Telefon Tartışma Yaratacak iPhone 14 Pro Reklamı: Kaza Algılama Özelliği

Tartışma Yaratacak iPhone 14 Pro Reklamı: Kaza Algılama Özelliği

Apple, YouTube’da yayınladığı kısa reklamla tartışma yaratmaya devam ediyor. Yazımızda tartışma yaratacak iPhone 14 Pro reklamı: kaza algılama özelliğinden bahsedeceğiz. 12-07-2023

Son dönemde Apple, bir süredir zam haberleriyle gündeme geliyor. Aynı zamanda YouTube’da yayınladığı kısa reklamla tartışma yaratmaya devam ediyor. İşte tartışmaya neden olan reklamın detayları…

 

iPhone 14, serisinde bulunan kaza algılama sistemi konusunda oldukça iddialı bir reklam yayınladı. Apple, araçla kaza yapılsa da müdahalenin çabucak yapılabileceği yönündeki iddiasını tekrardan reklam haline getirdi. Yayınladığı reklam filminde ise kaza algılama sistemine gönderme yaparken eleştirileri topluyor. Bu zamana kadar birçok Apple reklamı çekildi ve bu reklamların geneli eğlence ve dinamikliği barındırıyordu. Fakat son reklam, bu zamana kadar çekilen reklamlar arasındaki en garibi diyebiliriz. iPhone kaza algılama sistemi olan Crash Detection, herhangi bir kaza durumunda acil durumunda acil servislerle sizin yerinize bağlantıya giriyor.

 

iPhone Kaza Algılama Sistemine Gönderme

iPhone, yayınlamış olduğu kısa filmde kaza anı canlandırılmaktadır. Reklamda bir cansız insan modelinin bulunduğu araç, kaza geçirerek takla atıyor. Taklalar son bulduktan sonra ekranda ‘’Rahat Ol, Bu iPhone 14 Pro’’ yazısı çıkıyor. Apple, telefon kullanıcılarının rahat olmasını, herhangi bir kaza durumunda telefonun kaza algılama yöntemiyle gereken yardımı, sizlerin yerine çağıracağını belirtiyor. Aynı zamanda şirket, gelecek tepkileri tahmin ederek videoyu yoruma kapalı olarak yayınladı. Apple, bu reklamla aslında hayat kurtaran bir özelliği gösteriyor ancak bunu anlatma yöntemi biraz garip diyebiliriz.

 

Apple Kaza Algılama videosunu izlemek için tıklayın: https://www.youtube.com/watch?v=a9ZHIMZUimk&t=1s

 

iPhone reklamında görülen ‘’Rahat Ol’’ sözünün ardında ise iPhone sahiplerinin telefonla etkileşime girmemeniz durumunda sizlerin yerine acil servisle iletişim halinde olacağını ve yardım çağıracağını belirtmektedir. Fakat kaza ihtimaline karşı kullanıcılara bu tarz bir yaklaşımla ilerlemek ise garip kalıyor.

 

iPhone Kaza Algılama Sistemi Nedir?

iPhone kaza algılama sistemi, Apple Watch modellerinin özelliği olan sağlık verilerini baz alarak acil durumlarda sağlık ekiplerine haber vermesi yöntemine oldukça benzerdir. Özellikle telefonun sert ve hızlı bir şekilde dönmesi gibi hareketlerde Apple, uydu aracılığıyla acil müdahale ekiplerine haber vermektedir. Aynı zamanda kazanın sebep olduğu nokta olarak tespit edilebiliyor. Bu özellikle günümüzde iki kişinin hayatı kurtulmuştu. Bu nedenle oldukça önemli bir sistem diyebiliriz.

 

iPhone kaza algılama sistemi olan Crash Detection ile seyahat sırasında yaşanacak trafik kazalarına hızlı şekilde çözüm bulunabilir. Apple şirketinin sunduğu hizmete göre iPhone 14 ve Apple Watch Series 8 teknolojisiyle herhangi bir araba kazası yaşama durumunda cihazlar bu kazayı algılayacaktır. Sonrasında yine bu cihazlarla 10 saniye içinde acil durum hattı ile irtibata geçilir. Böylece anında fark edilen kaza ile daha hızlı şekilde müdahale edilebilir.

 

Apple Kaza Algılama videosunu izlemek için tıklayın: https://www.youtube.com/watch?v=a9ZHIMZUimk&t=1s

 

iPhone Kaza Algılama Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Crash Detection yani iPhone kaza algılama sistemi, iki yeni hareket sektörüne sahiptir. Geliştirilmiş sensörlerle donatılan bu telefonlar, hassasiyetli ölçümler yapabilmektedir. Yani anormal hareketleri anında algılayabilecek. Bu durumda herhangi bir araba kazasında telefon kendi kendine tespit yaparak sizin yerinize sağlık ekiplerine haber verebilecek. Apple, bu sistemin çalışması için son teknoloji çarpışma testlerini güvenli laboratuvarlarda yaptı. Senelerce yapılan raporlarla birlikte 1 milyon saat üzerinde gerçek araç sürüş ve çarpışma verileri üzerinde geliştirilerek kullanıcılara sunuldu.

 

Apple şirketinin bu kadar gelişimiyle kullanıcılara sunduğu bu özellik, birçok hayatı kurtarabilir. Aynı zamanda Apple bu reklamı, ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketi AT&T ile hazırladığını belirtti. Oldukça büyük bir yatırım imkânı olsa da şimdiden bazı sorunlar çıkartmış diyebiliriz. Özellikle meydana gelen yanlış çağrılar, acil yardım ekiplerinin başına bela olduğu belirtilmektedir. Crash Detection özelliğinden yanlışlıkla etkilenen çağrı merkezlerinden geri bildirim toplanarak geliştirilmeye devam ediyor. Bu nedenle cihazların, yakın zamanda önemli ölçüde geliştirileceği yönünde iddialar mevcut.

 

Önceki yazımıza https://easycep.com/blog/aux-ses-kablosu-muzik-tutkunlarinin-vazgecilmezi-264 linkinden ulaşabilirsiniz.