperKarma önemsiz olduğunu düşündüğünüz postaları durdurabilme gücüne sahip. Böylece kağıt israfını engellemeniz de mümkün oluyor. Uygulama kapsamında gereksiz e-postanın 24 saat içerisinde fotoğrafını çektiğinizde 24 saat sonra abonelik olmadan indirim alma şansı yakalıyorsunuz. 

 

Good On You 

Alışveriş yaptığınız ünlü markaların ne derece etik ve sürdürülebilir olduğunu merak etmiyor musunuz? O halde Good On You, tam da beklentinizi karşılayan bir uygulama. Hayvanlar üzerinde test yaparken, hayvansal kaynaklı üretimler gerçekleştirip atıklarını değerlendiriyor. 

 

Uygulama, çalıştırdığı işçilerin elindeki olanaklar gibi pek çok farklı kıstas ile markaları değerlendiriyor. Moda için sürdürülebilir kaynak niteliği taşıyan Good On You’yu App Store ve Play Store üzerinden kolaylıkla indirebilirsiniz. 

 

Pinterest 

Genellikle içerik ve görsel odaklı bir platform olan Pinterest, çevre dostu uygulamalar kategorisinde de yer alıyor. Sayısız kendin yap projesi ile önceden kullandığınız ürünlere yeniden işlevsellik kazandırmanıza olanak tanıyor. Bu sayede bireysel geri dönüşümlerle tüketim çılgınlığının çevreye olan etkisini en aza indirmeniz mümkün. Uygulamayı EasyCep’in akıllı telefon ve tabletlerine indirerek geri dönüştürme serüveninize başlayabilirsiniz. 

 

No Waste 

No Waste, çevre dostu uygulamalar sıralamasında kişisel yiyecek içecek israfınızı azaltacak bir aplikasyon olma özelliği taşıyor. Buzdolabındaki yiyecekleri listeleyen uygulama içinde hangi ürünleri daha önce tüketmeniz gerektiğine dair bildirimler alabilir, alışveriş listeleri oluşturabilirsiniz. 

 

Teknoloji sayesinde gıda israfını tamamen ortadan kaldıran uygulamada ürünlerin saklanma sürelerine dair bilgiler bulunuyor. Dolayısıyla dolapta yiyecek unutma veya evinizde olan bir ürünü tekrardan alma problemi No Waste ile ortadan kalkıyor. Uygulamayı EasyCep’in kullanım kolaylığı sağlayan akıllı tablet ve telefonlarına App Store ya da Play Store’dan indirebilirsiniz. 

 

Geco Air

Çevre dostu uygulamalar kategorisinde EasyCep’in telefon ve tabletlerinde sorun yaşamadan deneyimleyebileceğiniz bir platform da Geco Air. Yer değiştirmelerinizle bağlantılı kirliliği azaltmanıza imkan sağlayan uygulamanın kullanımı son derece kolay. Geco Air çevreci kullanıcılarına sürüş tarzlarını ve hareket alışkanlıklarını geliştirebilmeleri için tavsiyeler sunuyor. Üstelik çevreyi koruma yönünde adeta bir aktör olmanızı sağlıyor. 

 

Uygulama ile hareket ettiğiniz zaman sistem, ulaşım modunuz fark etmeksizin kirletici emitasyonları tahmin ediyor. Bunun yanı sıra yolculuklarınızda size özel hava durumu ile birlikte kirliliği ve yakıt tüketiminizi azaltmanıza yönelik önerilerde sunuluyor. Geco Air, App Store ve Google Play Store’dan kolaylıkla indirilebilir. 

 

Eevie- Eco Habit Tarcker

EasyCep’in yenilenmiş telefonlarda kullanmak üzere önerebileceğimiz çevre dostu uygulamalarından bir tanesi de Eevie. Kullanıcıların yaşamında ufak tefek değişiklikler yaparak karbon etkilerini azaltmalarına destek olan uygulamada 20 tane alışkanlık mevcut. Kullanıcıların bu alışkanlıklar arasında seçim yapması gerekiyor. Böylece uygulama, kullanıcılara günlük yaşam pratiklerinde çevre dostu alışkanlıklar kazanmaları için destek sunuyor.

 

Eevie; verdiği ipuçları, e-hatırlatıcılarla çevreye olan duyarlılığı ve faydayı artırmayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra günlük kararlarınızın da çevreye nasıl etki ettiğine dair geri dönüşler almanıza olanak tanıyor. Aynı zamanda Eevie’de tek kullanımlık pipetleri reddetme, mevsimsel yeme, evde geri dönüşüm, enerji kullanımında farkındalık gibi alanlarda bilgilendirme ve uyarı yapma özelliği de bulunuyor.

 

Olio 

Olio, çevre dostu uygulamaları arasında artık kullanmadığınız eşyaları ihtiyacı olan insanlara vermenizi sağlayan bir platform görevi görüyor. Yiyecek ile giysilerden kitap ve oyuncaklara kadar her şeyinizi Olio’da işe yarar hale getirip israfla mücadeleye ortak olabilirsiniz. 

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/yaraticiligini-yayinlamak-isteyenler-icin-en-iyi-blog-yazma-siteleri-287 linkinden ulaşabilirsiniz.