Telefon Steam Artık Türk Lirasıyla Ödeme Almayacak! Son Tarih Açıklandı

Steam Artık Türk Lirasıyla Ödeme Almayacak! Son Tarih Açıklandı

Türk oyunculara kötü haber Steam’den geldi. Artık sadece dolar ile oyun satın alınacak. İşte detaylar... 26-10-2023

Türk oyunculara kötü haber Steam’den geldi. Artık sadece dolar ile oyun satın alınacak. Fakat bu aşamada fiyatların yükselip yükselmeyeceği belli değil.

 

Oyuncuların platformu olan Steam, Türkiye’deki oyuncuları üzecek o haberi verdi. Türkiye’de oyunları dolar kuru ile satacak. Bu doğrultuda oyuncular, Türk lirası ile işlem yapmayacaklar. Türkiye için yerel fiyatlandırma tamamen son bulacak. Şirket bunun yerine Türkiye’nin de aralarında olduğu 25 ülke için yepyeni bir fiyatlandırma politikası oluşturmayı planlıyor.

 

Steam’in bu yeni kararı, uygulamayı açan oyuncular tarafından fark edildi. Uygulamanın en üst kısmında yer alan turuncu renkli bar üzerinde, Türkiye’deki fiyatlandırma sisteminde Steam cüzdan bakiyesinin 20 Kasım tarihiyle USD’ye dönüşeceği belirtiliyor.

 

Steam Dolar ile Ödeme Alacak!

Steam’ın güncel fiyatlandırması, döviz kuru yükselmesine rağmen çok etki etmemişti. Örnek verecek olursak, küresel fiyatı 19,99 Dolar olan bir oyunun günümüzdeki TL karşılığı 562 TL oluyor. Fakat Türk oyuncular, yerel fiyatlandırma ile 299 TL’ye satın alıyordu. Yapılan yeni düzenleme bu avantajı tamamen ortadan kaldırabilir ve kullanıcılar orijinal dolar miktarı ile oyunları satın almaya başlayabilir.

 

Bilindiği üzere Steam, 2022 senesinde dolar kurunu 10 TL’ye sabitlemişti. 2023 senesinde ise tekrardan oyunlara zam yaptı. Ancak indirimlerle birlikte hala çok uygun fiyatlarda oyun satın alınabiliyordu. Son senelerde yaşanan döviz hareketliliği, oyun geliştiricilerini zarara sokmuş gibi görünüyor.

 

Steam Hangi Tarihte Dolar Bazlı Ödeme Sistemine Geçiyor?

Türk oyuncular 20 Kasım tarihiyle birlikte Steam’de sadece dolar cinsinden bir fiyatlandırma ile karşılaşacak. Örnek olarak Call of Duty: Modern Warfare 3 için 69,99 dolar fiyat etiketi olacak. Tabi bu durum sadece oyunlar için değil, oyun içi abonelikler ve ek paketlerde dolar kuru ile fiyatlandırılma kararı verildi. Steam’in aldığı bu karar, özellikle Türk oyuncuları üzecek bir karar olmakla birlikte birçok ülkede uygulanacak. Fakat yeni fiyatlandırma politikası konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Steam Hangi Ülkelerde Dolar Bazlı Ödemeye Geçiyor?

Arjantin ve Türkiye başta olmak üzere tüm Orta Amerika, Güney Amerika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri dolar bazlı ödemeye geçiyor. Türk oyuncu sayısı ise Steam toplam oyuncu sayısının %2,9’luk kısmını oluşturuyor. Hatta 7.sırada yer alarak önemli bir yerdedir. Bu sebeple Steam’in böyle bir pazardan çekilmesi mümkün değildir.

 

Steam Bu Konuda Ne Dedi?

Steam yaptığı değişikliğin nedeni olarak Türkiye ve Arjantin’deki döviz kurunda meydana gelen dalgalanmaları gösterdi. Bu durumun özellikle oyun geliştiricilerin doğru fiyatı seçmelerini zorlaştırdığını belirtti. Son olarak Steam, geliştiricilerle yapılan toplantılar sonucu bu konunun gündeme geldiğini ve bir karara vardıklarının altını çizdi. Böylece yeni fiyatlandırma sayesinde ortaklar ve oyuncular açısından daha tutarlı bir ortam sunulabilecek. Son olarak ise Steam, bu ülkelerde ve bölgelerde yaşayan Steam kullanıcılarına çeşitli ödeme yöntemleri sunmaya devam edileceğini belirtti.

 

Steam Cüzdanındaki Paralar Ne Olacak?

Steam cüzdanında olan paralar TL yerine dolar cinsinden gösterilecek. Örnek olarak 100 TL varsa, 3,56 dolar olarak görüntülenecek. Bunun dışında Steam üzerinden aboneliklerinizde, abonelik sürenizin dolmasının ardından tamamen iptal olacak. Tekrardan dolar ile satın alarak abone olmanız gerekecek.

 

Steam platformu dolar kuru için yeni bir standart belirlemiş olabilir. Çünkü şirket, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 25 ülke için düzenleme yapacağını söylemişti. Bunun dışında oyun geliştiricileri talep ederse, Türkiye’ye özel bir fiyatlandırma yapabilecek. Bu durumda fiyatlar azabilir veya ters etki yaparak daha fazla yükselebilir. Genel olarak özetlemek gerekirse Steam’in bu yeni hareketi 20 Kasım itibariyle tamamen netleşecek.