Telefon Apple Ürünleri Nasıl Temizlenir?

Apple Ürünleri Nasıl Temizlenir?

Apple ürünleri nasıl temizlenir? Temizlenirken hangi yollar izlenmelidir, neler ile temizlenmelidir sorularını cevaplandırıyoruz. 10-05-2022

Sağlam bir vücut ve kuvvetli bir bağışıklık sistemi için sağlığımıza dikkat etmemiz oldukça önemlidir. Bunun ilk yolu da hem kendimizde hem yaşadığımız ortamda hijyeni sağlayabilmektir. Kişisel hijyenimizi sağlamanın en önemli unsuru ellerimizi gün içinde düzenli olarak yıkamaktır. Ancak sağlığımızı korumak için sadece ellerimizi yıkamak yeterli değildir. Aynı zamanda devamlı dokunduğumuz eşya, araç ve gereçlerin de temizliğine özen göstermemiz gerekir. Apple ürünleri nasıl temizlenir? Temizlenirken hangi yollar izlenmelidir, neler ile temizlenmelidir sorularını cevaplandırıyoruz.

Bir yere dokunduktan sonra ellerimizi yıkasak da bizimle aynı ortamda bulunmuş olan ya da kirli ellerimizle tuttuğumuz bir cihazın üzerindeki mikroplar temizlenmediği müddetçe aynı yerde kalır. Bu nedenle son dönemde artık vazgeçilmezimiz haline gelen yeni ya da ikinci el telefon, bilgisayar, tablet gibi cihazların hepsi doğru bir şekilde temizlenmelidir.

Elektronik cihazlar oldukça hassas olduğu için onları bildiğimiz geleneksel yollarla temizlemek oldukça sakıncalıdır. Cihazın içine su girebilir ya da dokunmatiği kullanım açısından önemli olan cihazların ekranı çizilebilir ve bunun sonucunda da kullanılamaz hale gelebilir. Bu şekilde temizlik uğruna bütçenize büyük bir darbe indirmiş olursunuz. Bu nedenle Apple özellikle Covid-19 salgını sebebiyle son dönemde Apple ürünlerinin temizliği hakkında çeşitli önerilerde bulundu. Açıklamaya göre aşındırmadan yumuşak bir şekilde, Clorox marka bir dezenfektanla Apple ürünlerinin hepsi gönül rahatlığıyla temizlenebilir. Sizin için bazı Apple ürünlerinin nasıl temizlenmesi gerektiğini derledik.

iPhone Modellerinin Hepsi Nasıl Temizlenir?

iPhone 11 Pro ve iPhone 12 Pro modellerinin hepsi sağlam, kaymayan ve elde tutuşu oldukça rahat olan bir dış yüzeye sahiptir. Ayrıca bu modellerde dokulu cam ve parlak cam birlikte bulunur ve iPhone 11, iPhone 12 modellerinin hepsi de dokulu mat cam tasarıma sahiptir. Gelişmiş dokulu cam tasarımlarda bazı kalıntılar tutunabilir ancak bunları temizlediğinizde kolayca silindiklerini görürsünüz.

Apple ürünleri nasıl temizlenir? Apple cihazınız kendisine zarar verecek deterjan, asit, kum gibi maddelere maruz kalırsa onu nazikçe temizleyin. Apple cihazınıza bağlı olan tüm kabloları çıkarın ve sistemi kapatın. Temizlik ürünleri kullanmadan aşındırmayan yumuşak bir bez veya Clorox dezenfektan mendille yavaşça silin çünkü Apple cihazlarda parmak izine duyarlı bir yüzey bulunur ve temizlik malzemeleri bu kısımlara zarar verebilir. Sıvı girebilecek yerleri nemden koruyun. Tüm iPhone cep telefonu modellerinde bu temizlik yönergelerini izleyebilirsiniz.

Apple Bilgisayar Ekranları Nasıl Temizlenir?

Mac masaüstü ya da dizüstü bilgisayarınızın ekranını temizlemek için öncelikle cihazı kapatın ve tüm kablolarını çıkardığınızdan emin olun. Daha sonra temiz, yumuşak bir bezi nemlendirerek ekranı temizleyin. Eğer harici bir ekran temizliyorsanız cihazın bağlantısını Mac’le, güç kaynağıyla ve diğer tüm cihazlarla kesin. Bir iMac ekranını temizliyorsanız bilgisayarınızın güç kablosunu çıkarmanız yeterli olacaktır.

Ekranı aşındırmayacak yumuşak bir bezle yüzeyin tozunu alabilirsiniz. Daha kapsamlı bir temizlik gerekiyorsa yine yumuşak bir bezi suyla, özel olarak ekran temizliği için üretilmiş bir bezle biraz ıslatarak ya da Clorox marka dezenfektan mendille ekranı nazikçe temizleyebilirsiniz. Ancak sıvı girebilecek yerlerin nemli kalmamasına özen gösterin. Ayrıca ekranı cam silme suyu, amonyak, aseton gibi maddelerle kesinlikle silmeyin ve hiçbir şekilde temizleyicileri direkt olarak ekrana sıkmayın.

Apple Watch Modelleri Nasıl Temizlenir?

Apple Watch ile birlikte cildinizi de temiz ve kuru tutmanız cihazı uzun vadede hasarsız bir şekilde kullanabilmeniz için oldukça önemlidir. Cihazı özellikle cildinizdeki ter, krem, sabun gibi ürünlere maruz bırakmamanız önerilir.

