Telefon Beyaz Ekran Sorunu Hakkında Her Şey 

Beyaz Ekran Sorunu Hakkında Her Şey 

Beyaz ekran sorunu, farklı elektronik cihazlarda ortaya çıkabilen teknik bir problemdir. Belirli bir hata kodu olmadığından sorunu çözmek için biraz uğraşmanız gerekir. 08-12-2022

Kimi cihazlarda zaman zaman ortaya çıkan beyaz ekran sorunu, kullanıcıları son derece rahatsız eden bir problem. Söz konusu problem nadiren oluşur ama her cihazda ortaya çıkabilir. Sorunu bu kadar büyüten ise beyaz ekranla birlikte herhangi bir hata kodu veya ‘bir şeyler yanlış gitti’ minvalinde bir pencerenin görünmemesi. Bu da sorunu çözmek için uğraşmanız gerektiğine işaret ediyor.

 

Bu sorun, can sıkıcı bir durum olsa da çözümsüz değil. Bu yazıda zaman zaman herkesin yaşayabileceği beyaz ekran problemini açıklığa kavuşturuyoruz. Sorunun olası nedenlerini ve kolay çözüm yollarını da paylaşıyoruz.

 

Windows Bilgisayarda Beyaz Ekran Sorunu

 

Windows bilgisayarlarda yaşanan beyaz ekran sorunu birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Yaygın sebeplerin başında donanımsal arızalar gelir. 

 

Bilgisayarda Beyaz Ekran Sorunu Neden Olur? 

 

LCD ekran teknolojisine sahip veya Windows 10 güncellemesi barındıran cihazlarda beyaz ekran çıktığını ifade edenleri illa ki duymuşsunuzdur. Ancak bu tamamen rastlantı olabilir. Markası ve sistemi ne olursa olsun çeşitli bilgisayarlarda zaman zaman beyaz ekran ile karşılaşmak mümkün. Bu sorunu şu nedenler sonucunda deneyimliyor olabilirsiniz:

 

-Donanımsal bir kusurun varlığı

-Kritik sistem dosyalarından bir ya da birkaçının eksikliği

-Yanlış kurulmuş hatalı bir Windows güncellemesinin tüm sistemi etkilemesi

-Başta grafik kartı sürücüsü olmak üzere birtakım önemli sürücülerin işlerliğini yitirmesi

-Herhangi bir arka plan programının bilgisayar sistemine müdahale etmesi

-Neyse ki bazı pratik yollarla bu durum giderilebilir. Gündelik basit yöntemlerin yetersiz kaldığı durumda profesyonel bir teknik servisten destek alınması önemlidir.

 

Bilgisayarda Beyaz Ekran Sorunu Nasıl Çözülür?

 

Genellikle bilgisayarlarda beyaz ekran, daha sık olarak mavi ekran hatasıyla karşılaşmak mümkündür. Bu konuda birkaç çözüm yolu alternatifi vardır.

 

En kestirme ve kimi zaman geçici çözüm, bilgisayarı yeniden başlatmaya zorlamaktır. Beyaz ekran sorunu söz konusu olduğunda alt kısımda yer alan görev çubuğunun kaybolması kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle bilgisayar, güç düğmesine 10-15 saniye kadar basılı tutarak yeniden başlatılmalıdır. Basit ve geçici hataların önemli bir kısmı bu oldukça kolay yöntem uygulanarak çözülebiliyor.

 

Bu sorunda başvurulabilecek diğer bir metot, grafik kartı sürücüsünü güncellemekten geçer. Grafik kartı sürücüsünü güncellemek için görev çubuğundaki arama kısmına ‘Aygıt Yöneticisi’ yazıp bu paneli açmalısınız. Ardından aktif olan sürücünüzü seçip ‘Sürücüyü güncelle’ düğmesine tıklamalısınız. Böylece sürücünüzü güncellemiş olursunuz.

 

Diğer bir sorun çözme yöntemi ise; ‘Görev Yöneticisi’ni açmak. ‘Görev Yöneticisi’ penceresini açtıktan sonra gereksiz yük yapan işlemleri ‘Görevi Sonlandır’ butonuna basarak kapatabilirsiniz. Bu, hard disk ve işlemciyi rahatlatacaktır.

 

Daha köklü ve sistemsel bir sorun kablo kaynaklı olabilir. Bu durumda kablolarda gevşeklik veya temassızlık olup olmadığını kontrol etmeniz gerek. Bu sorun monitörde yaşandığında HDMI ya da VGA kablosunu kontrol etmelisiniz.

 

Telefonda Beyaz Ekran Sorunu

 

Bilgisayar ve tabletlerde olduğu gibi telefonlarda da söz konusu istenmeyen durum ortaya çıkabilir. Beyaz ekran sorunu, telefonun altyapısı ve teknik donanımıyla ilgili olarak meydana gelebilir. Bazı küçük adımları izleyerek, eğer sorun köklü değilse, bu sorunu basitçe gidermek mümkün.

