Telefon Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları ile Yeni Bir Deneyim

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları ile Yeni Bir Deneyim

Dijital dünyada son yıllarda öne çıkan gelişmelerden biri de artırılmış gerçeklik uygulamalarıdır. Yazımızda bazı artırılmış gerçeklik uygulamalarından bahsedeceğiz. 21-07-2023

Dijital dünyada son yıllarda kendini gösteren gelişmelerden bir tanesi artırılmış gerçeklik uygulamaları. Kendi gerçekliğimizi daha gerçekçi kılmayı hedefleyen uygulama bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Artırılmış gerçeklik sayesinde akıllı telefon veya AR destekleyen başka cihazları kullanarak belirlediğiniz konumlara farklı nesneler yerleştirebilir, GPS yardımı ile o nesnelerle etkileşime girebilirsiniz. EasyCep ayrıcalığı ile edinebileceğiniz akıllı telefon ve tabletlere yükleyebileceğiniz uygulamalar ile artırılmış gerçekliği deneyimleyebilirsiniz. 

 

Hayatınızı kolaylaştıran ve sizi eğlendiren artırılmış gerçeklik uygulamaları gün geçtikçe artıyor. Sanal gerçeklik ile de sıkça karıştırılan bu teknolojinin son derece farklı bir yapıda olduğunu da göz ardı etmemek gerek. Günümüzde öne çıkan artırılmış gerçeklik uygulamaları şu şekilde sıralanabilir;

 

- BBC Civilizations

- IKEA Place

- Google Lens

- Inkhunter

- YouCam Makeup 

- Quiver

- Aurasma (HP Reveal)

- Bookful 

- Planner Arcadia

 

Artırılmış Gerçeklik Nedir? 

Bilgisayar tarafından üretilen ses, grafik ve görüntü GPS verileri yardımı ile mevcut gerçekliğin geliştirilmesi ya da artırılması, artırılmış gerçeklik olarak tanımlanıyor. Bu uygulamada gerçeklik kavramı, bilgisayar tarafından değiştirilerek artırılıyor. Daima kişinin gerçekliğini zenginleştirme işlevi gören teknolojide; olmayan görüntülere, seslere ve varlıklara hareketlilik kazandırarak gerçeklik artırılmaya çalışılıyor. 

 

Artırılmış gerçeklik alanındaki gelişmelerde eğitim, pazarlama, bilgisayar gibi pek çok sektöre yeni çözümler ve yenilikler sunuluyor. Örneğin; tıp öğrencisinin ders işlediği esnada telefonunu kitaba tutarak beyninin katmanlarını üç boyutlu görmesi artırılmış gerçekliğin sağlık alanındaki kullanımına en iyi örneklerden biri. 

 

Ayrıca eğitimde kullanılabilecek artırılmış gerçeklik cihazları ya da tabletleriyle öğrenciler, kitaplarında anlayamadıkları bilgileri görselleştirme fırsatı elde edebilirler. Böylece bulundukları sınıfı, tarihi bir müzeye dahi çevirmeleri mümkün. 

 

Artırılmış Gerçeklik Uygulaması Örnekleri

Artırılmış gerçeklik uygulamaları birbirinden farklı örneklerle dikkat çekiyor. Uygulamalar henüz çok yeni olsa da dünya genelinde bilişim sektörünü domine eden Microsoft ve Google gibi firmalar bu teknolojiye büyük yatırımlar yapıyor. Özellikle eğitim alanındaki örnekler, önemli oranda rağbet görüyor. Bu uygulama örnekleri her anlamda etkileşimi yüksek, uygulamaları etkili ve öğrenme sürecine katkı sağlayan öğrenme malzemelerini oluşturuyor. 

 

BBC Civilizations

Android için artırılmış gerçeklik uygulamalarının başında BBC Civilizations geliyor. BBC’nin geliştirdiği ilk artırılmış gerçeklik uygulaması olan Civilizations AR, sanat ve kültür alanlarında kendinizi geliştirebilmenizi amaçlıyor.

