Bilgisayar Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir?

Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir?

Bilgisayar kullanımı dünya çapında gün geçtikçe artıyor. Bu sebeple bilgisayar hızlandırma yöntemleri önem kazanıyor. 13-05-2022

Günümüzde bilgisayarlar oldukça önemli bir rol oynuyor. Bilgisayar, hayatımıza girdiği günden beri herkesin hayatına doğrudan etki ediyor. Özellikle iş hayatında ve günlük yaşantıda çoğu insan tarafından yardımcı unsur olarak kullanılsa da bazı kişilerin hayatında daha fazla vakit geçirdiği bir unsur olarak göze çarpıyor. Bilgisayar kullanımı dünya çapında gün geçtikçe artıyor. Bu sebeple bilgisayar hızlandırma yöntemleri önem kazanıyor. Özellikle son zamanlarda bilgisayar ve donanımsal çeşitliliğinin artması, her bireye uygun bilgisayarların bulunmasına olanak sağlıyor. Farklı özelliklere sahip olan bilgisayarlardan size en uygun olanını bulmak oldukça kolay. Eğer bilinen bilgisayar hızlandırma yöntemleri işe yaramazsa bilgisayar değişikliğine dahi gidilebilir. Örneğin ofis ortamında kullanmak ve işlerinizi daha hızlı halletmek için tercih edebileceğiniz bilgisayarlar bulunurken, günlük yaşantıda kullanılabilecek ya da oyun oynamak için kullanmak isteyeceğiniz daha farklı bilgisayarlara yönelebilirsiniz.

 

Kullanım alanına göre bilgisayar seçimi oldukça önemlidir. Aradığınız bilgisayarları hızlıca bulmak, bilgisayar hızlandırma yöntemleri ve güvenli bilgisayar alım satımı gibi konularda bilgi sahibi olmak için easycep.com sitesini tercih edebilirsiniz.  

 

Her teknolojik cihazda olduğu gibi bilgisayarlarda da bazı problemler ortaya çıkabilir. Özellikle bilgisayar hızının yavaşlaması oldukça sinir bozucu bir problem olarak göze çarpıyor. Bilgisayar kullanıcısı olup bu sinir bozucu problemle karşılaşmayan yoktur. Sadece bilgisayarda değil, farklı teknolojik cihazlarda da hız yavaşlığı problemi görülebilir. Birçok sebepten kaynaklı olabilen bilgisayar yavaşlık probleminin birçok çözüm yolu mevcut. Çözüm yolları bulunan bu problemin çözümü için ilk yapılması gereken, problemin ortaya çıkmasına sebebiyet veren sorunu bulmak. Aşağıda bulunan bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasından istediğinizi kullanarak bilgisayarınızı daha hızlı bir hale getirebilirsiniz.

 

Bilgisayar Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalı?

Büyük bir problem olmasa bile herkes bilgisayarının daha hızlı çalışmasını ister. Casus yazılımların, donanımsal problemlerin ve depolama alanında problem olmamasına rağmen bilgisayarda yavaşlık oluşabilir. Şu an sahip olduğunuz bilgisayarı aşağıda bulunan bilgisayar hızlandırma yöntemleri adımlarını takip ederek daha hızlı hale getirebilirsiniz. 

 

Güncelleştirmeleri Denetlemek

Bilgisayardan daha iyi bir performans elde edebilmek için cihazın güncel olması gerekiyor. Kullanılan sistemin en güncel versiyonuna sahip olmak, performans düşüren sistem bozukluklarının düzelmesini sağlar ve bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında yer alır. Genellikle küçük boyutta güncellemelere bilgisayarınızda gözle görülür bir değişim yaratabilir. Bu küçük güncellemelerin takibinin yapılması oldukça önemli.

 

Bilgisayarın Yeniden Başlatılması

Bilgisayarınızı kapatıp açmak bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında en basit işlem olarak gözükse de oldukça etkili bir sonuç verebilir. Özellikle bilgisayarı kapatmak yerine uyku moduna geçiren kişiler için verimli bir yöntem olabilir. Bilgisayarın yeniden başlatılmaması, sürekli uyku modunda kullanılması, iş yüklerinin birikmesine ve bu nedenden kaynaklı bilgisayarın yavaşlamasına sebep olabilir. Bilgisayarı yeniden başlatarak rahatlamasına ve kullanıma hazır hale gelmesine olanak sağlayabilirsiniz.

