Telefon Akıllı Telefonlar İçin En İyi E-Kitap Uygulamaları ve Okuma İpuçları

Akıllı Telefonlar İçin En İyi E-Kitap Uygulamaları ve Okuma İpuçları

Telefon, tablet gibi dijital ortamda sunulan kitaplara e-kitap denir. Yazımızda akıllı telefonlar için en iyi e-kitap uygulamaları ve okuma ipuçlarından bahsedeceğiz. 22-05-2023

Telefon, bilgisayar, tablet ya da diğer elektronik cihazlarda okunabilen ve dijital ortamda sunulan kitaplara e-kitap denir. Son yıllarda OLED ve AMOLED ekranların yaygınlaşmasına paralel olarak karanlık koşullarda dahi göz sağlığımızı bozmayacak ayarlar mümkün hâle geldi. Buna bağlı olarak telefonlardan kitap okuma etkinliği yaygınlaşıyor ve e-kitap okuma uygulamaları da sürekli yenilenerek çoğalıyor. Bunlar sayesinde e-kitapları edinmek ve okumak artık çok kolay. Gece uyumadan önce, kendinizi dinlemek istediğinizde ya da otobüste yolculuk yaparken sadece elinizdeki akıllı cihazdan okuma yapabilirsiniz.

 

Akıllı Telefonlar ile Kitap Okuma 

Kitap okuma uygulamaları sayesinde akıllı telefonlar ile kitap okuma mümkün hâle geldi. Android cihazlarda telefonunuzun kablosuz ağa bağlı olduğuna emin olup Google Play üzerinden “Kitaplar” uygulamasını açtığınızda indirmek istediğiniz kitaba dokunup kaydetmeniz yeterli olacaktır. Aynı işlemi Apple cihazlarda App Store üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Öyleyse en iyi e-kitap uygulamaları hangileri, gelin yakından inceleyelim. 

 

En İyi E-Kitap Uygulamaları 

iOS ve Android cihazlar için e-kitap okuma uygulamaları son derece yaygındır. Moon+Reader’dan Aldiko Classic’e kadar birçok ücretli ve ücretsiz versiyonlar mevcuttur. Dilerseniz her birini tek tek inceleyelim. 

 

Moon+Reader

Hem e-kitap okuyup hem de İngilizce öğrenmek isteyenler için geliştirilen Moon+Reader içerisinde sayısız ücretsiz kitap mevcut. Ayrıca uygulama sizin başka kütüphanelerden satın aldığınız kitapları da destekliyor. Uygulamanın pro versiyonu da mevcut.

 

WattPad

WattPad, 100 milyon indirme barajını geçmiş ve başarılı bir uygulama olarak göze çarpıyor. Ücretsiz bu uygulamanın diğerlerinden en büyük farkı ise kendi hikâyelerinizi yazabilme imkânı tanıması. Aynı zamanda başkalarının hikâyelerini okuma fırsatınız da var. 

 

Amazon Kindle 

Amazon Kindle, kendi mağazasında binlerce çizgi roman, e-kitap ve dergi bulunduruyor. Uygulama kapsamında okuma dışında notlar alabileceğiniz gibi çeşitli işaret de bırakabilirsiniz. Üstelik uygulamayı kapatıp açtıktan sonra kaldığınız sayfadan devam edebilirsiniz. 

 

Cool Reader

Ücretsiz kitap okuma uygulamaları arasında dikkat çeken Cool Reader, tamamen özelleştirilebilir bir okuyucu arayan kullanıcılar için en iyi seçeneklerden biri. Uygulamada gece-gündüz ayarı ya da sayfa renk düzenlemesi yapmanız da mümkün. Bunun yanında PDF ve ePub dışında pek çok dosya formatını da destekliyor.

 

FBReader

FBReader, desteklediği format açısından son derece zengin bir e-kitap okuyucusu. Uygulama, Google Drive tabanlı ağ yoluyla kütüphanedeki bütün kitapları okumanıza fırsat tanır. Ayrıca senkronizasyon sayesinde sayfalara işaret bırakabilir, not alabilir ya da kaldığınız yeri kolayca görebilirsiniz. 

 

FullReader

İşlevli bir e-kitap okuyucu uygulamasıdır. PDF veya DjVu dosyalarını, çizgi romanları ve dergileri açarak sesli dinleme özelliği sağlıyor. Aynı zamanda uygulama kapsamında kitap kapaklarının listede ya da döşemelerde nasıl görüntüleneceğini seçme imkânınız da mevcut. Uygulama ücretsiz olmasının yanı sıra bağış yapmak isteyenlerin katkılarına da izin veriyor.

 

Apple Books 

iPhone, iPad, iPad Touch ya da Apple Watch’unuzda en iyi kitaplarla kendinizi harika diyarlarda hissetmeniz mümkün. Çok satanları, klasik kitapları, yükselen yazarları ve çok daha fazlasını anında indirebilir ve keyfini çıkarabilirsiniz. Uygulama ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılıyor. Ücretsiz okumak için kitabı indirmeniz yeterli iken ücretli olanlar için belli bir miktar ödemeniz gerekiyor. 

 

eBoox

Kitap okuma uygulamaları içerisinde en güzellerinden bir tanesi olan eBoox, rahat bir okuma sağlamanız adına kusursuz ayarlara sahip. Reklam içermemesinin yanı sıra ücretsiz olup birçok yönden de avantaj sağlıyor. Üstelik anında yükleme sayfalarından, hafıza kartınızdan ya da internetten basit bir yükleme imkânı sunuyor. 

