Telefon Telefonunuz Kapalıyken Bile Konumunu İzleyebileceğiniz Yeni Android 15 Özelliği!

Telefonunuz Kapalıyken Bile Konumunu İzleyebileceğiniz Yeni Android 15 Özelliği!

Android 15, Cihazımı Bul özelliği için önemli bir yenilikle geliyor. Artık telefon kapalı veya internete bağlı olmasa da takip edilebilecek. İşte detaylar… 18-03-2024

Google, Cihazımı Bul özelliğini geliştiriyor. Bazı iddialara göre kaybolan Android telefon ve tabletleri bulmak kolay hale gelecek. Artık cihazlar kapalı olsa da veya mobil veri/WiFi bağlı olmadığında bile konumu görünecek. Ancak güncellenen Cihazımı Bul özelliği donanım düzeyinde bazı ekler gerektirdiğinden dolayı her cihazda kullanılmayabilir. Yani Google Pixel 7 veya Google Pixel Fold gibi cihazlar bu özelliği edinmeyecek diyebiliriz.

 

Google Android 15 ile Cihazımı Bul İçin Çevrimdışı Destek Ekliyor

Google, 14 Mayıs tarihi ile birlikte Google I/O 2024 geliştirici konferansını düzenlemeyi planlıyor. Genişletilmiş çevrimdışı cihaz takibi özelliğinin, Android 15 ile piyasaya sürülmesi düşünülüyor. Android Açık Kaynak Projesi kapsamında karşılaşılan kod parçaları ise Google’ın bu özelliği güncel olarak test ettiğini gösteriyor. Bunun dışında tüm Android 15 güncellemelerinin 14 Mayıs tarihiyle piyasaya sürülmesi bekleniyor.

 

Android 15 Cihazımı Bul Nasıl Çalışacak?

Android 15 ile gelen Cihazımı Bul özelliğinin nasıl çalışacağı henüz belirsiz. Fakat Google’ın cihaz kapatıldığında bile düşük güçlü bluetooth sinyalleri kullanacağı düşünülüyor. İddialara göre, Cihazımı Bul ağındaki diğer cihazlar bu sinyalleri algılayarak telefonun son konumunu gösterecek. Bunun dışında Android 15 alan tüm modellerin ise çevrim dışı takip özelliğini desteklemeyeceği söylendi. Çünkü devamlı bluetooth taramasını etkinleştirmek için bazı donanım değişikliklerine ihtiyaç duyuluyor. Bu durumda ilk aşamada sadece Pixel 9 ve Pixel 8 serisi ile kullanılabileceği anlamına geliyor.

 

Android 15 Cihazımı Bul Ne Zaman Gelecek?

Google henüz Cihazımı Bul özelliğini çevrimdışı çalışacak şekilde uygulamaya koymadı. Bunun sebebi ise Apple’a dayanıyor. Şirket bluetooth sinyalleri aracılığı ile platformlar arasında eşya takibi standardı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yani Google bu teknolojiyi doğrudan Android’e entegre edebilir. Bunun dışında zaman çizelgesinin tutması durumunda Android 15 ile bu özelliğin uygulamaya konulması planlanıyor. Bu durumda Ekim ayında çıkması planlanan Pixel 9 serisi ile beraber hayatımıza girebilir.

 

Sonuç olarak Cihazımı Bul özelliğinin kullanılması, telefon çalındığında veya kaybolduğunda avantaj sağlayacaktır. Bu hizmetle birlikte cihaz kapalıyken bile sinyal alınacak. Bunun dışında bu özellik tek bir güncelleme ile cihazlara bir anda eklenecek türden bir şey değil. Çünkü ayrı bir donanım gerektiriyor. Bu sebeple özellik henüz Pixel modelleri ile sınırlı olacak gibi görünüyor.