 

Açılışta Başlatılan Programların Devre Dışı Bırakılması

Çok fazla programın ve uygulamanın açılması bilgisayar performansını ciddi anlamda etkileyebilir ve bilgisayar hızlandırma yöntemleri açısından önemlidir. Birçok program ve sistem üreticisinin yaptığı ayarlar ile birlikte, bilgisayarın açılmasıyla birlikte programlar da otomatik olarak açılıyor. Bu durum bilgisayarın yavaşlamasına temel bir sebep olarak ortaya çıkıyor. 

 

  • Görev Yöneticisini açın.
  • Başlangıç sekmesine tıklayın.
  • Başlangıç Etkisi yazan kısımda programların başlangıç etkisini görebilirsiniz. Yüksek başlangıç etkisine sahip programlar, bilgisayarın hızını fazlasıyla etkiler.
  • Açılışta devre dışı bırakmak istediğiniz programın üstüne sağ tıklayarak devre dışı bırak seçeneğini seçin.

 

Disk Temizliği

Disk temizli, bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında en kolay ve etkili yöntemlerden biridir. Windows 10 üzerinden erişebileceğiniz bu özellik diskte bulunan gereksiz verilerin silinmesini sağlıyor. İndirilen program dosyaları ve geçici internet dosyaları dahil depolama alanında yer kaplayan istemeyeceğiniz verileri silebilirsiniz. Disk temizliğinin gerçekleşmesi ile birlikte bilgisayar hızının artması muhtemel. Özellikle uzun süre disk temizliği yapılmamış ise biriken gereksiz veriler bilgisayar depolamasında oldukça fazla yer kaplıyordur. Peki Disk temizliği nasıl yapılır?

 

  • Windows menüsünde bulunan arama çubuğuna Disk Temizleme yazın.
  • Uygulama, kaldırılabilecek programların listesini size sunar.
  • Silmek istediğiniz dosyaları, dosyanın yanında bulunan tik işaretiyle işaretleyin.
  • Dosyaları seçtikten sonra, sistem dosyalarını temizle seçeneğine tıklayın. 

 

Eski Yazılımların Silinmesi

Bilgisayarda ihtiyaç duyulmayan çeşitli yazılımlar yüklü halde geliyor. Hiç kullanılmamasına rağmen veri alanında büyük boyutları ile yer kaplayabiliyorlar. Yüklü olmasın rağmen kullanılmayan uygulamalar bilgisayar hızını engelleyebiliyor. Yüklenen uygulamaları kontrol etmek mümkün.

 

  • Denetim masasını açın
  • Programlar ve özellikler sekmesine tıklayın.
  • Program kaldır seçeneğine basın.
  • Çıkan pencerede, istemediğiniz ve gereksiz bulduğunuz uygulamaları kaldırabilirsiniz.

 

Bilgisayar Neden Yavaşlar?

Bilgisayar yavaşlığı kullanıcıların başına dert olabiliyor. Bilgisayarı yavaşlatan farklı faktörler devreye girdiği zaman, herhangi bir klasörü açmakta bile zorluk yaşanabilir. Bu anlamda sıkıntı yaşamamak için bilgisayar hızlandırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bilgisayarın yavaşlamasına sebebiyet veren en tehlikeli öğe ise virüsler ve casus yazılımlar oluyor. İnternetten herhangi bir dosyanın indirilmesiyle birlikte bulaşan bu yazılımlar, indirilen dosyanın içinde saklanarak bilgisayara sızmayı başarıyor. Siz farkında olmadan bilgisayarda yer edinmeyi başaran kötü niyetli yazılımlar bilgisayarı yavaşlatmayı başarıyor. Casus yazılımların yanı sıra depolama alanının dolması da bilgisayarın yavaşlamasının temel sebeplerinden biridir. Bunların yanı sıra en önemli faktörlerden biri de bilgisayarda donanımsal yetersizliğin olması. Özellikle çok eski bilgisayarların yavaş çalışması, son zamanlarda piyasaya sürülen veya güncelleşen uygulamaların, oyunların daha yüksek bilgisayar özellikleri istemesidir.  

