Telefon “1 Yıl Sinyal Alınmayan Telefonlar Kapatılıyor” Eski Telefonunuzu EasyCep’e Hemen Satın!

“1 Yıl Sinyal Alınmayan Telefonlar Kapatılıyor” Eski Telefonunuzu EasyCep’e Hemen Satın!

Çok yakında BTK kararı ile 1 yıl sinyal alınmayan telefonlar iletişime kapatılacak. İşte detaylar… 19-06-2023

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan teklife göre kullanılmayan cep telefonları ve IMEI numaraları için yeni bir dönem başlıyor. Bundan önceki dönemde 7 yıl ile sınırlanan sinyal alma zamanı, 1 yıla düşürülüyor. Peki bu ne demek oluyor? Telefon kullanıcılarını neler bekliyor?

 

1 Yıl Kullanılmayan Telefonlar Ne Olacak?

Öncelikle artık 12 aydan uzun süre sinyal almayan telefonlarınız, iletişime tamamen kapatılacak. 1 yıl içinde SIM kartı takılıp herhangi bir işlem yapılmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından bloke edilecek. Kullanılmaz hale dönüştürülecek.

 

Aslında BTK tarafından bu yasanın aktif edilmesindeki temel sebep, IMEI numaralarının yasa dışı şekilde klonlanması.

 

Kullanılmayan Telefonlar Kapatılacak mı?

Kullanılmayan telefonların kapatılmasına ilişkin MOBİSAD Başkanı Turnacı, şu ifadelere değindi.

 

“Pasife düşen bir telefon son kullanılan SIM kartla kullanılmaya başlandığında hiçbir işleme gerek kalmaksızın açılacak. Haliyle bu da bize neyi sağlayacak? ‘Bir yıl dolmadan ben bir telefonu aktifleyeyim’ diyeceksiniz. Bu sırada da eğer telefonunuz kopyalandıysa bunu fark edeceksiniz. Ve gerekli işlemleri yapacaksınız.”

 

Ne Zaman Yürürlüğe Giriyor?

Kullanılmayan telefonların kapatılması için verilen tarih 1 Ocak 2024 olarak belirlendi. Bu tarihten itibaren bir sene boyunca sinyal alınamayan cep telefonları siyah listeye alınırken mevcut IMEI kayıtları da silinecek. Bu süreçte cihazların kesintisiz 1 sene elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almadığı tespit edilecek. Ardından haberleşme bağlantıları 24 saat içerisinde kesilecek. Cihaza ilişkin kimlik bilgileri, ’Siyah Liste’ye alınacak.

 

e-Call kullanılan 112 araç içi acil çağrı sistemi için kullanılan ve elektronik kimlik bilgisine sahip cihazlar ise belirlenen kapsamda değerlendirilmeyecek.

 

Siyah Listeye Alınanlar Cihazlar Tekrar Kullanılabilir mi?

Siyah listeye alınan cihazların herhangi bir abone numarasıyla tekrardan kullanılması durumunda, cihaz kullanıcıları abone numarası bilgisiyle beraber haberleşme hizmetlerinden faydalanma talebini BTK kurumuna bildirmelidir. Kuruma yapılan bildirim sonrasında cihazların son kullanıcılarından birine ait abone numarası ile kullanıldığına dair yapılan kontrolün sonucuyla birlikte tekrardan aktif olabilir. Kurum tarafından yapılan inceleme olumlu sonuçlanırsa, cihaza ait IMEI numarası tekrardan kayıtlı hale getirilecek ve beyaz listeye alınacak. Başvurular ise cihazın en son kullanıcı tarafından e-Devlet üzerinden yapılacak.

 

1 Yıl Sinyal Alınmayan Telefonlar Neden Kapatılıyor?

1 yıl sinyal alınamayan telefonların kapatılması kararının en önemli nedeni IMEI numaralarının yasa dışı şekilde kopyalanmasıdır. Yani IMEI numaraları çalınıyor ve hatta bu numara ile yurt dışından yasa dışı şekilde kaçak getirilen cihaza kopyalanıyor. Kaçak cihazlar, kullanılmayan ve çalınan cihazların IMEI numarasıyla çalışıyor. Bu durum oldukça tehlikeli çünkü IMEI numarasıyla yapılan yasadışı işler karşısında bireyler suçsuz yere yargılanabilir.

 

IMEI Numarasının Kopyalandığı Nasıl Anlaşılır?

Kullanmış olduğunuz cep telefonunuzun IMEI numarası kopyalandıysa BTK sizlere bildirim gönderecektir. BTK, IMEI numaranızdan sinyal alan cihazları inceler. İki SIM kartından alınan sinyal alınırsa her iki telefona uyarı mesajı gönderilir. Bu uyarı mesajıyla birlikte cihazınızın faturasıyla BTK’ya müracaat edebilirsiniz. Cihaz sahibi olduğunuz belgelendiği zaman kopyalanan diğer cihaz kapanır. Bu şekilde IMEI kopyalanmasının önüne geçilebilir.

 

Genel olarak yapılan bu yeni düzenleme, özellikle cep telefonu kaçakçılığıyla alakalı oldukça önemli bir adım diyebiliriz. Türkiye’de halen 10 milyondan fazla kaçak telefon olduğu iddia ediliyor ve hatta bu cihazların IMEİ kopyalama yöntemiyle kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu düzenlemeyle kullanılmayan, çalıntı veya kayıp telefonların mobil şebekelerde kullanımının engellenmesi hedefleniyor. Böylece yasa dışı cep telefonu kullanımının önüne de geçilebilecek.







İçerik hk: Kullanılmayan telefon IMEI ne zaman kapanır, Kullanılmayan telefon IMEI kapanır mı, IMEI den dolayı kapanan telefon nasıl açılır, 1 yıl kullanılmayan telefonlar ne olacak,