Telefon “Telefon Kendi Kendine Kapanıp Açılıyor” Sorunu ve Çözümü 

“Telefon Kendi Kendine Kapanıp Açılıyor” Sorunu ve Çözümü 

Yazımızda hem Android hem de iOS kullanıcılarının ortak problemlerinden olan “Telefon kendi kendine kapanıp açılıyor” sorunu ve çözümünden bahsedeceğiz. 09-05-2023

Hem Android hem de iOS kullanıcılarının ortak problemlerinden bir tanesi de “Telefon kendi kendine kapanıp açılıyor” sorunu. İş yeriyle önemli bir yazışma yaparken ya da telefonda konuşurken bir anda telefonun kapanması ile karşı karşıya kalmak mümkün. Bazen telefon hemen açılabileceği gibi kimi zaman da uzun süre kapalı kalabilmekte. İster istemez yapacağımız görüşmeler ve kuracağımız bağlantılar da bir şekilde yarıda kesilmekte. 

 

Birçoğumuz için vazgeçilmez ürünlerden biri olan akıllı telefonlarımızın bizi yarı yolda bırakması oldukça üzücü bir durum. Kullanıcılar böyle sorunları sık yaşadıklarında cihazlarını genellikle teknik servise götürmeyi tercih etmekte. Ama telefonun kendi kendine açılıp kapanmasının başka nedenleri de olabilmekte. Dilerseniz aniden kapanma ve açılmalara sebebiyet veren durumları yakından inceleyelim. 

 

Telefonun Kendi Kendine Açılıp Kapanmasının Nedenleri 

Akıllı telefonunuz çeşitli sebeplerden dolayı açılıp kapanabilir. Şarj sorunları, uygulama uyumsuzlukları ve yazılımı güncellememe en belirgin nedenler arasında gelmekte. O halde her bir sorunu tek tek ele almaya ne dersiniz? 

 

Donanım Sorunları ve Çözümleri 

Telefonun kendi kendine açılıp kapanması donanımsal sebeplerden dolayı gerçekleşebilmekte. Anakart bu noktada en sık yaşanan sorunlardan biri. Anakartta meydana gelen bir arıza telefonunuzun döngüye girmesine sebep olabilmekte. Anakartta yaşanan arızalarda en iyi çözüm teknik bir servisten destek almak. 

 

Onun dışında pil ve batarya da donanımsal sorunlar arasında yer almakta. Batarya pilinizin ömrü tükenmiş olabilir. Bir bataryanın ortalama ömrü 2 yıldır. Eğer cihazınız bu süreyi doldurduysa batarya değişimi yapmayı düşünebilirsiniz. 

 

Çünkü akıllı telefonların pili bittiğinde olur olmadık zamanlarda iletişim sorunlarını beraberinde getirmekte. Eğer her iki durum sonunda da problem devam ederse yazılım güncellemelerine bakmakta fayda var. 

 

Yazılım Güncellemeleri ve Ayarları 

Eğer telefonunuzda kendi kendine açılıp kapanma sorunu yaşıyorsanız, öncelikle yazılım güncellemelerini kontrol etmeniz gerekiyor. Sorunun cevabı ve çözümü, Samsung A52s gibi Android cihazlarda Ayarlar bölümünden Telefon Hakkında > Sistem Güncellemesi bölümüne giderek bulunabilir. Play Store güncellemeleri için ise uygulamayı açıp Menü çubuğuna dokunun ve Uygulamalar ve Oyunlar seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda, güncelleme olup olmadığını kontrol edin.

 

iOS cihazlarda Ayarlar / Genel / Yazılım Güncelleme yolunu izleyin. App Store güncellemelerine bakmak için de yine uygulamayı açıp sonrasında sağ alt bölümde bulunan Güncellemeler seçeneğine dokunmanız yeterli. Güncellemelerinizi yapmadığınız da telefonunuz kendi kendine açılıp kapanabileceği gibi başka türlü sistem hataları da ortaya çıkabilmekte. 

 

Batarya Problemleri ve Çözümleri

Hem iOS hem de Android telefonlarda sıkça yaşanan sıkıntılardan biri şüphesiz batarya problemleri. Gün içerisinde oyun oynarken, sosyal medyada gezinirken telefonların büyük oranda enerji harcadığı bir gerçek. Dolayısıyla hem iPhone hem de Samsung telefonlar için şarj cihazını yanında gezdirmek kaçınılmaz bir durum. 

 

Gün içerisinde telefonu belirli zamanlarda dinlenmeye bırakmak şarj süresini uzatabilecek bir çözüm. Batarya problemlerinde Android cihazlarda ekranın parlaklığını azaltıp, otomatik olarak değişecek şekilde ayarlamak işe yarayabilir. 

 

Aynı zamanda klavye seslerini ve titreşimlerini de kapatmayı unutmayın. Bunun yanında yüksek düzeyde pil kullanımına sahip uygulamaları da kısıtlayın. Uyarlanabilir Pili açıp kullanmadığınız hesapları silin. Bu sayede Android cihazlarda daha az pil harcamanız mümkündür. 