 

Uygulama sayesinde Antik Mısır sırlarını keşfederek Rönesans baş yapıtlarının altındaki gizli katmanları ortaya çıkarma zevkine erişebilirsiniz. Kültür hazinelerinin kökenlerini ve onları yaratan kişilerin yaşamları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

 

BBC Civilizations uygulaması İngiltere’de 30’dan fazla müzede sergilenen eserleri artırılmış gerçeklikle ayağınıza getiriyor. Üstelik eğitimde artırılmış gerçeklik uygulamaları arasında yer alan bu yazılım, hiçbir ticari kaygı gütmeden sadece deneyimlemek isteyen kişilere sunulmuş bir fırsat niteliği taşıyor. 

 

IKEA Place

IKEA Place, EasyCep’in yenilenmiş tablet ve telefonlarında sorunsuz deneyebileceğiniz artırılmış gerçeklik uygulamaları arasında yer alıyor. Aynı zamanda ücretsiz olan bu uygulama; satın almak istediğiniz kanepe ya da koltukların salonunuzda, oturma odanızda nasıl duracağını görme imkânı tanıyor. Apple’ın yeni ARKit teknolojisiyle çalışan yazılım, iOS için artırılmış gerçeklik uygulamaları içerisinde öne çıkıyor. Ancak uygulamayı artık Android cihazlarda da kullanmak son derece kolay. 

 

Parklara, alışveriş merkezlerine ve sokaklara yerleştirilen Pokemon Go’nun sevimli tasarımlarına benzer şekilde, IKEA Place uygulaması ile IKEA mobilyalarının evinizde nasıl duracağını görebilirsiniz. Sadece uygulama sınırlı sayıdaki mobilya ve yeni çıkan ürünleri hem gerçekçi hem de farklı biçimde görüntülüyor. 

 

Google Lens

Google Lens, artırılmış gerçeklik uygulamaları arasında en iyi yazılımlar kategorisinde değerlendiriliyor. EasyCep akıllı telefon ve tabletlerinin tümünde rahatlıkla kullanabileceğiniz Google Lens ile kameranın içinde yer alan içerikleri tanımlayarak bunlar hakkındaki bilgileri ekrana sunma deneyimi yaşayabilirsiniz. 

 

Uygulama sayesinde yoldan geçerken gözünüze çarpan bir çiçeği kameraya tuttuğunuzda, çiçeğin ismi gibi birçok bilgiye erişebilirsiniz. İçerikleri tanımlamak adına bilgi işlem bulutunun gücünü kullanan Google ile Google Goggles konseptinin son güncellemesi diyebiliriz. Aynı zamanda uygulama tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunuluyor. 

 

Inkhunter

Inkhunter tam anlamıyla dövme meraklıları için geliştirilmiş uygulamalardan bir tanesi. Beğendiğiniz deseni vücudunuzda denemenizi sağlayan bu uygulama, kullanım kolaylığı ile dikkat çekiyor. Dövme desenini akıllı telefonunuzun kamerası aracılığı ile vücudunuza uygulamanızı kolaylaştırıyor. 

 

Uygulamayı kullanırken dövmenin yerleşeceği kısma kare bir gülücük çizerek işe başlıyorsunuz. Daha sonra o desenin bölgede nasıl görüneceği de size gösteriliyor. Dilediğiniz zaman görüntünün üzerine filtreler de uygulayabilirsiniz. Üstelik elde ettiğiniz son görüntüyü sosyal mecralarda paylaşıp arkadaşlarınızın fikrini de öğrenebilirsiniz. Uygulamanın ücretsiz olduğunu da belirtmeden geçmemek lazım.

 

YouCam Makeup

Artırılmış gerçeklik uygulamaları arasında eğlenceye yönelik değerlendirebileceğiniz seçenekler de mevcut. YouCam Makeup da bu örneklerden bir tanesi. Ücretsiz ve ücretli olarak iki farklı sürümü bulunan uygulama, basit bir makyaj yazılımı olarak kadın kullanıcıları hedefliyor.