Kasa

Öncelikle Apple Watch cihazınızın kablolarını ve eğer cihazı deri bir kayışla kullanıyorsanız onu da çıkarın. Apple Watch cihazlarının hepsini yumuşak ve tortu bırakmayacak bir bezle nazikçe silin. Kapsamlı bir temizlik yapmak istiyorsanız temiz bir bezi suyla biraz ıslatarak ya da Clorox marka dezenfektan mendille cihazınızı temizleyebilirsiniz. Hatta Apple Watch cihazlarının hepsi temizlik malzemeleri kullanılmadan on, on beş saniye boyunca yavaş akan temiz suyun altında bozulmadan kalabilme özelliğine sahiptir.

Cihazınızı hassas arka yüzeyi zarar görmeyecek şekilde yine yumuşak ve tortu bırakmayacak bir bezle kurulayın. Apple Watch cihazlarının hepsi nemli ve tozlu ortamlardan uzak tutulmalıdır. Üzerinde temizlik malzemeleri ya da aşındırıcı parlatma ve cila maddeleri kullanılmamalıdır. Ayrıca basınçlı hava ve cihaza zarar verebilecek ısı kaynaklarından da korunmalıdır.

Digital Crown (Ana Ekran Düğmesi)

Apple Watch cihazlarınızın ana ekran düğmesini sıkıştığı için kullanamıyorsanız hareketini neyin engellediğini anlamak çevresini kontrol edin ve cihazını temizleyin. Bunun için öncelikle cihazı kapatın ve üzerindeki kabloları, varsa deri kayışı çıkarın. Apple Watch üzerindeki ana ekran düğmelerinin hepsi sabun da dahil olmak üzere hiçbir temizlik malzemesi kullanılmadan yavaş akan temiz bir suyun altında on, on beş dakika kadar rahatlıkla durabilir.

Kenarına sıkışmış olabilecek şeyi çıkarmak için suyu kasa ile ana ekran düğmesi arasına doğru tutarak düğmeyi devamlı bastırın ve döndürün. Apple Watch’un kasasıyla ana ekran düğme arası nemli kalmayacak şekilde temiz ve yumuşak bir bezle cihazı kurulayın.

Kayış

Öncelikle Apple cihazınızın kayışını çıkarın. Deri kayışları temiz ve tortu bırakmayacak bir bezle gerekirse bezi biraz ıslatarak temizleyin. Kullanmadan önce kayışın tamamen kurumasını bekleyin ve mümkün olduğunca nemden, direkt güneş ışığından uzak tutun. Ayrıca deri kayışları direkt suyla temas ettirmeyin çünkü hepsi suya dayanıksız bir yapıya sahiptir. Deri yapısı gereği yağ, krem ya da boyalı ürünlerden etkilenebilir ve rengi solabilir. Bu nedenle hepsi dikkatle kullanılmalıdır.

Deri olmayan kayışların hepsi de temiz, aşındırmayan bir bezle gerekirse bez biraz ıslatılarak silinebilir ve yine yumuşak, tortu bırakmayan bir bezle kurulanarak kullanılabilir. Bunların hepsi Apple ürünleri için geçerlidir, diğer markaların kendi yönergelerini takip ederek cihaz temizliğini yapabilirsiniz.

Apple Nano-Texture Camları Nasıl Temizlenir?

Apple Pro Display XDR ve iMac cihazınızda nano-texture cam bulunuyorsa bunu hasar vermeden temizlemek için sadece cihazla birlikte gelen bezi kullanmalısınız. Kapsamlı bir temizlik yapmak istiyorsanız Apple non-texture camı olan ekranların hepsi %70 izopropil alkol solüsyonu ile nemlendirilmiş bez kullanılarak temizlenmelidir. Apple Pro Display XDR ve iMac cihazlarının hepsi yanında gelen özel bez kirlendiğinde ise bunu bulaşık deterjanı kullanarak elde yıkamanız önerilir. Daha sonra temiz suyla iyice durulayın ve en az bir gün boyunca kendi kendine kurumasını bekleyin.

Covid-19 Döneminde Apple’dan Temizlik Önerileri

Covid-19 riskinden korunmak için uzmanlar devamlı ellerimizi yıkamamızı öneriyor ancak özellikle devamlı elimizde taşıdığımız cep telefonları bulunduğumuz ortamların virüs, bakteri ve tozunu üzerinde taşıyor. Temiz ellerimizle tekrar telefonumuza dokunduğumuzda dışarıda kaçtığımız hastalık riskiyle tekrar yüz yüze geliyoruz. Bunun için Apple yetkilileri harekete geçti ve Apple cihaz temizliği konusunda hiçbir temizlik maddesinin kullanılmaması kuralını kaldırdı. Açıklamaya göre artık Apple ürünlerini %70 izopropil alkollü mendil ya da Clorox marka dezenfektan mendil kullanarak nazikçe silebileceğiz. Ancak başka bir yüzey üzerinde kullanılmış mendilleri tercih etmemeniz gerekiyor.

Aşındırıcı ya da ağartıcı madde kullanmamalısınız. Sıvının girebileceği kısımların hepsi iyice kurulanmalı ve asla nemli bırakılmamalı. Herhangi bir temizlik maddesine batırılmamalı ya da bu maddeler direkt cihaza uygulanmamalı. Eğer bir şekilde Apple cihazınızın içine sıvı girerse en kısa zamanda bir Apple Store’dan yardım alınması önerildi. Bu yazımızda Apple ürünleri nasıl temizlenir? konusuna değindik.

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefon-takasi-yapmanin-guvenli-yollari-27 linkinden ulaşabilirsiniz.