Akıllı telefon sektörü, dünyanın en gelişmiş ve hala gelişmekte olan sektörlerinin başında geliyor. 10-06-2022
Akıllı telefon sektörü, dünyanın en gelişmiş ve hala gelişmekte olan sektörlerinin başında geliyor. Mobil telefonlar, gelişmiş donanım ve yazılım özellikleri ile kullanıcıların pek çok ihtiyacına yanıt veriyor. Akıllı telefonların barındırdığı özellikler sayesinde, telefonlar adeta birer kişisel asistan görevi üstleniyor.
Telefonların hayatı kolaylaştırdığı noktada sensörlerin de önemi büyük. Akıllı telefonlarda bulunan sensörler kimi zaman ön planda olurken, kimi zamansa dikkatlerden kaçıyor. Her akıllı telefonda mutlaka bir takım sensörlere yer veriliyor ama hepsi kullanıcı için gerekli olmayabiliyor.
Bu sensörleri tanımak, gerçekten nasıl bir telefona ihtiyacınız olduğu konusunda size net bir fikir verebilir. Peki, telefonlardaki sensörler nelerdir ve ne işe yararlar? En önemlisi de akıllı telefonlardaki sensörler nasıl kullanılır? Bu yazımızda akıllı telefonlarda bulunan sensörler neler ve nasıl kullanılırlar sorularını yanıtlıyoruz.
Akıllı telefon modelleri, birçok sensörü bünyesinde barındırıyor. Çevresel değişiklikleri algılayan sensörler, fonksiyonel kullanıma imkan veriyor. Cihaz ile iletişim dışında pek çok farklı işlevi yerine getirmek mümkün hale geliyor.
Çünkü sensörler, barkodları okuyarak veri almaya, parmak ucundan nabız ölçerek sağlık takibine ya da yön bulmaya yardım edebiliyor. Peki, akıllı telefonlarda bulunan sensörler hangileri? En çok kullanılan sensör teknolojilerini listeledik. Ama önce “sensör nedir” sorusunu yanıtlayalım.
Sensör, bir algılama teknolojisidir. Özellikle yakın çevredeki değişiklikleri algılamak üzere tasarlanırlar. Sensör teknolojisi bir yazılım ile birlikte işlevsel hale gelir. Sensör aldığı bilgileri ilgili yazılım aracılığı ile akıllı telefonun işletim sistemine iletir. Telefonda sensörün kullanım amacı ne ise ona uygun verileri analiz eder.
Sensör teknolojisi, çok geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Ancak günümüzde cep telefonlarında kullanılan sensörler söz konusu olduğunda belli başlı bazı seçenekler öne çıkar. Bunlardan bazılarını inceleyelim.
Kullanıcı tarafından en çok bilinen sensör türüdür. Telefonun bir cisme yakınlığını ve pozisyonunu algılar. Hiç düşündünüz mü telefon kulağınızdayken ekran neden kapanıyor?
Benzer şekilde nasıl oluyor da sizin kulak veya cilt temasınız o sırada başka bir arama, mesajlaşma gibi işlemlere neden olmuyor? Bunun yanıtı yakınlık sensöründe. Eğer yakınlık sensörü olmasaydı, telefonu kulağınıza götürdüğünüzde kulak ve cilt teması dokunmatik ekranda işlemlere neden olurdu.
Yakınlık sensörü teknolojisinde ise IR ışık detektörü kullanımı var. Sensör, telefonun konumunu ve cilde yakınlığını algılar. Sonra da istenmeyen girişleri önlemek için dokunmatik ekranı devre dışı bırakır.
GPS’in açılımı; Global Positioning System şeklindedir. GPS’in Türkçesi ise küresel konum belirleme sistemidir. Burada uydu sinyalleri ile ilerleyen bir altyapı söz konusudur. GPS teknolojisi, uydulardan alınan sinyaller ile konumu net olarak belirler. Oyunlar, navigasyon, harita gibi pek çok uygulama için GPS gerekir.
Son yıllarda geliştirilmiş olan ve akıllı telefonlara entegre edilen çok önemli bir teknolojidir. Parmak ucundaki titreşimi renk dalgaları olarak algılayan bir sistemle çalışır. Böylece telefonunuz, nabzınızı ölçebilir.