 

Aldiko Classic 

“Akıllı telefonlar için kitap okuma nasıl sağlanır?” dediğinizde karşınıza çıkacak uygulamalardan bir tanesi de Aldiko Classic’tir. PDF ve ePub formatlarını içeren bu uygulamada işaret bırakmak ya da kitaplara not almak için öncelikle seçtiklerinizi içeri aktarmanız gerekiyor. Sonrasında yazı tipinden karakter boyutuna kadar her şeyi ayarlayabilirsiniz. 

 

ReadHera

Okuma uygulamaları arasında 5 milyondan fazla indirme alan ReadHera, aklınıza gelebilecek her türlü formatı destekliyor. Bu sayede kayıt olmadan ve çevrimdışı şekilde de kitap okumanızı sağlıyor. Üstelik farklı belgeleri içine aktarıp okuma imkânı sunuyor. 

 

E-Kitap Okuma Uygulamaları İçin İpuçları

İnternetten indirip okuduğumuz ve telif sorunu olmayan kitaplarda genellikle PDF ya da ePub formatları tercih ediliyor. Bu sebeple e-kitaplarınızı bilgisayarınıza, tabletinize ya da akıllı telefonunuza indirerek hemen okumaya başlayabilirsiniz. EasyCep’in sunduğu yenilenmiş tabletler ve telefonlar ile kitap okuma uygulamalarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yukarıda sıraladığımız uygulamalar sayesinde okuma sürecini hızlandırabilirsiniz. Aynı zamanda aydınlatma ayarlarını yapabileceğiniz gibi fontları da isteğinize göre düzenleyebilir ve not alma özelliklerinden faydalanabilirsiniz. 

 

Aydınlatma Ayarları 

E-kitap okumanın pek çok yönden avantaj sağladığı bir gerçektir. Gece saatlerinde okumayı tercih edenlerdenseniz telefonunuzun ya da tabletinizin aydınlatma ayarlarından istediğiniz modu seçebilirsiniz. Böylece gözünüzü çok yormayacak ışığı ayarlamış olursunuz. 

 

Gece saatlerinde etrafa da rahatsızlık vermemek adına iOS cihazlarda denetim merkezine giderek ekran parlaklığını ve rengi elle ayarlayabileceğiniz gibi koyu mod, true tone ve night shift ile otomatik olarak da yapabilirsiniz. Karanlık ortamlarda akıllı telefon ya da tabletler ile okuma seçeneklerinde koyu mod iyi bir tercih olacaktır. 

 

Android cihazlarda, Google Play kitaplar uygulamasından bir kitap açıp ekranın üst kısmına dokunun. Sonrasında görüntüleme seçeneklerinden “ışık” sekmesini tıklayarak rengi ya da parlaklığı değiştirin. Artık rahat bir şekilde okuma yapabilirsiniz. 

 

Font Seçenekleri 

Font seçenekleri hem Android hem de iOS cihazlar için ayrı ayrı verilmektedir. Android cihazlarda Google Play Kitaplar uygulamasını açıp bir kitaba bağlı şekilde ekranın üst kısmına dokunun. Sonrasında görüntüleme seçeneklerinden “Kısa Mesaj” sekmesine oradan da “Yazı Tipi Boyutu Artır”a gelmeniz yeterli. Yazı tipi fontunu değiştirmek için de Android cihazlarda yine aynı yöntemi izleyerek görüntüleme seçeneklerinden “Metin”e dokunup kolaylıkla ayarlama yapabilirsiniz.

 

iOS cihazlarda ise kitap okuduğunuz sayfaya dokunup, sayfanın en altında yer alan menü simgesinden temalar ve ayarlara gelmeniz gerekiyor. Font puntosunu değiştirmek için seçeneklerden “Font”a tıklayın ve oradan Georgia ya da Palatino gibi bir format seçip “Bitti” sekmesine basmanız yeterli. Boyutu artırmak için büyük A’ya, küçültmek için ise küçük a’ya dokunun. 

 

Not Alma Özellikleri 

Kitap okuma uygulamaları arasında not alma özellikleri yine Android ve iOS yazılımlarına göre farklılık gösteriyor. iOS yazılımlarında Kitaplar uygulamasına girin ve bir sözcüğe elinizi basılı tutarak seçimi ayarlamak adına tutma noktalarını taşıyın. Sonrasında “Not Ekle” deyip metni yazın ve ardından “Bitti” simgesine dokunun. Böylece seçilen metin vurgulanacaktır. 

 

Android yazılımlarında ise Google Play Kitaplar uygulamasından bir kitap açıp not eklemek için seçtiğiniz kelimeye uzun basmanız gerekiyor. Birden fazla not kaydetmek isterseniz de mavi kaydırma çubuklarını kullanabilirsiniz. Oradan “Not Ekle” sekmesine tıklayın. Notu düzeltmek istediğinizde de yine yazdığınız vurgulu metne dokunabilirsiniz. Aldığınız bütün notları bulmak için ise sayfanın ortasına gelip “İçerik=Notlar” bölümüne gelebilirsiniz. 

 

Birbirinden eşsiz ve heyecanlı kitapları, yukarıda sunduğumuz e-kitap uygulamaları sayesinde okuyabilir, EasyCep’in yenilenmiş telefon ve tabletleri ile okuma serüveninize kesintisiz devam edebilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/prizde-sarj-aleti-birakmak-elektrik-tuketir-mi-193 linkinden ulaşabilirsiniz.