Sosyal Medya Yaklaşık 500 OpenAI Çalışanı Yönetim Kurulunun İstifasını İstiyor!

Yaklaşık 500 OpenAI Çalışanı Yönetim Kurulunun İstifasını İstiyor!

OpenAI çalışanları yönetim kurulunu istifaya çağırıyor. Eğer Open AI Yönetim kurulu istifa etmezse 500’den fazla çalışanı işten ayrılabilir. 22-11-2023

OpenAI, son dönemdeki başarılarıyla konuşulmaya devam etse de kendi içerisinde bazı karışıklıklar yaşıyor. OpenAI’de çalışan 500’den fazla kişi imza topladı ve yönetim kurulunu istifaya çağırdı. Bundan öncesinde de Sam Altman’ın CEO’luk görevi elinden alınmıştı. Ardından Greg Brockman istifa etti. Hatta Microsoft hem Greg Brockman’ı hem de Sam Altman’ı işe aldı. Şirket çalışanları ise Brockman ve Altman’ın tekrardan işe dönmesini talep etti. 700’e yakın çalışan aralarında imza topladılar.

 

OpenAI Çalışanları İsyan Ediyor

OpenAI çalışanları, yönetim kurulunu istifaya çağırırken 500’den fazla çalışanın imzaladığı bir mektup verdi. Mektupta, Greg Brockman’ı yönetim kurulundan çıkardıkları ve Sam Altman’ın işine son verdiklerinden dolayı tüm çalışmaları tehlikeye attıklarını, misyonunu ve şirketi baltaladıklarını belirttiler. Bazı çalışanlar ise istifa edeceklerini söyledi. Çalışanlar ek olarak OpenAI yönetim kurulunun yetkinliğini sorguladığı ve OpenAI yönetim kurulunun, şirket çalışmalarına zarar vermekle suçladıktan sonra Microsoft’un kendilerine iş garantisi verdiğini açıkladı.

 

Kimler Mektubu İmzaladı?

OpenAI çalışanlarından mektubu imzalayanlar arasında önemli isimler var. Bunlardan birisi, baş bilim adamı ve hatta yönetim kurulu üyesi Altman’a karşı darbe yapan Ilya Sutskever oldu. Mektup yayınlandıktan sonra Sutskever, X platformunda pişmanlığını dile getirdi. Paylaşımında, yönetim kurulu eylemlerine katıldığından dolayı pişmanlık duyduğunu ve asla OpenAI’ye zarar verme niyetli olmadığını belirtti. Ek olarak birlikte inşa edilen bu teknolojiyi sevdiğini ve şirketin tekrardan bir araya gelmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını ekledi.

 

OpenAI Yeni CEO’su Kim Oldu?

Bazı iddialara göre Sam Altman’ın CEO’luk görevi elinden alındıktan sonra yerine Twitch’in eski CEO’su Emmett Shear geldi. Bazı iddialara göre de baş teknoloji sorumlusu olan Mira Murati’nin geçici CEO olduğunu söylüyor. Hatırlatmak gerekirse, Sam Altman, ChatGPT’nin geliştirme sürecinde yer alarak OpenAI şirketinin büyümesine destek oldu. Böylece Sam Altman, AI sektörünün en etkili ve en bilinen isimlerinden biri olmayı başardı.

 

Sam Altman Neden Görevden Alındı?

ChatGPT geliştiricilerinden olan Sam Altman’ın neden OpenAI’den ayrıldığı konusunda net bir bilgi yok. OpenAI’nın yaptığı açıklamaya göre, Sam Altman devamlı olarak yönetim kurulu ile fazla samimiyet kurduğunu ve bu yüzden sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti. Bazı iddialara göre yönetim kurulu, Sam’i farklı bir nedenden dolayı görevden aldığını belirtiyor. Sam Altman’ın ani şekilde kovulmasının, OpenAI’ye büyük bir zarar verdiği ortada. Hatta Sam Altman’ın görevden alınması, OpenAI’de sahip olduğu 86 milyar dolarlık hisseyi tehlikeye atabilir.

 

Microsoft Bu Konu Hakkında Ne Dedi?

Microsoft CEO’su Satya Nadella, kendi sosyal medya platformundan duyuru yaptı. Sam Altman’ın ve Greg Brockman’ın Microsoft çatısı altına girdiğini duyurdu. Ek olarak gelişmiş yapay zekâ araştırma ekibine liderlik etmek için Microsoft’a katılacakları haberini paylaşmaktan heyecan duyduğunu belirtti. Aynı zamanda başarıları için gereken tüm kaynağın sağlanacağını söyledi. Sam Altman ise Nadella’nın bu paylaşımını alıntılayarak görevin devam ettiğini not düştü.

 

Genel olarak Microsoft, OpenAI içerisinde yaşanan bu karışıklıktan faydalanıyor diyebiliriz. Çünkü sadece Greg Brockman ve Sam Altman değil, OpenAI’den çıkan tüm çalışanları kendi çatısı altına almak üzere harekete geçti. Bu süreçte ise OpenAI, kendi içerisinde çatışmalar yaşıyor diyebiliriz. OpenAI çalışanlarının bu mektubundan sonra nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor. Aynı zamanda OpenAI yönetim kurulundan resmi bir açıklama yok.