Telefon Telefon Bataryası Nasıl Değiştirilir?

Telefon Bataryası Nasıl Değiştirilir?

Akıllı telefonlardaki batarya problemi son yıllarda sıkça rastlanan durumlardan. Bu yazımızda "telefon bataryası nasıl değiştirilir?" anlatacağız. 20-06-2023

Akıllı telefonlardaki batarya problemi son yıllarda sıkça rastlanan durumlardan. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak akıllı telefonlarda artan yüksek teknoloji, bataryaların ömrünü daha hızlı bir şekilde bitirebiliyor. Dolayısıyla akıllı telefonlarda birkaç senede bir batarya değişimine ihtiyaç duyuluyor. Bu aşamada bataryayı tamir ettirmek ya da yeni nesil batarya ile değiştirmek makul bir tercih olabilir. Eski nesil akıllı telefonlarda arka kapak çıkarılarak kolayca değişim yapılabiliyordu. Ancak yeni nesil akıllı telefonların arka kapakları bir bütün olduğu için batarya değişimi eskisinden biraz daha uzun sürüyor.

 

Telefon Bataryasının Ömrü Ne Kadardır? 

Her bataryanın bir kullanım ömrü vardır. Bu kullanım ömrüne ortalama 2 sene diyebiliriz. Telefonun nasıl kullanıldığı ve ne kadar konuşma yapıldığı bazındaki tüm işlemler telefonun bataryasını etkileyen unsurlar arasında. Batarya değişimi yapmadan önce telefonda gerçekleştirdiğiniz işlemleri göz önünde bulundurmanızda fayda var. Mesela çok oyun oynadıysanız ve haddinden fazla uygulama yüklediyseniz bataryanızın ömrü kısa sürede bitebilir. Farklı bir örnek verirsek; büyüklerimizin uzun yıllar boyu akıllı telefonlarını kullandıklarına ve batarya ömürleri ile ilgili gençler kadar şikayetçi olmadıklarını söyleyebiliriz. 

 

Performansı Düşmüş Bataryayı Nasıl Anlarsınız? 

Telefonunuzun şarjının eskisine göre daha az dayandığını düşünüyorsanız, pil sağlığını kontrol edebilirsiniz. Hem Android hem de iOS cihazlar için ayrı batarya testleri mevcuttur. Eskiyen batarya, bazı performans testleriyle kolayca anlaşılabilir. 

 

Android telefonlarda pil sağlığını kontrol etmenin işletim sistemine dâhil edilmiş bir yolu bulunuyor. Fakat bu amaçla kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama da mevcut. AccuBattery isimli uygulamayı Google Play Store üzerinden indirebilir, Android telefonunuzun batarya sağlığının kontrolünü sağlayabilirsiniz. Uygulama sizlere şarjınızı yüzde 80’e kadar doldurmanızı öneriyor. Böylece bataryanız sağlıklı ve daha uzun ömürlü kalır. Etkili sonuçlar alabilmek adına AccuBattery’i kullanmanızı tavsiye edebiliriz.

 

iOS cihazlarda ise batarya sağlığına bakmak için doğrudan telefonunuzun ayarlar kısmından batarya sekmesine gitmeniz gerek. Bu ölçme işlemi size her ayrıntıyı vermese de bataryanızın bakıma ihtiyacı olduğunda sizi uyaracaktır. Üstelik tüm iOS cihazlar kapsamında önceden yüklenmiş olarak gelen Console uygulamasını kullanarak da iPhone ya da iPad’inizin batarya durumu ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Dolayısıyla Console uygulamasını başlatıp, telefonunuzu Lightning kablosuyla bilgisayarınıza takmalısınız. Arama bölümüne “battery health” yazdıktan sonra cihazınızın pil seviyesi, herhangi bir batarya sorunu olup olmadığı ve kullanılan güç kaynağı ile ilgili ayrıntıları görebilirsiniz. 

 

Hangi Marka Telefonların Bataryası Değiştirilebilir? 

Telefon bataryası değiştirme hemen hemen her kullanıcının merak ettiği konulardan. Bu noktada “Hangi marka telefonların bataryasını değiştirmek mümkün?” sorusu akla gelir. Teknoloji ilerledikçe bazı özelliklerin teknolojik evrimin bir parçası olarak kaybolması çok olağan. Günümüzde değiştirilebilir pile sahip telefon bulmak eskisi kadar kolay değil. Ancak Android telefonlarda Samsung Galaxy’nin bazı modellerinde hâlâ değiştirilebilir batarya özelliği mevcut. Samsung Galaxy XCover 5 kolaylıkla batarya değişimi yapabileceğiniz modeller arasında. Aynı şekilde Samsung Galaxy XCover Pro da bu telefonlardan biri. Onun dışında Nokia’nın pek çok modelinde değiştirilebilir batarya özelliği bulunuyor. 

 

Batarya Değiştirme Adımları 

Telefon bataryası değiştirme işleminde bilginin yanı sıra sağlam ekipmanlara da ihtiyacınız olacak. Akıllı telefonlarda kullanılan vidalar makro düzeyde olduğu için ona uygun tornavidaların kullanılması önemlidir. 