 

YouCam Makeup, mükemmel ve kusursuz makyajı seçmenize yardımcı oluyor. Üstelik kullanıcılarını makyaj alışverişi yaparken sayısız kişinin dokunduğu makyaj ürünlerine başvurmaktan kurtarıyor. Bunun yanında yaptığınız makyajın doğal ışıklarda nasıl gözüktüğünü de görebilmenize olanak tanıyor. Uygulamayı hem Android hem de iOS cihazlara kolayca indirebilirsiniz. 

 

Quiver

Eğitimde artırılmış gerçeklik uygulamaları kapsamında inceleyebileceğimiz seçeneklerden bir tanesi Quiver. Özellikle küçük yaştaki öğrencilerin 3. boyut kavramını geliştirmek adına kullanılan uygulama sayesinde akıllı telefon veya tabletinizin ekranında materyalinizdeki karakterin canlandığını ve sizden gelen etkilere tepki verdiğini görebilirsiniz. 

 

Ayrıca sistemde indirebileceğiniz yüklü materyaller renksiz. İndirdikten sonra Quiver ile kullanacağınız materyallerle önce boyama çalışması yapmanız gerekiyor. Ardından bu çalışmayı yine uygulamayla etkileşimli hale getirmelisiniz. Böylece materyali hangi renge boyarsanız karakter de o renkte canlanıyor. Uygulamanın deneme sürümünün yanı sıra Premium seçeneği mevcut. 

 

Aurasma (HP Reveal) 

Eğitimde artırılmış gerçeklik uygulamaları dediğinizde karşınıza çıkacak alternatiflerden biri de şüphesiz Aurasma. Uygulama aracılığı ile ücretsiz olarak etkileşimli sanal gerçeklik materyalinizi oluşturabilirsiniz. Bu materyaller sayesinde öğrencilerinizle daha verimli dersler işleyebileceğiniz gibi ders dışında da etkili bilgilendirmelerde bulunabilirsiniz. Aurasma’da materyal hazırlamak için ise bir resim, bir video/animasyon sistemi gerekiyor.

 

Aurasma, hem Android hem de iOS işletim sistemine sahip telefon ve tabletlerde kolayca çalışabiliyor. Uygulama ile hazırlanan materyali gözlemlemek adına akıllı cihazınızdan Aurasma uygulamasını açıp materyalin üstüne tutmanız yeterli. Akıllı cihazınızın ekranında resme eklediğiniz video/animasyonun çalıştığını göreceksiniz. 

 

Bookful 

4-8 yaş çocukları için tasarlanan, yaratıcı ve eğitici bir dünya olan Bookful, hem öğretici hem de eğlenceli bir uygulama. Bookful sayesinde çocuklar bu uygulamada hayat bulan ikonik karakterleri öğrenme fırsatı elde ediyorlar. Üstelik oynayabilecekleri ve okuyabilecekleri büyüleyici tarihi dönemleri de keşfediyorlar.

 

Eğitimde artırılmış gerçeklik uygulamaları kapsamında sıklıkla kullanılan Bookful sevilen karakterler, çocuğunuza öğrenmeye ve okumaya devam edecek ilhamı da sağlıyor. Öğrenmeyi hem eğitici hem de eğlenceli kılan birçok oyun, aktivite sunan Bookful’da çocuklar; hikâyelerden kelimeleri hecelemeyi, sınav sorularını cevaplamayı, sevdikleri karakterlerle dans etmeyi ve çizim yapmayı öğreniyorlar. Uygulamanın deneme ve Premium olmak üzere iki farklı sürümü bulunuyor.

 

Planner Arcadia

Artırılmış gerçeklik uygulamaları içerisinde IKEA Place benzeri ev dekorasyonu yazılımı olan Planner Arcadia, kullanıcılar tarafından yoğun rağbet görüyor. Bu uygulama sayesinde eşyaları evinize sanal olarak yerleştirebileceğiniz gibi eşyaların dokularını da yakından görebilmeniz mümkün. Uygulamayı ücretsiz indirebilirsiniz ancak bazı kilitleri açmak için premium’a yükseltmeniz gerekiyor. 

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/iphone-icin-ucretsiz-virus-programlari-161 linki üzerinden ulaşabilirsiniz.