 

Yavaşlayan Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

Bilgisayar birçok sebepten dolayı yavaşlayabilir. Yeni alınan bilgisayar da bile birkaç ay sonra yavaşlama görülebilir. Yazının başında bulunan çözüm yollarının denenmesine rağmen hala daha yavaş bir bilgisayara sahipseniz birkaç ciddi önlem almak gerekebilir. Özellikle bilgisayarı yavaşlatan en büyük ve yaygın faktörlerden birisi de casus yazılım ve virüsler. Güvenilir bir anti virüs yazılımı bu durumun önüne geçebilir. Her bilgisayarda bulunması gereken anti virüs programları, daha önce bilgisayara sızmayı başarmış veya sızmaya çalışan tehlikeli yazılımların bilgisayardan atılmasını sağlar. Bilgisayar hızlandırma yöntemleri seçeneklerinden biri de güvenilir bir anti virüs kullanılmasıdır.

 

Bilgisayarın hızlı çalışmama sebeplerinden birisi de bilgisayar donanımı olabilir. Yetersiz bilgisayar donanımı internette gezinirken bile bilgisayarınızda kasmalara yol açabilir. Hızın donanımsal problemlerden kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, ram yani bellek takviyesi yapabilirsiniz. Windows 10 düzgün çalışmak için 4 GB ram istiyor. Belleğin zayıf olması, bilgisayar üzerinde yapılmaya çalışan tüm işlemlerin yavaş gerçekleşmesini sağlar. Belleğinizin yeterli olmaması durumunda ram takviyesi yaparak bilgisayarınızı olduğundan daha hızlı bir hale getirebilirsiniz. Ram takviyesi vb. geliştirmeler bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında en ucuz seçeneklerden biridir.

 

Bilgisayar İnterneti Nasıl Hızlandırılır?

Bilgisayarınızın internet hızı, bilgisayar hızını doğrudan etkilemese de internet üzerinden yapılan işlemlerin ağır çalışmasını sağlar. Kablolu veya kablosuz internet bağlantısından kaynaklı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Kimi zaman bu problemler internet sağlayıcı firmayla alakalı olsa da cihaz kaynaklı problemler meydana gelebilir. İnternet sağlayıcı firmayla alakalı olmayan problemlerin çözümleri mevcut. Bağlantıyı sağlayan firmadan kaynaklı problemler ortaya çıkıyorsa, öncelikle sağlayıcı firmayla görüşülmesi gerekiyor. Cihaz kaynaklı yavaş internet probleminin birçok çözüm yolu mevcut. Hem internet hem de bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasından dilediğinizi deneyerek internetinizi sağlıklı ve hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz.

 

  • Bant genişliği yüksek modem seçimi.
  • Bilgisayarda bulunan virüslerin temizlenmesi.
  • Kablolu internet bağlantılarında kullanılan kabloların kısaltılması.
  • Kablolu internet bağlantısının tercih edilmesi.
  • Cihaz ve yazılımların güncel olması.
  • Wi-Fi bağlantısı için güçlü şifrelerin kullanılması.
  • DNS adresinin değiştirilmesi.
  • Wi-Fi sinyal güçlendirici kullanılması.
  • Modem yerinin değiştirilmesi.

 

Yavaş internet probleminin çözüm yolları olarak önümüze çıkıyor. Yavaş internet kullanımı tarayıcıyla da doğru orantıda ilerler. Bilgisayar için en uygun internet tarayıcısının kullanılması, internet üzerinden yapılan işlemlerde gözle görülür bir artış sağlayacaktır. Bu yöntem bilgisayar hızlandırma yöntemleri arasında önemsiz gibi görülen önemli bir işlemdir. İnternet tarayıcılarının çalışması için belli başlı sistem gereksinimi gerekmektedir. Bu sistem gereksinimleri internet tarayıcıları arasında değişkenlik gösterebilir. Bu çözüm yolları haricinde yavaş çalışan bir bilgisayara sahip olmakta internet bağlantısını doğrudan kötü yönde etkileyen bir problemdir. 

 

Bilgisayarınızda yaşadığınız sorunların çözümünü easycep.com adresinde bulabilirsiniz.

 

Bu yazımızda bilgisayar hızlandırma yöntemleri nelerdir sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/en-iyi-fiyat-performans-telefonlar-88 linkinden ulaşabilirsiniz.