Sosyal Medya Steam, Erken Erişim Suistimalinin Önüne Geçmek İçin İade Politikasını Değiştiriyor!

Steam, Erken Erişim Suistimalinin Önüne Geçmek İçin İade Politikasını Değiştiriyor!

Steam, platformunda oyunlar için erken erişim suistimalinin önüne geçmek adına yeni bir adım attı. İşte detaylar... 25-04-2024

Steam, platformunda oyunlar için erken erişim suistimalinin önüne geçmek adına yeni bir adım attı. Artık erken erişimle oynanan oyunlar iki saatten fazla oynandığı zaman iadesi kabul edilmeyecek. İşte detaylar…

 

Steam, ilk çıktığı zamandan bu yana tüm oyuncular için nedeni fark etmeksizin koşulsuz oyun iadesi alıyordu. Yani oyuncular Steam platformundan bir oyunu satın aldıktan sonra 14 gün içerisinde iade hakkını kullanabiliyordu. Ancak bunun için oyunu sadece 2 saatten daha az oynanmasını şart koşuyordu. Ardından erken erişim özelliği çıktı. Yani Steam, oyun hala geliştirilme aşamasındayken oyunu satıyor ve buna erken erişim imkânı veriyor. Erken erişim, müşterilerin içerik konusunda bakış açısını ve eksik noktalarını anlamaya yardımcı olmak açısından avantaj sağlıyor. Böylece oyun yapımcıları, oyunların eksik yanlarını geliştirebiliyor ve bu süreçte oyunu güncelleyebiliyor.

 

Ancak oyunlara erken erişim gelmesiyle beraber bazı sıkıntılar oluşmaya başladı. Artık kullanıcılar bir oyunu satın alarak yüzlerce saat oynayabiliyor ve sonrasında iade edebiliyordu. Steam ise bu konuda bir karar aldı ve bu suistimalin önüne geçmeyi başardı. Bundan sonraki süreçte erken erişimde bulunan oyunların süresi iki saatlik iade sürecine dahil olacak.

 

Beta Sürümleri İstisna Olabilir!

Steam, oyunları ilk 14 gün içinde 2 saatten az süreyle oynamak şartıyla iade kabul ediyor. Ancak platformda bazı oyuncular erken erişim oyunlarını belirtilen süreden daha fazla oynayarak sorunsuzca iade edebiliyorlardı. Bu noktada yapılan değişiklikle birlikte yine erken erişim döneminde yani oyun çıkmadan öncesinde herhangi bir konudan dolayı iade gerçekleştirecek fakat iki saatlik oynama sürecini doldurmayan oyunlar iade alabilecek. 14 günlük iade süreci ise oyun erken erişimden çıkarak tamamen piyasaya sürüldükten sonra başlayacak. Bunun dışında bazı oyunların beta sürümleri, bu iki saatlik sınırlamaya dahil olmayacak.

 

Steam İade Politikasını Değiştiriyor!

Genel olarak özetlemek gerekirse Steam’in verdiği bu karar bazı tartışmaları beraberinde getirdi diyebiliriz. Erken erişim hakkı, yeni oyunların oyuncular tarafından test edilmesini sağlıyor. Yani oyunu oynamanın incelemenin ve geliştirmenin mükemmel bir yolu diyebiliriz. Aynı zamanda bu dönemde oyun yapımcıları, oyunlara çeşitli güncellemeler getiriyor ve oyunlar son halini almaya başlıyor.

 

Belki Steam, ileri zamanda hem geliştiricilere hem de oyunculara daha uzun “erken erişim iade oyun saati” hakkı verir ve kullanıcılara yardımcı olur. Ancak bunun dışında erken erişim suistimali konusunda etkili bir adım atılmış diyebiliriz.