 

iOS cihazlarda da bataryanın çabuk bitmemesi için kullandığınız uygulamaları arka planda temizlemeyi, yine ekran parlaklığını azaltmayı ve titreşimleri etkisiz hale getirmeyi deneyin. Hem iOS hem de Android işletim sistemlerinde pil ömrü 2 yılı aştıysa, batarya değiştirme zamanı gelmiş demektir ve en yakın yetkili servise başvurmanız gerekir. 

 

Ayrıca, şarjınızın azalmak üzere olduğunu fark ettiğinizde enerji tasarrufu modunu kullanmak hayat kurtarıcı olabilir. Enerji tasarrufu modu, telefonun daha az enerji harcamasını sağlar ve şarj ömrünü biraz daha uzatır.

 

Önleyici Tedbirler ve Bakım İpuçları 

Telefon kendi kendine kapanıp açılıyor sorunu için önleyici bazı tedbirler ve bakım ipuçları mevcut. Her şeyden önce akıllı telefonların önemli teknolojik cihazlar arasında yer aldığını unutmamak gerek. Teknolojik cihazlar son derece hassas oldukları için aldıkları en küçük bir darbede eskisi gibi çalışmamaları da çok olağan. O halde alabileceğimiz tedbirleri sıra ile inceleyelim. 

 

Telefonun Su ile Temas Etmesini Önlemek 

Akıllı telefonlar en küçük bir su damlasına duyarlı ürünler arasındadır. Telefonunuz biraz ıslaklığa maruz kaldığında tepki vermeyebilir. Ancak aldığı hasar dolayısıyla sonradan problemler ortaya çıkabilmekte. Kendi kendine kapanıp açılması da bu problemlerden biri olabilmekte. 

 

Telefonu Çok Sıcak ve Soğuk Havaya Karşı Korumak 

Telefonunuz kendi kendine açılıp kapandığında alınabilecek önlemlerden bir tanesi de cihazınızı aşırı sıcak ve soğuk havalara karşı korumak. Çünkü çok sıcak ve soğuk havalar günlük yaşamı olduğu kadar telefonunuzu da olumsuz etkilemekte. 

 

Hava fazla ısındığında ya da soğuduğunda telefon daha yavaş yanıt verebileceği gibi ekranın donması gibi problemler de meydana gelebilmekte. Dolayısıyla fazla ısındığı ya da soğuduğu için cihaz yorulur ve kendi kendine kapanabilir. 

 

Açılması için de bazen uzun saatler hatta birkaç gün beklemek mümkün olabilmekte. Bu sebeple telefonunuz boştayken ideal olarak 0-35 arası oda sıcaklığında tutmaya özen gösterebilirsiniz. Sıfır derecenin altındaki soğuk havalarda telefonunuzu kabanınızın cebinde, çantada veya elinizde saklayarak sıcak tutmaya çalışmak iyi olacaktır. 

 

Telefonların kendi kendine kapanıp açılma problemi daha çok yaz aylarında kendini göstermekte. Özellikle tatil yerlerinde cihaz aşırı güneşe maruz kaldığında ısınır. Isındığı noktada da uygulamaların açılmaması ile birlikte kendiliğinden kapanması kaçınılmazdır. Böyle durumlarda cihazı havluya sarıp çantada tutmak onu korumak adına akıllıca bir hareket olacaktır. 

 

Eski Verileri ve Önbelleği Temiz Tutun

Uygulamaları güncel tutmanın yanında, telefondaki eski verileri ve önbelleği temizlemek de alınacak önlemlerden biri. Birkaç günde bir kullanmadığınız dosyaları, eski fotoğrafları ve fazlalık yapan uygulamaları silmenizde fayda var. 

 

Telefonunuzun depolama alanı için alan boşaltmanız cihazınızın daha sorunsuz çalışmasına imkan tanımakta. Aksi takdirde telefonunuz dolu hafızadan dolayı kilitlenir, buna bağlı olarak yavaşlar ve çalışması zor hale gelir. En sonunda da telefon kendi kendine kapanıp açılıyor sorunu karşınıza çıkar. 

 

Pilinize Dikkat Edin

Telefonun kendi kendine kapanıp açılması sorununa karşı alabileceğiniz önlemlerden birisi de piline dikkat etmek. Öncelikle pilinizin şarj döngüsünün yüzde 30 ile yüzde 90 arasında kaldığına emin olmalısınız. Böylece gün içerisinde belirli periyotlarla şarj etme alışkanlığı kazanmanız mümkün. 

 

Gün boyunca çok defa şarja takmak telefonunuzun düşük performans göstermesine sebebiyet verebilmekte. Bir de telefonunuz yüzde yüz şarj dolmadan prizden çekmemeye de özen göstermeniz de fayda var. Dolduğu anda da prizden çıkarın çünkü uzun saatler şarj olmak telefonu zorlayacağı gibi beklenmedik zamanlarda kapanma sorununu da meydana getirecektir. 

 

Fabrika Ayarlarına Geri Dönün 

Fabrika ayarlarına döndürme telefonun kendi kendine kapanıp açılma sorunu karşısında uygulanacak en iyi yöntemlerden biridir. Telefonunuz kapandığında biraz bekleyip açtığınızda telefonunuzun ayarlar bölümünden fabrika ayarlarına sıfırlamayı deneyebilirsiniz. 

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/openai-ceo-su-tartismaya-katildi-uzaktan-calisma-deneyimi-bir-hata-178 linkinden ulaşabilirsiniz.