 

Telefonda Beyaz Ekran Sorunu Neden Olur? 

 

Cep telefonunda beyaz ekran meydana gelmesine birçok farklı faktör neden olabilir. Yazılımsal, donanımsal, sistemsel ya da arayüz kaynaklı pek çok durum beyaz ekran yaşanmasına yol açabilir. Soruna neden olan faktörler genel hatlarıyla şunlardır:

 

-Eksik veya hatalı güncellemeler

-Dâhili ve fiziksel hasarlar

-Kablo kaynaklı temassızlıklar

-LCD konektörü sorunları

-Geçici aksaklıklar

 

Bu sorunlardan sadece geçici aksaklıklar, kullanıcıların kendi başına aşabileceği bir problemdir. Geriye kalan nedenleri çözmek için profesyonel uzmanlara ve teknisyenlere başvurmak gerekir. 

 

Telefonda Beyaz Ekran Sorunu Nasıl Çözülür? 

 

Mobil cihazlarda da yaşanan beyaz ekranın çözümü için birkaç pratik metot mevcut. Bu kolay uygulanabilir yöntemler eğer şansınız varsa işe yarayabilir.

 

Telefonu yeniden başlatın: Telefonun ekranı bembeyaz olacağı için ekran arayüzünde bir işlem yapamazsınız. Ne var ki Android telefonlarda düğmeleri kullanarak cihazı yeniden başlatma gibi bir arka kapı yolu vardır. Güç düğmesiyle ses tuşlarına -toplamda üç tuş- aynı anda basılı tutarak bu işlemi yapabilirsiniz. Eğer karmaşık bir donanım sorunu yoksa işlemin ardından cihaz yeniden başlayacaktır.

 

Fabrika ayarlarına dönün: Fabrika ayarlarına dönmek gerçekten işe yarayabilen bir yol olabilir.

 

Wipe cache partition işlemini yapın: Eğer Android işletim sistemine sahip bir telefonda beyaz ekran ile karşılaştıysanız bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İşlemi gerçekleştirmek için güç düğmesiyle ses açma tuşuna aynı anda basılı tutun. Telefon markasının logosu ekranda belirdiği anda basılı tutmayı bırakın ama ses açma tuşuna basmayı sürdürün. Çıkan ekranda ‘Wipe cache partition’ yazısını seçin. Reboot yapın ve son olarak telefonu yeniden başlatın.

 

Önbelleği temizleyin: Gereksiz verileri, çerezleri ve önbelleği temizlemek kimi zaman işe yarayabilir ve beyaz ekranı giderebilir.

 

Tablette Beyaz Ekran Sorunu

 

Ne yazık ki bu problem tabletler için de geçerli olabiliyor. Kronik bir beyaz ekran sorunu, tabletin işlemcisinden kaynaklanıyor olabilir. Gelgelelim şanslıysanız ortada böyle bir durum yoktur ve işiniz çok daha kolaydır. Bu durumda pratik birkaç adımı izleyerek sorunu giderebilirsiniz.

 

Tablette Beyaz Ekran Sorunu Neden Olur?

 

Tabletlerde ortaya çıkan bu sorun, diğer teknolojik aygıtlarınkine benzer sebeplerle ortaya çıkar. Nedenleri şunlar olabilir:

 

-Donanım ya da yazılımın zaman içinde yıpranması

-Cihazın düşme veya çarpma gibi ciddi hasarlar görmesi

-Tabletin nem alması

-Güncellemenin kesintiye uğraması

-Bozuk dosyalar veya dolu bellek gibi işlemciye yük bindiren durumların oluşumu

-Yanlış ve kalitesiz şarj bataryası/kablosu kullanımı

 

Tablette Beyaz Ekran Sorunu Nasıl Çözülür?

 

Tabletlerde meydana gelen beyaz ekranların çözümü için birkaç farklı yol izleyebilirsiniz:

 

Kurtarma modunu açın: Tabletin güç ve ses düğmelerine basılı tutarak kurtarma modu seçeneklerini görebilirsiniz. Burada güvenlik modu başta olmak üzere çeşitli özel telefon girişlerini tercih edebilirsiniz. Bazen bunu yapmanıza gerek bile kalmadan telefonunuz açılıverir.

 

Devasa uygulamaları silin: Cihazınız açıldıktan sonra aynı durumla bir kez daha karşılaşmamak için büyük yer kaplayan bazı uygulamaları silebilirsiniz. Bu sayede işlemciye binen ekstra yükü hafifletmiş, dolayısıyla cihazı rahatlatmış olursunuz.

 

Verileri temizleyin: Verileri ve önbelleği temizleyerek işlemcinin düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz. 

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/sirketlerin-en-cok-tercih-ettigi-akilli-telefonlar-127 linkinden ulaşabilirsiniz.