 

Batarya değiştirirken dikkatli olmanız gerekir. Doğru adımlar izlenmediğinde ufak çaplı tehlikeler yaşayabilirsiniz. Hem iPhone batarya değişimi hem de samsung batarya değişimi yaparken farklı adımları izlemeniz gerekir. Örneğin Apple bataryası değiştirme işlemleri gerçekleştirirken, cihazın ekranı sökülür. Dolayısıyla telefonunuz için daha çok risk ortaya çıkabilir. O hâlde batarya değiştirme adımları neler? Sırayla inceleyelim. 

 

Telefonunuzun Modelini ve Batarya Türünü Belirleyin

Telefon batarya değişimi işlemi yapmadan önce cihazınızın modelini ve batarya türünü belirleyin. Sonrasında ortamınızı ve telefonunuzu batarya değişim işlemi için hazır hâle getirin. Telefonunuzda bulunan önemli verileri de her ihtimale karşın yedeklemenizi tavsiye edebiliriz. 

 

Telefonunuzu Kapatın ve Arka Kapağı Çıkarın

Android ya da iOS fark etmeksizin her iki yazılımda da öncelikle telefonunuzu kapatmalısınız. İkinci aşamada sıra arka kapağa geliyor. Arka kapağı son derece dikkatli bir şekilde yerinden çıkarmalısınız. Arka kapak sökümlerinde genellikle izlenen yol, ısı tabancası yardımıyla kapağın kenarlarını hızlıca gezmektir. Aynı bölgeyi uzun süre yüksek sıcaklığa maruz bırakmamak gerek. Isı tabancası ile birkaç tur yapılan ısı uygulaması sonrasında vantuzu arka kapağınız ile yapıştırarak yavaşça zarar vermeden yukarıya doğru kaldırın. Diğer taraftan elinizde bulunan pena yardımı ile kenarlardan hafifçe kaldırmaya çalışabilirsiniz. 

 

Batarya değişimi için izlenen bu ilk adımda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, telefonunuzun arka kapağına bağlı bir sensör ya da farklı bir donanım varsa bağlantılara hiçbir şekilde zarar vermemek. Arka kapağı açtığınız telefonun arkasında çeşitli sensörler bulunur. Bu sensörleri ya da arka kapağı bağlı diğer donanımların soketlerini de yerinden dikkatlice sökmeye çalışın. Sensörleri yerinden sökünce doğru tornavidalarla bataryanın soketinin bulunduğu bölümü özenle sökerek yerinden çıkarın. Vidaları ve soketleri söktükten sonra telefonun anakartını koruyan koruyucu kapağı dikkatli bir şekilde yerinden kaldırabilirsiniz. Kapağı kaldırınca bataryanızın soketine ulaştığından emin olmaya çalışın. 

 

Eski Bataryayı Çıkarın

Batarya değişimi işleminde ikinci aşamaya geldik. Yeni bataryayı takmadan önce eski bataryayı çıkarmanız gerek. Bataryaya eriştiğinizde anakart ile arasında bir bağlantı kablosu göreceksiniz. Bu kablo batarya içindeki enerjiyi anakarta ileten kablo olmakla birlikte yine anakarta bağlıdır. Sökmek için ince bir tornavida ile kasmanız yeterli olacaktır. Fakat zorlamamaya özen göstermelisiniz. 

 

Eski bataryanızı çıkarırken telefonunuzun diğer bileşenlerine zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. Öncelikle ana kart üstünde bulunan bağlantısını, sonrasında da kendisini yavaşça yerinden çıkarmayı deneyin. Çıkarma işleminin bitiminde bataryanın altında yer alan çift taraflı bandı sökerek yuvasından ayırmayı deneyebilirsiniz. Böyle durumlarda hiçbir şekilde bataryayı çıkarırken ısı uygulamamaya çalışın. İşlemi gerçekleştirirken büyük oranda özen göstermeye gayret edin. 

 

Yeni Bataryayı Takın 

Sıra eski batarya yerine yeni bataryayı takma işlemine geldi. Eski bataryanın yerini iyice temizlemek önemli. İyice temizlendiğine emin olunca yeni bataryayı özenle yerleştirin ve soketini de dikkatlice ana kart üstündeki yerine oturtun. Burada fazla bastırmadan yerine oturduğundan emin olmanız gerekir. 

 

Arka Kapağı Takın ve Telefonunuzu Açın 

Telefonumuzun batarya değişimini yaparken her bir işlemin üzerinde titizlikle durduk. Şimdi arka kapağı yerine takabiliriz. Bataryanızın yerleştiğine emin olduktan sonra, koruma kapağını titizce yerine koyalım. Ancak vidalarını büyük bir dikkatle sıkıştırmaya çalışalım. Üzerinden söktüğümüz bileşenlerle birlikte soketlerini de dikkatlice yerleştirelim. Artık telefonumuz açılmaya hazır durumda; yeni bataryanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz batarya değişimi için EasyCep ayrıcalığından da faydalanmanız mümkün. EasyCep teknik servisimiz, bütçe dostu fiyatlar ile değişim işlemlerinizi gerçekleştiriyor. Böylece yorulmadan bataryanızı değiştirebilir, ilk günkü yeniliğe uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/telefon-ve-tabletler-icin-en-iyi-muzik-dinleme-uygulamalari-238 linkinden ulaşabilirsiniz.