Sosyal Medya TikTok’un Türkiye Lisansı İptal Edilebilir! Temsilci ile Yakın Görüşme Planlanıyor

TikTok’un Türkiye Lisansı İptal Edilebilir! Temsilci ile Yakın Görüşme Planlanıyor

Son dönemlerde TikTok içerikleri ile artış gösteren endişeler TBMM Dijital Mecralar gündemine girdi. Platformun yasaklanıp yasaklanmayacağı ise merak konusu haline geldi. 04-12-2023

Son dönemlerde TikTok içerikleri ile artış gösteren endişeler TBMM Dijital Mecralar gündemine girdi. Platformun yasaklanıp yasaklanmayacağı ise merak konusu haline geldi.

 

Özellikle son birkaç ayda TikTok platformunda meydana gelen uygunsuz görüntülerden dolayı lisans iptali gündeme gelmeye başladı. Konuyla alakalı ilk açıklamalar ise TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı olan Hüseyin Yayman tarafından geldi. Yaptığı açıklamada TikTok platformu başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarına yönelik yapılacak çalışmalardan bahsetti. Aynı zamanda TikTok Türkiye temsilcisinin komisyona çağırıldığını belirtti.

 

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Ne Dedi?

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı olan Hüseyin Yayman, TikTok ve kullanıcıları hakkında ağır eleştirilerde bulundu. TikTok başta olmak üzere diğer dijital mecralarda Türk toplumunun kültürünü, aile yapısını, ahlakını, çocuklara ve kadınlara yönelik yapılan yayınları kınadıklarını belirtti. Aynı zamanda Türk milletine çağrıda bulunarak TikTok Türkiye temsilcisini görüşmeye davet ettiklerini not düştü.

 

7 Aralık tarihiyle birlikte TikTok’un Türkiye temsilcisi Emir Gelen ile görüşülecek ve konuyla alakalı açıklamalarda bulunacak. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ve Hüseyin Yayman, 7 Aralık tarihinde olan görüşme ile bu konuda bir karar alacakları konusunda kesin açıklamalar yaptı. TikTok Türkiye temsilcisi ise 7 Aralık’taki davetini değerlendirdi.

 

TikTok Kapanıyor mu?

Hüseyin Yayman TikTok’un kapanması konusunda bazı açıklamalar yaptı. TikTok’un lisans iptaline kadar varacak yaptırımların gündemde olduğunu belirtti. Aynı zamanda Dijital Mecralar Komisyonu olarak yayın yasağı, bant daraltma, reklam yasağı gibi diğer yaptırımların olabileceğini söyledi. Gerekirse lisans iptali olmak üzere tüm dijital mecralarla alakalı ciddi bir araştırma ve çalışma içerisinde olduklarını belirterek kamuoyuna açıkladı.

 

Tüm bunların dışında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ve Hüseyin Yayman, TikTok gibi platformların Türkiye yapısını ve ahlaki değerlerini bozmalarını asla kabul etmediklerini belirtti. Dijital ağların yönetsel ve hukuksal çerçevede inceleneceğini, Türkiye’deki dijital ağlarında temsilcilik açmaları gerektiğinin önemine değindi.

 

Torba Yasası Geliyor

TikTok’ta büyük tartışmalara yol açan, kadın ve çocuk istismarına yönelik, insan haklarına aykırı uygulamaları asla kabul ettiğini not düştü. Tüm bu açıklamalara baktığımız zaman dijital ağların müstehcenliğini ticari boyuta taşımak, bu olaylardan yüksek miktarlarda kazanç elde etmesi gibi durumların önüne geçilebilir. Çünkü TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ve Hüseyin Yayman bu konuda sessiz kalmayacaklarını ve mutlaka bir yaptırım uygulayacaklarını belirtti. Şimdilik TikTok üzerinde başlayan bu hareket, ileri zamanlarda diğer sosyal medya platformları için aktif olmaya başlayabilir.

 

TikTok Fenomenleri İncelenecek

Özellikle Türkiye gündeminde TikTok fenomenleriyle alakalı soruşturmalar devam ederken bazı fenomenler araştırılmaya başlandı. Fenomenlerle alakalı torba yasa teklifi oluşturulacak. Yani sosyal medyada faaliyet gösteren fenomenlerin gelirleri araştırılacak, kayıt altına alınacak ve vergilendirilecek. Hüseyin Yayman bu konu hakkında ciddi bir araştırma ve vergilendirilme yapılacağını belirtti. Sosyal medyada aktif olan kullanıcıların gelirleri mercek altına alınacak ve bu kişilerin kazanç kaynaklarına bakılacak.

 

Torba yasa hazırlığı devam ederken, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, TikTok’un Türkiye temsilcisi ile görüşmelerine devam edecek. TikTok temsilcisi, tartışılan sosyal medya uygulamalarıyla alakalı açıklamalarda bulanarak milletvekillerinin sorularını cevaplayacak. Yani genel olarak özetlemek gerekirse artık TikTok başta olmak üzere sosyal mecralarda kazanç elde eden kişiler için yeni kurallar geliyor diyebiliriz. Eğer bir sonuca ulaşılmazsa TikTok, Türkiye’de tamamen yasaklanabilir.