Yakınlık sensörü, telefon kulağınıza yaklaştığında ve uzaklaştığında bunu algılar.
Telefonu kulağınıza götürdüğünüzde ekranın açık kalması ya da kulağınızdan çektiğinizde ekranın yanmaması durumunda yakınlık sensörü arızası söz konusu olabilir.
Sensörler, akıllı cihazların özellikleri için önemli belirleyicilerdir. Barometre ise her akıllı telefonda bulunan bir özellik değildir. Barometre, hava basıncını ölçer. Gezginler, kampçılar ya da doğa tutkunları için barometre önemli bir teknoloji sunar. Çünkü deniz seviyesinden ne kadar yüksekte olduğunuzu anlık olarak ölçer.
Manyetometre de denilen bir sensör sistemidir. Cihazınızdan haritaları kullanmak, navigasyondan yararlanmak ya da pusula uygulamasını kullanmak istiyorsanız manyetik sensöre ihtiyacınız var.
İvme ölçer, akıllı telefon ve akıllı saatlerde bulunan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Telefonunuz üzerindeki titreşim, döndürme, sarsma hareketlerini algılayan özel bir teknolojidir. Böylece uygulamaların cihazı hangi pozisyonda kullandığınızı anlamasını sağlar. Ayrıca adım sayar gibi bazı sağlık uygulamaları için gerekli bir teknolojidir.
Akıllı cihazların en önemli sensör teknolojilerinden biridir. İvme ölçer ile benze bir görevi vardır. Ancak ondan daha detaylı ölçüm yapar. Özellikle su terazisi gibi uygulamalar için gereklidir.
QR kod okuyucu gibi uygulamaları kullanmanızı sağlayan sensör teknolojisidir. Çalışma prensipleri oldukça karmaşık olsa da hemen her akıllı telefonda bulunan bir özelliktir.
Akıllı telefon, barkodu temsil eden farklı voltajda analog bir sinyal üretir. Eş zamanlı olarak sinyalleri dijital verilere dönüştürülür. Böylece kod kolayca ve çok hızlı bir şekilde deşifre edilir.
Son yıllarda akıllı telefonlar, sadece arama yapmanın çok ötesinde işlevlere sahip hale geldiler. Adeta cebinizde taşıyabileceğiniz ve sizin için hemen her desteği sunan kişisel asistanlar gibi çalışıyorlar.
Bu amaçla sürekli yeni teknolojilerle donatılıyorlar. Kalp atışınızı ölçüyor, adımlarınızı sayıyor, ne kadar su içmeniz gerektiğini söylüyor, zamanı bildiriyor, bulunduğu konumun denizden yüksekliğini belirtiyor, arabanızla entegre oluyor ya da gitmek istediğiniz adres için adım adım yol tarifi yapıyor. Tüm bunları yapabilmelerinin altında da sensör teknolojisi yatıyor.
Ancak akıllı telefonlarda sensör arızası da çok sık görülen bir durum. Peki, telefonlarda sensör arızası nasıl tamir edilir?
Akıllı telefonlarda sensör arızaları için ilk adım uzman görüşü ve teknik donanımdan yararlanmak olmalı. Öncelikle yapılan testler ile sensör arızası tespiti yapılır. telefonda sensör arızasını anlamak için uzman teknisyen bilgisi ve ekipman gereklidir.
Ayrıca her sensör farklı arızalar vereceği için genel bir yaklaşımla “sensör arızası var veya yok” demek doğru olmaz. Yenilenmiş telefonlarda cihazın sahip olduğu tüm sensörler tek tek testten geçirilir. Sorun varsa, çözülür ve bu şekilde telefon satışa sunulur.
EasyCep ikinci el telefon ve yenilenmiş telefon alanında güvenilir çözümler sunuyor. Telefon alıp satabileceğiniz, telefon aksesuarlarını inceleyebileceğiniz EasyCep ile pratik bir online deneyim yaşayabilirsiniz. Ürünleri inceleyebilir, hem fiyat hem de özellik açısından kolayca birbirleri ile kıyaslayabilirsiniz. Hem bütçenize hem de size uygun seçeneği pratik bir biçimde bulabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/ipad-ile-galaxy-tab-karsilastirmasi-108 linkinden ulaşabilirsiniz.